Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

Διαγώνισμα στις απόλυτες τιμές

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε θέματα διαγωνίσματος στις απόλυτες τιμές( Α΄ Λυκείου) , όπως προτείνει συνάδελφος από την Ηγουμενίτσα.

Εναπόθεση...

Τούτος ο λόγος δεν είναι δυνατό να αρχειοθετηθεί.

Πως μπορείς να αρχειοθετήσεις συναισθήματα;

Πως μπορείς να εγκλωβίσεις τις εκφράσεις της ψυχής

σε διάστασεις που χρησιμοποιούν πεπερασμένα;

Ρουφώ το λόγο και νιώθω την ορμητική ροή

μιας άλλης δύναμης μέσα μου.

Αναζητώ χώρο εναπόθεσης.

Νιώθω πως αδυνατώ να βρώ κάποιον

που να είναι κατάλληλος.

Και μια φωνή στο παλλόμενο εντός μου...

Είναι δυνατόν να οριοθετήσεις

εκφράσεις της ψυχής;

Εσύ τι λες; Είναι;O λευκός κι ο μαύρος άνθρωπος

...ένα υπέροχο ποίημα που έχει γράψει ένα παιδί από την Αφρική και προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα του 2006 ...

Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος

Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος

Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος

Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος

Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος

Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος

Κι εσύ λευκέ άνθρωπε

Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ

Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός

Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος

Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε

Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος

Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος

Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι

Και λες εμένα έγχρωμο;

Τούτοι οι στίχοι αποτελούν συνέχεια αποστολής συναισθημάτων, όπως έγραφα σχετικά και χτες. Το ευχαριστώ δεν απεικονίζει τους χτύπους της καρδιάς μου.
Είναι λίγο, είναι ασήμαντο.

Βράβευση αριστούχων μαθητών στο Ροταριανό ΄Ομιλο Νέας Μάκρης

Ήταν μια ξεχωριστή συνεστίαση η χτεσινή του Ροταριανού Ομίλου Νέας Μάκρης, στο ξενοδοχείο ΜΑΤΙ. Ο όμιλός μας βράβευσε δύο μαθήτριες , μία από το ΓΕΛ Ν. Μάκρης και μία από το ΓΕΛ Μαραθώνα, επειδή σημείωσαν ξεχωριστές επιδόσεις στη περσινή σχολική χρονιά. Οι δύο κοπέλλες πρώτευσαν μεταξύ όλων των συμμαθητών τους, στα σχολεία τους. Η Πρόεδρος του Ρ.Ο. κ. Μίνα Αττικούρη είχε προβλέψει για όλα και η εκδήλωση ήταν άψογη. Μας τίμησε ο Διοικητής της 2470 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ ροτ. Δημ. Τσιμπούκης, Πρώην διοικητές, Προ-Πρόεδροι και φυσικά το προεδρείο των φίλων και εκλεκτών συναδέλφων Ροταριανών του Ρ.Ο. Νέας Μάκρης. Παρέστη και ο Υποδιευθυντής του Γεν. Λυκείου Ν. Μάκρης κ. Δημ. Χριστόπουλος εκλεκτός συνάδελφος και αγαπητός φίλος. Κλήθηκα από την Πρόεδρο να πω δυό λόγια για τα παιδιά και πρέπει να πω πως συγκινήθηκα που το παιδί που πέρασε από τα χέρια μου, στο Γυμνάσιο Μαραθώνα, ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς. Χαρούμενοι οι γονείς του, καμάρωναν δικαιολογημένα. Είπα λοιπόν...


Κ Διοικητά της 2470 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ.

Κύρια Πρόεδρος του Ρ.Ο. Ν. Μάκρης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Ροταριανοί

Αγαπητά μου παιδιά.

Τούτη την ώρα της γαλήνης και της λήξης του κάματου της καθημερινότητάς μας, θεωρώ ιδιαίτερη προνομία για μένα να παρευρίσκομαι ανάμεσά σας για την επισήμανση μιας ξεχωριστής μαθητικής πορείας και προόδου και την συνεπαγόμενη βράβευση των μαθητών μας.

Στις μέρες μας, που αναδεικνύονται και προβάλλονται τα φθαρτά και τα χαμηλού αναστήματος «επιτεύγματα», θέλω να εξάρω τον αγώνα των παιδιών που βραβεύονται, και να τους πω ότι εγώ ως εκπαιδευτικός είμαι περήφανος γιατί όχι μόνο έβαλα ένα μικρό θεμέλιο στη γνώση τους, αλλά γιατί αποδέχτηκαν τη μικρή ταπεινή προσφορά μου ως δασκάλου και αποδέχτηκαν τις ιδέες μου για να γίνουν καλύτεροι, καλύτεροι άνθρωποι.

