Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Δελτίο Τύπου του ΥΠΔΒΜΘ

Δελτίο Τύπου

16/04/2010

Δηλώσεις Υπουργού και Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών

Υπουργός

Στους αναπληρωτές χρωστάει και θα χρωστάει πολλά η εκπαίδευση, γιατί και στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες, αντιμετωπίζουν τα κενά και τα προβλήματα που συνεχώς δημιουργούνται σε κάθε εκπαιδευτικό σύστημα. Οι αναπληρωτές, που έχουν τις προϋποθέσεις, την εμπειρία, τους διαγωνισμούς, όλα αυτά τα χρόνια, θα αντιμετωπιστούν με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο. Συμφωνήσαμε και για το θέμα της μεταβατικής περιόδου, που είναι εξαιρετικά σημαντικό γι αυτούς, αλλά και για ορισμένα από τα πάγια αιτήματα τους, τα οποία είναι πολύ σοβαρά και τα αντιμετωπίζουμε θετικά.

Υφυπουργός

Με την υλοποίηση του Νέου Σχολείου δημιουργούνται αρκετές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό σε ειδικότητες. Επίσης, ο επαναπροσδιορισμός του τεχνικού σχολείου, της τεχνικής εκπαίδευσης, από του χρόνου και μετά, δίνει νέα προοπτική στο θεσμό, θα εξυπηρετήσει πρώτα και κύρια τους μαθητές που θέλουν μία άλλη κατεύθυνση. Βεβαίως αξιοποιούνται και πάρα πολλές ειδικότητες. Στο πλαίσιο αυτό η συζήτησή μας ήταν ουσιαστική. Ο νόμος παρέχει, όπως είπε και η Υπουργός, τη δυνατότητα να υπάρξουν προσαρμογές για όσους σήμερα υπηρετούν ως αναπληρωτές και για όσους καλύπτει το μεταβατικό στάδιο. Τίποτα δεν πάει χαμένο, ούτε η προϋπηρεσία ούτε η εμπειρία, ούτε βεβαίως τα επιπλέον προσόντα.

Το Νέο Σχολείο θα συνεχίσει παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Υπάρχουν κοινοτικοί πόροι, υπάρχει ένα αξιόμαχο εκπαιδευτικό δυναμικό στη χώρα. Πιστεύουμε ότι ο θεσμός θα αγκαλιαστεί. Όλα ξεκινούν. Θα υπάρξει μία επανεκκίνηση της παιδείας που θα σηματοδοτήσει και την επανεκκίνηση της χώρας.

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010

Δελτίο Τύπου του ΥΠΔΒΜΘ

Δελτίο Τύπου 15/04/2010

Συγχώνευση φορέων
Με βάση την απόφαση του Πρωθυπουργού περί κατάργησης, συγχώνευσης ή μεταφοράς αρμοδιοτήτων των φορέων, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, αποφάσισε τη συγχώνευση των κάτωθι εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΔΒΜΘ:
1. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.),
2. Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.),
3. Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.)
Ο συντονισμός των διαδικασιών για την συγχώνευση των τριών αυτών φορέων ανατέθηκε στον κ. Αλέξιο Δημαρά, επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Φωτό από τα σκαλάκια της Χώρας Ανδρου

Στο πλάι της ΠαναγίαςΟμοίως ως άνω.Δημιουργίες...Εντός του καταστήματος.Φωτό από το ναυάγιο στο Βόρι.Ο μπουφές με την ομορφιά...Κι άλλη άποψη...Να βλέπεις δίχως όρια του χρόνου...Κι εδώ ένας χώρος που τον αντικρύζεις δίχως τοπικά ελάχιστα της σκέψης...Ομοίως

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

H υπουργός μας σε συνέντευξη στο ALTER

Αφού κλείστε την μουσική του blog (στα δεξιά του) δείτε το σχετικό βίντεο.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALTER (13/04/2010) from Anna Diamantopoulou on Vimeo.


