Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Μιε ραδιοφωνική εκπομπή

Aκούστε εδώ τι είπε ο βουλευτής κ. Μίμης Ανδρουλάκης σε εκπομπή του Ρ/Σ Flash.

Ενα μικρό αφιέρωμα στον άνθρωπο των γραμμάτων, της τέχνης, της διπλωματίας και της δημοκρατίας.


Διαβάστε εδώ ένα μικρό αφιέρωμα για τον Αλέξανδρο Ξύδη, εξέχοντα μέλος του Ελληνικού Διπλωματικού Σώματος στις παλιές δύσκολες εποχές...

To εκλογικό μου δίφυλλο σε ψηφιακή μορφή

Για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου όπου κατέρχομαι ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο τοπικό Συμβούλιο του Μαραθώνα και με το συνδυασμό ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του σημερινού Δημάρχου Ν. Μάκρης κ. Ιορδάνη Λουίζου, δημιούργησα με τη σημαντική και καθοριστική βοήθεια του αδελφικού μου φίλου Χ.Ζ. το παρακάτω δίφυλλο. Το αναρτώ έδω μέχρι να τη στιγμή που θα το μοιράζω σε έντυπη μορφή και για ενημέρωσή σας, όταν το παραλάβω από το τυπογραφείο.

Πρόσληψη ανάγκης...

Τούτες τις μέρες καθώς με ηρεμία μα και αποφασιστικότητα προετοιμάζομαι για τον αγώνα της 7ης Νοεμβρίου, έχω την προνομία να ακούω... Όλοι θέλουν να μιλήσουν, να εκφράσουν την αγωνία τους, να πουν για τις ελλείψεις που έχουν ως δημότες και πολίτες, να επισημάνουν τι προσδοκούν από αυτούς που θα τους εκπροσωπούν από την καινούργια χρονιά, σε τοπικό επίπεδο. Με λογισμό και μ΄ όνειρο πορεύομαι σε τούτα τα ακούσματα. Εστω κι αν διαφωνώ σε κάποια απ΄ αυτά.
Χτες βρέθηκα σε μια άλλη συγκέντρωση. Εκεί δεν πρόβαλλα όμως την ιδιότητά μου ως υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου. Άκουσα και απάντησα. Μου έκανε εντύπωση η αγωνία των πολιτών για το αύριο και για το σήμερα. Απαιτήσεις όχι παράλογες μα εύλογες. Κατέγραφα τις σκέψεις τους και ο προβληματισμός μου μεγάλωνε. Θέλω , αν εκλεγώ, να βαδίσω με αξιοπρέπεια. Να επιδείξω ένα νέο ήθος. Αυτό που οι συντριπτικά πολλοί επιζητούν και αδυνατούν ίσως να εκφράσουν...
Όπως όμως εξήγησα στον επικεφαλής του συνδυασμού που συμμετέχω, στο σημερινό Δήμαρχο Ν. Μάκρης κ. Ιορδάνη Λουίζο, οι πολίτες είναι ένα βήμα από την πλήρη απαξίωση και περιφρόνηση των "αρχόντων" και της εξουσίας κάθε επιπέδου. Κι όσοι από εμάς έχουμε την επιθυμία να τους εκπροσωπήσουμε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις ανάγκες τους. Και οι πολίτες, έχω την γνώμη για να μην πω την πεποίθηση, πως λένε, πως κραυγάζουν ίσως... " Αλλάξτε νοοτροπία, δεν πάει άλλο τούτη η παρακμή". Και εγώ συντάσσομαι με τούτη την ανάγκη τους!!!

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Aπό το σεμινάριο στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεάπολης Λασηθίου

O admin παρουσιάζοντας την εργασία της ομάδας του.Ομοίως.Συνάδελφοι ενώ παρακολουθούν την παρουσίαση.Το Σαββατιάτικο πρωινό μας στην Ι. Μονή Παναγίας της Κεράς, λίγο πριν μπούμε στο οροπέδιο του Λασηθίου.Είδαμε και το τέμπλο της Ι.Μονής Παναγίας Βιδιανής στο Οροπέδιο Λασηθίου.

Τα κινητά εκνευρίζουν τον κουτσοµπόλη εγκέφαλο


Διαβάστε εδώ το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα από ΤΑ ΝΕΑ.

