Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

| Ο Μεγάλος Αντίκτυπος του Στρες στην Σημερινή Κοινωνία

Kάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης για να δείτε το βίντεο, όπου ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος μιλάει για το μεγάλο αντίκτυπο του stress στη σημερινή κοινωνία.

Ας ξυπνήσει επιτέλους ο καλύτερός μας εαυτός!

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ.

Ασφυκτικό πολιτικό αδιέξοδο

Διαβάστε κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης το άρθρο της Αννας Φραγκουδάκη από ΤΑ ΝΕΑ.

Χασάπης Δημήτρης | Μαθηματικά και τέχνες στην εκπαίδευση: Αναζητώντας κοινούς τόπους

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης για να δείτε το βίντεο με τον καθηγητή Δημήτρη Χασάπη να μιλάει για τη σχέση Μαθηματικών και Τέχνης.

Ξανά μανά

Διαβάστε κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης, το άρθρο του Πανεπιστημιακού Κώστα Γεωργουσόπουλου.

Βαθιά πληγή

Διαβάστε κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης το δημοσίευμα του Λ.Παπαδόπουλου από ΤΑ ΝΕΑ.

Πρωινές αναγνώσεις...

Χτες το πρωί, στη διάρκεια του ταξιδιού μου ν΄ανταμώσω με σελίδες της ιστορίας και καθώς ήμουν αποδεσμευμένος από τις δεσμεύσεις της..τεχνολογίας.....μεθυστικά ήταν τα λόγια του ποιητή που διάβαζα.... Ήταν από το τρίτο τόμο του έργου του "Μέρες¨.

"Προσπάθησε, κάθε μέρα να θυμάσαι και να πραγματοπιείς τι πιστεύεις.Κι αν χρειαστεί κάποτε για τη ζωή σου, για το σκοπό της ζωής σου, να ξεχάσεις, να γυρίσεις πλευρό, ν΄ανασάνεις, τότε δοκίμασε ν΄αφεθείς ολότελα, να ζήσεις τυφλός για κάποιο διάστημα. Ίσως η γαλήνη που γυρεύεις να βρίσκεται ακριβώς στην ισορροπία μιας τέτοιας θέσης και μιας τέτοιας άρσης. Ζήσε ολόκληρος."

Λίγη ώρα αργότερα περνούσα έξω από το σπίτι που έζησε κάποτε ο ποιητής των ασπαλάθων. Κι άρχιζε η φόρτιση της ψυχής μου εκεί. Λίγο ήταν;;;

 Η αρχή της οδού Κυδαθηναίων από τη μεριά της Φιλελλήνων.

 

 Το σπίτι με τη σημαία είναι αυτό που έζησε ο Φιλόσοφος και ΠτΔ Κ. Τσάτσος μα και ο ποιητής Γ. Σεφέρης(κάποιο διάστημα)


 
 Η είσοδος του σπιτιού.


Και η σημαία στο παράθυρο...

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Οφείλουμε ευλαβική μνήμη, όπως σε πρόσωπα ιερά

Διαβάστε κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης, το επετειακό δημοσίευμα του  ακαδημαϊκού Κώστα Δεσποτόπουλου.

Η 28η Oκτωβρίου 1940, ξεχωριστή μέρα

Διαβάστε κάνοντας κλικ  στον τίτλο της ανάρτησης,  το επετειακό δημοσίευμα που υπογράφει ο Ακαδημαϊκός Κώστας Δεσποτόπουλος.

Η λαφυραγώγηση του Δημοσίου

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε το άρθρο της Τασούλας Καραϊσκάκη. Με εντυπωσίασε και με προβλημάτισε πολύ.

Αν ήμουν Ελληνας

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε το άρθρο του Gabor Steingart, που είναι αρχισυντάκτης της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Hndlesblatt.

Το χρέος μας στους ήρωες του ’40

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε το άρθρο του Απόστολου Γεωργιάδη, που είναι πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Επέτειος με... χωρίστρα και σημαία!

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης για να διαβάστε το δημοσίευμα της..."ΤΗΛΕΦΟΣ" από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Με αισιοδοξία από το παρελθόν μας

Διαβάστε κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης την άποψη του Μιχάλη Κατσίγερα, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Ανόητες απορίες

Διαβάστε, κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης,  το δημοσίευμα από 
ΤΑ ΝΕΑ.

Ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο μας.

Δείτε παρακάτω φωτό από το σημερινό εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Σχολείο μας.


