Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

Έλλειμμα αναρτήσεων...

Για εσάς που επισκέπτεσθε το ιστολόγιο αυτό...Διάφορες υποχρεώσεις, επαγγελματικές κυρίως, με εμποδίζουν να αναρτήσω όσα θέλω. Θα επανέλθω δριμύτερος όμως. Σήμερα, αν και μέρα ξεκούρασης, θα βρίσκομαι σε δράση επαγγελματικού χαρακτήρα , και υπόσχομαι να καταθέσω ενδιαφέρον φωτογραφικό ρεπορταζ γι αυτήν. Για τους μαθητές μου εκείνους που μου ζήτησαν να αναρτήσω εδώ παλιότερα θέματα εξετάσεων, θέλω να τους πω να περιμένουν λίγο. Δε ξεχνώ αυτό που μου είπαν. Καλό σ/κ να έχουμε όλοι. Να περάστε καλά.

Εφηβοι, χωρίς δίχτυ προστασίας

Διαβάστε εδώ το πολύ ενδιαφέρον άρθρο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Ατάκες του Μπέρτραντ Ράσελ

Διαβάστε εδώ τις ενδιαφέρουσες ατάκες.

Θέματα εξετάσεων Γεωμετρίας Β΄ Λυκείου

Δείτε εδώ 15 θέματα εξετάσεων στη Γεωμετρία Β΄ Λυκείου όπως τα παρουσιάζει στο ιστολόγιό του ο συνάδελφος Μάκης Χατζόπουλος, από τη συλλογή θεμάτων του Σχολικού Σύμβουλου Νίκου Βασιλά.

Υποβαθμισμένος ο ρόλος του Λυκείου, λένε εκπαιδευτικοί

Διαβάστε εδώ την είδηση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ελληνικά γκάτζετ από μαθητές

Διαβάστε εδώ την ενδιαφέρουσα είδηση από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Οι ανατροπές στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών Δ

Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση από ΤΑ ΝΕΑ.

Αυξάνονται τα προγράμματα κομποστοποίησης

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Uέματα γεωμετρίας Β΄Λυκείου.

Κατεβάστε εδώ συνδυαστικά θέματα γεωμετρίας Β΄Λυκείου όπως τα προτείνει από το ιστολόγιό του ο συνάδελφος Μάκης Χατζόπουλος.

Δύναμη σημείου ως προς κύκλο.

Με αφορμή μια ανάρτηση απο το ιστολόγιο του αγαπητού συναδέλφου Μάκη Χατζόπουλου και της γραφής του πονήσαντος συναδέλφου Βαγγέλη Ψύχα, διαβάστε εδώ σημειώσεις για τη δύναμη σημείου ως προς κύκλο.

Φουρτούνα...

Αφού κλείστε τη μουσική του ιστολόγιου δείτε το βίντεο.

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Θέματα γεωμετρίας Β΄ Λυκείου

Διαβάστε παρακάτω θέματα Γεωμετρίας Β΄ Λυκείου στα οποία διαγωνίστηκαν μαθητές στη διάρκεια εξετ. περιόδου Μαΐου-Ιουνίου.Θέματα Γεωμετρίας Α΄ Λυκείου

Διαβάστε παρακάτω θέματα Γεωμετρίας Α΄ Λυκείου, που δόθηκαν σε εξετάσεις περιόδου Μαΐου-Ιουνίου.Δύο φωτό στη μνήμη του Θανάση Βέγγου που αποχαιρετήσαμε σήμερα.Από το σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ οι παραπάνω φωτό. Ετσι δίχως σχόλιο...

Εβγαλαν στο Facebook φωτογραφίες της καθηγήτριας

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Αυτή η βία δεν είναι μόνο γηπεδική

Διαβάστε εδώ το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα του Νίκου Ξυδάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Η ανομία των άλλων

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που έγραψε ο Πάσχος Μανδραβέλης.