To προς ψήφιση νομοσχέδιο για την Παιδεία στη Βουλή

Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων και το οποίο αναφέρεται σε θέματα της Εκπαίδευσης.

Απόηχος διαρκείας

Λουλούδια στην προκυμαία του Γαυρίου.Ένα μέρος του λιμανιού του Γαυρίου Ανδρου, Φωτό που τράβηξα καθώς το S/F ετοιμαζόταν για ατον απόπλου.Στη χτεσινή λιόλουστη μέρα το ερώτημά σου ήταν εύλογο...

"Γιατί στα μάτια σου αποτυπώθηκε ένα δάκρυ;"

Η απάντηση ήταν άμεση.

Έβλεπα ένα όνειρο με τα μάτια της ψυχής μου.

Και τούτο τ΄ όνειρο κύλησε το δάκρυ
στα μάτια του σώματος.

Ήταν από χαρά όμως.

Γιατί η ψυχή νιώθει τ΄ανάβλεμμά της


σαν βλέπει το απειροσύνολο των χρωμάτων της φύσης...


Ατένισα τ΄απέραντο γαλάζιο χτες.


Ένιωσα την πληρότητα των στιγμών.


Γιατί η ορχήστρα των χρωμάτων
παιάνιζε χτες στο νησί...

Έκοψα μια μαργαρίτα απ το παρτέρι
που στόλιζε τη νησιώτικη γωνιά.

Το
ερώτημά μου ήταν αδόκιμο...

Απάντησα ο ίδιος, νιώθοντας την
εσφαλμένη σκέψη...

"Δεν ρωτάς την μαργαρίτα αν αγαπάς την Άνδρο κι αν σ΄ αγαπάει εκείνη όταν είσαι στο νησί".

Γιατί η αγάπη είναι βέβαιη...


Και είναι για μια ζωή!!!

Δυό αναμνηστικές φωτό

Εδώ δυό αναμνηστικές φωτό από την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιώργου Οικονόμου "Οι Αρβανίτες της Αττικής", στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα ομιλιών του Μουσείου.Από αριστερά ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Σπύρος Ζαγάρης, ο ηθοποιός κ. Γιώργος Οικονόμου, η ηθοποιός κ. Καίτη Παπανίκα και ο admin του blog.Eδώ ο ηθοποιός κ. Γιώργος Οικονόμου μιλώντας για το βιβλίο του.

Μπαμπάδες με ρούμι από την Λαϊκή Σκηνή Άνδρου

Δείτε εδώ περισσότερα και ένα video από το blog της Κινηματογραφικής Λέσχης Ανδρου.

Νέες φωτό από την χτεσινή επίσκεψη στην Ανδρο.

Aνεβαίνοντας από το δρόμο της αγοράς προς "τα σκαλάκια".Κι αν ο άνθρωπος χάλασε την εικόνα του αντριώτικου στενού, η φύση φρόντισε για την ισορροπία...Το στενάκι με το Νειμποριό στο βάθος.Η φωτογραφία είναι από το αρτοποιείο Κρισιλία δίπλα από την ΑLPHA BANK. Mια όψη του λιμανιού της χώρας ενός τότε. Πότε άραγε;Η στήλη προς τιμήν των ηρώων στην κεντρική πλατεία, της Χώρας.Η είσοδος του επαρχείου, στη ΧώραΚαι η μαρμάρινη επιγραφή δεξιά της εισόδου του επαρχείου.Το επαρχείο και δεξιά του ο θερινός κινηματογράφος, στη Χώρα.

Φωτό από χτες

Η προκυμαία στο Γαύριο. Xτες το μεσημέρι αναμένοντας την επιβίβαση στο S/F για Ραφήνα.Ο δρόμος της αγοράς με το καλντερίμι, στη Χώρα της Άνδρου, χτες το μεσημέρι.


Το δημαρχείο στη κεντρική πλατεία. Μνήμες...


