Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Οι DARG τραγουδούν για την ελευθερία στη Γάζα

Παλαιστίνιοι ράπερ τραγουδούν στις ΗΠΑ για την ελευθερία
«Θέλουμε να πούμε την ιστορία της Γάζας όπως τη βλέπουμε όσοι ζούμε εκεί»

Της Σαντρας Bουλγαρη από την εδημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

«Για να σπάσουν όλοι οι φραγμοί που μας κρατάνε πίσω και να επικοινωνήσουμε με τον ελεύθερο κόσμο μέσα από τη μουσική μας...». Δεν ήταν και τόσο απλό. Να βγουν από τη Γάζα για λίγες εβδομάδες και να φτάσουν μέχρι το Berkeley των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ύστερα από συναυλίες στη Γενεύη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι τέσσερις Παλαιστίνιοι ράπερ ιδρυτές της μουσικής ομάδας DARG Team (DA-Arabian Revolutionary Guys).

«Σε αντίθεση με άλλους Παλαιστινίους της ηλικίας μας, δεν είναι το όνειρό μας να ζήσουμε στο εξωτερικό», λένε οι ίδιοι σε δηλώσεις τους στην «Κ».

Υστερα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού στον στόλο των εθελοντών που κατευθυνόταν τον Μάιο στην Παλαιστίνη, δεν χρειάστηκε πολύ να αναγκαστεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση να επιτρέψει την απαγορευμένη έξοδο από τη χώρα τους. Με την ελπίδα πως αυτή θα είναι η αρχή ενός κινήματος που θα επιτρέπει πολιτιστικές ανταλλαγές και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους κατοίκους της Γάζας. Βοήθεια και υποστήριξη στους DARG Τeam δόθηκε από διάφορους φορείς κυρίως από την αμερικανική κοινωνική ομάδα Center for Transformative Change, η οποία επισκέφτηκε τον περασμένο Ιανουάριο τη Γάζα και γνώρισε από κοντά το έργο της ομάδας.

Ελευθερία του λόγου

Οι DARG Τeam είναι τέσσερις καταπληκτικοί τύποι που χορεύουν και τραγουδούν αραβικό ραπ στα συντρίμμια βομβαρδισμένων κτιρίων στη Γάζα, κάνουν πρόβες σε καταυλισμούς και δωμάτια σπιτιών. Είναι οι Bassam El Masry, Mohammed Massri, Sami Srour και Mohammed Antar. «Πώς θα λύσουμε τα πολιτικά, κοινωνικά, σωματικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά προβλήματά μας με ειρηνικό τρόπο;» αναρωτιούνται οι DARG ψάχνοντας «μια νέα θεωρία για την ελευθερία του λόγου», όπως σχολιάζουν οι ίδιοι, λειτουργώντας κατά κάποιο τρόπο ως εκπρόσωποι της νεολαίας της Γάζας, η οποία αποτελεί την πλειονότητα του ενάμισι εκατομμυρίων κατοίκων της.

Δύσκολο να βρίσκεσαι ανάμεσα στον ισραηλινοαιγυπτιακό αποκλεισμό της περιοχής δίχως κανένα περιθώριο δράσης. Από την άλλη, να αισθάνεσαι την αυστηρή πλευρά της ίδιας σου της θρησκείας του Ισλάμ, σε αυτή την περίπτωση τους ηγέτες της Χαμάς, να κοιτούν με μισό μάτι τις ραπ δραστηριότητές σου. «Πιστεύουμε ότι έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας και στην κοινωνία μας να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε», λένε οι DARG, οι οποίοι ίδρυσαν την ομάδα τους το 2004.

