Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Aφιέρωμα της ΕΡΤ στο Γιώργο Σεφέρη

Αφού κλείστε τη μουσική του ιστολόγιου ( πάνω δεξιά ) δείτε κι ακούστε εδώ το αφιέρωμα της ΕΡΤ για το Γιώργο Σεφέρη.

Δονήσεις...

Αφού κλείστε τη μουσική του ιστολόγιου ( πάνω και δεξιά ) ακούστε τούτο το κομμάτι που ερμηνεύει ο Μάριος Φραγκούλης.Eλα...

Αφού κλείσετε τη μουσική του ιστολόγιου ( Πάνω δεξιά ) ακούστε αυτό το γλυκόλαλο μουσικό κομμάτι.Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Στην ιερή μνήμη της μάνας....

Σαν σήμερα πριν 6 ακριβώς χρόνια την συνοδεύαμε στο έσχατο ταξίδι της για τις γειτονιές των αγγέλων. Κι εκεί που αναπαύονται πλέον και οι τρεις τους, μάνα, πατέρας και αδελφή της είπα τούτα τα λόγια στο τελευταίο διάβα της. Ας είναι αιώνια η μνήμη της για όλους όσους την αγαπήσαμε!!!

Μάνα

Σήμερα που η ψυχή σου ξεκουράζεται στα ανθοστόλιστα μονοπάτια , εκεί στις μακρινές γειτονιές των αγγέλων, είμαι σίγουρος πως μας θωρείς από ΄κει πάνω καθώς ήρθαμε εδώ να σου ευχηθούμε καλό σου ταξίδι. Ξέρεις χτες πρωί-πρωί πήρα ένα μήνυμα….Είδα ένα λαμπερό πεφτάστερο ενώ είχε ξημερώσει για τα καλά. Ηταν ο άγγελος που ήρθε να σε συνοδέψει……

Είμαι σίγουρος και είναι σίγουροι όλοι όσοι σε γνώρισαν ότι ένας άνθρωπος σαν κι εσένα, μια σύζυγος και μια μάνα σαν κι εσένα θα έχει ένα ταξίδι με σύμμαχο τη γαλήνη ψυχής και μια θέση εκεί δίπλα στο δημιουργό του σύμπαντος. Μια θέση εκεί δίπλα από το παιδί σου όπου πιστεύω ύστερα από χρόνια ήρθε και πάλι η ώρα να τα λέτε , μάνα και κόρη, όπως και πρώτα. Όπως τα λέγατε πριν 16 χρόνια, πριν από εκείνο το Σάββατο της ανείπωτης οδύνης. Βιάστηκες καρδιά μου, βιάστηκες να φύγεις για να την συναντήσεις. Αλλά δεν ξεχνώ τις σκέψεις σου, όπως μου τις έλεγες δακρύζοντας, πολλές φορές….Ηθελες να πας να βρεις το αδικοχαμένο παιδί σου!!!

Μάνα

Σήμερα καθώς κωπηλατείς με τη σχεδία σου για την αχερουσία , ήθελα να σου φέρω λίγα αγριολούλουδα από το νησί σου, την Άνδρο μας, εκεί όπου στα χρόνια της νιότης σου έδινες ελπίδα και βοήθεια στο κάθε φτωχό στο κάθε ανήμπορο και κατατρεγμένο μετά από εκείνο το ρημαδιό του πολέμου, μέσα από την ΕΟΧΑ. Και πιστεύω ότι σήμερα η ανδριώτικη φύση που λάτρεψες, που της μίλαγες και σου μίλαγε, θα ανθίσει μέσα στο καταχείμωνο.

Και οι γεωπόνοι θα μιλούν και θα λένε ότι η φύση τρελάθηκε. Μα η Ανδριώτικη φύση ξέρει τι πρέπει να κάνει τη μέρα που η γη σε υποδέχεται. Κι οι καμπάνες του Ταξιάρχη στα Ψηλού και στον Αγ. Νικόλα στο Γαύριο δεν θα ηχήσουν πένθιμα αλλά χαρμόσυνα. Κι η Παναγιά από το καστρομονάστηρο του Αγ. Παντελεήμονα, εκεί που πήγαινες να ζητήσεις τη χάρη της για εμάς, θα χαμογελά καθώς επιστρέφεις κοντά της.

Σήμερα η γη σε παίρνει κοντά της, μέσα της, για πάντα. Σήμερα η φύση παίρνει μαζί της την ομορφιά της ψυχής σου και τον πλούτο των συναισθημάτων σου. Σήμερα μαραίνονται οι κρίνοι που μοσχοβολούσαν στη καρδιά σου.

Μάνα

Θέλω να σου μιλήσω για τελευταία φορά. Να σου πω ότι θυμάμαι όλα όσα μου έμαθες, να σου πω ότι θυμάμαι τις αρχές και τις αξίες που μου δίδαξες , να σου πω ότι θυμάμαι την ανθρωπιά σου, την ανιδιοτέλεια των πράξεών σου.