Βγαίνοντας από το Επαρχείο της χώρας χτες το μεσημέρι, τράβηξα τη φωτό.

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

Στην Ανδρο σήμερα.

Φεύγοντας με το S/F για Ραφήνα, σήμερα το απόγευμα.Το μαγαζί της συζύγου του φίλου Βαγγέλη στα σκαλάκια δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας.Λουλούδια έξω από το κατάστημα.Πλησιάζοντας στην Ανδρο σήμερα το πρωί.Σήμερα τα βήματά μου με οδήγησαν σε ένα ταξίδι αστραπή στην Ανδρο. Είχα ζητήσει να λείψω από την εργασία μου αφού έπρεπε να μεταβώ στο νησί. Ηταν μια μέρα γεμάτη με χρώματα της Ανοιξης. Το νησί είχε βάλει τα ανοιξιάτικά του και σε προκαλούσε. Συνάντησα φίλους και γνωστούς μα και πρόσωπα που με ξέρουν ενώ εγώ όχι... Εβγαλα φωτό, γεύτηκα φρουτάλια ( ας παέι στο καλό και η δίαιτα), και το κυριότερο... Εκανα δουλειά. Και η συνάντηση με ένα φίλο μετά από 34 χρόνια ήταν κάτι. Κι εσύ συνταξιδιώτη μου καλά τη χαρακτήρισες τη μέρα ως μέρα-όνειρο. Είχες δίκιο.

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

Είμαστε πια πρωταθλητές

Νάτοι, νάτοι, οι πρωταθλητέςTo σύμβολο της ιστορικής ομάδας.


Ο πρωταθλητής ανεδείχθη για το πρωτάθλημα 2009-2010. Είναι η ομάδα του ΠΑΟ. Η ομάδα που παλιότερα έφτασε μέχρι το τελικό του κυπέλου πρωταθλητριών Ευρώπης. Καλή επιτυχία από εδώ και πέρα στους πρωταθλητές μα και στις άλλες ομάδες που θα εκπροσωπήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη.

H παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιώργου Οικονόμου


΄Εγινε χτες το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών και εκδηλώσεων του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου, εδώ στο Μαραθώνα, η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιώργου Οικονόμου "Εμείς οι Αρβανίτες". Παρά τη σχετικά μικρή προσέλευση του κόσμου η εκδήλωση είχε επιτυχία. Χειμαρρώδης ο λόγος της ηθοποιού κ. Καίτης Παπανίκα σχετικά με το τόπο μας. Εύχαρις ο συγγραφέας, μας μίλησε κι αυτός για τη γραφή του. Παρουσίασα το βιβλίο, σύμφωνα με επιθυμία του Δημάρχου μας και τα όσα είπα σας παραθέτω παρακάτω.Ανοιξιάτικο το δειλινό μας απόψε,

Ανοιξιάτικο το βράδυ πούρχεται,

Μαζευτήκαμε εδώ για να γευτούμε τον ιστορικό λόγο

Ενός συμπολίτη της Αττικής γης.

Θα πορευτούμε μαζί στα μονοπάτια μιας παρουσίασης.

Πιστεύω να έχω, την έστω και σιωπηρή, έγκρισή σας

να αρχίσω να μιλώ με στίχους που με εκφράζουν και σας εκφράζουν.

Κι αν δεν το λέτε , το διαισθάνομαι…


Έτσι…


Ψάχνω μες΄ στα σκοτεινά,

Τα παλιά κιτάπια,

Κι όλα τα΄άνθη τάκοψα,

Κι όλα τα κρασιά τάπια!!!


Όταν λίγες μέρες πριν το Πάσχα μου πρότεινε ο Δήμαρχός του τόπου μας, ο κ. Σπύρος Ζαγάρης, να παρουσιάσω το βιβλίο του κ. Γιώργου Οικονόμου, πέρα από την αρχική μου έκπληξη για την επιλογή μου ως ενός από τους ομιλητές, επειδή δεν το περίμενα, διέκρινα πως μπροστά μου είχα μια πρόσκληση και μια πρόκληση.