Ο 1ος Υπ/ντής κ. Λ. Ζάχος και η συνάδελφος της Αγγλικής κ. Σ. Κυριακοπούλου στην ανάγνωση της απονομής αριστείων και βραβείων.


 Η κάθε εκδήλωση θέλει κι εκείνους που ασχολούνται με τον ήχο...


Η ορχήστρα μας στη σκηνή


Η χορωδία μας με τη συνάδελφο κ. Κολοκοτρώνη.


Και η εκ των υπευθύνων της γιορτής, Φιλόλογος κ. Μ. Τριπολιτάκη.
Ο εκ των Πληροφορικών μας κ. Σ. Ευθυμίου με την κ. Σ. Κυριακοπούλου

Γυναίκες Ηπειρώτισσες

Αφού κλείστε τη μουσική του ιστολόγιου ( δεξιά και πάνω ) ακούστε το βίντεο με την εξαίρετη φωνή της Μαρινέλας, κάνοντας κλικ εδώ.

Aύριο η επέτειος μιας εποποίας μας...

                        
Αύριο τιμάμε τους προγόνους που αγωνίστηκαν και έπεσαν στα βουνά της Ηπείρου πιστοί στις προσταγές του γένους.
Αφού κλείστε τη μουσική του ιστολόγιου ( στα αριστερά ) ακούστε το βίντεο με την  αξέχαστη Σοφία Βέμπο, κάνοντας κλικ  εδώ


Παρακάτω διαβάστε τη φωνή των Ελλήνων διανοουμένων της εποχής...

"Είναι δύο εβδομάδες τώρα, που ένα τελεσίγραφο μοναδικό στα διπλωματικά χρονικά των Αθηνών για το περιεχόμενον, την ώρα και τον τρόπο που το παρουσίασεν η Ιταλία κάλεσε την Ελλάδα να της παραδώση τα εδάφη της, να αρνηθή την ελευθερία της και να κατασπιλώση την τιμή της.
    Οι Έλληνες δώσαμε στην ιταμή αυτή αξίωσι της φασιστικής βίας, την απάντησι που επέβαλαν τριών χιλιάδων ετών [σημ. Φ.Μ.: και πλέον] παραδόσεις, χαραγμένες βαθειά στην ψυχή μας, αλλά και γραμμένες στην τελευταία γωνιά της ιερής γης με το αίμα των μεγαλυτέρων ηρώων της ανθρωπίνης ιστορίας. Και αυτή τη στιγμή κοντά στο ρεύμα του Θυάμιδος και στις χιονισμένες πλαγιές της Πίνδου και των Μακεδονικών βουνών πολεμούμε, τις περισσότερες φορές με τη λόγχη, αποφασισμένοι να νικήσουμε ή να αποθάνουμε μέχρις ενός.
    Σ' αυτό τον άνισο σκληρότατο αλλά πεισματώδη αγώνα, που κάνει τον λυσσασμένο επιδρομέα να ξεσπάζη κατά των γυναικών, των γερόντων και των παιδιών, να καίη, να σκοτώνη, να ακρωτηριάζη, να διαμελίζη τους πληθυσμούς στις ανοχύρωτες και άμαχες πόλεις μας και στα ειρηνικά χωριά μας, έχουμε το αίσθημα ότι δεν υπερασπιζόμαστε δική μας μόνον υπόθεσι: Ότι αγωνιζόμεθα για την σωτηρία όλων εκείνων των Υψηλών αξιών που αποτελούν τον πνευματικό και ηθικό πολιτισμό, την πολύτιμη παρακαταθήκη που κληροδότησαν στην ανθρωπότητα οι δοξασμένοι πρόγονοι και που σήμερα βλέπουμε να απειλούνται από το κύμα της βαρβαρότητος και της βίας. Ακριβώς αυτό το αίσθημα εμπνέει το θάρρος σε μας τους Έλληνες διανοουμένους, τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, ν' απευθυνθούμε στους αδελφούς μας όλου του Κόσμου για να ζητήσουμε όχι την υλική αλλά την ηθική βοήθειά τους. Ζητούμε την εισφορά των ψυχών, την επανάστασι των συνειδήσεων, το κήρυγμα, την άμεση επίδρασι, παντού όπου είναι δυνατόν, την άγρυπνη παρακολούθησι και την ενέργεια για ένα καινούργιο πνευματικό Μαραθώνα που θα απαλλάξη τα δυναστευόμενα Έθνη από τη φοβέρα της πιο μαύρης σκλαβιάς που γνώρισε ως τώρα ο κόσμος.
Κωστής Παλαμάς, Σπύρος Μελάς, Άγγελος Σικελιανός, Γεώργιος Δροσίνης, Σωτήρης Σκίπης, Δημήτριος Μητρόπουλος, Κ. Δημητριάδης, Νικόλαος Βέης, Κ. Παρθένης, Ιωάννης Γρυπάρης, Γιάννης Βλαχογίαννης, Στρατής Μυριβήλης, Κώστας Ουράνης, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς, Αρίστος Καμπάνης.
Η σκάλα στο πλάι της οικίας του Μεταξά, που ανέβηκε ο πρέσβυς της Ιταλίας Ντίνο Γκράτσι, για να επιδόσει το ιταλικό τελεσίγραφο.