Η Σωτηρία Καλύβα , που για δυο σχολικές χρονιές, με άκουγε με σεβασμό, με παράστημα, με ευγένεια και με έντονη επιθυμία να πάρει γνώση είναι ένα ξεχωριστό παιδί κι εγώ είμαι περήφανος που την είχα στα θρανία της ζωής μου. Και είμαι δυο φορές περήφανος επειδή πέρα από το πλούτο των γνώσεων που πιστεύω ότι έχει , είναι άνθρωπος σωστός, με ήθος, με χαρακτήρα ζηλευτό, με στάση ζωής που με κάνει να αισιοδοξώ για το μέλλον της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα όταν θα είμαι απόμαχος της ζωής.

Η Σωτηρία στις αποσκευές της σκέψης της αύριο, να είστε σίγουροι κυρίες και κύριοι θα κουβαλάει κι ένα σεντούκι με αξίες. Αξίες που της έδωσαν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί μα και οι γονείς της , τους οποίους τιμώ και ξεχωρίζω. ΄Ανθρωποι τίμιοι και σωστοί, γονείς με πραγματικό ενδιαφέρον και αγωνία για το παιδί τους, με εντυπωσίαζαν για τον τρόπο που συνεργαζόμαστε για τη φοίτηση και την πρόοδο της Σωτηρίας. Ανθρωποι ζυμωμένοι με τον μόχθο και τα προβλήματα της ζωής, είμαι σίγουρος ότι έδιναν και δίνουν το δικό τους αγώνα για τη Σωτηρία τους, τη Σωτηρία μας. Κι επιτρέψτε μου να εκφέρω από τα χείλη μου αυτό το ΜΑΣ. Θεωρώ και θεωρούμε , εμείς οι εκπαιδευτικοί, τους μαθητές μας δικά μας παιδιά. Είναι μια σχέση που δημιουργεί η γνώση και η μάχη για την κατάκτησή της. Και η σχέση , ημών των εκπαιδευτικών με μαθητές-υποδείγματα όπως τα παιδιά που έχουμε απόψε μαζί μας, γίνεται πιο συνεκτική, πιο ισχυρή, πιο ουσιαστική και δεν φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.

Τελειώνοντας θέλω να σας προτρέψω παιδιά να μείνετε πιστοί στις αξίες που έχετε μα και σε άλλες που θα ανακαλύψετε καθώς θα σμιλεύετε το μονοπάτι της ζωής σας. Να σας προτρέψω να μείνετε κοντά στην οικογένειά σας που χρόνια τώρα δίνει με σας τον αγώνα για το μέλλον σας. Να σας προτρέψω να ανακαλύψετε την ταπεινότητα και την γαλήνη της ψυχής που πρέπει να έχει ο άνθρωπος για να μείνει άνθρωπος πραγματικός. Να σας προτρέψω ακόμη να μην φοβηθείτε να κολυμπήσετε στα βαθειά του ωκεανού της γνώσης. Τότε θα διαπιστώσετε πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος μπροστά στο δημιούργημα της επιστήμης που ο Θεός έφτιαξε αρχικά και τα πλάσματά του, εμείς οι άνθρωποι, συνεχίζουμε να θέλουμε να ανακαλύψουμε σε όλη την έκτασή του.

Να σας προτρέψω να μείνετε πιστοί-πιστές στους στόχους που βάζετε στη ζωή σας και να μην σας πτοήσουν οι όποιες δυσκολίες που πεισματικά, από νομοτέλεια, θα βρεθούν εμπρός σας.

Θα προσεύχομαι για εσάς. Θα χαίρομαι να παρακολουθώ την πρόοδο και γιατί όχι και τα επιτεύγματά σας. Θα χαίρομαι να βλέπω τους γονείς σας αλλά και εσάς να διακατέχεστε από το αίσθημα της πληρότητας που αντιφεγγίζει ο άνθρωπος στο πρόσωπό του, όταν προοδεύει το πνεύμα του. Θα χαίρομαι να αναδειχτείτε σε επίλεκτα μέλη της κοινωνίας μας γιατί τότε θα νιώθω κι εγώ πληρότητα. Επειδή σαν εκπαιδευτικός , σαν δάσκαλός σας θα έχω εκπληρώσει έναν προορισμό της επίγειας διαδρομής μου. Να έχω κάνει τη δουλειά και το καθήκον μου.

΄Ωρα καλή και αγαθή στο διάβα της ζωής σας. Θα σας δώσω μια ευχή όχι κοινότυπη. Θέλω να είναι μια ευχή ξεχωριστή με ψίθυρο καρδιάς. Σας εύχομαι, λοιπόν, να κάνετε πραγματικότητα τα πιο απροσπέλαστα όνειρά σας.