Η πρόσκληση ήταν το γεγονός να παρουσιάσω το βιβλίο ενός γνήσιου Έλληνα, όπως ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου του, μα και πιστεύω πως είναι και η πρόκληση ήταν πως εγώ, ένας δάσκαλος των αριθμών , κλήθηκα να παρουσιάσω ένα βιβλίο που είναι μια ιστορική διαδρομή των Αρβανιτών της Ελλάδας και ιδιαίτερα εκείνων της Αττικής. Και επιμένω στο χαρακτηρισμό «πρόκληση» γιατί η ενασχόληση και το σκύψιμο στις ιστορικές σελίδες με γοητεύει και με προσελκύει ιδιαίτερα, και τολμώ να ισχυριστώ πως η ενασχόλησή μου με τους αριθμούς με προκαλεί να διεισδύω περισσότερο στα άγνωστα μονοπάτια της ιστορίας και να αποκομίζω συμπεράσματα που θέλω μα και απαιτώ να είναι συμβατά με την αλήθεια.

Έτσι, καθώς με τη συνειδητοποίηση της γνώσης και των γεγονότων γίνομαι εραστής της ιστορίας και μάλιστα της τοπικής, δέχτηκα με χαρά, αφενός μεν να ξεφυλλίσω ουσιαστικά τις σελίδες του βιβλίου του συμπατριώτη μας, αφετέρου δε να εκθέσω ενώπιον σας μερικά συμπεράσματα που έβγαλα και κρίσεις που έκανα μετά από αυτή την ανάγνωση.

Πριν να κάνω όμως αυτό, θεωρώ σκόπιμο να παρουσιάσω με λίγα λόγια το συγγραφέα.

Ο συγγραφέας γεννήθηκε στο γειτονικό Καπανδρίτι, από γονείς που ήταν ζυμωμένοι με τη γενέθλια γη, δηλ. αγρότες. Τελείωσε το Δημοτικό στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της εμφύλιας διαμάχης που ακολούθησε. Στη συνέχεια τέλειωσε το Γυμνάσιο στη Κηφισιά μελετώντας ιδιαίτερα Γεωγραφία και Ιστορία. ΄Εδωσε κατόπιν εξετάσεις στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, αλλά εγκατέλειψε τη φοίτηση εκεί για να ασχοληθεί με τη Τέχνη. Φοίτησε σε σχολές Θεάτρου και Κινηματογράφου και έκανε το ντεμπούτο του ως ηθοποιός στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Είχε δασκάλους της υποκριτικής τέχνης πέρα από το Κάρολο Κουν, τον Πέλο Κατσέλη, την Μαίρη Αρώνη, τον Μάνο Κατράκη και άλλους. Σαν ηθοποιός πήρε μέρος σε 200 περίπου ταινίες όντας συμπρωταγωνιστής με μεγάλα ονόματα της ηθοποιίας και συνεργάστηκε με σκηνοθέτες πανελλήνιας και παγκόσμιας εμβέλειας όπως ο Μιχ Κακογιάννης, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο Νίκος Φώσκολος, ο Γρηγόρης Γρηγορίου -από Ελληνικής πλευράς- ο Ελία Καζάν, ο Νικ Κασσαβέτης και άλλοι, από τη μεριά των σκηνοθετών που μεσουράνησαν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνεργάστηκε με ηθοποιούς διεθνούς κύρους όπως ο Όρσον Ουέλες, ο Ρόμπερτ Μήτσαμ, ο Κλάους Κίνσκι, η Σοφία Λόρεν και πολλοί άλλοι. Πνεύμα ανήσυχο ο Γιώργος Οικονόμου, έγραψε περίπου τρεις δεκάδες κινηματογραφικά σενάρια που πολλά από αυτά γυρίστηκαν σε ταινίες. Έγραψε επίσης παραμύθια για μικρούς και μεγάλους, είχε μεγάλη συμβολή στο παιδικό θέατρο και όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα, δεν είναι μια ακόμη απλή ιστορική καταγραφή γεγονότων, αλλά ένα προσκύνημα στο τόπο που τον γέννησε και τον μεγάλωσε , το Καπανδρίτι, και είναι γι αυτόν έργο ζωής.

