Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2009

O πόνος

Ναι, προχτές στο γραφείο διέκρινα ότι σε απασχολεί.
Οτι προβληματίζει τη ψυχή σου.
Σε είδα ότι δακρύζεις εύκολα.
Συνεπαγωγή συμπεριφοράς μιας ολοκληρωμένης ανωριμότητας.
Δεν μίλησαν με τους εαυτούς τους οι μεγάλοι.
Περιχαρακωμένος ο καθένας στο δικό του τείχος .
"Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από μένα."
Τους βολεύει να τό επικαλούνται.
Εύκολη λύση.
Ανθρώπινη.
Ναι, αλλά ο πόνος...
Ούτε που σκέφθηκαν.
Ομως ήθελα να σου μιλήσω σε μια άλλη συχνότητα.
Πιθανότατα δε θα με καταλάβαινες.
Μάλλον αυτό θα συνέβαινε.
Σου είπα με άλλα λόγια για τη χαρά του πόνου...
Αυτήν που παίρνω εγω, εσύ, ο φίλος μας, ο διπλανός μας.
Φάνηκε τότε ότι είμαστε συνοδοιπόροι...
Ναι, στο ξαναλέω η χαρά του πόνου.
Δίχως το πόνο δε θα είχαμε ωριμάσει.
Δίχως τον πόνο θα είμαστε ανολοκλήρωτοι.
Δίχως το πόνο δε θα προβάλλαμε τις αξίες μας.
Ενώ τώρα υψώνουμε τις δικές μας σημαίες, ψηλά.
Σκέψου λίγο.
Μη διαφωνήσεις παρορμητικά.
Δες, πίσω από τη καθημερινότητα.
Εκεί θα δεις την αλήθεια.
Οταν κλάψεις θα σου αποκαλυφθεί.
Οταν πέσεις χαμηλά θα είναι ευδιάκριτη.
Γι'αυτο ο λαϊκός στιγουργός είπε...
"Στα υπόγεια είν' η θέα".
Οι στροφές μιας ζεμπεκιάς που το μυαλό ορίζει
είναι αποτύπωμα πόνου ίσως.
Μα μη ξεχάσεις τι σου αντέτεινα στη διαφωνία σου.
Σκέψου τα λόγια....
Ακόμη κι αν χάσεις τη σμίλη σου σμιλεύοντας το βράχο
συνέχισε με τα νύχια σου.
Εκεί νυχοπατώντας θάρθει ο Θεός και η γαλήνη.
Μη το ξεχνάς.
Για το καλό σου.
Δεν το ξεχνώ.
Για το καλό μου.

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009

Από το Ηρώδειο-La Peregrinacion

Κλείστε πρώτα τη μουσική (στα δεξιά του blog) και απολαύστε μουσική από το Ηρώδειο


Spente le Stelle

Κλείστε τη μουσική (στα δεξιά του blog) και απολαύστε μουσική κάνοντας κλικ εδώ!!!


Απαντήσεις στα τελευταία puzzles

1. O αριθμός που είτε προστεθεί με τον 5/4 είτε πολλαπλασιαστεί με τον 5/4 δείνει το ίδιο αποτέλεσμα είναι ο 5.

2. Ο διψήφιος φυσικός αριθμός που αν αντιμεταθέσουμε το ψηφίο των μονάδων με το ψηφίο των δεκάδων προκύπτει αριθμός 4,5 φορές μεγαλύτερος είναι ο 18.

Κάντε τις πράξεις και διαπιστώστε τα παραπάνω.

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009

Puzzle-2/3-2-2009

Να βρείτε ένα φυσικό αριθμό που είτε τον προσθέσετε στο 5/4 είτε τον πολλαπλασιάσετε με το 5/4 παίρνετε το ίδιο αποτέλεσμα!!!
"Ένα σπουδαίο πνεύμα μας αποχαιρετά"