Σας ευχαριστώ.Από αριστερά O admin ροτ Δημ. Σπ., η βραβευθείσα μαθήτρια του ΓΕΛ Μαραθώνα, ο Διοικητής της 2470 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ και η Πρόεδρος του Ρ.Ο. Νέας Μάκρης ροτ. Μίνα Αττικούρη.
Από αριστερά ο admin ροτ Δημ. Σπ., η βραβευθείσα μαθήτρια του ΓΕΛ Μαραθώνα, ο Διοικητής της 2470 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ, η Πρόεδρος του Ρ.Ο. Νέας Μάκρης ροτ. Μίνα Αττικούρη, η βραβευθείσα μαθήτρια του ΓΕΛ Ν. Μάκρης και ο υποδιευθυντής του ΓΕΛ Ν. Μάκρης κ. Δημ. Χριστόπουλος.Η μαθήτρια του ΓΕΛ Μαραθώνα απευθύνοντας δυό λόγια στους συνδαιτημόνες , μετα τη βράβευσή της.Ο admin ροτ. Δημ. Σπ. μιλώντας επίσης προς τους συνδαιτημόνες.Η μαθήτρια από το ΓΕΛ Μαραθώνα με την Πρόεδρο του Ρ.Ο. Ν. Μάκρης.Εδώ ο Διοικητής της 2470 Περιφέρειας μας μιλά για την Κοινωνία Πολιτών.
Από αριστερά ο Διοικητής κ. Δημ. Τσιμπούκης και η Πρόεδρος κ. Μ. Αττικούρη.Στο τραπζι η οικογένεια της μαθήτριας από το ΓΕΛ Μαραθώνα κι o admin.Eδώ με το ξεχωριστό φίλο Στρατηγό ε.α. ροτ. Κώστα Αθανασιάδη.


Κι εδώ το τραπέζι του προεδρείου του Ροταριανού Ομίλου.


Eπίσκεψη του Νorth American Director for Marathon 2010, στο Γυμνάσιο Μαραθώνα

Χτες το πρωί δέχτηκα στο γραφείο μου την επίσκεψη του κ. Timothy W. Kilduff Διευθυντή της Βόρειας Αμερικής για το Μαραθώνιο του 2010. Οι Αμερικανοί σύμφωνα με τα όσα μου είπε ο κ. Κilduff ετοιμάζονται από τώρα να εορτάσουν λαμπρά την επέτειο της Μάχης του Μαραθώνα , το 2010. Ο κ. Kilduff άνθρωπος απλός και ευγενής κάθησε περίπου 45 λεπτά στο γραφείο μου, ανταλλάξαμε πληροφορίες για την εκπαίδευση των δύο χωρών, μου μίλησε ως γνήσιος ΄Ελληνας για τη σημασία της μάχης του Μαραθώνα, ανταλλάξαμε e-mails και μικροδωράκια και δώσαμε υπόσχεση να συναντηθούμε πάλι του χρόνου, με την ευκαιρία του εορτασμού των 2500 χρόνων από το τότε. Φυσικά θέλω να κάνουμε πράξη το πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών με την πόλη Ηopkinton της Μασσαχουσέτης , όπως μου πρότεινε Δήμαρχός μας κ. Σπύρος Ζαγάρης. Σας παραθέτω και μερικές φωτό από την επίσκεψη. Είναι όλες από το γραφείο μου στο Γυμνάσιο του Μαραθώνα, όπου συναντηθήκαμε με τον κ. Kilduff.
H αφίσα που κρατώ είναι η αφίσα που έχουν τυπώσει οι Αμερικανοί, με την ευκαιρία του εορτασμού που θα γίνει το επόμενο έτος.

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

Ο μαθητής και ο δάσκαλος...

Ήταν ένας σοφός δάσκαλος και ένας μαθητής του.

Επειδή τα πάντα που έλεγε στον μαθητή του ήταν τόσο σοφά θέλησε ο μαθητής να πειράξει τον δάσκαλό του και να τον πιάσει αδιάβαστο κάπου.

Σκέφτηκε λοιπόν να πιάσει μια πεταλούδα με το χέρι του και να ρωτήσει τον δάσκαλό του τι κρατούσε και αν αυτό που είχε μέσα στον καρπό του ήταν ζωντανό ή νεκρό.

Ήξερε επίσης ο μαθητής ότι ο δάσκαλός του εύκολα θα εύρισκε την πεταλούδα αλλά αν ο δάσκαλός του απαντούσε ότι ήταν ζωντανή τότε θα έσφιγγε το χέρι του και θα σκότωνε την πεταλούδα για να του αποδείξει ότι δεν ήταν και τόσο σοφός.

Έπιασε λοιπόν μια πεταλούδα και αφού την έκλεισε στον καρπό του ρώτησε τον δάσκαλό του.

-Δάσκαλε τι κρατώ στο χέρι μου;

-Την ψυχή σου κρατάς νεαρέ μου.

Σκέφτεται ο μαθητής ότι ο δάσκαλός του έχει δίκιο.

Η πεταλούδα είναι μια ψυχή που θα μπορούσε να είναι και η δική του.

-Λοιπόν δάσκαλε , συνεχίζει ο μαθητής, είναι η ψυχή μου και τι είναι ζωντανή ή νεκρή; ξαναρωτά ο μαθητής.

-Απαντά ο σοφός δάσκαλος λέγοντας: Από το χέρι σου εξαρτάται…

Άρα η τύχη της ψυχής μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους.

Διότι την σωτηρία της, την κρατάμε στο χέρι μας.-Στη σκέψη που συλλογίστηκε πως τούτα τα λόγια θα μου αρέσουν

εκφράζω λευκά συναισθήματα. Και το λευκό δεν έχει το νόημα

της ουδετερότητας αλλά της αγνότητας.