Θέλω να σας μεταφέρω τώρα κάποια χαρακτηριστικά του βιβλίου, όπως τα επισήμανα καθώς το διάβαζα.

Στέκομαι κατ΄ αρχήν στο χαρακτηρισμό Αρβανίτες. Οι Αρβανίτες ήταν μετανάστες που δεν ονόμασαν οι ίδιοι έτσι τον εαυτό τους. Τους ονόμασαν έτσι οι γηγενείς όπως συνήθως ονόμαζαν κάποιους που πήγαιναν για εγκατάσταση από το ένα μέρος στο άλλο.

Δίνεται έμφαση στο γεγονός πως οι Αρβανίτες είναι γνήσιοι ΄Ελληνες με Δωρικές ρίζες. Ο συγγραφέας επικαλείται την άποψη του ιστορικού Γεννάδιου πως είναι οι γνησιότεροι αντιπρόσωποι της Πελασγικής Ιλλυρίδος, παραθέτοντας στοιχεία ακλόνητα και δύσκολα αμφισβητήσιμα.

Η καταγραφή περιστατικών, ιστορικών χαρακτηριστικών και η εν γένει διήγηση περιέχει πλήθος από λαογραφικά, ιστορικά και πληθυσμιακά στοιχεία.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει για τον αγαπημένο του ήρωα, υπαρκτό βεβαίως πρόσωπο, Αλέξανδρο Καπανδρίτη, τις περιοχές που νεμόταν, τον οικισμό που δημιούργησε με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Τον συγγραφέα απασχολεί έντονα το γεγονός πως η Ιστορία δεν έχει τη θέση που της πρέπει στα επίσημα προγράμματα της εκπαίδευσης αλλά και το γεγονός πως η νέα γενιά έχει μεγάλο έλλειμμα γνώσης της Ελληνικής κυρίως ιστορίας.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική φράση του « ΄Εθνος χωρίς ιστορία είναι σαν τη βάρκα στο πέλαγος χωρίς κουπιά. »

Στο σημείο αυτό ως εκπαιδευτικός θέλω να του επισημάνω και να δώσω τη προσωπική μου κατάθεση.

΄Οντως οι νέοι μας σήμερα έχουν μεγάλο έλλειμμα ιστορικής γνώσης. Η εκπαίδευση έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το γεγονός. Και εννοώ και τις εκπαιδευτικές αρχές και εμάς τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. ΄Εχουμε όλοι μας όμως ακόμη πιο μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο να διδάξουμε στους νέους μας ΑΞΙΕΣ. Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως στη ζωή εκτός των υλικών αποκτημάτων πρέπει ο άνθρωπος να προσλαμβάνει και πνευματικά αγαθά και να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε αυτό. Η γνώση της ιστορίας είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ μεγάλο πνευματικό αγαθό και στη σημερινή εποχή της επικράτησης της ύλης, η απόκτηση πνευματικών αγαθών και η εμπέδωση αξιών είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν. Αξίζει να το προσπαθήσουμε όμως.

Επανέρχομαι στο περιεχόμενο του βιβλίου. Ο συγγραφέας , λάτρης των ιστορικών διαδρομών, αναφέρεται στη γραμμική γραφή Α και Β, στην Ελληνική Μυθολογία, στον Μινωικό πολιτισμό και σε άλλους σταθμούς αυτών των διαδρομών. ΄Εντιμη πρόθεσή του είναι, να συσχετίσει τα γεγονότα του μακρινού παρελθόντος με μεταγενέστερα, στην προσπάθειά του να εκφράσει τα πιστεύω του για την Αρβανίτικη καταγωγή του.

