Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Στο Μέγα Σπήλαιο μετά τα Καλάβρυτα

Ανεβαίνοντας το δρόμο προς το Μοναστήρι.


Πάνω από το Μοναστήρι.


Βράχος!!!
 
 
 Και ο μοναχός εκεί, ν' ατενίζει...


Στο σπήλαιο εύρεσης της  εικόνας


Στο εσωτερικό της Ι. Μονής

Σκέψεις...

Ξαφνική ήταν η άφιξη...

Και το σήμαντρο κτύπησε...

Οι σκέψεις βρέθηκαν σε διαδικασία διαστολής...

Συμβαίνουν αυτά σα διακρίνεις...τ'  απρόσμενο...

Θέματα εξετάσεων ΟΕΦΕ.

Κάντε κλικ εδώ και δείτε θέματα και απαντήσεις από το 2003-2012, όπως τα έβαλαν στους μαθητές τους μέλη της ΟΕΦΕ.

Το σχέδιο ανάδειξης 23.550 στρ. στο Τατόι

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Γιώργου Λιάλιου.

Ενα «όχι» δεν είναι λύση για μία ώριμη κοινωνία

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Κατερίνας Σώκου

Μια έκφραση...

"Το παλιό δεν έχει ακόμα εντελώς καταστραφεί, γι'  αυτό και το νέο δεν έχει ακόμα ανθίσει".

Σταύρος Λυγερός Δημοσογράφος.

Ισχυρίζομαι πως έχει δίκιο...

Η καινοτομία, κλειδί για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Οι εκλογές της αδιευκρίνιστης οργής

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Πάσχου Μανδραβέλη.

Bαρέθηκα...

Βαρέθηκα να το ακούω...σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, μετά από το 1974.


Αυτές οι εκλογές είναι οι πιό κρίσιμες...

Αυτές οι εκλογές είναι οι πιό κρίσιμες...

Αυτές οι εκλογές είναι οι πιό κρίσιμες...Ερώτηση: Τη Δευτέρα τι θα λένε για το νόημα  των αποτελεσμάτων;;;

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Στρατηγική λαϊκισμού και ΑΕΙ

Kάντε κλικ εδώ και διαβάστε το άρθρο του Απ. Λακάσα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Θα γελάσει...

Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος...

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Σε ένα μόλις μήνα πουλήθηκαν 18 Porsche στην Ελλάδα!

Kάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ που αναφέρεται σε πωλήσεις αυτοκινήτων.

Μείωση νυχτερινών δρομολογίων

Κάντε κλικ εδώ  και διαβάστε το δημοσίευμα της Αλεξ. Κασσίμη

Το γερμανικό δόγμα κλονίζεται

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το σύντομο άρθρο του Σωκ. Τσίχλια.

Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Φωτό από την επίσκεψη στα Καλάβρυτα.

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο, σημερινό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.


Από τον τόπο της εκτέλεσης.


Στο κήπο του Μουσείου μιας δημιουργία που με έκανε να ανατριχιάσω. Αναπαράσταση της μεταφοράς νεκρού άνδρα από τη σύζυγο και τα παιδιά της..


Ο Μητροπολιτκός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που κάηκε κι αυτός στις 13/12/1943. Το ρολόι στο αριστερό καμπαναριό σταματημένο από την ημέρα εκείνη.


Με τον Βαλεντίνο και μαθήτριες του Σχολείου μας.


Φωτό: admin

Στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων χτες...

Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή επίσκεψή μου, στα πλαίσια σχολικής εκδρομής, στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων. Ένιωσα μια περιέργη ανατριχίλα σα βρέθηκα στο λόφο του Καππή, στο λόφο της ομαδικής εκτέλεσης...Ένιωσα ένα σφίξιμο, ένιωσα σαν να ήταν χτες τα γεγονότα. Άφησα τη σκέψη μου λεύτερη, να γυρίσει στις 13/12/1943...Ενιωθα πως έβλεπα τις ανήμπορες γυναίκες με τα μικρά παιδιά μα και τα άψυχα κορμιά των Καλαβρυτινών....Τούτη η πατρίδα έχει προσφέρει ποταμούς αίματος στη παγκόσμια ιστορία και για τούτο δεν την αφήνουν να δει στον ήλιο μοίρα...Έτσι φαίνεται πως είναι η μοίρα του Ελληνισμού...
Και τελειώνοντας την επίσκεψή μου στο παλιό Δημοτικό Σχολείο που σήμερα είναι μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος έγραψα στο βιβλίο επισκεπτών...


 Τάφοι και αρχιτεκτονικές δημιουργίες στο λόφο της εκτέλεσης.


"Κλείναμε νοερά το γόνυ σήμερα στο μαρτυρικό αυτό τόπο. Όμως λησμόνησα να φέρω ένα κλαδί ελιάς από τον ιστορικό Μαραθώνα. Μα ως δάσκαλος και ως άνθρωπος εκπλήρωσα ένα μέρος της σημερινής αποστολής μου...Μίλησα στους μαθητές του σχολείου μας για την ιστορία της κατοχής των Καλαβρύτων! Ήταν χρέος μου! Και σαν φύγουμε από εδώ θα τονίσω και πάλι στα παιδιά...Κάθε σπιθαμή της πατρίδας ποτισμένη με αίμα και αντριωσύνη των προγόνων. Και τούτη η αχαϊκή γη είναι πολύ όμορφη, ποτισμένη καθώς είναι από το αίμα των αθώων κατοίκων της!!!
ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΚΑΤΟΧΗ...
Συγχαρητήρια για τούτη τη δημιουργία του πολιτισμού που έχει έντονο το άρωμα της ιστορίας."