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έχει αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή για λόγους υγείας: καρκίνος στους λεμφαδένες. Η κατάστασή του μοιάζει να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Η αποχαιρετιστήρια επιστολή που ακολουθεί εστάλη από τον συγγραφέα στους φίλους του και χάρη στο Ίντερνετ έφτασε και σε μας. Σας συστήνω να τη διαβάσετε, καθώς πρόκειται για ένα πραγματικά συγκινητικό κείμενο γραμμένο από έναν από τους λαμπρότερους λατινοαμερικανούς συγγραφείς του αιώνα που μας πέρασε.
"Αν ο Θεός ξεχνούσε για μια στιγμή ότι είμαι μια μαριονέτα φτιαγμένη από κουρέλια και μου χάριζε ένα κομμάτι ζωή, ίσως δεν θα έλεγα όλα αυτά που σκέφτομαι, αλλά σίγουρα θα σκεφτόμουν όλα αυτά που λέω εδώ.
Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι' αυτό που αξίζουν, αλλά γι' αυτό που σημαίνουν.
Θα κοιμόμουν λίγο, θα ονειρευόμουν πιο πολύ, γιατί για κάθε λεπτό που κλείνουμε τα μάτια, χάνουμε εξήντα δευτερόλεπτα φως. Θα συνέχιζα όταν οι άλλοι σταματούσαν, θα ξυπνούσα όταν οι άλλοι κοιμόταν. Θα άκουγα όταν οι άλλοι μιλούσαν και πόσο θα απολάμβανα ένα ωραίο παγωτό σοκολάτα!
Αν ο Θεός μου δώριζε ένα κομμάτι ζωή, θα ντυνόμουν λιτά, θα ξάπλωνα μπρούμυτα στον ήλιο, αφήνοντας ακάλυπτο όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μου.
Θεέ μου, αν μπορούσα, θα έγραφα το μίσος μου πάνω στον πάγο και θα περίμενα να βγει ο ήλιος. Θα ζωγράφιζα μ' ένα όνειρο του Βαν Γκογκ πάνω στα άστρα ένα ποίημα του Μπενεντέτι κι ένα τραγούδι του Σερράτ θα ήταν η σερενάτα που θα χάριζα στη σελήνη. Θα πότιζα με τα δάκρια μου τα τριαντάφυλλα, για να νοιώσω τον πόνο από τ' αγκάθια τους και το κοκκινωπό φιλί των πετάλων τους...
Θεέ μου, αν είχα ένα κομμάτι ζωή... Δεν θα άφηνα να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να πω στους ανθρώπους ότι αγαπώ, ότι τους αγαπώ. Θα έκανα κάθε άνδρα και γυναίκα να πιστέψουν ότι είναι οι αγαπητοί μου και θα ζούσα ερωτευμένος με τον έρωτα.
Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται! Στο μικρό παιδί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι το θάνατο δεν τον φέρνουν τα γηρατειά αλλά η λήθη. Έμαθα τόσα πράγματα από σας, τους ανθρώπους... Έμαθα πως όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνεις την απόκρημνη πλαγιά. Έμαθα πως όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα.
Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που μπόρεσα να μάθω από σας, αλλά δεν θα χρησιμεύσουν αλήθεια πολύ, γιατί όταν θα με κρατούν κλεισμένο μέσα σ' αυτή τη βαλίτσα, δυστυχώς θα πεθαίνω.
Να λες πάντα αυτό που νιώθεις και να κάνεις πάντα αυτό που σκέφτεσαι. Αν ήξερα ότι σήμερα θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ' έβλεπα να κοιμάσαι, θα σ' αγκάλιαζα σφιχτά και θα προσευχόμουν στον Κύριο για να μπορέσω να γίνω ο φύλακας της ψυχής σου. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ' έβλεπα να βγαίνεις απ' την πόρτα, θα σ' αγκάλιαζα και θα σου 'δινα ένα φιλί και θα σε φώναζα ξανά για να σου δώσω κι άλλα. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα άκουγα τη φωνή σου, θα ηχογραφούσα κάθε σου λέξη για να μπορώ να τις ακούω ξανά και ξανά. Αν ήξερα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές που σ' έβλεπα, θα έλεγα "σ' αγαπώ" και δεν θα υπέθετα, ανόητα, ότι το ξέρεις ήδη.
Υπάρχει πάντα ένα αύριο και η ζωή μάς δίνει κι άλλες ευκαιρίες για να κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει, αλλά σε περίπτωση που κάνω λάθος και μας μένει μόνο το σήμερα, θα 'θελα να σου πω πόσο σ' αγαπώ κι ότι ποτέ δεν θα σε ξεχάσω.
Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς, είτε νέος είτε γέρος. Σήμερα μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς. Γι' αυτό μην περιμένεις άλλο, κάν' το σήμερα, γιατί αν το αύριο δεν έρθει ποτέ, θα μετανιώσεις σίγουρα για τη μέρα που δεν βρήκες χρόνο για ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί και ήσουν πολύ απασχολημένος για να κάνεις πράξη μια τελευταία τους επιθυμία. Κράτα αυτούς που αγαπάς κοντά σου, πες τους ψιθυριστά πόσο πολύ τους χρειάζεσαι, αγάπα τους και φέρσου τους καλά, βρες χρόνο για να τους πεις "συγνώμη", "συγχώρεσέ με", "σε παρακαλώ", "ευχαριστώ" κι όλα τα λόγια αγάπης που ξέρεις.
Κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις. Ζήτα απ' τον Κύριο τη δύναμη και τη σοφία για να τις εκφράσεις. Δείξε στους φίλους σου τι σημαίνουν για σένα."