Παραθέτει την ετυμολογία της λέξης «Αττική».

Η λέξη «Αττική» προέρχεται τη λέξη «Ατθίδα». Δεν θα σας πω από το βήμα αυτό το πώς έγινε ο γλωσσικός μετασχηματισμός. Θα τον διαβάσετε στο βιβλίο. Θα σας πω όμως πως η Ατθίδα ήταν κόρη του Κράναου βασιλιά της Κεκροπίας όπως μετονομάστηκε η Πελασγία και Πελασγία ονομάζονταν στην αρχαιότητα η σημερινή Αττική.

Συνεχίζει με περιγραφές πολλών τοποθεσιών της Αττικής. Στέκεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στο τόπο μας , στο Μαραθώνα, εδώ που η δόξα συναντήθηκε με την ιστορία, το τόπο που οι δάφνες δεν έφταναν να στεφανώσουν τους ήρωες της μάχης που φέτος εορτάζουμε τα 2500 χρόνια από την διεξαγωγή της. Φυσικά οι αναφορές του είναι λεπτομερείς και για τη γενέθλια γη του, Το Καπανδρίτι και τις γειτονικές Αφίδνες και μέσα από το πέρασμα των σελίδων του διαφαίνεται η μεγάλη αγάπη του για τα μέρη αυτά.

Με πολύ ενδιαφέρον στάθηκα στο μέρος του βιβλίου που συσχετίζει την αρβανίτικη με την ομηρική διάλεκτο. Ασχετα με το γεγονός πως σαν Μαθηματικός με γοητεύει η ενασχόληση με τη γλώσσα των αριθμών πάντα με ευαισθησία και ενδιαφέρον ασχολούμαι με τη γλώσσα που μιλάμε και με εκείνη που μίλαγαν οι πρόγονοί μας και μάλιστα θέλω να ανακαλύπτω τα μυστικά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Καταγράφει ακόμη ο συγγραφέας στοιχεία για τον εξισλαμισμό των κατοίκων της Αττικής, για τις επιδρομές των Φράγκων σε αυτήν, παραθέτει στοιχεία για το πώς ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού έχει μακρινή καταγωγή το γειτονικό Καπανδρίτι, και το πώς κάτοικοι Ποντιακής καταγωγής εγκαταστάθηκαν σε αυτό, έζησαν , ρίζωσαν, δημιούργησαν και έκαναν τις δικές τους οικογένειες.

Σημείωσα τις επισημάνσεις του για τις φυσικές ομορφιές της περιοχής της Β.Α. Αττικής, τις ομορφιές του Χάραδρου και της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης του Μαραθώνα. Τον απασχολούν περιβαλλοντικά προβλήματα και επισημαίνει σφάλματα πολιτικών , με την ευρύτερη έννοια, συμπεριφορών που είχαν σαν συνέπεια ο τόπος να μην έχει την ανάπτυξη που του αρμόζει.

Θα ήταν αδόκιμο να μην επισημάνω και το θρησκευτικό συναίσθημα του συγγραφέα, όπως αυτό φαίνεται από τα κείμενά του. Ένα συναίσθημα απλό, όμορφο, δίχως μεγαλοστομίες και κενούς ουσιαστικού περιεχομένου λόγους. Μου άρεσαν οι φωτογραφίες από εκκλησίες και ξωκκλήσια που έχουν παρατεθεί και στις οποίες διακρίνεται εκτός από αυτές καθ΄ εαυτές τις εκκλησιές και η απαράμιλλη ομορφιά του αττικού τοπίου και της φύσης.