Το πράσινο βελούδο

Ήταν μικρό παιδί τότε

και το πρόσωπο του κόκκινο

απ΄τη συστολή της ερώτησης...

Μα η εντολή ήταν σαφής...

Κι όταν η σκέψη υπερισχύει της λογικής

ο κόσμος ίσως γίνεται ομορφότερος.

Και η άνοιξη δείχνει πανέμορφη.

Πράσινο βελούδο φορούσε

εκείνη την ημέρα.

Ναι, ήταν ασυνήθιστο χρώμα.

Όπως κι η ελπίδα εκείνη.

Ποιός το περίμενε, άλλως τε;

Βιωματική εμπειρία και κίνητρα μάθησης

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την επιστημονική εργασία με τον παραπάνω τίτλο.

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009

Εκπαίδευση και ποιότητα στο Ελληνικό σχολείο

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τις εισηγήσεις των διημερίδων με θέμα "Εκπαίδευση και ποιότητα στο Ελληνικό σχολείο".
Κάντε κλικ παρακάτω για να κατεβάσετε χρήσιμα για εκπαιδευτικούς βιβλία από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

1. Εκπαιδευτική νομοθεσία

2. Δημόσια Διοίκηση και Στελέχη Εκπαίδευσης

3. Οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης

4. Επιστημονικές και παιδαγωγικές δεξιότητες.

5. Επιμόρφωση και αξιολόγηση στο χώρο της Εκπαίδευσης.

6. Πολιτικές στην Εκπαίδευση, από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

7. Ο Διευθυντής στο Δημόσιο Σχολείο.

8. Θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

9. Πρακτικά συνεδρίου του Βόλου το 2008.

Φωτό από το Μαραθώνειο Αθηνών της 8/11/2009

Εδώ οι δρομείς στη διασταύρωση του Νέου Βουτζά.Εδώ οι δρομείς στην πλατεία της Νέας Μάκρης.Εδώ οι γονείς τρέχουν από και προς το Τύμβο στο σημείο που βρίσκεται η προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη.Εδώ οι δρομείς έχουν φτάσει στο χώρο του Τύμβου και κατέρχονται με κατεύθυνση προς τη παραλία προκειμένου να κάνουν το γύρο του και να ανέβουν προς τη Λεωφ. Μαραθώνος.

Η προσφώνηση της Μαραθωνοδρόμου κ. Μαρίας Πολύζου

Διακρίνονται ο Π.τ.Δ κ. Κάρολος Παπούλιας, η Υφυπουργός κ. Α. Γκερέκου, ο πρώην Π.τ.Δ. Κ. Χρήστος Σαρτζετάκης, η Υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο βουλευτής κ. Λεβέντης , ο βουλευτής κ. Βλάχος και η πολιτευτής κ. Μουζάκα. Η φωτό τραβήχτηκε το Σάββατο 7/11/2009 στο προαύλιο του Μουσείου Μαραθωνίου δρόμου.