Θέλω να σου πω ότι δεν ξεχνώ τις θυσίες σου για μένα μα και για το χαμένο παιδί σου. Να σου πω ότι θυμάμαι την καλοσύνη σου και το άνοιγμα της καρδιάς σου ακόμη και σε εκείνους που θέλησαν να σου πουν ένα πικρό λόγο, ένα λόγο ανθρώπινης μικρότητας . Σε όλους αυτούς αντιφωνούσες με τη μεγαλοσύνη της ψυχής σου και τη δύναμη της αγάπης σου. Θέλω να σου πω ότι για μένα πέρα από μάνα ήσουν δασκάλα. Δασκάλα ζωής. Να θυμάσαι εκεί ψηλά που πήγες, ότι δεν θα ξεχνώ τις προτροπές σου, τις συμβουλές σου, το ζεστό λόγο της μάνας. Της δικής μου μάνας.

Μάνα θα σε θυμάμαι, θα σε θυμόμαστε πάντα. Καλό ταξίδι καρδιά μου!!!


Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Αν ελπίζεις θα επιτύχεις το ανέλπιστο

Διαβάστε εδώ ένα βιβλίο που αναφέρεται στην εφαρμογή της φιλοσοφίας του Ηράκλειτου στην καθημερινή ζωή.

O νόμος του Μέρφυ

Διαβάστε εδώ ένα μικρό βιβλιαράκι από το δικτυακό τόπο scribd.com για το νόμο του Μέρφυ.

Σαν σήμερα πριν πολλά χρόνια....

Θυμάμαι...Ειχαμε εκείνη την ημέρα μάθημα μεσημεριανές ώρες. Ηταν μια συννεφιασμένη μέρα δίχως βροχή, μα η μουντάδα σου έρριχνε τη διάθεση. Η πρώτη διδακτική ώρα κύλησε γρήγορα μα μόλις μπήκαμε στην αίθουσα για την 2η ώρα πολεμικά αεροπλάνα πέταξαν σε χαμηλό ύψος. Ο οξύς θόρυβος διέκοψε το μάθημα. Τρομάξαμε, αναρωτηθήκαμε τι συμβαίνει... Μετά από 20΄ ξανά αεροπλάνα... Α! σκεφτήκαμε, κάτι συμβαίνει. Πόλεμος ίσως...΄Η κάτι άλλο. Η θεία μου ήρθε και με πήρε φοβισμένη... "Πάμε να φύγουμε", μου είπε. Μπορεί να έχουμε φασαρίες, συνέχισε και διέκρινα στο ύφος της έντονη ανησυχία. Καθώς φτάσαμε σπίτι και τηλεοράσεις δεν υπήρχαν το ραδιόφωνο ήταν η μόνη πηγή της όποιας πληροφόρησης επέτρεπε το καθεστώς, αλλά τα νέα δεν έρχονταν...

Μ΄αεροπλάνα και βαπόρια

και με τους φίλους τους παλιούς

τραγουδάμε στα σκοτάδια

κι όμως εσύ δε μας ακούς....

Αργά το βράδυ τα η πλάστιγγα είχε γύρει. Η αγωνία και η ψυχική κούραση μας είχε καταβάλει. Άλλη μια σελίδα άλλαζε στην ελληνική ιστορία. Κι εκείνος , αίτιος δεινών για την τελευταία, έπαιρνε το δρόμο για τα μέρη εκείνων που τον είχαν επιβάλλει εδώ...

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

Έγραφε τ΄ονομά της στον καθρέφτη τ΄ ουρανού...

Aφού κλείστε τη μουσική του ιστολόγιου ( πανω δεξιά ) νιώστε μια αλλόκοτη γαλήνη ακούγοντας την "Περιμπανού"....

Περιμπανού τη λέγαν τα παιδιά, Περιμπανού
κι ήτανε δεκαπέντε χρονών
Έγραφε τ' όνομά της στον καθρέφτη τ' ουρανού
μ' ενός πνιγμένου γλάρου φτερό

Μα της ζωής το κύμα το παράφορο
σάρωσε βάρκες και κουπιά
Και στο μεγάλο κόσμο τον αδιάφορο
ποιος τη θυμάται τώρα πια

Περιμπανού την έλεγα κι εγώ, Περιμπανού
κι ας μη με είχε ακούσει κανείς
Έμοιαζε με κοχύλι στο βυθό του αυγερινού
προτού καρδιά μου πέτρα γενείς

Μα της ζωής το κύμα το παράφορο
σάρωσε βάρκες και κουπιά
Και στο μεγάλο κόσμο τον αδιάφορο
ποιος τη θυμάται τώρα πια

Ο Άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός!

Διαβάστε εδώ ένα μικρό αφιέρωμα σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Και του χρόνου του Αγ. Σπυρίδωνος.