Θέλω επίσης να τονίσω το όραμα του συγγραφέα για μια καλύτερη Ελλάδα που θα πρέπει να είναι και όραμα όλων μας. Και μάλιστα μου άρεσε ιδιαίτερα πως θέλει το όραμα αυτό να πάρει σάρκα και οστά μέσω της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Επειδή είμαι εκπαιδευτικός θέλω να του τονίσω πως το όραμά του είναι και δικό μου όραμα. Είναι όραμα και της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων μου. Είναι όραμα και της ηγεσίας της εκπαίδευσης, της πολιτικής και της πνευματικής. Και τούτο το καταθέτω δίχως διάθεση να πολιτικολογήσω, αλλά να εκφράσω αυτό που συμβαίνει.

Στο τέλος του βιβλίου σας, φίλε κ. Οικονόμου, διάβασα κι ένα παράπονο που εκφράζετε. Γράφετε πως σας απέκρυψαν στοιχεία στην όλη προσπάθεια της συγγραφής του πονήματός σας. Θέλω να σας πω τη δική μου θέση εδώ. Μια θέση με στοιχεία απόλυτης άποψης. Η γνώση, φίλε κ. Οικονόμου και αγαπητές κυρίες και κύριοι, πρέπει να δίνεται, να μοιράζεται, να διαχέεται αφειδώλευτα στον καθένα, προς κάθε κατεύθυνση. Μόνο οι μη διακρινόμενοι , όσον αφορά το πνευματικό τους ανάστημα, την κρύβουν επειδή φοβούνται. Ενώ εσείς δώσατε τα αποτελέσματα της έρευνάς σας στο ευρύ κοινό με την έκδοση του βιβλίου σας. Ένα βιβλίο απλό, ένα βιβλίο για τον καθένα, ένα βιβλίο που μου άρεσε ιδιαίτερα η λιτή , δωρική αλλά ταυτόχρονα έντονα εκφραστική γραφή του. Μια γραφή-κραυγή που ταιριάζει και είναι απόλυτα συμβατή με τις αρετές της αρβανίτικης ρίζας και καταγωγής σας. Μια γραφή ατομική που την αισθάνομαι να είναι συλλογική, έκφραση μιας πληθυσμιακής ομάδας που δεν αρνείται την απελευθερωτική δύναμη του ακούσματός της.

Καθώς σας εύχομαι να έχετε επιτυχία στη διάδοση του έργου σας και να δημιουργείτε πάντα για το τόπο μας, τελειώνω όπως άρχισα με έμμετρη έκφραση… Μια έκφραση που δανείζομαι έστω και λίγο διαφοροποιημένη, από μια δημιουργία του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Σαν ξημερώσει η μέρα να θυμηθείς.

Λαβυρίνθος δείχνει ναν΄ η ιστορία και μη χαθείς.

Κι αν είν΄δύσκολος ο δρόμος να τον μετράς,

μ΄ένα σχοινί στη θέση της καρδιάς.

Φωτό από την Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Αγίας στην ΄Ανδρο

Η περιφορά της Ι. Εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής στο περίβολο της Ι. Μονής.Μέρος του τέμπλου της εκκλησίας.Δέηση στο πλάτωμα έξω από την Ι. Μονή.Τις φωτό είχε την καλοσύνη να μου στείλει ο συμπατριώτης Βαγγέλης Λουκίσας που τον ευχαριστώ και από εδώ. Βαγγέλη να είσαι καλά και να πηγαίνεις πολλά χρόνια στη χάρη Της.

Οι απαντήσεις σ΄ ένα ερωτηματολόγιο.

Διαβάστε εδω τις απαντήσεις σ΄ ένα ερωτηματολόγιο, όπως τις έδωσε η κ. Αννα Καφέτση.

Περιοδικό: Εκπαίδευση και Νέες τεχνολογίες

Δείτε εδώ τα τεύχη του περιοδικού Εκπαίδευση και Νέες Τεχνολογίες.

Το μάθημα από την Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα των TIMES της Νέας Υόρκης όπως το έγραψε Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Τα Ελληνόπουλα στα καφενεία

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του κ. Νίκου Γ. Ξυδάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Μου άρεσε ιδιαίτερα.