Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

Μια φράση του Επίκουρου

ΤΗΝ ΣΟΦΙΑΝ ΟΥ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΙΜΙΟΥΜΕΝ, ΕΚΕΙ ΠΑΝΤΕΣ ΜΗ ΔΥΝΑΤΑΙ. ΔΥΝΑΤΗΝ ΔΕ ΑΥΤΗΝ ΑΝ ΥΠΟΘΩΜΕΘΑ, ΤΟΤΕ ΩΣ ΑΛΗΘΩΣ Ο ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΒΙΟΣ ΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕΤΑΒΗΣΕΤΑΙ
Τη σοφία δεν γίνεται να τη μεταδώσουμε παντού για το λόγο ότι δεν είναι όλοι σε θέση να τη δεχθούν. Αν υποθέσουμε ότι είναι δυνατόν, τότε αληθινά ο τρόπος ζωής των Θεών θα περάσει στους ανθρώπους.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
Συμφωνείτε ή όχι;

Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2009

Ποτέ, ποτέ , ποτέ

Αφού κλείσετε τη μουσική του blog (στα δεξιά) απολαύστε το δίδυμο των ελλήνων τραγουδιστών.


Αλλη μια μουσική πανδαισία

Αφού κλείσετε τη μουσική του blog (στα δεξιά του) απολαύστε τον ανεπανάληπτο Andre Rieu με την ορχήστρα του.

Mια συνάντηση

Μια απρόσμενη συνάντηση σήμερα το πρωί. Με τον πρύτανη της τοπικής ιστορίας κύριο Στέλιο Πλακίτση Προσωπικότητα του τόπου, με ευαισθησίες για τα τοπικά δρώμενα και την ιστορική μνήμη. Ξεκάθαρος στις ιδέες του, μαχητής των θέσεών του, φίλος και ταυτόχρονα πρόσωπο σεβαστό για μένα. Με τιμάει με τη φιλία και την εκτίμησή του για το πρόσωπό μου. Εξαιρετικό το τελευταίο πόνημά του για το σχολείο μας. Με εντυπωσίασε.
Σήμερα καθώς συναντηθήκαμε στο γραφείο του, μεταφέρθηκα πολύ πίσω στις εποχές της γαλήνης. Φαντάστηκα τις γενιές του τότε που καμιά σχέση δεν έχουν με τις γενιές του σήμερα. Καλώς ή κακώς. Αλλά ο σεβαστός μου κ. Στέλιος Πλακίτσης έχει σχέση και με τους γονείς μου. Στα χρόνια τα παλιά οι δρόμοι τους συναντήθηκαν. Σε εποχές δύσκολες. Και πιστεύω πως ο ευθυτενής κλαρούχος που είχατε ανταλλάξει απόψεις και όχι μόνο ,φίλε μου κ. Πλακίτση θα ήταν έμπλεος συγκίνησης αν μπορούσε να κάνει το ίδιο και σήμερα μαζί σου. Εκεί στη Ραφήνα θυμήσου, κάνατε όνειρα. Συμβατά με το χρώμα των υδάτων. Κι όταν δίνατε το χέρι μιλούσατε και το εννοούσατε ,για αξιοπρέπεια. Είσαστε και οι δυό σας και άνδρες και Ελληνες. Κι αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Εύχομαι χρόνια καλά και για τους δυό σας. Να είστε γεροί και δυνατοί με τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Αξίζετε πολλά!

Πέτα με ψηλά.

Ναι, πέτα με ψηλά.
Γιατί η ζωή παρ΄όλα τα βάσανα, παρ΄ όλες τις αντιξοότητες, παρ΄ όλα τα χτυπήματα δεν παύει να είναι όμορφη. Και η ομορφιά της βρίσκεται μέσα στα μικρά, απλά, καθημερινά δρώμενα και συμβάντα του καθενός μας. Για να απολαύσετε τους Όναρ κλείστε πρώτα τη μουσική του blog στα δεξιά σας.
Το γλυκόλαλο αυτό κομμάτι αφιερώνω σε όλους όσους και όσες φέρνουν πιό γρήγορα το άνθισμα της άνοιξης στη ζωή μου. Αυτό το άνθισμα το βιώνω με πολλούς τρόπους. Με τρόπους όχι ορατούς στο πλήθος. Αλλά με κρυφοφανέρωτους για τους μυημένους...΄Ολους εσάς σας χαιρετώ με το αριστερό χέρι που είναι από το μέρος της καρδιάς, σας χαμογελώ, εύχομαι και προσεύχομαι για εσάς.
Η χτεσινή βραδιά στην "ἉΥΡΑ" καταγράφεται στις ανεξίτηλα ζωγραφισμένες σελίδες του νου μου. Αυτό το μέρος είναι συνυφασμένο με την ανέλιξή μου. Την κάθε είδους ανέλιξη. Διακρίνω τις δονήσεις του τόπου. Παιδιόθεν συνδέομαι με αυτόν. Και ο δεσμός είναι πολύ συνεκτικός.


Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009

Μαραθώνας

"Ο Μαραθών είναι μια μικρά πόλις με περισσότερας των τριακοσίων οικιών. Η τοποθεσία του χωρίου είναι θελκτική. Προς έν μέρος, όχι μακράν του χωρίου, εκτείνεται η θάλασσα, ενώ αφετέρου οροσειρά διηνεκής κλείει την θέαν από το αντιπέρα μέρος του Μαραθώνος. Αι οικίαι του χωρίου εν γένει είναι καλώς κτισμέναι , ασβεστόχριστοι δ΄έξωθεν δίδουν εντύπωσιν καθαριότητος και τάξεως. Η κυρία οδός του χωρίου είναι αρκούντως μεγάλη. Αριστερόθεν αυτής ευρίσκεται παραπόταμος, εντός του οποίου τρέχει διηνεκώς ύδωρ, μετ΄ολίγον όμως ο δρόμος προχωρεί δια μέσου σειράς οικιών. Πλείστα καφενεία καθώς και μικρά ξενοδοχεία ευρίσκονται επί της οδού αυτής. Βαθύτερον υπάρχει πλατεία, περί την οποίαν ευρίσκονται όλα τα καταστήματα, κρεοπωλεία, παντοπωλεία κτλ. Αντικρύ της πλατείας , αριστερόθεν ευρίσκονται δύο καφενεία, τα οποία συχνάζονται περισσότερον όλων. Εις την πλατείαν αυτήν σήμερον από πρωίας θα συναθροισθούν όλοι οι χωρικοί. Αυτό έγινε και κατά τους Πανελληνίους Αγώνας".
Εφημερίς "Το ΄Αστυ" της 29ης Μαρτίου 1896
Το κείμενο είναι από φ/α εκείνου του φύλλου της εφημερίδας που ευγενώς μου παραχώρησε ο καλός συναδέλφος Ηρ.Α. Ηρ.Α, οι αναζητήσεις μας δεν βρίσκονται σε παράλληλες ευθείες ούτε τις χαρακτηρίζει ασυμβατότητα και το χαίρομαι. Μα κι αν ακόμη συνέβαινε αυτό, καλέ μου συνάδελφε και φίλε, σκέφτομαι ότι μέσα από τις αντιθέσεις μας παράγουμε ή πρέπει να παράγουμε συνθέσεις. Σε ευχαριστώ και πάλι , από εδώ.

Eνημέρωση

Για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τα θέματα κεραιών και παρεμβολών επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων

Έμιλι Ντε Σατελέ.


΄Οσοι ασχολήθηκαν κι έγραψαν σχετικά με το Διαφωτισμό φαίνεται πως μάλλον προτίμησαν να προβάλλουν περισσότερο τα ανδρικά επιτεύγματα. Ετσι το όνομα της Έμιλι ντε Σατελέ έμεινε στο περιθώριο. Η Γαλλίδα τούτη διανοούμενη με τους πολλούς εραστές, ήταν διάνοια στα Μαθηματικά και στην ΄Αλγεβρα. Το χάρισμά της αυτό το εκμεταλλευόταν για να "κλέβει" σε χαρτοπαίγνια στις Βερσαλίες αλλά και να αγοράζει βιβλία με αυτά τα χρήματα. "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.........". Είχε υψηλή μόρφωση, αριστοκρατική καταγωγή και εργάστηκε μαζί με το Βολταίρο. Με αυτόν δημιούργησαν ένα ινστιτούτο ερευνών, αρκετά προηγμένο για την εποχή εκείνη, και ένα μέρος από τα χρήματα που απαιτούντο για τη λειτουργία του τα έβαζε η Σαταλέ από τα κέρδη των χαρτοπαιγνίων. Μάλιστα ο Βολταίρος ανέφερε για εκείνην "Διάβαζε την Αλγεβρα σαν να ήταν νουβέλα και το πνεύμα της ξεπερνούσε ό,τι μπορούμε να σκεφτούμε με τη φαντασία και τη λογική μας."

Ισότητα

Mε αφορμή τη σημερινή ημέρα της γυναίκας μπορείτε να επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο

΄Ισως σας ενδιαφέρει.

Hμέρα της γυναίκας

Ημέρα της γυναίκας σήμερα.
Χρόνια Πολλά σε όλες.
Χρόνια Καλά για όλες.
Να συντελούν σε κάθε μορφής δημιουργία.