Η αξία των αριθμών...

"Διότι, πραγματικά, και για την οικονομία και για το πολίτευμα και για όλες τις τέχνες, ούτε ένα από τα μαθήματα που διδάσκονται τα παιδιά δεν έχει τόσο μεγάλη επίδραση όσο η σπουδή η σχετική με τους αριθμούς.
Αλλά, το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα είναι ότι ξυπνά τον εκ φύσεως νυσταλέο και αμαθή και τον κάνει να μαθαίνει εύκολα και να γίνεται μνήμων και οξύνους, ώστε να προοδεύει σε βαθμό ανώτερο από τη φύση του χάρη σε μια θεϊκή μέθοδο. Όλα αυτά τα διδάγματα εννοείται ότι είναι και κατάλληλα υπό την πρϋπόθεση ότι με άλλους νόμους και θεσμούς θα αφαιρέσει κανείς την ανελευθερία και τη φιλοχρηματία από τις ψυχές αυτών που πρόκειται να τις αποκτήσουν. Ειδεμή, αντί της σοφίας θα επεξεργαστεί κανείς την πανουργία, χωρίς καν να το υποπτευτεί."

Πλάτωνος, Νόμοι, Κεφάλαιο Ε΄, 747 Β.

Φωτό από τη χειμωνιάτικη Ανδρο

Δείτε εδώ φωτό από τη χειμωνιάτικη Άνδρο όπως τις δημιούργησε και τις εκθέτει στο ιστολόγιό του ο συμπατριώτης Βαγγέλης Λουκίσας. Βαγγέλη εξαιρετική δουλειά. Μπράβο.

Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών συνδέεται με διανοητικά προβλήματα

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα αυτό από το ΒΗΜΑ. Με προβλημάτισε.

Aπόι τις γνώσεις στη γνώση...

Διαβάστε εδώ το άρθρο του κ. Γ. Μπαμπινιώτη που δημοσιεύεται στο ΒΗΜΑ.
Διαβάστε εδώ τι είπε ο εξαιρετικός συνάδελφος κ. Νίκος Μαυρογιάννης στο συνέδριο της ΕΜΕ στη Χαλκίδα για τη στάση του Καθηγητή των Μαθηματικών μέσα στη σχολική τάξη. Τις εργασίες αυτές είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω κι εγώ.
Κι εδώ διαβάστε τις απόψεις του επίσης εξαιρετικού συναδέλφου κ. Αντώνη Κυριακόπουλου.

Τα μαθηματικά, η νέα γενιά κι η κοινωνία

Διαβάστε εδώ το άρθρο του Μαθηματικού κ.Γιάννη Κερασαρίδη από τον μαθηματικό ιστότοπο mathsforyou.gr

Ο επισκέπτης της Παρασκευής 10/12/2010

Διαβάστε εδώ τι είπε ο βουλευτής κ. Μίμης Ανδρουλάκης στην εκπομπή αυτή , προχτές. Μην ξεχάσετε να κλείστε τη μουσική του ιστολογίου προηγουμένως.

Η ίδια η ελληνική ιστορία επιβάλλει τη μελέτη της Ρώμης

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που υπογράφει ο πανεπιστημιακός κ. Αγγελος Χανιώτης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Θέματα διαγωνίσματος στην Ανάλυση Γεν. Παιδείας Γ΄Λυκείου

Δείτε εδώ θέματα διαγωνίσματος στην Ανάλυση Γενικής Παιδείας Γ΄ Λυκείου.

Γυναίκες μητέρες, ηρωίδες μόνες

Διαβάστε εδώ ένα δημοσίευμα με το παραπάνω τίτλο που μου άρεσε πολύ και το διάβασα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

«Γράφετέ μου πολύ συχνά. Kαληνύχτα, Kόλιας»

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που αναφέρεται στο βιβλίο που κυκλοφορεί και περιλαμβάνει γράμματα του Νίκου Καββαδία στην αδελφή του και στην ανηψιά του.

Αγάπησα... μια ηλεκτρονική συσκευή

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του Damon Darlin από τους New York Times και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Εικόνες μιας άγνωστης Θράκης

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από ΤΑ ΝΕΑ που αναφέρεται στο περιεχόμενο ενός βιβλίου για τη Θράκη.

Αρνούμαι

Διαβάστε εδώ το βιβλίο του Αντώνη Σαμαράκη με τίτλο "Αρνούμαι".

Ο βουλευτής Μ. Ανδρουλάκης μιλαει στον DSK

Αφού κλείστε την μουσική του ιστολόγιου ( πάνω και δεξιά ) ακούστε τι είπε ο βουλευτής κ. Μίμης Ανδρουλάκης στο κ.Ντομινίκ Στρος Καν. Τα βρήκα ενδαιφέροντα τα λεγχθέντα.