Σάββατο, 10 Απριλίου 2010

Παρουσίαση βιβλίου

Σήμερα το απόγευμα και στις 18.00 στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, στο Μαραθώνα , θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιώργου Οικονόμου με τίτλο "Εμείς οι Αρβανίτες". Δείτε παρακάτω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία της εκδήλωσης.






Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

Ο λεηλατημένος δάσκαλος

Διάβασα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το παρακάτω άρθρο που υπογράφει ο ακαδημαϊκός κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος. Και το προσυπογράφω...


Ο λεηλατημένος δάσκαλος

Και για να τελειώσω με τη μικροκλίμακα. Υπήρξα κοντά μισόν αιώνα δάσκαλος. Πέρασαν από τα χέρια μου μελλοντικοί φιλόλογοι, νομικοί, τεχνοκράτες, θεολόγοι, μεταφραστές, στιχουργοί, ποιητές, ηθοποιοί, θεατρολόγοι και μια δεκάδα κριτικοί, λογοτεχνίας και θεάτρου, μαέστροι, αρχιτέκτονες, γιατροί, ιστορικοί, εκδότες, δημοσιογράφοι. Καμαρώνω τα έργα τους και υπερηφανεύομαι πως ούτε ένας δεν είναι που να μη διαφωνώ με τις απόψεις τους. Καθέτως και οριζοντίως. Γνωρίζω και γνωρίζουν την πέτρα πάνω στην οποία χτίσανε. Είχε την ευλογία μου το οικοδόμημά τους όμως σχεδιάστηκε ερήμην μου.

Ο καλός δάσκαλος είναι καταδικασμένος να λεηλατηθεί, να κατακρεουργηθεί, να φαγωθεί, να χωνευτεί, να αμφισβητηθεί και να απορριφθεί.

Εν τέλει το μεγάλο «ΟΧΙ» τους θεμελιώνει το μεγάλο τους «ΝΑΙ».


Kι ένα βίντεο για την Ζωοδόχο Πηγή στο Κόρθι της Ανδρου.

Είναι δημιουργία του κ. Βαγ. Λουκίσα.


Λουλούδια μιας Αναπλιώτικης Ανοιξης










Εικόνες χρώματα που ξεχωρίζουν, από κάποια σημεία του Ναυπλίου. Τις φωτό τράβηξα στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου εκεί.

Ζωοδόχος Πηγή Ακαδημίας


Γιορτάζει σήμερα και ο Ι.Ν Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας, στο Κέντρο της Αθήνας. Κάποτε ήταν η εκκλησία της ενορίας μου, όταν έμενα στο κέντρο. Μα τα χρόνια πέρασαν... Κάντε κλικ εδώ να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ι.Ν.

Γιορτάζει σήμερα το ιστορικό μοναστήρι στην Ανδρο.


Το μεγαλύτερο μοναστήρι της Ανδρου είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε. Μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία υποστηρίζει ότι τα βυζαντινά χρόνια ήταν Σχολή και έγινε μοναστήρι το 842 από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Ακόμα, αναφέρεται, οτι πολλοί ευγενείς Ανδριώτες και μη μορφώθηκαν στη σχολή του, που έδωσε πολλούς ιερείς, επισκόπους αλλά και πατριάρχες. Η Μονή αναφέρεται, για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1400, ενώ στην εκκλησία της υπάρχει εικόνα με χρονολογία 1325. Ανακαινίστηκε κατά τον 16ο αιώνα αλλά και τον 20ο, και η αρχική του βυζαντινή μορφή αλλοιώθηκε. Το 1928 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο και σήμερα μόνο μία γερόντισσα ζει σε αυτό. Η εκκλησία του μοναστηριού είναι βυζαντινού ρυθμού με ξυλόγλυπτο τέμπλο και η ζωγραφική του διακόσμηση χρονολογείται στη μεταβυζαντινή περίοδο. Ακόμα, υπάρχουν εικόνες του l4ου και 16ου αιώνα. Στο μοναστήρι υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη, και μια μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων. Γιορτάζει την πρώτη Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα. (από ανδριακή ιστοσελίδα).

