Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Τρίτος ψαλμός




ΤΡΙΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ

του Μαχμούντ Νταρουίς, Παλαιστίνιου ποιητή

Τις μέρες, όταν τα λόγια μου
ήταν χώμα ...
Ήμουνα φίλος με τους μίσχους του σιταριού.

Τις μέρες, όταν τα λόγια μου
ήταν οργή
Ήμουνα φίλος με τις αλυσίδες.

Τις μέρες, όταν τα λόγια μου
ήταν πέτρες
Ήμουνα φίλος με τα ρέματα.

Τις μέρες, όταν τα λόγια μου
ήταν εξέγερση
Ήμουνα φίλος με τους σεισμούς.

Τις μέρες, όταν τα λόγια μου
ήταν πικρά μήλα
Ήμουνα φίλος με την αισιοδοξία.

Αλλά όταν τα λόγια μου
έγιναν μέλι ...
οι μύγες κάλυψαν
τα χείλη μου! ...


Μετάφραση noctoc

Κι εγώ, ο admin, ταξίδεψα στη γη και στους ανθρώπους που με φιλοξένησαν στη νιότη μου. Που έζησα τους καημούς και την αγωνία τους για την ελευθερία που που τη φλέρταρε ο θάνατος. Κι εκεί γύρω-γύρω από το σχολειό μου, οι παράγκες ήταν σύμβολο αξιοπρέπειας και θέλησης για ζωή. Εκεί, στο Mkalles, στο Μπερούτι.

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο ΔΗΜΟΤΗΣ"

H πρώτη σελίδα της εφημερίδας.



O admin απευθύνοντας λίγα λόγια στους μαθητές μας.




Από αριστερά η κ. Μαρία Πολύζου, Δ/ντρια του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου, στο βήμα η υπεύθυνη του ΓΡΑΣΕΠ του Σχολείου μας κ. Γουργιώτου Γεωργία και καθιστός ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Σπύρος Ζαγάρης.




Διαβάστε εδώ για το πως η εφημερίδα Ο ΔΗΜΟΤΗΣ της Ν. Μάκρης έκανε πρωτοσέλιδο κι έγραψε για την εκδήλωση του Σχολείου μας, σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων μας, στο Μουσείο του Μαραθωνίου Δρόμου.

Η ηρεμία της ακινησίας

Καθώς διαβάζω τις "μέρες"... Γράφει λοιπόν ο ποιητής.



Συλλογιζόμουνα κοιτάζοντας ότι κατά βάθος με την ακινησία δε βρίσκεις την ηρεμία. Το πέρασμα του χρόνου μ΄ ένα είδος χορού μπορείς να το φτάσεις και να ισορροπήσεις σε γαλήνη.

Βίντεο για την Μεγάλη Παρασκευή

Αφού κλείστε την μουσική του blog (στα δεξιά του) δείτε κι ακούστε το βίντεο.


Πάσχα στα Δαυγάτα της Κεφαλονιάς

Αφού κλείστε τη μουσική του βίντεο, στα δεξιά του, δείτε ένα μικρό βίντεο σχετικά με το πως εορτάζεται το Πάσχα στα Δαυγάτα της Κεφαλονιάς.



Oι δρόμοι του μυαλού μας

Διαβάστε εδώ το άρθρο από το περιοδικό VITA.

Φυτρώνουν θαύματα

Διαβάστε εδώ το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Ανάσταση στις Κυκλάδες

Διαβάστε εδώ για το πως εορτάζεται η Ανάσταση στα Κυκλαδονήσια.

Παιδιά αφημένα στην τύχη τους

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από ΤΟ ΒΗΜΑ και αισθανθείτε την αγωνία των ανθρώπων αυτών για το μέλλον τους.

Θα κάνουμε Πάσχα με μαρούλια και €20

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από ΤΟ ΒΗΜΑ και προβληματιστείτε...

Βάσεις Μεταθέσεων έτους 2010

Δείτε εδώ τις βάσεις μεταθέσεων έτους 2010 των καθηγητών Β/θμιας Εκπαίδευσης για όλες τις περιοχές μετάθεσης.

Ενημέρωση γονέων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Bίου Μάθησης και Θρησκευμάτων τα μαθήματα στα Γυμνάσια λήγουν στις 12 Μαΐου. Αυτό σημαίνει πως στις 11 Μαΐου οι μαθητές θα προσέλθουν για τελευταία μέρα στο σχολείο οπότε και θα τους δοθεί το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων. Στις 12/5 θα συνεδριάσει ο Σύλλογος των Καθηγητών για την έκδοση αποτελεσμάτων λόγω ελλειπούς ή και ανεπαρκούς φοίτησης. Από το ιστολόγιο αυτό θα σας ενημερώνουμε σχετικά με τις εξετάσεις στο Γυμνάσιο Μαραθώνα αμέσως μόλις κάποια νεότερη είδηση.