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Η λειτουργία του σχολείου μας

Ανακοινώνονται προς τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας ( Γυμνασίου Μαραθώνα) τα παρακάτω, που αφορούν την λειτουργία του.
1. Μεθαύριο Πέμπτη 5/5/2011 το σχολείο θα παραμείνει κλειστό λόγω Γενικής Συνέλευσης της Ε΄ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, όπως και όλα τα σχολεία της Ανατ. Αττικής.
2. Την Παρασκευή 6/5/2011 το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά. Η Τρίτη (Γ΄) Τάξη θα παρακολουθήσει τις εργασίες μιας ημερίδας που έχει οργανώσει το ΓΡΑΣΕΠ του σχολείου. Ολοι οι μαθητές θα αποχωρήσουν στη λήξη του ωραρίου λειτουργίας του.
3. Την Δευτέρα 9/5/2011 οι μαθητές θα προσέλθουν κανονικά στο σχολείο στις 08.15. Θα γίνει τακτοποίηση των καθισμάτων, θρανίων κλπ των αιθουσών, θα πάρουν πρόγραμμα εξετάσεων και οδηγίες από συναδέλφους και θα αποχωρήσουν κατόπιν. Πιθανή ώρα αποχώρησης 10.00-11.00.
4. Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα αρχίσουν την επόμενη Παρασκευή 13/5/2011.
5. Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν σε αυτό το ιστολόγιο τις προσεχείς ημέρες.

Επαναληπτικές ασκήσεις για τη Γ΄ Γυμνασίου.

Διαβάστε εδώ επαναληπτικές ασκήσεις για την Α΄ Γυμνασίου εν όψει των εξετάσεων που πλησιάζουν.

Μια άσκηση μια τάξη...

Διαβάστε εδώ μια άσκηση από το mathematica.gr όπως την προτείνει ο συνάδελφος Γ. Ρίζος. Συνδυάζει πάρα πολλές γνώσεις.

2 ασκήσεις στην Αλγεβρα της Β΄ Λυκείου

Δείτε εδώ δυό πολύ καλές ασκήσεις πάνω στην Αλγεβρα της Β΄ Λυκείου.

Kαλό ταξίδι Θανάση Βέγγο.


Στο καλό Καλέ μας Άνθρωπε. Θα σε θυμόμαστε πάντα. Δε γίνεται να σε ξεχάσουμε!!!

Aναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ διεκδικούν 800 συνταξιούχοι βουλευτές

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από ΤΑ ΝΕΑ.

Ενα μικρό δικό μου σχόλιο...Αλήθεια ντροπή υπάρχει; Αλήθεια συνείδηση υπάρχει; Υπάρχουν;

Φραγμοί στο «spam» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Διαβάστε εδώ την είδηση από το δικτυακό τόπο της ΕΡΤ.

Μαθηματικό μοντέλο είχε προβλέψει την κρυψώνα του Μπιν Λάντεν

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από in.gr.

Στη διάρκεια της πορείας σου...

Στη διάρκεια της καθημερινής σου πορείας προσπέρασε τη φθορά και την κάλπικη ευγένεια. Σε σένα αναφέρομαι, που από κοινού προσλαμβάνουμε τις αλήθειες της ζωής. Κι αν οι "ευγενείς" ανέλαβαν το ρόλο αυτόκλητων σωτήρων, εσύ, με τη δύναμη της αλήθειας, θα αναλάβεις εκ νέου το δικό σου ρόλο. Αυτόν του πλοηγού, του πρωτοπόρου, του εμπνευστή και του καθοδηγητή. Κι έχεις τη δύναμη να κάνεις.
Γένοιτο λοιπόν αυτό!!!

Για σένα καλέ μου φίλε...