Mια ανατολή...

Η Ανατολή χτες το πρωί από το σπίτι μου. Στο βάθος ο κόλπος του Μαραθώνα. Και μπροστά διακρίνεται η Λεωφ. Κ. Σουλίου.

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Xρόνια μας Πολλά

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ μα να είναι και ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ για όλους εμάς που γιορτάζουμε σήμερα μα και για όλο το κόσμο. Ας είναι ο Αγιος Δημήτριος σύμμαχος στις δικές μας μάχες της ζωής και αρωγός στις δυσκολίες της.

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Επιστολή προς τους Ελληνες

Διαβάστε, κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης,  το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που υπογράφει ο Hugo Dixon που εργάζεται στο πρακτορείο Reuters.

Η αλλαγή του πολιτικού Παραδείγματος

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Aσκήσεις για Μαθηματικούς διαγωνισμούς

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε πλήθος ασκήσεων για εξάσκηση μαθητών Γυμνασίου που θέλουν να λάβουν μέρος σε Μαθηματικούς διαγωνισμούς.

Στέλιου Ράμφου κατάθεση...

Η κατάθεση του Στέλιου Ράμφου...

"Ασ τους άλλους. Εσύ ο ίδιος, που ευθύνεσαι; Τι προσάπτεις στον εαυτό σου; Από εκεί θα βρεθούν τα υπόλοιπα. Όσο αυτό δεν γίνεται, η κρίση θα παρατείνεται, το σάπισμα θα βαθαίνει και τα φαινόμενα της ανομίας θα γίνονται πιο άγρια. Ψυχή έχουμε; δεν έχουμε κατανόηση του εαυτού μας. Άλλο να είσαι έξυπνος και άλλο να κατανοείς. Η κατανόηση είναι ένας βαθμός πάνω από την εξυπνάδα και την γνώση; είναι μία ευαισθησία βαθύτερη, η οποία έχει να κάνει με το κατά πόσο βγαίνουμε από τον εαυτό μας. Παριστάνουμε ή νομίζουμε ότι είμαστε πολύ κοινωνικοί, ενώ στο βάθος έχουμε έναν συναισθηματικό εγωκεντρισμό που μας οδηγεί σε ναυάγια και καταθλίψεις. Ενδιαφέρει αυτή την ώρα της κρίσεως να κοιταχτούμε απ έξω. Τι σημαίνει "απ έξω"; Σημαίνει αντί να παίρνουμε θέσεις, να κατανοούμε. Έτσι και στον εαυτό μας θα μένουμε και θα ισορροπούμε. Αντίθετα, εμείς καθρεφτιζόμαστε στις επιθυμίες μας, δηλαδή δεν κοιταζόμαστε πουθενά. Υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε;"


Σϋντομος προβληματισμός

Εντονος ο προβληματισμός. Πως θα πορευτούμε; Πως θα άρουμε τις δυσκολίες; Πως θα μπορέσουμε να πείσουμε για τη δική μας συμμετοχή στα μεγάλα σφάλματα; Πως θα ανιχνεύσουμε το μονοπάτι της αυτοσυνειδησίας και της ορθής πορείας; Πως;

ΤΟ ΒΗΜΑ - Τα μαθηματικά του τρόμου - science

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης για να διαβάστε το δημοσίευμα από ΤΟ ΒΗΜΑ.

«Εάν βρω μια ευκαιρία στο εξωτερικό...»