Είναι νέοι, δυναμικοί και πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της Γάζας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Σε ένα από τα τραγούδια τους για τον πόλεμο στη Δυτική Οχθη ευχαριστούν όσους πρόσφεραν την υποστήριξή τους. Εκείνοι συναντιόντουσαν και κάπνιζαν ναργιλέ στα τρίωρα διαλείμματα μεταξύ των συγκρούσεων που έδιναν οι ισραηλινές δυνάμεις στους κατοίκους της Γάζας για να μαζέψουν τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

Ανατολίτικοι ρυθμοί

Αν και οι DARG συνθέτουν δυτικού στυλ ραπ μουσική, επιμένουν ότι οι στίχοι και οι ρυθμοί είναι ανατολίτικοι. Τραγουδούν για την Παλαιστίνη, την παιδική ηλικία, τη φιλία και τις πολιτικές διαφορές στην παλαιστινιακή κοινωνία. Πριν η Χαμάς αποκτήσει την κυριαρχία στη Γάζα, τον Ιούνιο του 2007, μπορούσαν να οργανώνουν πάρτι χωρίς να χρειάζεται έγκριση. Τώρα τους επιτρέπεται να δίνουν συναυλίες μόνο με συγκατάθεση της κυβέρνησης. Λένε πως μέχρι και 700 άνθρωποι έχουν μαζευτεί στις μουσικές συγκεντρώσεις τους, άντρες και γυναίκες μαζί, αν και κάθονται σε διαφορετικές θέσεις.

«Επειδή παρουσιάζουμε μια άλλου είδους μουσική, πρέπει να εξηγούμε στον κόσμο ότι δεν είμαστε Αμερικανοί», λένε. «Πολλοί αντιπαθούν οτιδήποτε δυτικό. Ακόμη και την έγκριση των οικογενειών μας χρειάστηκε να πάρουμε γι’ αυτό που κάνουμε». Οι DARG στην καθημερινότητά τους είναι φοιτητές και εθελοντές στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Το όνειρό τους έχει επιτέλους γίνει πραγματικότητα: «Θέλουμε να πούμε την ιστορία της Γάζας όπως τη βλέπουν όσοι ζουν εκεί. Δεν είναι όλοι οι κάτοικοί της πολεμιστές ή μέλη πολιτικών ομάδων. Υπάρχουν πολλά παραπάνω στη Γάζα από τον πόλεμο». Στο παρελθόν, σε έναν από τους DARG δόθηκε η ευκαιρία να μεταναστεύσει στη Νορβηγία. Εκείνος αρνήθηκε γιατί, όπως ισχυρίζεται, υπάρχει κάτι στη Γάζα που τον κρατάει εκεί. «Αγαπάμε τη χώρα μας, αλλιώς δεν θα τραγουδούσαμε γι’ αυτήν. Ο κόσμος φαντάζεται ένα έθνος τρομοκρατών όπου οι γυναίκες καταπιέζονται και οι άντρες πετούν βόμβες. Ομως, εάν μάθουν ότι οι παλαιστινιακές οικογένειες κολυμπούν τα απογεύματα της Παρασκευής, διαβάζουν βιβλία, τραγουδούν ραπ για φυλακισμένους φίλους τους τη νύχτα, τότε ίσως θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την υποστήριξη της Αμερικής στην ισραηλινή επίθεση ενάντια σε έναν τόσο ευάλωτο πληθυσμό».

Και βραβείο

Τον Μάιο που μας πέρασε οι DARG Τeam βραβεύτηκαν για το βιντεοκλίπ τους «Long Live Palestine», μια συγκλονιστική δουλειά που τους δείχνει να περπατούν στη Γάζα, να τραγουδούν στο στούντιο με παράλληλη προβολή τραγικών σκηνών στους δρόμους της πόλης. Για χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση μπροστά σε αμερικανικό κοινό, στο πάρκο Martin Luther King Civic Center Park του Μπέρκλεϊ στο πλαίσιο του φεστιβάλ Sit for Change.

Tο όνομα του συγκροτήματος βγαίνει από τα αρχικά των λέξεων Da Arab Revolutionary Guys.

Για να δείτε και να ακούστε τα βιντεο κλείστε προηγουμένως την μουσική του blog ( πάνω δεξιά ).








Long Live Palestine

Αφιερωμένα στον προχτεσινό επισκέπτη των μεσημβρινών ωρών

Γιάννης Μετζικώφ «Η φιλοξενία είναι ό,τι πιο ιερό διδάχτηκα στη ζωή μου»

Διαβάστε εδώ ερωτήσεις που του τέθηκαν και απαντήσεις που έδωσε ο κ. Γιάννης Μετζικώφ που είναι σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος. Το δημοσίευμα είναι από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Aπρόβλεπτη Ανδρος

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που αναφέρεται στα χωριά του Κορθίου. Αφιερώνεται στο φίλο blogger "μοναχικό καβαλάρη" που οι αναζητήσεις του τον οδηγούν και σε αυτά τα μονοπάτια.