Από σήμερα...

O admin του ιστολογίου απουσίασε χτες, επειδή βρέθηκε στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων σε εκδρομή με τους μαθητές του. Μετά το μεσημέρι θα επανέλθει κανονικά...στις αναρτήσεις του, εδώ. Καλημέρα και καλή δουλειά σε όλες και σε όλους.

Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Πληροφορίες για την αυριανή εκδρομή

Η χιλιόχρονη Μονή της Άγιας Λαύρας με την πολυκύμαντη ιστορία της, 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων, αποτελεί το λίκνο τής εθνικής μας παλιγγενεσίας, πανελλήνιο εθνικοθρησκευτικό προσκύνημα πρώτου μεγέθους και μια από τις αρχαιότερες Μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, αληθινό σέμνωμα της περιοχής.
Συνδεδεμένη αρχικά με τη Μέγιστη Λαύρα του Άθω διαγράφει αδρομερώς μια ιστορία αντίστοιχη προς τα κατά καιρούς τρία καθολικά της: Παλαιομονάστηρο, Ιστορικός Ναός, Σημερινή Μορφή. Πρώτη μαρτυρία ωστόσο έχουμε την αποτέφρωση της από τους Τούρκους στα 1585. Ξανακτίζεται το 1600, ενώ οι τοιχογραφίες της (χειρ. Άνθιμου) τελειώνουν το 1645. Πρόκειται για το Παλαιομονάστηρο, σε απόσταση 300 μ. πιο πάνω από τη σημερινή Μονή, με δίκλιτο σταυρεπίστεγο ναό στο στόμιο σπηλιάς, που σώζει δύο στρώματα τοιχογραφιών. Στη σημερινή θέση η ιστορική Μονή κτίσθηκε πιθανώς το 1689, τρίκογχο, αγιορείτικου τύπου, κτίσμα (μονόκλιτο, με τρούλο χωρίς στηρίγματα) πού διασώζει τοιχογραφίες, ενώ σχετική εικόνα μας δίνει το σχέδιο του Ρώσου μοναχού Μπάρσκην (1745). Η Μονή δοκιμάζεται το 1715 (Β' Τουρκοκρατία) και κυρίως στα Ορλωφικά. Πυρπολείται το 1826 από τον Ιμπραήμ, ανοικοδομείται το 1828, με την ίδρυση νέου καθολικού τύπου «βασιλικής με τρούλο», ερειπώνεται με το σεισμό της 24ης Ιουλίου 1844, για να κτισθεί και πάλι το 1850.
Νέες διώξεις, εκτελέσεις και καταστροφές είδε το μοναστήρι από τα Ναζιστικά στρατεύματα το Δεκέμβριο του 1943. Έκαψαν τη μονή, λεηλάτησαν τις αποθήκες και εκτέλεσαν τρεις μοναχούς, που δεν είχαν εγκαταλείψει το Μοναστήρι. Οι μοναχοί που είχαν κρυφτεί λίγο πιο μακριά ξαναγύρισαν όταν είχαν απομακρυνθεί τα στρατεύματα, φέρνοντας μαζί τους τα κειμήλια και το λάβαρο που διέσωσαν και άρχισαν ξανά από την αρχή την επισκευή και ανοικοδόμηση.
Το 1950, με προσφορές πιστών και ενίσχυση από το κράτος ανοικοδομήθηκε εξ’ ολοκλήρου.
Η Μονή στη πορεία της υπήρξε πατριαρχική, σταυροπηγιακή, «βασιλική» και απέκτησε μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία, ενώ κατά καιρούς προσκολλήθηκαν σ' αυτήν μικρότερες Μονές (Αγία Τριάς, Φιλοκάλη κ.ά.). Εκείνο όμως που ανέδειξε τη Μονή ως φωτεινό μετέωρο, χωρίς να υποτιμούνται άλλες κατά καιρούς υπηρεσίες της σε εθνικά θεμέλια, είναι το γεγονός ότι υπήρξε το θέατρο πολεμικών γεγονότων της μεγάλης Εξεγέρσεως τού 1821 και διεκδικεί την πρωτοπορία του Αγώνος με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, κάτω από το θόλο του Ναού της.
Στην εθνική συνείδηση προβάλλει ως πρωταγωνίστρια στον μεγάλο Ξεσηκωμό για την απελευθέρωση. Με καμάρι δείχνει το Λάβαρο του ‘21, τα όπλα των Αγωνιστών, τα άμφια του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού - πρωτοστάτη του Αγώνος, έγγραφα, χειρόγραφα, έντυπα, εικόνες, πολύτιμα Ευαγγέλια (όπως της Αικατερίνης Β' της Ρωσίας) και ιερά σκεύη και άμφια (σταυρός, λειψανοθήκες, Αγία Ποτήρια κ.λπ.) ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής και εθνικής αξίας, παρά τις τόσες διώξεις, πυρπολήσεις και καταστροφές της Μονής, που πρόσφερε στον Αγώνα, σε έμψυχο και άψυχο υλικό, όσο καμιά άλλη. Δίκαια λοιπόν αποτελεί σύμβολο ιερό και κιβωτό του νεοελληνισμού. Δίκαια σε περίοπτη θέση, κοντά στη Μονή, στήθηκε μεγαλόπρεπο το «Ηρώο των Αγωνιστών του '21». Η Αγία Λαύρα διδάσκει τι προσέφεραν οι Μονές στο Έθνος και στις αιώνιες και ακατάλυτες αξίες του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού μας, τόσο σε καλές, όσο και σε δύσκολες ήμερες.