Και συμπληρώνω. Στα αμέσως επόμενα χρόνια της κατοχής στη μονή οι μοναχές χρησιμοποιούσαν τους αργαλειούς που οι δημιουργίες με αυτούς απέφεραν μικρό εισόδημα για τις ανάγκες που υπήρχαν. Η μονή βοήθησε απόρους κατοίκους του νησιού και πάνω σε αυτό είχε βοηθήσει και η αείμνηστη μάνα , τότε που εργαζονταν στην ΕΟΧΑ. Φυσικά συμβολή στη συνεργασία είχε και ο τότε έπαρχος Ανδρου Νικ. Αφεντάκης. Μορφή του μοναστηριού η ηγουμένη Ευδοκία που απεβίωσε πριν 15 χρόνια περίπου. Τέλος η εκκλησία του Μοναστηριού έχει χτιστεί πάνω σε ερείπια ναού της αρχαιότητας. Ναι , αυτό είναι εξακριβωμένο... Εκεί ψηλά, ατενίζοντας το Καβοντόρο...

Φίλε Μιχάλη θα ανηφορίσεις άραγε προς την Αγία για να ανάψεις ένα μικρό απλό κερί, αίτημα επίλυσης των όποιων προβλημάτων; Αλλά εσύ φίλε ανηφορίζεις τις μη εορτάσιμες μέρες. Δε θα πας σήμερα; Και του χρόνου.

Φωτογράφοι και γραφίστες εναντίον της Google για τα βιβλία

Διαβάστε εδώ το σχετικό δημοσίευμα από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Aπόψεις

΄Ο,τι ξέρεις είναι εύκολο κι ας είναι δύσκολο κι ό,τι δεν ξέρεις είναι δύσκολο κι ας είναι εύκολο.


Τούτη τη φράση διάβασα χτες στο forum των μαθηματικών. Την είπε ο σοφός δάσκαλος κ. Αντώνης Κυριακόπουλος. Την προσυπογράφω.

Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Φωτό από Σιδηροδρομικούς σταθμούς

Το κτίριο του Σ.Σ. στους Μύλους Αργολίδας.



Φωτό από το Σ.Σ. Ναυπλίου.

Φωτό από την πυραμίδα στο Ελληνικό Αργολίδας

Η πινακίδα έξω από τον χώρο της πυραμίδας.



Η πυραμίδα καθώς φαίνεται έξω από την περίφραξη.



Η εκκλησία της Αγ. Τριάδας δίπλα από την πυραμίδα.



Το πίσω μέρος της εκκλησίας.



Ο Αργολικός κόλπος και στο βάθος το Ναύπλιο όπως φαίνονται από το χώρο της πυραμίδας.



Τα απομεινάρια του ρουκετοπόλεμου... της Ανάστασης , που προηγήθηκε.



Άλλη άποψη από την είσοδο του χώρου.



Ενα όμορφο μωσαϊκό από λουλούδια του αγρού.



Το χωριό Ελληνικό Αργολίδας, σε ώρα προχωρημένου δειλινού.




Το τρίγωνο στο πάνω μέρος της εισόδου στην πυραμίδα.
Ο διάδρομος της εισόδου.



Άλλη μια όψη του χωριού Ελληνικό.



Τα σπίτια του χωριού, όπως φαίνονται από το διάδρομο της πυραμίδας.



Μια έδρα...



Κι άλλη έδρα.

“Στα δεξιά εκείνων που έρχονται από το Αργος προς την περιοχή της Επιδαύρου, υπάρχει οικοδόμημα πάρα πολύ όμοιο με πυραμίδα, φέρει δε ασπίδες αργολικές κατά το σχήμα επεξεργασμένες. Λέγουν ότι εδώ έγινε η μάχη μεταξύ Προίτου και Ακρισίου για την εξουσία, που κατέληξε ισόπαλη και επήλθε έκτοτε συνδιαλλαγή, αφού βέβαια κανένας από τους δύο δεν μπορούσε να επικρατήσει. Λέγουν δε ότι οι δύο και το στράτευμα για πρώτη φορά τότε είχαν οπλισθεί με ασπίδες. Προς τιμή δε των νεκρών, των δύο παρατάξεων, διότι ήταν συμπολίτες και συγγενείς, κατασκευάσθηκε εδώ κοινό μνημείο.” (Παυσανία:”Ελλάδος Περιήγησις” Κορινθιακά, XXV).