Εξι ασκήσεις για πολύ κοφτερό μυαλό

Διαβάστε εδώ αυτό το ενδιαφέρον δημοσίευμα από ΤΟ ΒΗΜΑ που μας αφορά όλους.

Θύματα ενδοσχολικής βίας 15% των μαθητών

Διαβάστε εδώ αυτό το ενδιαφέρον άρθρο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που αφορά προβλήματα του σημερινού σχολείου. Και σαφώς πρέπει να μας προβληματίσει...

Για το φίλο απ΄το Μπερούτι...


Ξέρεις τούτες τις μέρες έχω πολλές φορές ταξιοδέψει σε εκείνη την όμορφη πόλη που κάποτε φιλοξενούσε κι εσένα μα κι εμένα. Πήγα στο Asrafiye, στη Tabarja εκεί στη βάση των Ελλήνων Ναυτοπροσκόπων, πέρασα μια βόλτα από τα μαγαζιά της Hamraa, πέρασα από την οδό Nagib Ardatti.
Τι λες; Είσαι να πάμε για ένα καφεδάκι εκεί στα στενά της Place des Martyrs, να θυμηθούμε τα παλιά;
Έχεις ακούσει την εκδοχή πως ο Γιώργος Σεφέρης ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο της ανατολικής μεσογείου, έγραφε ενώ ήταν εκεί; Εκεί πάνω από τη συνοικία των πολυτελών ξενοδοχείων , λίγο πιο πριν από το αμερικανικό πανεπιστήμιο της πόλης.
Δεν ξέρω αν ξέρεις πως χρόνια αργότερα υπηρετούσε ως Πρέσβυς της Ελλάδας στη Δαμασκό, ο φίλος του Σεφέρη Αλέξανδρος Ξύδης, εξέχων άνθρωπος των γραμμάτων και πρεσβευτής της Δημοκρατίας...
Καλημέρα φίλε!!!

Απρόσμενη συνάντηση χτες...

Το περασμένο Σάββατο και στη διάρκεια της επίσκεψης του Δημάρχου κ. Ιορδ. Λουίζου στο Μαραθώνα δέχτηκα μια πρόσκληση. Μια πρόσκληση για μια κουβεντούλα. Κατάλαβα πως θα επρόκειτο για μια κουβεντούλα δίχως θέματα ημερήσιας συζήτησης. Γνώριζα εκείνον που με προσκάλεσε μόνο εξ όψεως. Είχα ακούσει ελάχιστα για το πρόσωπό του. Εκείνο που είχα διαισθανθεί ήταν μια δομημένη σκέψη που έπρεπε να έχει...
Χτες βράδυ λοιπόν βρεθήκαμε να απολαμβάνουμε αχνιστό καφέ εδώ στο Μαραθώνα. Η κουβεντούλα ήταν απρόσμενα ενδιαφέρουσα για μένα. Με αφορμή τη καθοδό μου στον εκλογικό στίβο άκουγα τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις του, ομολογώ με έκπληξη. Η ποιότητα του λόγου του ήταν χαρακτηριστική και δεν την έχω συναντήσει εύκολα εδώ, συνομιλώντας με άλλους συμπολίτες.
Η χτεσινή κουβεντούλα μας θα συνεχιστεί κι άλλες φορές. Με ενδιαφέρει να ακούω τις απόψεις του και να προβληματίζομαι. Βάρυνε βεβαίως η σκέψη μου από τις ελπίδες του μα και από τις ελπίδες άλλων όπως μου τις μετέφερε εκείνος. Δεν είναι μικρό πράγμα συμπολίτες σου να σου εναποθέτουν ελπίδες τους... Όπως του είπα θέλω η ενδοσκόπηση που κάνω συχνά στον εαυτό μου, να συνεχιστεί. Και τούτος ο συμπολίτης θέλω να είναι σίγουρος. Η κατάθεσή των απόψεών μου, όπως αυτή έγινε χτες βράδυ θα συνεχίσει να έχει την ίδια αξιοπρέπεια. Είναι αυτονόητο αυτό!!!

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Σκόρπιοι στίχοι...

Σ΄ εκείνο το ερωτικό ξεκίνημα

ήταν καθοριστική η ενδελέχεια των αριθμών

και στον απόπλου των συναισθημάτων

τραντάχτηκε η τριήρης της αγάπης.

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Αχ ουρανέ...

Αφού κλείστε την μουσική του blog ( στα δεξιά του ) δείτε το βίντεο και απολαύστε τη φωνή του Μπάμπη Στόκα σε μουσική του μεγάλου Μάνου Χατζηδάκι.