Πολύτιμα κειμήλια
Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το Λάβαρο της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Έθνους. Επιπλέον, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά, Ευαγγέλιο δωρισμένο από την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί και λειψανοθήκες Αγίων.
Επίσης, ξεχωρίζει η κάρα του «Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού», πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Μαρτίου, και είναι δωρεά του Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου το 1398. Υπάρχουν επίσης, η κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων, κλπ.
Εκτός από τα σημαντικά ιερά κειμήλια και λείψανα που υπάρχουν στην Ιερά Μονή, σημαντικός θησαυρός είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της. Το αρχαιότερο χρονολογείται από το 1502. Στη συγκρότηση της βιβλιοθήκης συνέβαλαν σημαντικά ο Κύριλλος Λαυριώτης το 1796 και ο Καλαβρυτινός δάσκαλος μοναχός Γρηγόριος Ιωαννίδης το 1929. 


Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου
Η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαβρύτων – Πούντας – Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών.
Τρεις λόγοι έκαναν το Μέγα Σπήλαιο να κατέχει μια από τις πιο εξέχουσες θέσεις ανάμεσα στα γνωστότερα Μοναστήρια του ελληνικού χώρου: το τοπίο, η εφέστια εικόνα της Σπηλαιώτισσας και το αδούλωτο φρόνημα των μοναχών.
Κολλημένο πεισματικά σε ένα ευρύχωρο σπήλαιο (απ' όπου και το όνομα του), στη βάση πελώριου, απειλητικού, κάθετου βραχώδους συγκροτήματος τού Χελμού σε υψόμετρο 940 μ., προκαλεί δέος και θαυμασμό με τη μοναδικότητα του. Η σπηλαιώδης διαμόρφωσή του προσδιόρισε τελικά και την αρχιτεκτονική μορφή του. Η Μονή υψώνεται σήμερα οκταόροφη και παρόλο πού έχασε το παλιό ιδιαίτερο ύφος της, δεν έπαυσε να καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Το καθολικό, σκαμμένο στο βράχο, είναι Ναός σταυροειδής εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κύριος Ναός διατηρεί τις τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο, παλαιότερο άμβωνα κ.λπ., ενώ στο νάρθηκα οι τοιχογραφίες ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα.
Στο Ναό αυτό φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας, που αποδίδεται κατά την παράδοση στον Ευαγγελιστή Λουκά, ελαφρώς παραμορφωμένη από τις κατά καιρούς πυρκαγιές τής Μονής (840, ανάκτηση 1285, 1400, 1640, ανακαίνιση το 1641, νέα πυρκαγιά το 1934). Είναι τύπου «Βρεφοκρατούσης», δουλεμένη με κερί και μαστίχα σε σανίδα. Σημασία έχει ότι για την ψυχή του ευσεβούς λαού μας αποτελεί ανέκαθεν παλλάδιο πρώτης τάξεως, αναντικατάστατο, καταφυγή και παραμυθία κάθε πιστού που εναποθέτει «την πάσαν ελπίδα» σε αυτό και ζητά την πρεσβεία της Παναγίας.
Η πανάρχαια αυτή Μονή στάθηκε πάντα ζωντανή και συνδέεται με θαύματα και πολλές παραδόσεις, η πιο αξιόλογη από τις όποιες είναι αυτή που συνδέεται με την εύρεση της Ιεράς Εικόνας: Δύο Θεσσαλονικείς αδελφοί, οι Συμεών και Θεόδωρος, υστέρα από αλλεπάλληλες περιπλανήσεις και αποκαλυπτικά όνειρα, συνάντησαν εδώ το 362 μ.Χ. την κόρη Ευφροσύνη, βοσκοπούλα από το Γαλατά (Ζαχλωρού). Αυτή, με θεία βουλή και με την οδηγία ενός τράγου, πού πήγαινε εκεί για να ξεδιψάσει, τους οδήγησε στο Σπήλαιο, όπου βρήκαν την Ιερή Εικόνα του Ευαγγελιστή Λουκά, την όποια φύλαγε φοβερός δράκος, ο οποίος στη συνέχεια σκοτώθηκε από κεραυνό. Η πηγή αυτή του Σπηλαίου - μαρμάρινη κατόπιν - αποτελεί σήμερα, το γνωστό με το όνομα «η Πηγή της Κόρης», άγιασμα. Στο σημείο αυτό υπάρχει και η αναπαράσταση του θαυμαστού γεγονότος.
Αν και η Μονή καταστράφηκε τελείως, ωστόσο τα υπάρχοντα κειμήλια - που φυλάσσονται σε πρόσφατα άριστα διευθετημένο νέο σκευοφυλάκιο - ανάγουν το νου και την ψυχή στο Θείο, στον παλαιό πλούτο της Μονής και στην προσφορά του Μεγάλου Σπηλαίου προς το Έθνος. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Μονή διατηρούσε πυριτιδαποθήκη, ώστε όχι μόνο να έχει υλικό για τον Αγώνα, αλλά και όταν θα ήταν επιβεβλημένο, να γίνονταν ολοκαύτωμα, παρά δούλοι οι μοναχοί της. Είναι άλλωστε γνωστή η υπερήφανη, ηρωική απάντηση του ηγουμένου Δαμάσκηνου τον Ιούνιο του 1827 στον Ιμπραήμ: «...διά να προσκυνήσωμεν, είναι αδύνατον ...αν έλθεις εδώ να μας πολεμήσεις και μας νικήσεις, δεν είναι μεγάλο κακόν, διότι θα νικήσεις παπάδες. Αν όμως νικηθείς ...θα είναι ντροπή σου». Τέλος, σώζονται στη Μονή μικρά κανόνια τού Αγώνα.
Αλλά και στην Κατοχή (Δεκέμβριος τού 1943), οι μοναχοί πλήρωσαν τη θηριωδία των Ναζί, καταληστεύεται η Μονή, καίγονται όσα κελιά γλύτωσαν την πυρκαγιά τού 1934, θανατώνονται 16 άτομα (μοναχοί, υποτακτικοί και προσκυνητές). Άλλους 9 μοναχούς, οι Ναζί τους θανάτωσαν ρίχνοντάς τους από τη θέση «Ψηλός Σταυρός».
Πολύτιμα κειμήλια
Στο Μουσείο της Μονής υπάρχουν πολλά άξια θαυμασμού ιερά και εθνικά κειμήλια: εθνικές στολές, σιγγίλια, χειρόγραφα με εξαίρετες μικρογραφίες, πολύτιμοι καλλιτεχνικότατοι χρυσοί σταυροί με τίμιο ξύλο, ιερά σκεύη, μεγάλης αξίας εικόνες, χαλκογραφίες, επτανησιακό τέμπλο, ωραίο δισκίο, εξαπτέρυγα, το ωμοφόριο του Χρύσανθου Νοταρά, επιτάφιοι, αντιμήνσια, προσωπογραφίες κ.α. Σε ειδικό παρεκκλήσιο παρουσιάζονται άλλες εικόνες, λειψανοθήκες (κάρες των ιδρυτών τής Μονής) κλπ., ενώ σε άλλη στεγάζεται η βιβλιοθήκη της Μονής, που σώζει ακόμη δεκάδες παλαιότυπα.
Από τα αξιοθέατα οι μοναχοί συνήθως δείχνουν στον επισκέπτη το «Τρύπιο Λιθάρι» (οπή απ’ οπού διέρχεται το φως τού ήλιου μόνο στις δύο ισημερίες του), το τεράστιο βαρέλι «Αγγελής» (χωρητικότητας 10.000 περίπου κιλών) και στην απέναντι κορυφή το «1821» γραμμένο από την ίδια τη φύση. Δίκαια, λοιπόν, η φήμη του Μοναστηριού είχε ξεπεράσει τα σύνορα τής Πελοποννήσου.