Ο Προίτος και ο Ακρίσιος είναι απόγονοι του πανάρχαιου Δαναού, βασιλιά του Αργους. Επίσης είναι γνωστό ότι το Αργος και η Θήβα συνδέονται μυθολογικά και ιστορικά με την Αίγυπτο. Εξάλλου ο ίδιος ο Ορφέας “τον ιερό λόγο εξελόγχευσε στην Αίγυπτο” όπου δίδαξε τους ίδιους τους Αιγυπτίους τα θέσφατα.(Βλ. Ι. Πασσά: “Τα Ορφικά”). Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περί τα 26 πυραμιδοειδή κτίσματα, από την Θήβα έως την Κρήτη. Η Πυραμίδα του Ελληνικού βρίσκεται στον ομόνυμο οικισμό 7χλμ νότια του Αργους. Το κτίσμα βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση αν και έχει υποστεί πολλές φθορές από τους ίδιους τους ανθρώπους, που δεν γνώριζαν την χρήση του, αλλά και από τα στοιχεία της φύσης. Η πυραμίδα έχει διαστάσεις 12,60μ. επί 14,50μ. και έχει κάτοψη ορθογωνική. Δεν αποκλείεται να είχε λατρευτική χρήση. Ακόμη σημαντική είναι επίσης και η πυραμίδα που βρίσκεται στο χωριό Λυγουριό της Επιδαύρου. Η κατασκευή της είναι παρόμοια με του Ελληνικού. Δυστυχώς η κατάσταση του μνημείου είναι πολύ άσχημη, λόγω της μεταφοράς λίθων από τους κατοίκους για οικοδομικούς σκοπούς. Είναι επίσης ορθογωνική διαστάσεων 12,00μ. επί 13,50μ. Αξιόλογη είναι και η κλιμακωτή πυραμίδα του Αμφείου στην Θήβα, η πυραμίδα της Δαλαμανάρας(νότια του Αργους), της Καμπίας (Νέα Επίδαυρος), της Σικυώνας (βόρεια του Αργους). (Βλ. Χρήστου Λάζου:”Πυραμίδες στην Ελλάδα” και περιοδικό “Δαυλός” τ.χ 172,181).

Το σημαντικότερο γεγονός είναι η χρονολόγηση των πυραμίδων του Ελληνικού και του Λυγουριού. Οι μετρήσεις έγιναν με την μέθοδο της θερμοφωταύγειας στο εργαστήριο Πυρηνικής Χρονολογήσεως του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου υπό του καθηγητή κ.Galloway και του εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του “ΕΚΕΦΕ-ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” υπό του κ. Ι. Λυριτζή. Έτσι η μέση ηλικία της πυραμίδος του Ελληνικού ανέρχεται στο 2720(±580,±1050)π.Χ, ενώ της πυραμίδος του Λυγουριού στο 2100(±610)π.Χ! Με την ίδια μέθοδο της θερμοφωταύγειας, χρονολογήθηκε μυκηναϊκό τείχος και έδειξε (1100±180) έτη π.Χ, ενώ η παλαιότερη αρχαιολογική εκτίμηση έδινε ηλικία 1280π.Χ (=1100+180). Λειτουργώντας προσθετικά διαπιστώνουμε ότι η ηλικία της πυραμίδος του Ελληνικού είναι (2720+580=3300π.Χ), ενώ του Λυγουριού (2100+6100=2710π.Χ), που τις κατατάσσουν αρχαιότερες των Αιγυπτιακών σύμφωνα με ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης έγιναν μετρήσεις με την μέθοδο γεωφυσικής διασκοπήσεως με την χρησιμοποίηση φορητού πρωτονιακού μαγνητόμετρου και ηλεκτρομαγνητικής συσκευής, κατέληξαν δε ότι η πυραμίδα του Ελληνικού ανάγεται στην 3η χιλιετία π.Χ!


Διαβάστε εδώ και εδώ πρόσθετες πληροφορίες

από τα τεύχη 172 και 181 του περιοδικού ΔΑΥΛΟΣ.




Ενα μόνο βιβλίο δεν φέρνει την άνοιξη

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του κ. Σπ. Μανουσέλη από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στο οποίο θα βρείτε τιτλους αξιόλογων βιβλίων που προτείνονται για ανάγνωση.