Η προσφώνηση της Μαραθωνοδρόμου κ. Μαρίας Πολύζου στα εγκαίνια του Μουσείου.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συναθλητές και δωρητές. Το μουσείο το οποίο θα έχετε την χαρά να γνωρίσετε σε λίγο δημιουργήθηκε μέσα σε ένα διάστημα μόλις 24 μηνών. Ήταν το όραμα του Δημάρχου Μαραθώνος Κου Σπύρου Ζαγάρη ο οποίος θέλοντας να τιμήσει την γενέτειρα πόλη του Μαραθωνίου Δρόμου, το Μαραθώνα, και λίγο πριν να εορταστούν τα 2.500 χρόνια από την Μάχη του Μαραθώνα. δημιούργησε το χώρο αυτό και τοποθέτησε μέσα όλους τους πρεσβευτές του αγωνίσματος, τους μαραθωνοδρόμους. Είναι οι αθλητές οι οποίοι καταφέρνουν να ξεπερνούν τα εμπόδια του νου και του σώματος να φτάνουν στο τερματισμό των 42.195μ. και να μεταδίδουν το μήνυμα της θέλησης της υπομονής και της νίκης Κάθε μετάλλιο και κάθε κύπελλο που υπάρχει στο χώρο δεν είναι απλώς ένα έκθεμα, είναι μία κατάθεσης ψυχής . Γιατί για να καταφέρεις να φτάσεις στο τερματισμό πρέπει να αγγίξεις την ψυχή σου. Ο μαραθώνιος Δρόμος είναι η κορωνίδα όλων των αγωνισμάτων του κλασσικού αθλητισμού που εξυψώνει τον άνθρωπο σε ανώτερο πνευματικό επίπεδο. Μέσα στο αθλητικό αυτό Μουσείο καταγράφεται όλη η ιστορία του ελληνικού αγωνίσματος σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις δωρεές σπουδαίων Ελλήνων πρωταθλητών μαραθωνίου δρόμου όλων των εποχών. Του μεγάλου Στυλιανού Κυρικακίδη, ο οποίος το 1946 μετά τον πόλεμο και εν μέσω εμφυλίου ταξίδεψε στην Αμερική, αγωνίστηκε στο Μεγάλο Μαραθώνιο της Βοστόνης και νίκησε. Του αείμνηστου Χρήστου Βαρτζάκη ο οποίος κατάφερε ακόμα και στην ηλικία των 96 ετών να τρέξει σε αγώνα 10 χλ. και να τερματίσει. Του Θανάση Ραγάζου, του Δημήτρη Βούρου, του Γιάννη Βιρβίλη αθλητές οι οποίοι την περίοδο 1950-1970 ακολούθησαν τον Κυριακίδη και δημιούργησαν Πανελλήνια Ρεκόρ. Του σπουδαίου μαραθωνοδρόμου Σπυρου Ανδριόπουλου κάτοχου του Πανελληνίου Ρεκόρ του Νίκου Πολιά κάτοχο του ρεκόρ Ελλάδος στην αυθεντική διαδρομή Μαραθώνας – Αθήνα Αθλητών μας που εκπροσώπησαν την χώρα μας σε Ολυμπιακούς και Παγκόσμιους Αγώνες , Παναγιώτη Χαραμή Βασίλη Ζαμπέλη , Γιώργο Μάλιαρη και του Μεσογειονίκη Χρήστου Σωτηρόπουλου. Της Γεωργίας Χριστοδούλου της πρώτης γυναίκας που αγωνίστηκε στη χώρα μας σε μαραθώνιο δρόμο. Των κάτοχων των Πανελληνίων ρεκόρ ανά εποχές Γεωργίας Παπαναστασίου, Δήμητρας Παπασπύρου Κίρκης Κουβαρά, Γεωργίας Αμπατζίδου. Του Τάκη Σκουλή αθλητή των υπεραποστάσεων. Του πρώτου που αναβίωσε τον Φειδιππείδιο Άθλο Αθήνα - Σπάρτη -Αθήνα 480 χιλιόμετρα,του Βλάση Καραβασίλη και του Μαραθωνίτη Κώστα Ντάση. Υπάρχουν επίσης τα εκθέματα των μαραθωνοδρόμων που τρέχουν με τα μάτια της ψυχής τους, του Κώστα Σταυρίδη του Νίκου Τσατσακλά και του Στέργιου Σιούτη. Τυφλοί μαραθωνοδρόμοι οι οποίο αγωνίστηκαν στους Παρα ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και διακρίθηκαν. Τον 4ο Παραολυμπιονίκης από την Ιαπωνία Ιτο Τομόγια που αγωνίστηκε στο μαραθώνιο με αναπηρικό καροτσάκι του Τάσου Παπούλια και του μοναδικού αθλητή από τα Σπέσιαλ Ολυμπικς που αγωνίστηκε σε μαραθώνιο δρόμο και τερμάτισε του Σάββα Βικέλη. Και βέβαια τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Ειρηνιστή Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη. Του ανθρώπου που έδωσε την ζωή του για την Ειρήνη. Στο χώρο φυλάσσεται επίσης η φλόγα του Μαραθωνίου Δρόμου. Στο Μουσείο έχουν την έδρα τους οι Μεταλλιούχοι Ολυμπιονίκες Ελλάδος και ο Πρόεδρος των Ολυμπιονικών Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο αθλητής μας που κέρδισε δύο μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 και 1972 στην ελληνορωμαϊκή Πάλη τα οποία δώρισε στο Μουσείο. Ο χώρος συνέχεια εμπλουτίζεται με ολυμπιακά αντικείμενα και σειρά γραμματοσήμων(δωρεά του Γιάννη Παπαευαγγέλου). Με αυθεντικές Ολυμπιακές Δάδες, Ολυμπιακά Μετάλλια και αναμνηστικά από τους μεγαλύτερους μαραθωνίους που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Το Μουσείο εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας και νέα παιδιά επισκέπτονται το χώρο και έχουν την ευκαιρία να δουν την ιστορία του αγωνίσματος αλλά και να εμπνευστούν από την προσπάθεια αυτών των αθλητών. Η προσπάθεια μας για να εμπλουτιστεί ο χώρος δεν σταματά εδώ. Στόχος μας είναι και έχουμε έρθει σε επαφή με Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιους Πρωταθλητές να προσφέρουν στο Μουσείο μέρος της συλλογής τους. Η ανταπόκριση είναι θετική και τα αναμένουμε με ανυπομονησία. Τέλος, το Μουσείο θέλει να ζητήσει την βοήθεια της ελληνικής πολιτείας έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το χώρο κατάλληλα για να μπορούν να τον επισκέπτονται και άτομα με προβλήματα όρασης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν έτσι ώστε το Μουσείο να πάρει αυτήν τη μορφή. Μέσα από την καρδιά μου και εκ μέρους όλων των Ελλήνων Μαραθωνοδρόμων ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κον Κάρολο Παπούλια για την ύψιστη τιμή να παρευρίσκεται μαζί μας. Η παρουσία σας εξοχότατε κύριε Πρόεδρε τιμά την ιερή πόλη του Μαραθώνα, την ιστορία της χώρας και το ελληνικό αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Η κ. Πολύζου είναι κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ στο αγώνισμα του Μαραθωνείου δρόμου
και ο χρόνος της δεν έχει καταρριφθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Φωτό από τα προχτεσινά εγκαίνια του Μουσείου στο Μαραθώνα