Νεότερη Ιστορία - Ολοκαύτωμα 1943
Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Δεκέμβριος του 1943
Επιχείρηση Καλάβρυτα


Η κατοχή αποτελεί μια από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Ο λαός μας, εξαντλημένος από την πολεμική εποποιία του 1940, υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλές περιπέτειες και κακουχίες: την εισβολή των κατακτητών, το πρόβλημα της επιβίωσης, την οδυνηρή περιπέτεια της πείνας, εκτελέσεις, βασανιστήρια και καταστροφές.
Η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, τόπος με μακραίωνη ιστορική διαδρομή και επαναστατικό παρελθόν, υπέστη την περίοδο της Κατοχής τεράστιες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, με μαζικές εκτελέσεις αμάχων και ολοκληρωτικές καταστροφές. Στο χώρο της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων οργανώθηκε αντιστασιακό κίνημα ενάντια στους ξένους κατακτητές. Το καλοκαίρι του 1943, άρχισαν εκτελέσεις, βομβαρδισμοί και καταστροφές χωριών.
· Ιούλιος 1943 (29/07): Βομβαρδισμός των χωριών Λαπάτα, Τρεχλό, Μάνεσι
· Αύγουστος 1943 (31/08): Πυρπόληση του χωριού Άνω Λουσοί.
· Νοέμβριος 1943 (29/11): Βομβαρδισμός του χωριού Βυσωκά.
Οι εγκληματικές πράξεις των Γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής κορυφώθηκαν το Δεκέμβριο του 1943, με μια οργανωμένη εκκαθαριστική επιχείρηση της περιοχής των Καλαβρύτων, γνωστή ως «Επιχείρηση Καλάβρυτα» (από 5 έως 15 Δεκεμβρίου 1943). Η επιχείρηση αυτή υπήρξε μια από τις πιο σκληρές επιχειρήσεις της Βέρμαχτ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.
Από τις αρχές του 1943, στο χώρο της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων συνέβησαν σημαντικά αντιστασιακά γεγονότα, μεταξύ των οποίων η μάχη Ρογών-Κερπινής (16-17/10/1943), η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τη συντριβή Γερμανικού λόχου και τη σύλληψη 86 Γερμανών αιχμαλώτων.
Μετά τη διαμόρφωση ενός γενικότερου κλίματος ανησυχίας για την αντιστασιακή δράση στην περιοχή των Καλαβρύτων οι Γερμανοί αποφάσισαν να προβούν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, που περιλάμβαναν βομβαρδισμούς, πυρπολήσεις και εκτελέσεις.
Τα γερμανικά στρατεύματα, που ξεκίνησαν από Τρίπολη, Αίγιο, Πάτρα, ακολούθησαν ακτινωτή πορεία σύμφωνα με τους γερμανικούς χάρτες, με κατεύθυνση την επαρχία Καλαβρύτων και κατάληξη τα Καλάβρυτα.
Στις 9 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανικές δυνάμεις μπήκαν στα Καλάβρυτα. Προηγουμένως έσπειραν τον όλεθρο σε όλες τις περιοχές από τις οποίες διήλθαν.
Συγκεκριμένα στον άξονα Αιγίου – Καλαβρύτων κατέστρεψαν τα χωριά: Ρογοί, Κερπινή, Ζαχλωρού, Σούβαρδο, Βραχνί καθώς και την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και εκτέλεσαν πολλούς κατοίκους.
Η δεύτερη ομάδα Γερμανών κινούμενη στον άξονα Πατρών – Καλαβρύτων, στο ξεκίνημα τους λεηλάτησε και πυρπόλησε τη Μονή Ομπλού, νότια της Πάτρας, εκτέλεσε στα χωριά Κάλανο, Βλασία, Μάνεσι και Σαραδί περίπου 10 άτομα. Στις 09/12, έφτασαν στη διασταύρωση του δρόμου Σκεπαστού-Κλειτορίας. Στο εκκλησάκι της Αγίας Άννας, συγκέντρωσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό του χωριού Βυσωκά και, μετά από μια σύντομη ομιλία, τους άφησαν ελεύθερους. Την ίδια μέρα, μπήκαν στα Καλάβρυτα.
Η τρίτη ομάδα από την Τρίπολη με κατεύθυνση τα Καλάβρυτα, πέρασε από τα Μαζέϊκα και έφτασε στο χωριό Μάζι αναζητώντας την τύχη των Γερμανών αιχμαλώτων (μάχη Ρογών – Κερπινής) και εκτέλεσε 10 Μαζαίους. Στις 10 Δεκεμβρίου 1943, στο χωριό Συρμπάνι,(σήμερα Πριόλιθος) εκτέλεσαν άλλους πέντε άνδρες.