Ουρανέ, όχι δε θα πω το ναι
ουρανέ, φίλε μακρινέ
πώς να δεχτώ άλλης αγκαλιάς τη στοργή
πώς να δεχτώ, μάνα μου είναι η γη
πώς ν' αρνηθώ της ζωής το φως το ξανθό
αχ ουρανέ πόνε μακρινέ

Κάθε δειλινό κοιτώ τον ουρανό,
το γαλανό
κι ακούω μια φωνή,
καμπάνα γιορτινή
να με παρακινεί

Κάθε Κυριακή μου λέει να πάω εκεί,
εκεί, εκεί
που χτίζουνε φωλιά
αλλόκοτα πουλιά
στου ήλιου τα σκαλιά

Ουρανέ, όχι δε θα πω το ναι
ουρανέ, φίλε μακρινέ
πώς να δεχτώ άλλης αγκαλιάς τη στοργή
πώς να δεχτώ, μάνα μου είναι η γη
πώς ν' αρνηθώ της ζωής το φως το ξανθό
αχ ουρανέ πόνε μακρινέ

Κάθε δειλινό κοιτώ τον ουρανό,
το γαλανό
και μια φωνή τρελή
σαν χάδι κι απειλή
κοντά της με καλεί

Κάθε Κυριακή μου λέει να πάω εκεί,
εκεί, εκεί
μου τάζει ωκεανούς
κομήτες φωτεινούς
και ό,τι βάζει ο νους

Ουρανέ, όχι δε θα πω το ναι
ουρανέ, φίλε μακρινέ
πώς να δεχτώ άλλης αγκαλιάς τη στοργή
πώς να δεχτώ, μάνα μου είναι η γη
πώς ν' αρνηθώ της ζωής το φως το ξανθό
αχ ουρανέ πόνε μακρινέ

Σχολικό Συμβούλιο αύριο

Αύριο Τετάρτη και ώρα 12.15 θα γίνει στο σχολείο μας σχολικό συμβούλιο με σύνθεση όπως προβλέπει ο Νόμος 1566/85. Είναι πάντα χρήσιμη η συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου και θέλω να πιστεύω πως χρήσιμα θα είναι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν αύριο. Να πάμε καλά λοιπόν.

Η ΄Ανδρος της Ιωάννας Καρυστιάνη...


Η Άνδρος που έχω στο νου μου δεν θα πάψει ποτέ να είναι όμορφη, περήφανη ανθρώπινη.
Αναγνωρίζω παντού ίχνη από παλιές ναυτικές ιστορίες μόχθου στα πέρατα των ωκεανών.
Στέκομαι σε πρόσωπα σημαδεμένα από την μακρόχρονη μοναξιά. Σε περιπλανήσεις σε απόμακρους χωματόδρομους ,γυμνές πλαγιές και κατάφυτες ρεματιές πέφτω πάνω σε ερειπωμένα κελιά, νερόμυλους και ξωκλήσια, μικρά πέτρινα κτίσματα ατόφιας ομορφιάς ,σύνεσης και ταπεινοφροσύνης που καθαρίζουν το πληγωμένο μάτι από τις μπατάλικες βίλλες - κάστρα του νεοπλουτισμού και της επίδειξης.
Την Άνδρο κρατούν όρθια στην καρδιά μου οι ταπεινοί γέροντες στα χωριά ,οι ίδιοι μνημεία σεβασμού και απαντοχής και κάποιοι φίλοι που ζουν εδώ ολοχρονίς και αντί να κυνηγούν νταμάχικα το περίσσιο χρήμα, φροντίζουν τις πάπιες στο Παραπόρτι ,αγωνίζονται για το περιβάλλον, μετέχουν σε τοπικούς συλλόγους που πασχίζουν να βαστήξουν ζωντανά τα χωριά τους , οργανώνουν κινηματογραφικές προβολές ,ανεβάζουν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, γενναιόδωρες χειρονομίες θέρμης στους κρύους χειμώνες.