Περιμένοντας την έναρξη των εγκαινίων. Ορθιος και χωρίς γραββατα ο κ. Σπύρος Ανδριόπουλος κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ Μαραθωνίου δρόμου και 7ος στα 10.000 μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, το 1998 στη Ρώμη.
Εδώ στην είσοδο του Μουσείου μεταξύ των κ.κ. Πέτρου Γαλακτόπουλου Ολυμπιονίκη και του κ. Κυριάκου Διακογιάννη Δημοσιογράφου , στην είσοδο του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου.Εδώ στην είσοδο του Μουσείου και δίπλα στην επιγραφή, που αποκάλυψε λίγη ώρα πριν, ο Π.τ.Δ. κ. Κάρολος Παπούλιας.

Συνομιλώντας με το δημοσιογράφο κ. Κυριάκο Διακογιάννη και παρακολουθούντος του Ολυμπιονίκη κ. Πέτρου Γαλακτόπουλου.
Θερμή χειραψία με το κ. Πέτρο Γαλακτόπουλος κι ενώ παρακολουθεί ο κ. Διακογιάννης.Από αριστερά: ο κ. Χρ. Σωτηρόπουλος 3ος Μεσογειονίκης στο Μαραθώνιο Δρόμο, ο παλαίμαχος πρωταθλητής κ. Βαγγέλης Βαγιανός και μετέπειτα προπονητής των Μαραθωνοδρόμων κ.κ. Νίκου Πολλιά και Γεωργίας Παπαναστασίου, o admin Δημ. Σπ., ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλης Σεβαστής και ο Γεν. Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ κ. Τάκης Δημάκος.Ο admin Δημ. Σπ. εν μέσω των παλιών πρωταθλητών κ.κ. Βαγγέλη Βαγιανού ( αριστερά στην εικόνα) και Χρ. Σωτηρόπουλου ( δεξιά στην εικόνα).
Από αριστερά: με γυρισμένο το πλάι του ο κ. Βαγγέλης Βαγιανός, ο admin Δημ. Σπ., ο Πρέδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλης Σεβαστής και ο Γεν. Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ κ. Τάκης Δημάκος.

Φωτογραφική κάλυψη: Ηρακλής Αθανασόπουλος. Συνάδελφε σ΄ευχαριστώ κι από εδώ.
Για να δείτε την κάθε φωτό στο πραγματικό μέγεθος, κάντε κλικ πάνω της.


Παραθέτω εδώ τη προσφώνηση του Δημάρχου μας κ. Σπύρου Ζαγάρη
στα εγκαίνια.

O M I Λ Ι Α Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Σ Τ Α Ε Γ Κ Α Ι Ν Ι Α Τ Ο Υ Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Υ

Μ Α Ρ Α Θ Ω Ν Ι Ο Υ Δ Ρ Ο Μ Ο Υ 7/11/2009

Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι,

Έχω την τιμή και το προνόμιο να εκπροσωπώ την πόλη του Μαραθώνα και τους κατοίκους της, σ’ αυτήν την ιδιαίτερη εκδήλωση, που σηματοδοτεί την έναρξη των γεγονότων για τα 2500 χρόνια από την χρονική στιγμή που η ιστορία επέλεξε τον Μαραθώνα, για αιώνιο σύμβολο της ελευθερίας και της δημοκρατίας . Σας υποδέχομαι με εξαιρετική υπερηφάνεια στο Μουσείο του μαραθωνίου δρόμου, που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο, του πρώτου διδακτηρίου του Μαραθώνα.

Κτίστηκε με δαπάνες του ευεργέτη Ανδρεα Συγγρού, το 1908 , και ανακαινίσθηκε με χορηγία της Τράπεζας Alpha, πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Το κτίριο είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης των προσπαθειών των προκατόχων μου, και μέχρι το 2007 φιλοξενούσε την φωτογραφική έκθεση των Ολυμπιακών Μαραθωνίων μέχρι το 2000, δωρεά της ΔΟΕ.

Εχοντας σαν στόχο, σαν δημοτική αρχή, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Μαραθώνα και την πραγματική σύνδεσή του με το αγώνισμα που γέννησε αυτός ο ιστορικός τόπος, μετατρέψαμε αυτό το Κέντρο Προβολής των Ολυμπιακών μαραθωνίων, στο Πρώτο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου , σε πραγματικό σπίτι των μαραθωνοδρόμων.

Ολοι οι μουσειακοί χώροι, φιλοξενούν δείγματα της τέχνης και του πολιτισμού της ανθρωπότητας, αποτελούν πραγματικό ταξίδι στην ιστορική μας μνήμη.