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα στις 9 Δεκεμβρίου. Δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη, προκειμένου να μην μπορεί κανείς να ξεφύγει. Την έντονη ανησυχία των κατοίκων κατάφερε, παραπλανώντας τους, να κατευνάσει ο Γερμανός Διοικητής Ebersberger, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται κανείς να πάθει τίποτε και ότι ο στόχος τους ήταν η εξόντωση των ανταρτών. Προχώρησαν αρχικά στην πυρπόληση σπιτιών που ανήκαν σε αντάρτες και αναζήτησαν την τύχη των Γερμανών τραυματιών της Μάχης της Κερπινής. Στις 12 Δεκεμβρίου οι Γερμανοί άρχισαν να ετοιμάζονται για να αποχωρήσουν την επομένη. Το πρωί τις 13ης Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, πριν καλά καλά ξημερώσει, χτύπησαν τις καμπάνες της κεντρικής εκκλησίας και Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες διέταξαν να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο Δημοτικό Σχολείο, αφού πάρουν μαζί τους μια κουβέρτα και τρόφιμα μιας ημέρας.
Στο κτίριο του σχολείου έγινε ο χωρισμός και ο αποχωρισμός. Τα γυναικόπαιδα κλείστηκαν στο σχολείο και οι άνδρες από 14 χρονών και πάνω οδηγήθηκαν σε φάλαγγες στην κοντινή Ράχη του Καππή (σήμερα Τόπος Θυσίας). Ο χώρος ήταν προσεκτικά επιλεγμένος. Η αμφιθεατρική του διαμόρφωση δεν θα επέτρεπε σε κανένα να γλιτώσει. Οι Καλαβρυτινοί ήταν αναγκασμένοι να βλέπουν τις περιουσίες τους, τα σπίτια και ολόκληρη την πόλη, να καίγονται και μαζί τους να παραδίδονται στη φωτιά οι γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους που ήταν έγκλειστα στο κτίριο του Σχολείου, το οποίο φρουρούσαν πάνοπλοι στρατιώτες.
Ο Γερμανός Διοικητής, για να καθησυχάσει και να παραπλανήσει τους συγκεντρωμένους, έδωσε το λόγο της στρατιωτικής του τιμής ότι δεν πρόκειται να τους σκοτώσουν.
Ολόκληρη η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες.
Την ίδια στιγμή ο Οδοντωτός κατηφόριζε κατάφορτος με τις σοδιές από το πλιάτσικο των Γερμανών στα σπίτια, στα μαγαζιά και στις αποθήκες, από όπου άρπαξαν ό,τι πολύτιμο υπήρχε. Μαζί και τα χρήματα και τα αποθέματα των Τραπεζών και των Δημοσιών Υπηρεσιών, αφού προηγουμένως ανάγκασαν τους Διευθυντές να τα παραδώσουν. Από το ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος», με μια πράσινη και ύστερα μια κόκκινη φωτοβολίδα, δόθηκε το σύνθημα της εκτέλεσης. Τα πολυβόλα θέρισαν τους Καλαβρυτινούς. Ακολούθησε η χαριστική βολή που ολοκλήρωσε το έγκλημα.
Από τα 13 άτομα που διασώθηκαν ο τελευταίος επιζών, Αργύρης Σερλελής, πέθανε στις 27/02/2005 .
Στο δημοτικό σχολείο, τα γυναικόπαιδα έζησαν στιγμές αγωνίας και τρόμου, καθώς οι φλόγες έζωναν το κτίριο του σχολείου. Σπάζοντας πόρτες και παράθυρα κατάφεραν τελικά να ξεφύγουν τρέχοντας μακριά από τα σπίτια που φλέγονταν και άρχισαν να αναζητούν τους δικούς τους, ανηφορίζοντας προς το μέρος που είχαν οδηγήσει τους άνδρες και βρέθηκαν μπροστά στο πιο φρικιαστικό και απάνθρωπο θέαμα. Άνδρες, πατεράδες, γιοι και αδελφοί κείτονταν νεκροί πλημμυρισμένοι στο αίμα.
Το μεγάλο Δράμα των Καλαβρύτων είχε ξεκινήσει. Τα νιάτα, οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, περιουσίες και κόποι χρόνων αφανίστηκαν στις 2:34΄ της 13ης Δεκεμβρίου 1943, όπως δείχνουν οι δείκτες του σταματημένου ρολογιού της εκκλησίας.
Στο απόρρητο ραδιογράφημα της 117 Jager Division (Αρ.1595/43), καταγράφεται ο τελικός απολογισμός της Επιχείρησης Καλάβρυτα: (1) Κατεστράφησαν ολοκληρωτικά τα χωριά: Ρογοί, Κερπινή, Στάση Κερπινής, Άνω Ζαχλωρού, Κάτω Ζαχλωρού, Σούβαρδο, Βραχνί, Καλάβρυτα, Μοναστήρια Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας, Αγία Κυριακή, Αυλές, Βυσωκά, Φτέρη, Πλατανιώτισσα, Πυργάκι, Βάλτσα, Μελίσσια, Μοναστήρι Ομπλού, Λαπαναγοί, Μάζι, Μαζέικα, Παγκράτι, Μορόχωβα, Δερβένι, Βάλτος, Πλανητέρου, Καλύβια. (2) 696 Έλληνες εκτελέστηκαν...”.
Η συνέχεια του δράματος βρήκε τις γυναίκες να προσπαθούν με ότι είχε απομείνει, ακόμα και με τα χέρια, να σκάψουν πρόχειρους τάφους στην παγωμένη γη του Δεκέμβρη για να θάψουν τους νεκρούς τους. Με τις κουβέρτες που τους είχαν κοντά τους μετέφεραν τους σκοτωμένους στο νεκροταφείο και άλλους έθαψαν εκεί στο λόφο, σε μια τραγική σκηνή που κράτησε μέρες.
Ακολούθησε η προσπάθεια της επιβίωσης μέσα στα χαλάσματα, που έμελλε για χρόνια να στεγάσουν τις απορφανισμένες οικογένειες.
Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων «συγκίνησε και συνένωσε τους Έλληνες και δυνάμωσε τον αγώνα τους κατά του κατακτητή», ομολογεί ο τότε Γενικός Στρατιωτικός Διοικητής των Γερμανών στην Ελλάδα.
Οι Καλαβρυτινές Γυναίκες, οι Καλαβρυτινές Μανάδες, μορφές ηρωικές, παλεύοντας κάτω από δύσκολες συνθήκες, κατάφεραν να αναθρέψουν τα παιδιά τους και να ξαναχτίσουν την πόλη μέσα από τα ερείπια.
Στον Τόπο της Εκτέλεσης, ο Λευκός Σταυρός και η Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνια σύμβολα του μαρτυρίου, εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών του κόσμου.


Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδος Περιόδου 1940 – 1945

Στα πλαίσια της απόδοσης φόρου τιμής για τα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος κατά τη περίοδο της κατοχής, 1940 – 1945, συστάθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2000 αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδος, Περιόδου 1940 -1945» και με διακριτικό τίτλο «Ελληνικά Ολοκαυτώματα».
Το Δίκτυο περιλαμβάνει 50 πόλεις και 4 κοινότητες, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «Μαρτυρικά», με έδρα τη Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων, λόγω των μεγάλων καταστροφών σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές που υπέστησαν κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941 -1944.
Σκοποί της εταιρίας είναι:
Η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων για τη διατήρηση άσβεστης της μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η προώθηση των αδελφοποιήσεων μεταξύ των Μαρτυρικών Περιοχών και η δημιουργία μονίμου δικτύου συνεργασίας και διασύνδεσης μεταξύ τους, αλλά και μεταξύ αυτών και αντίστοιχων περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια βαρβαρότητα και καταστροφή.
Η αναζήτηση και διεκδίκηση των εύλογων, δίκαιων, ηθικών και υλικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν σε ανθρώπους, υποδομές και περιουσίες.
Η αναζήτηση και η διεκδίκηση της επιστροφής με κάθε μέσο των λεηλατηθέντων, από τις κατοχικές δυνάμεις, πολιτιστικών καταστροφών καθώς επίσης και οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική συγκρότηση των περιοχών αυτών με την εξασφάλιση επαρκών πόρων, αλλά και την ανέγερση κοινού μνημείου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, τη συγκρότηση ιστορικού αρχείου και τη συνεχή προβολή με έντυπα και εκδόσεις.
Παράλληλα, με αναφορά στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, συστάθηκε το 2005 ομάδα με την επωνυμία «Καλαβρυτινή Πρωτοβουλία νέων», η οποία πραγματοποιεί μια σειρά από δραστηριότητες, όπως:
Η καταγραφή και η αναζήτηση πληροφοριών από βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, με στόχο τη δημιουργία ενός σύντομου δίγλωσσου εντύπου και ενός cd-rom με πολυμεσικές εφαρμογές σχετικά με το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.
Το πρόγραμμα «Ταξίδι στο Χρόνο», που αναδεικνύει την τοπική ιστορική κληρονομιά και τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στην περιοχή των Καλαβρύτων κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Σεμινάρια Νεολαίας, όπως στην Βαρσοβία της Πολωνίας με θέμα « Το νόημα του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για διαφορετικές εθνικότητες και γενιές».
Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός Ελληνικού Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων για τη Νεολαία, με κύριο μέλημα των Νέων την ανάδειξη της ιστορίας των Ελληνικών Ολοκαυτωμάτων των Μαρτυρικών Περιοχών.Πολιτικούς ευθύνης