Αυτόν τον Αύγουστο ,όπως πάντα, μπάνια στα Γυάλια, ρακιά με την παρέα, διάβασμα στη στενιώτικη βεράντα, κουβέντες με ντόπιους και επισκέπτες στις πλατείες και στα στενάκια.
Ακόμα και όταν έλεγα ευχές για γάμους και βαφτίσια και συγχαρητήρια για κάποια ωραία πανηγύρια ,ακόμα και όταν επιχειρούσα να μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου για τα γιασεμιά που στεφανώνουντις αυλές ,με έκοβαν και στη συζήτηση ορμούσαν και επιβάλλονταν οι ανοιχτοί οχετοί , η ανυπόφορη οσμή, τα σμήνη από κουνούπια και μύγες.
Πραγματικά κάπως έτσι ήταν όλες μα όλες οι συναντήσεις του φετινού καλοκαιριού.
Χρόνια πολλά για τον Δεκαπενταύγουστο, τι κάνετε, πως είστε, πως βλέπετε την οικονομική κρίση και ατάκα η οργή για τους βόθρους και τους σωρούς των σκουπιδιών.
Πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα γίνουν πάλι ομιλίες, θα ακουστούν μεγαλεπήβολα σχέδια.
Η καθαριότητα πρέπει να γίνει θέμα τιμής για όλους τους υποψήφιους , για όλους τους κατοίκους του νησιού, μόνιμους και εποχικούς. Η μέριμνα για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους και πρόθυμους να κινηθούμε γρήγορα και σωστά.
Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία, οι φτωχότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κωμοπόλεις ,χωριά και εξοχικούς δρόμουςπου αστράφτουν από πάστρα, σημάδι πραγματικού πολιτισμού της καθημερινότητας.
Η σύγκριση είναι ντροπή για το νησί των εφοπλιστών, των μουσείων και των γκαλά.
Ιωάννα Καρυστιάνη
Αύγουστος 2010


Δημοσίευση από το blog androsfilm.blogspot.com


Aπ΄όλο το κείμενο στέκομαι σε τούτο το κομμάτι του...

Την Άνδρο κρατούν όρθια στην καρδιά μου οι ταπεινοί γέροντες στα χωριά ,οι ίδιοι μνημεία σεβασμού και απαντοχής και κάποιοι φίλοι που ζουν εδώ ολοχρονίς και αντί να κυνηγούν νταμάχικα το περίσσιο χρήμα, φροντίζουν τις πάπιες στο Παραπόρτι ,αγωνίζονται για το περιβάλλον, μετέχουν σε τοπικούς συλλόγους που πασχίζουν να βαστήξουν ζωντανά τα χωριά τους , οργανώνουν κινηματογραφικές προβολές ,ανεβάζουν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, γενναιόδωρες χειρονομίες θέρμης στους κρύους χειμώνες.

Η θέρμη της έκφρασης της Ι. Κ. χαρακτηριστική. Λες και τη βλέπω να αγναντεύεις τη Χώρα απ΄του Μποζάκη, στα ΄Ψηλού, και να ονειρεύεται. Όπως τότε που αγωνιζόταν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία στο κτίριο της Νομικής το Φλεβάρη του 1973...

Σ΄ευχαριστώ καλή μου φίλη...

Σε ευχαριστώ για το καλό σου λόγο καλή μου φίλη, γι αυτόν που μου είπες σήμερα το πρωί έξω από το σχολείο. Τα προβλήματα που θα εμφανιστούν μπροστά στη νέα Δημοτική Αρχή θα είναι πάμπολλα. Και δε σου κρύβω πως με προβληματίζουν... Ομως η παρουσία και η δική σου εξασφαλίζει έναν εποικοδομητικό διάλογο και δίνει ελπίδες πως μπορούμε με λογισμό και μ΄ όνειρο να κάνουμε βήματα προόδου. Μα θέλω να σου επισημάνω και τούτο. Αν και ανήκουμε σε διαφορετικούς συνδυασμούς δεν είναι όμορφο να μπορούμε να προσβλέπουμε ο ένας στον άλλο; Να ξέρουμε πως εμείς τουλάχιστον, μα ελπίζω κι άλλοι, θα δώσουμε τα χέρια, για το τόπο μας. Γιατί η ιστορία του δεν μπορεί να είναι ασύμβατη με τη συμπεριφορά κάποιων από εμάς. Κι αυτή η στείρα αντιπαράθεση πρέπει να σταματήσει. Καλή δύναμη σου εύχομαι λοιπόν. Και να σε συναντήσω στο ίδιο τραπέζι του μικρού δημοτικού συμβουλίου του Μαραθώνα. Γένοιτο!!!

Άδικη η αναστάτωση...