Αυτό το μουσείο , πέρα από την ιστορία του αγωνίσματος, έχει την μοναδική τιμή να φιλοξενεί μνημεία της ανθρώπινης προσπάθειας, της ψυχικής και σωματικής αντοχής, που απαιτούνται για να διανύσει ο δρομέας τα 42χλμ 195 μέτρα ενός μαραθωνίου.

Αυτό το μουσείο οφείλεται στην ανιδιοτελή προσφορά, μεγάλων μορφών του αγωνίσματος και των οικογενειών τους, και αποτελεί υπόδειγμα των αρχών που διέπουν το αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου και τους αθλητές του.

Αυτό το μουσείο που μας κάνατε την τιμή να εγκαινιάσετε σήμερα κ. Πρόεδρε, είναι βέβαιο ότι φιλοξενεί το Αρχαίο Πνεύμα το Αθάνατο, τα ιδανικά του «ευ αγωνίζεσθαι», της ειρήνης , της ελευθερίας και θα μπορέσει να συγκινήσει , να εμπνεύσει και να παρακινήσει σε έργα ειρηνικά και δημιουργικά πολλούς νέους.

Γιατί σ’ αυτό τον χώρο, εκτός από αθλητικές επιδόσεις, στεγάζονται υποδείγματα κοινωνικής προσφοράς, αγώνων για την ελευθερία και την δημοκρατία, στεγάζονται στάσεις ζωής.

Σας ευχαριστώ.Κι εδώ η προσφώνηση του Δημάρχου στο χώρο του Τύμβου.


ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ-ΤΥΜΒΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/11/2009

Eίναι ιδιαίτερη τιμή να σας υποδέχομαι εκ μέρους της πόλης και των κατοίκων του Μαραθώνα, στον ιερό χώρο του Τύμβου των Μαραθωνομάχων. Σ’ ένα χώρο που αιώνες τώρα αποτελεί σύμβολο και ανάμνηση μιας πολύτιμης ιστορικής στιγμής. Της μάχης του 490 π.Χ., που εξασφάλισε στην ανθρωπότητα, όχι μόνο την ανάπτυξη των αρχών και του πολιτισμού της κλασικής αρχαιότητας, αλλά και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο Μαραθώνας, η πόλη την οποία έχω την τιμή και το προνόμιο να εκπροσωπώ,

έχει ως παρακαταθήκη την διατήρηση της μνήμης της περίφημης Μάχης του 490π.Χ. και ενός αγωνιστικού θεσμού ανεκτίμητης αξίας, για Έλληνες και ξένους.

Το όνομα της πόλης μας, μέσα από το αγώνισμα του μαραθωνίου έγινε συνώνυμο με την προσπάθεια και την αποφασιστικότητα.

Έγινε σύμβολο συμμετοχής και επιμονής.

Παράδειγμα ψυχικής και σωματικής αντοχής.

Προσηλωμένοι στον στόχο της διατήρησης της ιστορικής μας κληρονομιάς, με την άριστη συνεργασία του ΣΕΓΑΣ, διοργανωτή του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, οραματιστήκαμε, τη θεσμοθέτηση της διαμνημόνευσης, των ιστορικών γεγονότων της Μάχης του Μαραθώνα και της μαραθώνιας πορείας του αρχαίου οπλίτη.

Σ’ αυτό τον ιερό χώρο του Τύμβου των Μαραθωνομάχων, ανάβει για Τρίτη χρονιά, η φλόγα του μαραθωνίου.

Στο πρότυπο της άσβεστης φλόγας, που έκαιγε στο ίδιο αυτό σημείο αδιάλειπτα, στα χρόνια του Ηρόδοτου.

Οι ισχυροί συμβολισμοί της Μάχης και της μαραθώνιας πορείας, εξακολουθούν όχι απλά να είναι επίκαιροι, αλλά να εμπνέουν, όπως αιώνες τώρα ενέπνευσαν ρήτορες και ποιητές, ζωγράφους, γλύπτες και ιστορικούς.

H παρουσία σήμερα εδώ, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας, της Τοπικής αυτοδιοίκησης,και του Αθλητισμού, η αμέριστη στήριξη της AIMS και της IAAF, και η υποδοχή της φλόγας μας, όπου μέχρι σήμερα ταξίδεψε ανά την υφήλιο , κάνουν πιο επίκαιρα από ποτέ, τα λόγια του Αίλιου Αριστείδη, που τον 2ο μ.Χ αιώνα έγραφε: «Δεν υπάρχει λοιπόν κανείς που να μην νιώθει ανάταση ψυχής , ακούγοντας το όνομα του Μαραθώνα και να μην σέβεται και να μην αγαπάει αυτό το τοπωνύμιο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.».Η φλόγα που θ’ ανάψει σήμερα, έχει ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.Θα φωτίσει τις εκδηλώσεις της μεγάλης επετείου των 2500 χρόνων από τη γέννηση του μαραθωνίου, το 2010 .

Σας ευχαριστώ.Μπορούσες να σκεφτείς...