Kάντε κλικ εδώ και διαβάστε το άρθρο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ασφαλής ηλεκτρονική πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες

Kάντε κλικ εδώ και διαβάστε τη σχετική είδηση.

Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά


Καλό μήνα και καλή πρωτομαγιά εύχομαι σε όλες και όλους τους επισκέπτες αυτού του ιστολόγιου. Να πορευόμαστε με χαμόγελο.

Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Επιτυχία είναι...


Επιτυχία είναι....Να καλλιεργείς σώμα, νου και πνεύμα.

Ν’ ανακαλύπτεις ότι ο παράδεισος είναι μέσα σου.

Ν’ αγκαλιάζεις το άγνωστο με ενθουσιασμό.

Να πολεμάς το φόβο.

Να δίνεις και να μη θυμάσαι.

Να ταξιδεύεις από το μυαλό στη καρδιά.

Να ξέρεις να βρίσκεις χρόνο.

Να μην εγκαταλείπεις ποτέ την προσπάθεια.

Ν’ ανοίγεις την καρδιά σου.

Να παθιάζεσαι μ’ αυτό που κάνεις.

Να ψάχνεις τις απαντήσεις.

Για ένα παιδί μας...

Σε περιμέναμε πέρσυ το φθινόπωρο….

Ένα αστέρι  σου ετοίμαζε το δρόμο, χαράζοντας

στο μικρό σου χέρι την Ανοιξη που θα ερχόταν μέσα στο καταχείμωνο….

Ηταν τότε που τα λουλούδια άνθιζαν μέσα στη παγερή καθημερινότητά μας.

Κι εσύ μας οδηγούσες με το θάρρος σου.

Και μας οδηγείς μέχρι σήμερα.

Ηγέτης ζωήςείσαι.

Σήμερα  επικαλέστηκες το Θεό να βοηθά όλους μας.

Και εμείς μέναμε έκπληκτοι από το μεγαλείο της αθωότητας και της δύναμής

σου.

Σε περιμένουμε.

Και βαδίζουμε μαζί  αντικρύζοντας τη δική σου αποκάλυψη.

Και το θαύμα της ψυχής σου είναι κοντά.

Σε απόσταση λίγων μαγιάτικων ημερών.

Σε απόσταση μιας ευωδιαστής ‘ Ανοιξης.


Αυτή ήταν η έγγραφή κατάθεσή μου πριν μερικά χρόνια για ένα παιδί μας, που με είχε καταπλήξει με τη δύναμη της ψυχής του. Και σήμερα χαίρομαι που είναι καλά και πετά με τα δικά του φτερά!!!


Η Άνδρος ταξιδεύει...

Αφού κλείστε τη  μουσική του ιστολόγιου ( πανω δεξιά ) δείτε την εκπομπή της ΕΤ3 "Ελλήνων Δρώμενα', που αναφέρεται στην 'Ανδρο.


Θέματα εξετάσεων Μαθηματικών Α' Γυμνασίου

Δείτε παρακάτω θέματα εξετάσεων στα Μαθηματικά Α' Γυμνασίου που βρήκα στο δικτυακό τόπο mathematica.gr

Η δύναμη του λόγου...


Η δύναμη του λόγου
Ή αλλιώς…..
Καταστρέφοντας το διπλανό μας


           Ο στοχαστής Μάλμπα Ταχάν θέλει να μας επισημάνει  τους κινδύνους του λόγου. ΄Ετσι λοιπόν διηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία. Μια γυναίκα κατηγορούσε συνεχώς  ένα  γείτονα  της  πως ήταν κλέφτης. Αυτό το έλεγε συνεχώς   και  ο νεαρός τελικά συνελήφθη. Μετά από μέρες οι αρχές ανακάλυψαν ότι ο νεαρός γείτονας ήταν αθώος. Ο νεαρός αφέθηκε ελεύθερος και μήνυσε τη γυναίκα.
-Τα σχόλια δεν είναι και τόσο σοβαρά, είπε εκείνη στο δικαστή.
-Σύμφωνοι, απάντησε εκείνος. Σήμερα, μόλις επιστρέψετε σπίτι σας, γράψτε ότι κακό είπατε για το νεαρό γείτονά σας , σε ένα φύλλο χαρτί. Μετά κόψτε το χαρτί κομματάκια και σκορπίστε τα στο δρόμο. Αύριο επιστρέψτε εδώ, για να μάθετε την απόφαση. Η γυναίκα υπάκουσε και επέστρεψε την επόμενη ημέρα.
-Θα αθωωθείτε αν μου φέρετε τα κομματάκια χαρτιού που σκορπίσατε χτες, είπε ο δικαστής . Αν όχι, θα καταδικαστείτε σε ένα χρόνο φυλακή,  αποφάν- θηκε ο δικαστής.
- Μα πως είναι δυνατόν; Ο άνεμος τα σκόρπισε ήδη όλα!
- Με τον ίδιο τρόπο ένα απλό σχόλιο μπορεί να διασκορπιστεί στον άνεμο, να καταστρέψει τη τιμή ενός ανθρώπου και μετά είναι αδύνατον να αποκατασταθεί το κακό που έχει γίνει.
Και ο δικαστής έστειλε τη γυναίκα στη φυλακή.
Δείτε παρακάτω θέματα Μαθηματικών Α' Γυμνασίου που βρήκα στο mathematica.gr