Για σένα καλέ μου φίλε και εκλεκτέ συνάδελφε τα λόγια τούτα. Κι αν η χτεσινή μας επαγγελματική... σύναξη δε μας άφησε πολύ χρόνο για να τα πούμε εν εκτάσει, εμείς βρήκαμε πάλι την ευκαιρία να καταθέσουμε λίγες και ζεστές σκέψεις για τα Μαθηματικά μας, τη μουσική, τα βιβλία, τις σκέψεις και τις ελπίδες μας. Χαίρομαι να καταθέτω τις σκέψεις μου σε σένα και να ακούω τις δικές σου. Και να ξέρεις, πως θεωρώ πως καλώς έγραψα ότι έγραψα για εκείνους τους στίχους του γίγαντα της ποίησης. Αναφέρομαι στους στίχους που μου έστειλες. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια σου για το δικό μου πνευματικό αγώνα. Μα έτσι δε πρέπει να κάνω φίλε; Αυτό δε προστάζει μια ατόφια συνείδηση; Στην εκ νέου συνάντησή μας, την Πέμπτη το πρωί, θα σου προσκομίσω νέα δεδομένα. Ε! εσύ, όπως όλοι οι καλοί μου φίλοι, τα δικαιούσαι...Καλημέρα και καλό μάθημα Γιάννη.

Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

Η εργατική πρωτομαγιά.

Kαλό Μήνα και Καλή Πρωτομαγιά να έχουμε.

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ


Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου. Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.

Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).

Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σα μέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1893 (την Κυριακή 2 Μαίου 1893) στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Διοργανωτής της ήταν ο Σταύρος Καλλέργης.

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :

  1. Την Κυριακήν καθ΄όλην την ημέραν να κλείουν τα καταστήματα.
  2. Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται.
  3. Οι εν ενεργεία παθόντες εργάται να συντρέχωνται υπο του κράτους και των συναδέλφων των.

Ύστερα από την επιτυχία της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς του 1893 και τον ενθουσιασμό που δημιούργησε πάρθηκε απόφαση να γιορτασθεί η εργατική Πρωτομαγιά του 1894 ενωτικά από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της εποχής. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Πλ.. Δρακούλης, Στ. Καλλέργης, Ευαγ. Μαρκαντωνάτος και Δ. Γραμματικός.

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :

  1. «Την Κυριακήν να κλείωνται τα καταστήματα καθ’ όλην την ημέραν και οι εργάται ν΄αναπαύωνται.
  2. Οι εργάται να εργάζωνται επί 8 ώρας την ημέραν και ν΄ απαγορευθή η εργασία εις τους ανηλίκους.
  3. Να απονέμεται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.

Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια, ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά. Σ΄ όλο αυτό το διάστημα ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας και πολλούς κλάδους.

Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους. Πολλά επίσης Σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δημιουργήθηκαν, όπως το Ε.Κ. Βόλου το 1908, η Φεντερασιόν το 1909 και το Ε.Κ.Αθήνας το 1910.

Στα 1911 η Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ΄αυτούς τον Μπεναρόγια, που εξορίζεται στη Σερβία.

Το 1911 αποφασίστηκε να ξαναγιορτασθεί η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν.Γιαννιού στο Μέτς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο".

Την επόμενη χρονιά (1912) γιορτάστηκε και πάλι στο Μετς, η Αστυνομία οδήγησε τους Γιαννιό, Αποστολίδη και Παπαγιάννη στα γραφεια της γιατί «δεν είχαν άδειαν», όπου τελικά αφέθησαν ελεύθεροι.

Από το 1912 έχουμε και πάλι μακρόχρονη διακοπή του εορτασμού της Πρωτομαγιάς που θα ξαναγίνει το 1919.

Στο μεσοδιάστημα αυτό, ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα. Εχει επίσης ιδρυθεί η ΓΣΕΕ (1918) καθώς και αρκετά Εργατικά Κέντρα. Ο εορτασμός του 1919 απετέλεσε και την αφορμή για μια κρίση στη ΓΣΕΕ που οδήγησε σε διάσπαση. Τελικά γιορτάστηκε σε 12 πόλεις πανελλαδικά.

Τα κείμενα πάρθηκαν από την ιστοσελίδα της ΓΣΕΕ.