Mπορούσες ποτέ να φανταστείς

την αδυναμία ενός ζεστού λόγου

στην έκφραση σκέψεων;

Μπορούσες ποτε να φανταστείς

την αδυναμία στην εκφορά

των δονήσεων του νου;

Μπορούσες ποτέ να φανταστείς

τη δύναμη των αριθμών

να υπερτερεί εκείνης των γραμμάτων;

Να θυμάσαι όμως πως οι αριθμοί

εκφράζονται κι από γράμματα.

Κι αυτό είναι στοιχείο μεγαλείου.

Όπως και της έκφρασής σου.

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2009

Φωτό από εγκαίνια Μουσείου Μαραθωνίου δρόμου

Κλικ εδώ για να δείτε φωτογραφίες από τα χτεσινά εγκαίνια του Μουσείου Μαραθωνίου δρόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι φωτό μου εστάλησαν από τον κ. Λάζαρο Καραούλη και τον ευχαριστώ.

Η αλήθεια των Μαθηματικών και το πεπρωμένο του γονιδιώματος

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε μια συνέντευξη δύο σημαντικών επιστημόνων: Των κ.κ. Φώτη Καφάτου και Θανάση Φωκά.

Xαρτογραφώντας τη συνείδηση.

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα για τη συνείδηση από τον Ακαδημαϊκό κ. Θανάση Φωκά.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010.

Δείτε παρακάτω το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010.

Νεανική βία

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ένα βίντεο για την νεανική βία, από τον ΑΝΤ1 Κύπρου.

Aπο τι κινδυνεύουν τα παιδιά μας.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο για το σχολικό εκφοβισμό από τον ΑΝΤ1 Κύπρου.

Σχολ. εκφοβισμός

Διαβάστε εδώ το εγχειρίδιο του Κυπριακού Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό. Το εγχειρίδιο είναι για γονείς.

Σχολ. εκφοβισμός

Διαβάστε εδώ το εγχειρίδιο του Κυπριακού Υπουργείου Παιδείας σεχτικά με το σχολικό εκφοβισμό. Το εγχειρίδιο είναι για εκπαιδευτικούς.

Χρυσόστομος Σμύρνης

Διαβάστε παρακάτω το δημοσίευμα με θέμα "Χρυσόστομος Σμύρνης: η αποσιωπημένη θυσία". Ο ΄Αγιος , πλέον, Χρυσόστομος Σμύρνης υπήρξε ξεχωριστή μορφή τόσο της ορθόδοξης εκκλησίας, όσο και της ιστορίας των Ελλήνων. Πρέπει να παραμένει αθάνατος στη σκέψη μας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι μνήμες πορεύονται προς τα ανατολικά του αρχιπελάγους.

xrysostomos smyrnhs h aposivphmenh thysia

Φώτης Κόντογλου

Διαβάστε παρακάτω ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Φώτη Κόντογλου.


fvths kontoglou

Το αναγνωστικό της ΣΤ Τάξης του 1943

Δείτε παρακάτω το περιεχόμενο του αναγνωστικού για την ΣΤ΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, το 1943.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΣΤ 1943

H ελληνική εποποιία

Διαβάστε παρακάτω την Ελληνική εποποιία, του Αγγελου Τερζάκη.
Aggelos Terzakis Ellinikh Epopoiia 19401941

H σονάτα του σεληνόφωτος

Διαβάσετε παρακάτω τη σονάτα του σεληνόφωτος, του Γιάννη Ρίτσου.
Γιάννης Ρίτσος - H Σονάτα του Σεληνόφωτος

Εκπαιδευτικοί που διέκοψαν υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση των υπευθύνων για την Περ. Εκπ/ση της Δ.Δ.Ε. Ανατ. Αττικής για το προφιλ των εκπ/κών που διέκοψαν υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε. Η ανακοίνωση έγινε στο 1ο Συνέδριο Προγραμμάτων Περ. Εκπαίδευσης.

Εθνικό Πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα


Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το Φ.Ε.Κ. 793/τεύχος Δ΄/ 13-9-2002 που αναφέρεται στην ίδρυση του φορέα διαχείρησης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά Μαραθώνα και στη διαχείρηση του Εθνικού Πάρκου.

Δικαιώματα καταναλωτών στην Ε.Ε.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε για τα δικαιώματα των καταναλωτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Aφού κλείσετε τη μουσική του blog, στα δεξιά του, ακούστε Μάνο Χατζηδάκη στο χαμόγελο της τζοκόντας. Διαχρονική αξία στη μουσική είναι...

Προβλήματα λογικής

Δείτε τα παρακάτω προβλήματα λογικής. Δυστυχώς είναι στην Αγγλική γλώσσα αλλά δε θα σας δυσκολέψουν.

Τέχνη με τα χέρια.

Δείτε πως αλλιώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την παλάμη σας...

Οφθαλμαπάτες;

Δείτε και ίσως εντυπωσιαστείτε...

Φωτό

Δείτε εδώ φωτό που όντως εντυπωσιάζουν.