Θέματα εξετάσεων στα Μαθηματικά Α' Γυμνασίου

Δείτε παρακάτω θέματα εξετάσεων στα Μαθηματικά Α'  Γυμνασίου που βρήκα στο mathematica.gr

Θέματα εξετάσεων Μαθηματικών Β' Γυμνασίου

Δείτε παρακάτω παλιότερα θέματα στο Γυμνάσιο Μαραθώνα.

Το γερμανικό δόγμα κλονίζεται

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το ανάγνωσμα του Σωκράτη Τσίχλια

Σημειώσεις για τις συναρτήσεις


Μεθοδολογία ασκήσεων στις συναρτήσεις


1.      Αν μου ζητούν να βρω τα σημεία τομής της γραφικής παράστασης μιας συνάρτησης με τους άξονες εργάζομαι ως εξής:
Σημείο τομής με τον άξονα χχ΄ : Βάζω όπου ψ το 0 και λύνω ως προς χ. ΄Αρα το ζητούμενο σημείο έχει τετμημένη το χ που βρήκα πριν και  τεταγμένη το 0.
Σημείο τομής με τον άξονα ψψ΄ :  Βάζω όπου χ το 0 και λύνω ως προς ψ. ΄Αρα το ζητούμενο σημείο έχει τετμημένη το 0 και τεταγμένη το ψ που βρήκα πριν.

2.     Οι  γραφικές παραστάσεις  των συναρτήσεων  ψ=αχ+β και ψ=γχ+δ είναι ευθείες παράλληλες αν α=γ, δηλαδή οι συντελεστές του χ είναι ίσοι. Επίσης οι γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων ψ=κχ και ψ=λχ+ν είναι ευθείες παράλληλες αν κ=λ.

3.     Οι αποστάσεις των σημείων από τους άξονες είναι πάντα θετικοί αριθμοί. Π.χ. αν έχω το σημείο Α(-7,4) η απόστασή του από τον άξονα των χχ΄είναι  4 και από τον άξονα ψψ΄είναι  7.

4.     Αν  μια συνάρτηση περνάει από την αρχή των αξόνων τότε είναι της μορφής ψ=αχ.

5.     Αν π.χ. το σημείο Α(-2,5) είναι σημείο της ευθείας ψ = αχ + β  τότε η τελευταία ισότητα ισχύει αν βάλω όπου χ το -2 και όπου ψ το 5.

6.     Αν  Θέλω να βρω το σημείο τομής δύο  ευθειών π.χ. ψ = 2χ-3 και       ψ = 3χ -1 Δουλεύω ως εξής: α. Εξισώνω τα ψ δηλαδή 2χ-3= 3χ-1 ή 2χ-3χ = -1+3 ή –χ=2 ή χ=-2 . Τη τιμή του χ που βρήκα την βάζω όπου χ στην μια ή στην άλλη αρχική ισότητα και βρίσκω ψ= -7. Eτσι το σημείο τομής είναι το ( -2, -7 ).

7.     Αν μου δώσουν ότι δύο  σημεία π.χ. το Α(0,3)  και το Β(3,2) ανήκουν στην ευθεία ψ=αχ+β και μου ζητούν να βρω τα α και β, εργάζομαι ως εξής. Αντικαθιστώ στην ψ=αχ+β  τα χ και ψ από εκείνο το σημείο που έχει τετμημένη 0. ΄Ετσι βρίσκω το β. Μετά αντικαθιστώ τις συντεταγμένες του άλλου σημείου   και βρίσκω και το α.

8.     Αν μου λένε ότι   το  κοινό σημείο δύο ευθειών ψ=αχ+β και ψ=γχ+δ βρίσκεται στον άξονα χχ΄  τότε προσδιορίζω το σημείο όπως πιο πρίν και το σημείο αυτό έχει τεταγμένη ίση με 0 . Αν όμως το κοινό σημείο βρίσκεται στον άξονα ψψ΄, τότε το κοινό σημείο έχει τετμημένη ίση με 0.


Ελλάδα - Ολάντ σημειώσατε τι;

Kάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Πάσχου Μανδραβέλη.

«Ανέκδοτο» η διαχείριση σκουπιδιών

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα της Τασούλας Καραϊσκάκη.

Ακροπατώντας στα ίχνη των ανθρώπων

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα της Σάντυς Τσαντάκη.

Aποψη : Οι εκπατριζόμενοι να επιστρέψουν με αυξημένες γνώσεις

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το δημοσίευμα του Γιώργου Παγουλάτου.

Aποψη: Κλειδί της ανάκαμψης οι νέοι και το επιχειρείν

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Δ.Π. Σωτηρόπουλου