Δεν άλλαξαν τα όρια των απουσιών. Δεν ξέρω ποιοί ανεγκέφαλοι ξεσήκωσαν τους μαθητές , σε μια δύσκολη για όλους χρονική περίοδο. Οι ερωτήσεις χτες και σήμερα στο σχολείο έπεφταν σα χαλάζι. Βεβαίως το πρωί στην πρωινή προσευχή ενημέρωσα τους μαθητές του σχολείου μου πως όλα είναι όπως πρώτα. Και καλά θα κάνουν να ακούν την υπεύθυνη ενημέρωση οπως τους γίνεται από τη Διεύθυνση του Σχολείου. Ξεκάθαρο λοιπόν το όριο. Όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Κι αν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΕΡΣΙ είχαμε αύξηση του αριθμού των απουσιών αυτό έγινε μόνο εξαιτίας της γρίππης που ταλαιπώρησε τα παιδιά, όπως και τους μεγάλους. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος ανησυχίας. Και τα μαθήματα πρέπει να συνεχίζονται κανονικά...

Ψηφιακή παράσταση για τα μυστικά του Ηλίου

Διαβάστε εδώ για τη νέα ψηφιακή παράσταση του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Διαθέσεις εκπαιδευτικών

Δείτε εδώ που διατίθενται οι εκπαιδευτικοί όταν δε συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο, προκειμένου να το συμπληρώσουν.

Καθήκοντα Σχολικών Συμβούλων

Διαβάστε εδώ για τα καθήκοντα των Σχολικών Συμβούλων όπως αυτά καθορίζονται από το ΥΠΔΒΜΘ.

Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

Το Ιντερνετ μας κάνει ρηχούς

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σχετικά με το πως μας επηρεάζει το διαδίκτυο. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.

Στη Βηρυτό το «εγώ» συναντά τον κόσμο


Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με αυτό το τίτλο και που αναφέρεται σε μια θεατρική παράσταση κι όχι μόνο. Kι εσύ φίλε blogger " μοναχικέ καβαλάρη" ξέρεις πως στο δρόμο πίσω από το Phoenicia έμενε ο μεγάλος Γιώργος Σεφέρης όταν ήταν πρεσβευτής της Ελλάδας εκεί;

Μια άποψη που ασπάζομαι...

Χτες βράδυ βρέθηκα στο FRAGMA και τα φώτα γύρω-γύρω σε καλούσαν να απολαύσεις τη βραδινή θέα της λίμνης. Περίμενα να έχει κι άλλο κόσμο η γιορτή του σωματείου του Γραμματικού. Μα το "σήμερα" είναι δύσκολο για πολλούς. Κι εκεί ανάμεσα στην κουβεντούλα για την κοινωνία του σήμερα και σε σχέση πάντα με τις επερχόμενες εκλογές, ακούω μια άποψη. Σχετικά με την αδιαφορία των νέων ανθρώπων για τις εκλογικές διαδικασίες και το ποιοι θα βγούν. Υπάρχει όντως τούτη η στάση των νέων κι όχι άδικα. Οι απρεπείς συμπεριφορές, οι ανέντιμες στάσεις και οικονομικές ατασθαλίες σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης ( ατιμώρητες μάλιστα...) έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των νέων μακριά από τις εκλογές. Ευθύνη μας να συμβάλλουμε στη διόρθωση αυτής της πορείας. Ευθύνη μας να τους τονίσουμε πως το να μη ψηφίσουν σημαίνει αύξηση της δύναμης της ψήφου του άλλου. Σημαίνει δώσιμο στον άλλο που δεν δικαιούται. Μα και κάτι άλλο. Δεν μπορεί να είναι "όλοι ίδιοι". Μπορεί το ήθος και η εντιμότητα να βρίσκονται σε κατάσταση ανεπάρκειας. Μα δε βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους έλλειψης. Κι αυτό θεωρώ πως συμβαίνει... Ας μην αυξηθεί άλλο το ποσοστό αυτών που δε θα ψηφίσουν στις 7/11. Αντίθετα ας ευχηθούμε να μειωθεί. Ας συμβάλλουμε σ΄αυτή την μείωση. Ας είναι η στάση μας εκείνη την ημέρα ΣΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ.

Οι εραστές της γραφής


Διαβάστε εδώ για το πως στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης , μερικοί επιμένουν στη μαγεία του χαρτιού και του μολυβιού. Το δημοσίευμα είναι από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.