Φωτό από τη Χώρα της Άνδρου

H είσοδος της Καϊρείου βιβλιοθήκης στη Χώρα



Το κτίριο της Καϊρείου



Γιασεμιά...



Αντριώτικο αρχοντικό.



Το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο.



Η Λέσχη των Ανδρίων



Η κεντρική πλατεία



Σοκκάκι. Στο βάθος πλαγιές από το Παραπόρτι.


Αν κάνετε κλικ πάνω σε κάθε φωτό θα τη δείτε στο φυσικό της μέγεθος.

Φωτό: από τον admin.

Οδηγός διδασκαλίας θετικών μαθημάτων Λυκείου

Διαβάστε παρακάτω τον οδηγό διδασκαλίας των θετικών μαθημάτων για τα Λύκεια, όπως μου στάλθηκε από το Σχολικό Σύμβουλο Μαθηματικών της περιοχής.




Οδηγίες διδασκαλίας θετικών μαθημάτων Γυμνασίου

Διαβάστε παρακάτω τον οδηγό διδασκαλίας θετικών μαθημάτων Γυμνασίου , για το σχολικό έτος 2010-2011, όπως μου στάλθηκε από το Σχολικό Σύμβουλο Μαθηματικών της περιοχής μας.




Eίπαν


Αντιλαμβάνομαι σήμερα πως τίποτα στον κόσμο δεν

είναι τόσο δυσάρεστο για έναν άνθρωπο από το να


πάρει το μονοπάτι που οδηγεί στον εαυτό του...


Χέρμαν ΄Εσσε Ντέμιαν

Δημιουργήματα Χαρακτικής

Παρακάτω ανάρτησα πέντε δημιουργίες χαρακτικής του χαράκτη και συναδέλφου Καθηγητή των Καλλιτεχνικών στο Γυμνάσιο Μαραθώνα κ. Νίκου Σταυρακαντωνάκη. Τις θεωρώ εξαιρετικές.




















Τα παιδία παίζει και... δυναμώνουν τη μνήμη τους

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ που αναφέρεται στη σημασία της σωματικής άσκησης για τα παιδιά μας.

Ποια η αξία της άρνησης;

Διαβάστε εδώ από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ το άρθρο του κ. Αλκη Γαλαδά με το οποίο μας επισημαίνει χαρακτηριστικά του μαθήματος των Μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η αλόγιστη δαπάνη δεν φέρνει την ευτυχία


Διαβάστε εδώ το ενδιαφέρον δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ιατρική βεβαίωση για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής

Υπενθυμίζω και πάλι προς τους κ.κ. γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της Α΄Τάξης του Σχολείου μας πως πρέπει να προσκομίσουν σύντομα στο σχολείο ιατρική βεβαίωση, στην οποία να αναγράφεται πως τα παιδιά τους μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Η λειτουργία του Γυμνασίου Μαραθώνα αύριο 20/9/2010

Ανακοινώνεται και από εδώ πως αύριο Δευτέρα 20/9/2010 τα μαθήματα στο σχολείο μας θα λήξουν στις 13.10. Υπενθυμίζεται στους γονείς και στα παιδιά που δήλωσαν πως θέλουν να εκδώσουμε γι αυτά ειδικά μαθητικά δελτία ( πάσο) ,πως πρέπει να φέρουν το συντομότερο δυνατό μια φωτογραφία και να την παραδώσουν στον καθηγητή κ, Πάικο.

Η στρατηγική του Γιάννη Τροχόπουλου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από ΤΑ ΝΕΑ που αναφέρεται στο τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Φυλλάδιο Γεωμετρίας Α΄ Λυκείου

Δείτε παρακάτω ένα φυλλάδιο για το 1-ο κεφάλαιο της Γεωμετρίας Α΄ Λυκείου, όπως το έγραψε ο εξαιρετικός συνάδελφος κ. Μάκης Χατζόπουλος.