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

«Εχουμε αλλάξει ζωή, τελεία και παύλα»

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ελληνίδες οικιακές βοηθοί

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Κύμα φυγής μαθητών από ιδιωτικά σχολεία

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Εκπαίδευση και κοινωνία στην εποχή της κρίσης

Διαβάστε το δημοσίευμα από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης.

Αυτοί οι πολλοί, οι λίγοι

Διαβάστε  κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης , το δημοσίευμα του Πάσχου Μανδραβέλη.

Kιβωτός για τις δύσκολες μέρες

Διαβάστε  το άρθρο του Θάνου Βερέμη κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης.

Σχετικά με το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού.

Διαβάστε σχετικά με το θέμα τη δημοσίευση από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ανοίξτε τα σχολεία τώρα!

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης για να διαβάστε το άρθρο του Απόστολου Δοξιάδη. Παραμένει πάντα επίκαιρο το νόημά του...

Και μια άλλη ερώτηση...

Σχετική με την παρακάτω ανάρτηση, μια ερώτηση...
Ξέρετε τι σημαίνει συνείδηση της ευθύνης;
Απλό ερώτημα!!!

Σκέψεις μου...

Μπράβο η κριτική σας από το καναπέ!!!   Ανέξοδα, ακούραστα, δίχως αντίλογο, δίχως αντίλαλο είναι.....Αντιλαμβάνομαι τη μικρότητά σας και την έλλειψη περίσκεψης... Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη σας για ταξίδι...Μόνο προσέξτε μήπως ο προορισμός είναι οδυνηρός...Τότε θα κατεβάστε το κεφάλι και θα μιλάτε στους εαυτούς σας για την επάνοδο...αλλά ξέχασα...αν μπορείτε να το κάνετε αυτό...
Το να μπορέσεις να μιλήσεις με τον εαυτό σου, το  να μπορέσεις να έχεις αυτομεψία είναι οδυνηρό, ενίοτε. Προϋποθέτει άσκηση κι εσείς δεν έχετε ασκηθεί....Μαθημένοι από το βάλτο του τόπου, βαλτώνετε καθημερινά όλο και πιό πολύ  στη ραστώνη της σκέψης και των ενεργειών σας που τείνουν στο μηδέν...
Σας προσπερνώ αδάπανα κι άκοπα. Ο νόμος της τριχοτομίας ισχύει πάντα...Αλλά πως μπορείτε να τον αντιληφθείτε αλήθεια;;; Εσείς οι ξερόλες, μπορείτε;
Εσείς  όλα τα κατέχετε....
Τελειώνοντας μια συμβουλή...Αύριο πρωί, όταν ξυπνήστε, ρίξτε μια ματιά σε ένα καθρέφτη!!! Μπορείτε αλήθεια;

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Το ταξίδι του Νίκου Κακλαμανάκη από την Ανδρο.

Δείτε , αφού κλείστε τη μουσική του ιστολόγιου, το βίντο από την κινηματογραφική λέσχη Άνδρου, που αναφέρεται στο νέο ταξίδι, με ιστιοσανίδα,  του Ολυμπιονίκη μας Νίκου Κακλαμανάκη με αφετηρία την ΄Ανδρο.


Ομιλία για τον Αλεξ. Παπαδιαμάντη.

Ήταν πολύ καλή η ομιλία του αγαπητού συναδέλφου Γιάννη Κωβαίου, στο Δημαρχείο του γειτονικού Διονύσου σήμερα και η οποία αναφερόταν στον "κοσμοκαλόγερο" Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.  Τόσο τα κείμενα όσο και οι φωτογραφίες, που είχαν ληφθεί από τον καλό συνάδελφο,  ταξίδεψαν όλο το ακροατήριο στα χρόνια που έζησε ο Σκιαθίτης λογοτέχνης και  μας έκαναν να προβληματιστούμε με τις διαχρονικές αξίες που εξέφραζε με το λόγο του. Ο φίλος Γιάννης αρθρογραφεί και στη ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ, ένα πνευματοφόρο περιοδικό υψηλής στάθμης. Φίλε, ευχαριστίες και από εδώ.

Στα φροντιστήρια αντί για ιδιαίτερο

Διαβάστε κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης,  το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ολος ο κόσμος μια πλατεία...

Διαβάστε κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης , το δημοσίευμα του Παντελή Μπουκάλα.

Πολυκατοικίες σε πτώχευση

Διαβάστε κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης, το δημοσίευμα της Μαρίας Κατσουνάκη.

Μην πετάς τη μαμά από το τρένο

Διαβάστε κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης,  το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.