Mεγάλη Παρασκευή

Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
«Τὴ Αγία καὶ Μεγάλη Παρασκευή,
τὰ ἅγια καὶ σωτήρια καὶ φρικτὰ Πάθη
τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐπιτελοῦμεν,
τοὺς ἐμπτυσμούς, τὰ ῥαπίσματα, τὰ κολαφίσματα, τὰς ὕβρεις,
τοὺς γέλωτας, τὴν πορφυρᾶν χλαίναν, τὸν κάλαμον,
τὸν σπόγγον, τὸ ὄξος, τοὺς ἤλους, τὴν λόγχην,
καὶ πρὸ πάντων, τὸν σταυρόν, καὶ τὸν θάνατον, ἃ δι' ἡμᾶς ἑκὼν κατεδέξατο,
ἔτι δὲ καὶ τὴν τοῦ εὐγνώμονος Ληστοῦ, τοῦ συσταυρωθέντος αὐτῷ,
σωτήριον ἐν τῷ Σταυρῶ ὁμολογίαν».

Την ημέρα αυτή τελούμε την ανάμνηση των φρικτών και σωτήριων Παθών του Κυρίου Ιησού Χριστού και απ’ αυτό το γεγονός καθιερώθηκε και η νηστεία της Παρασκευής.

Αφού λοιπόν ο Ιησούς παραδόθηκε στους στρατιώτες, τον γυμνώνουν, του φορούν κόκκινη χλαμύδα, του βάζουν ακάνθινο στεφάνι και καλάμι στο χέρι αντί σκήπτρου. Κατόπιν τον προσκυνούν χλευαστικά, τον φτύνουν και τον χτυπούν στο πρόσωπο και το κεφάλι.

Στη συνέχεια, αφού του φόρεσαν και πάλι τα ρούχα του, του δίνουν τον Σταυρό και έρχεται στον τόπο της καταδίκης, τον Γολγοθά. Εκεί, σταυρώνεται ανάμεσα σε δύο ληστές, βλασφημείται απ’ όσους περνούν μπροστά του και οι στρατιώτες τον ποτίζουν χολή και ξύδι.

Μετά από λίγο, ο Κύριος, φώναξε δυνατά: «Τετέλεσται» και έτσι εκπνέει «ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου» . Κατά τον θάνατο του κυρίου, τρέμει από φόβο και αυτή η άψυχη κτίση. Έπειτα λογχίζεται από τους στρατιώτες στην πλευρά του και τρέχει αίμα και νερό.

Τέλος, κατά το ηλιοβασίλεμα, έρχεται ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος μαζί του, κρυφοί μαθητές του Χριστού, αποκαθηλώνουν από τον Σταυρό το πανάγιο σώμα του διδασκάλου τους, το αρωματίζουν, το τυλίγουν σε καθαρό σεντόνι και το θάβουν σε καινούργιο μνημείο, κυλώντας πάνω στο στόμιό του μεγάλη πέτρα.

«Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου, ὁ ἐν ὕδασι τὴν γὴν κρεμάσας. Στέφανον ἐξ ἀκανθῶν περιτίθεται, ὁ τῶν Ἀγγέλων Βασιλεύς. Ψευδὴ πορφύραν περιβάλλεται, ὁ περιβάλλων τὸν οὐρανὸν ἓν νεφέλαις. Ῥάπισμα κατεδέξατο, ὁ ἐν Ἰορδάνῃ ἐλευθερώσας τὸν Ἀδάμ. Ἦλοις προσηλώθη, ὁ Νυμφίος τῆς Ἐκκλησίας. Λόγχη ἐκεντήθη, ὁ Υἱὸς τῆς Παρθένου. Προσκυνούμέν σου τὰ Πάθη Χριστέ. Δεῖξον ἡμῖν, καὶ τὴν ἔνδοξόν σου Ἀνάστασιν»

«Σήμερα κρεμάται πάνω στο ξύλο (του Σταυρού) Εκείνος που πάνω στα νερά κρέμασε τη γη. Στεφάνι από αγκάθια φοράει στο κεφάλι ο Βασιλιάς των Αγγέλων, Ντύνεται με ψεύτικη βασιλική χλαμύδα, Αυτός που ντύνει με σύννεφα τον ουρανό, Δέχτηκε ράπισμα Εκείνος που (με το βάπτισμά Του) στον Ιορδάνη ελευθέρωσε τον Αδάμ (το ανθρώπινο γένος). Με καρφιά καρφώθηκε ο Νυμφίος της Εκκλησίας. Με λόγχη τρυπήθηκε ο υιός της Παρθένου. Προσκυνούμε τα Πάθη Σου, Χριστέ. Δείξε μας και την ένδοξη Ανάστασή Σου».


Aι γενεαί πάσαι

Αφού κλείστε την μουσική του blog, στα δεξιά του, ακούστε το σημερινό τροπάριο.Θα το ακούσωμε και απόψε στη περιφορά του Επιταφίου του Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Παραλίας Μαραθώνα που θα παραβρεθώ.


H ζωή εν τάφω.

Αφού κλείστε την μουσική του video , στα δεξιά του, ακούστε το τροπάριο.