Στα εξήντα κορυφώνεται η αυτοεκτίμηση

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τον παραπάνω τίτλο.

Γλυκό, ατόφιο χρυσάφι

Διαβάστε εδώ πως ένας Αθηναίος έκανε πράξη την έννοια της αποκέντρωσης...

Σοβαρότητα και ευτυχία

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από ΤΑ ΝΕΑ με τον παραπάνω τίτλο.

Σκέψεις μετά από μια επίσκεψη

Οταν επισκέπτεσαι μέρη που η ιστορία έχει οριστικά θέσει τη δική της σφραγίδα, γίνεσαι εραστής της τελευταίας. Κάθε γειτονιά στ΄Ανάπλι έβλεπα να μου "μιλάει" για τις δικές της ιστορικές καταβολές και τα δικά της ιστορικά τεκμήρια. Κι έπιασα τον εαυτό μου να συμμαχεί με την υπερβολή, στη φωτογραφική καταγραφή του τόπου... Τον συγχώρεσα όμως. Ιστορία είν΄ αυτή. Και οι ασχολούμενοι με τη γλώσσα των αριθμών , κατά κανόνα, την αναζητούν στις πνευματικές τους ενασχολήσεις....Και ύστερα από πολλά-πολλά χρόνια εκπληρώθηκε η επιθυμία μου να επισκεφθώ τη γενέθλια γη του παππού μου, κάτι που μου άρεσε πολύ. Αν και το χωριό του είναι μικρό και σχετικά άγνωστό, ακόμη και σ΄ αυτό η ιστορική καταγραφή περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία. Στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις μαθηματικές γνώσεις των προγόνων του μακρινου παρελθόντος. Και το ερώτημα εξακολουθεί να μένει αναπάντητο για μένα...Σε τι χρησίμευσε η κατασκευή της τετραγωνικής κανονικής πυραμίδας εκεί στην Αργολίδα; Ηταν κι εκεί τόπος μια αξιοσημείωτης ενέργειας; Πως είχε μετρηθεί η τελευταία; Και σε τι χρησίμευε ο χώρος στο εσωτερικό της;

Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΠΘ



Κυριακή, 4 Απριλίου 2010

Eνα βίντεο για τα Μαθηματικά.

Αφού κλείστε την μουσική του blog (στα δεξιά του) δείτε κι ακούστε το βίντεο.


Μελισσάνη

Αφού κλείστε την μουσική του blog ( στα δεξιά του ) δείτε το βίντεο που αναφέρεται στη λίμνη της Μελισσάνης στη Κεφαλονιά.

Melissani from spyros epipantos on Vimeo.


Αμοργός

Αφού κλείστε την μουσική του blog ( στα δεξιά του ) δείτε το βίντεο που αναφέρεται στην Αμοργό.



Ανάφη: Εξορία και ιερή ανάπτυξη

Αφού κλείστε την μουσική του blog (στα δεξιά του) δείτε κι ακούστε το video.

Πίσω Σελίδες: Ανάφη - Εξορία και ιερή ανάπτυξη from tv xoris sinora on Vimeo.


Ανδρέας Εμπειρίκος

Αφού κλείστε την μουσική του blog (στα δεξιά του) δείτε κι ακούστε το video που αναφέρεται στον Ανδρέα Εμπειρίκο.



Οικονομικη κρίση

Αφού κλείστε την μουσική του blog (στα δεξιά του) δείτε κι ακούστε το video όπου ο Ακαδημαϊκός κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης μιλάει για την οικονομική κρίση στη χώρα μας.


B. Μαρκεζίνης "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" from antifono.gr on Vimeo.


Το «όχι» στα παιδιά κάνει καλό

Διαβάστε εδώ το σχετικό δημοσίευμα από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Το νεοελληνικό “εγώ δεν φταίω ποτέ” το άφησα πίσω στην Ελλάδα

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του κ. Φώτη Σωτηρόπουλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Xριστός Ανέστη


Χριστός Ανέστη.

Χρόνια Πολλά και καλά.

Καλό Πάσχα για όλο το κόσμο.

Να περάστε καλά.

Και να ευτυχείτε!!!