Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Ενα τραγούδι που μου αρέσει πολύ.

Aφού κλείστε την μουσική του blog (στα δεξιά του) ακούστε τη γλυκιά μουσική του βίντεο. Ταξιδέψτε κι εσείς...Οι "μέρες" και το άναυλο ταξίδι μου...

Mια νύχτα του τώρα που παραπέμπει στο τότε...
Αναδρομές κάνω διαβάζοντας τις "μέρες".

Συγκινούμαι.

Βλέπω τον ποιητή με την Μαρώ

στην οδό Georges Picot.

Διαδρομές της νιότης μου είναι.

Διακρίνω εκείνα τα ίχνη του εφηβικού έρωτα.

Ανεξίτηλα έμειναν τα σημάδια

από τον εμφύλιο σπαραγμό.

Ναι, ήταν διχασμένο το αίμα των ανθρώπων που αγάπησα.

.................................................................

Με φόντο το φοίνικα αντικρύζω

το γαλάζιο του Θεού.

Είναι όμορφο το ταξίδι στο Μπερούτι

κι ας είναι άναυλο.

Επιλογή μου είναι άλλως τε.

Αναζητήσεις στην άνυδρη γη.

Mην προσπεράσεις την άνυδρη γη.

Εκεί θα δεις να φυτρώνουν οι αναζητήσεις μου.

Ασκούμαι στην ένταση της διαίσθησης.

Οι αριθμοί οριοθετούν σκέψεις.

Που απομακρύνονται από τους πολλούς.

Διαφωνείς;

Σκέψεις


Eίναι επώδυνο το ν΄ αντικρύζεις το φως απευθείας.

Λίγοι μπορούν να το κάνουν.

Οι πολλοί προτιμούν τα προστατευτικά κάτοπτρα.

Ενα βίντεο

Δείτε το βίντεο αφού κλείστε προηγουμένως την μουσική του blog στα δεξιά της.


Eξ αφορμης

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Θεωρίες στον αέρα

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα

« Τὴ Αγία καὶ Μεγάλη Τετάρτη,
τῆς ἀλειψάσης τὸν Κύριον μύρω Πόρνης γυναικός,
μνείαν ποιεῖσθαι οἱ θειότατοι Πατέρες ἐθέσπισαν,
ὅτι πρὸ τοῦ σωτηρίου Πάθους μικρὸν τοῦτο γέγονε».

Οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο ήταν δύο. Η μεν μία τον άλειψε πολύ καιρό πριν το Πάθος του και ήταν πόρνη, η δε άλλη λίγες μέρες πριν και ήταν φρόνιμη και ενάρετη. Αυτού του ευλαβικού έργου τη μνήμη επιτελεί η Εκκλησία, αναφέροντας συγχρόνως και την προδοσία του Ιούδα.

Το πολύτιμο εκείνο μύρο, που η γυναίκα εκείνη άλειψε το κεφάλι και τα πόδια του Ιησού, και στη συνέχεια το σκούπισε με τις τρίχες της κεφαλής της, εκτιμήθηκε 300 δηνάρια. Απ’ τους Μαθητές, ο φιλάργυρος Ιούδας δήθεν σκανδαλίζεται, για την απώλεια τέτοιου μύρου.

Ο Ιησούς του κάνει παρατήρηση να μην ενοχλεί την γυναίκα. Τότε ο Ιούδας πηγαίνει στους αρχιερείς, που ήταν συγκεντρωμένοι στην αυλή του Καϊάφα και έκαναν ήδη συμβούλιο προκειμένου να θανατώσουν τον Ιησού. Και συμφωνεί μαζί τους την προδοσία του διδασκάλου για 30 αργύρια και από τότε ζητούσε ευκαιρία να τον προδώσει.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, από το γεγονός αυτό της προδοσίας καθιερώθηκε και η νηστεία της Τετάρτης, ακόμα από τα αποστολικά χρόνια.

Οι συνοδοιπόροι του πάθους του Χριστού μας πιστοί καλούμαστε αυτή την ιερή ημέρα να τιμήσουμε την έμπρακτη και ειλικρινή μετάνοια της πρώην πόρνης γυναικός, η οποία έγινε συνώνυμη με την συντριβή και την αλλαγή ζωής.

Ο Χριστός, εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για τον αμαρτωλό άνθρωπο, εντελώς διάφορη από εκείνη της ιουδαϊκής κοινωνίας. Δεν είναι ο αμαρτωλός άνθρωπος μιασμένος από τη φύση του, αλλά ένας πνευματικά ασθενής, ο οποίος χρειάζεται βοήθεια. Έθεσε ως αντίδοτο της πνευματικής ασθένειας τη μετάνοια, η οποία είναι ο ισχυρότατος εκείνος μοχλός, ο οποίος γκρεμίζει το οικοδόμημα της αμαρτίας και αναγεννά τον άνθρωπο. Δια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού παρήλθε ανεπιστρεπτί το καθεστώς του νόμου και της μισθαποδοσίας, και ανέτειλε η εποχή της χάρητος και του ελέους.

Η αφιέρωση της ημέρας αυτής στην μακάρια πρώην πόρνη γυναίκα έγινε σκόπιμα από τους Αγίους Πατέρες. Η μορφή της προβάλλει ως φωτεινό ορόσημο καταμεσής στην οδοιπορία προς το Θείο Πάθος για να δείξει και σε μας πως αν δεν συντριβούμε, σαν και εκείνη, και δεν δείξουμε έμπρακτη μετάνοια δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε το Χριστό στο Πάθος και την Ανάσταση.