Puzzle 3/2/2009

Nα βρείτε ένα διψήφιο φυσικό αριθμό που αν αντιμεταθέσουμε τα ψηφία των μονάδων με τα ψηφία των δεκάδων προκύπτει ένας άλλος φυσικός αριθμός που είναι 4,5 φορές μεγαλύτερος από τον αρχικό.

Θέματα διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008

Για να δείτε τα θέματα του διαγωνισμού ΑΣΕΠ για καθηγητές των Μαθηματικών κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους

1. Για το γνωστικό αντικείμενο:
http://www.asep.gr/portal-files/dynamic/ps0downloads/2p2008/a/MATHIMATIKA_GNOSTIKO.pdf

2. Για τα παιδαγωγικά του ίδιου κλάδου.
http://www.asep.gr/portal-files/dynamic/ps0downloads/2p2008/b/MATHIMATIKON_DID.pdf

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2009

Σιδηροδρομικοί σταθμοίΤο να πιεις ένα καφεδάκι δίπλα από τις ράγες, κι ενώ τα διπλανά δέντρα χορεύουν από τις ριπές του ανέμου σε χαλαρώνει κάμποσο. Εδώ , δύο φωτό από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της ΄Εδεσσας και του Ισθμού που με πήγαν χρόνια πίσω.

The blue Danube

Και μια άλλη εκτέλεση του γνωστιού κομματιού από τον μεγάλο Andre Rieu. Aπολαύστε την αφού πρώτα κλείστε τη μουσική του blog στα δεξιά του.


Hava Nagila

Απολαύστε Andre Rieu στο γνωστό κομμάτι Hava Nagila, αφού προηγουμένως κλείσετε τη μουσική του blog στα δεξιά του.


Εκδήλωση

Παρέστην προχτές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομ. Αυτοδιοίκηση Ανατ. Αττικής στο Πν. Κέντρο "Χρήστος Μπέκας", με την ευκαιρία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών. Μου άρεσαν ιδιαιτέρως τα λόγια του Δ/ντή Δευτ. Εκπ/σης Αν. Αττικής όσο και του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας. Και οι δύο είπαν λόγια μεστά, λόγια που απέχουν από τη λεξιπενία της καθημερινότητας. Επιβεβλημένη και η τιμή στους συναδέλφους που αποχώρησαν από την ενεργό δράση. Μια εκδήλωση ουσιαστική στην οποία είχα την ευκαιρία και τη χαρά να συναντήσω συναδέλφους μετά από χρόνια.

Για τη καλοσύνη

Χτες διάβασα ένα εξαιρετικό δημοσίευμα για τη καλοσύνη της "Ε" . Το άρθρο έχει γράψει η Barbara Taylor Καθηγήτρια της σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του East London, της Μεγ. Βρετανίας.
Γράφει ανάμεσα στ΄ άλλα, λοιπόν.
"Μέχρι ενός σημείου, η καλοσύνη ήταν πάντα ταμπού, γιατί μας εμπλέκει με τους άλλους ανθρώπους με τρόπους που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Με την καλοσύνη ανοιγόμαστε στους άλλους κι αυτό μπορεί να εμπεριέχει ρίσκο. Αυτό που συνέβει στις σύγχρονες κοινωνίες τςη Δύσης είναι πως τα ρίσκα που συνδέονται με την καλοσύνη έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερα-διότι ζούμε σε κοινωνίες όπου η ανταγωνιστυικότητα και η επίδοση, ως αξίες, έχουν υπερισχύσει της αξίας της καλοσύνης."

Eυχή

Καλημέρα και καλό μήνα στους αναγνώστες αυτού του blog μα σε όλο το κόσμο.
Ας έχουμε περισσότερη γαλήνη σε όλους τους τομείς της ζωής μας.