Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Σύγκριση ανάμεσα σε ιστολόγιο και ιστοσελίδα.

Δε ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε......


Mέχρι πριν λίγα χρόνια αυτό που επικρατούσε στο διαδίκτυο ήταν ο ιστότοπος. Όταν τον «άνοιγες» έβλεπες περίπου την ίδια  εικόνα με μικροδιαφορές. Έβλεπες ένα κεντρικό μενού, με επιλογές πρόσβασης του τύπου “home”, «άρθρα», «δομή», «τηλεφωνικός κατάλογος», «επικοινωνία» κλπ. Κάποια στιγμή όμως έκαναν την εμφάνισή τους τα ιστολόγια που μπορεί να μοιάζουν με ιστότοπους αλλά έχουν άλλη εμφάνιση, άλλη δομή και προσφέρουν δυνατότητα σχολιασμού σε κάθε ανάρτησή τους. Τα ιστολόγια είναι κλασσικά εργαλεία web 2.0.
Οι ιστότοποι συνήθως είναι η παρουσία στο διαδίκτυο επιχειρήσεων, οργανισμών, δημοσίων υπηρεσιών, μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κλπ. Τα ιστολόγια έχουν πιο προσωπικό χαρακτήρα αφού είναι η παρουσία μάλλον  μεμονωμένων ατόμων στο διαδίκτυο.
Ο ιστότοπος προϋποθέτει γνώσεις στην κατασκευή του ενώ το ιστολόγιο μπορεί να κατασκευαστεί εύκολα και ανέξοδα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Στο ιστολόγιο ο διαχειριστής του μπορεί να εκθέσει σκέψεις, απόψεις, γνώσεις και πάνω στις αναρτήσεις του είναι εύκολο να δεχτεί σχολιασμό, κριτική κ.λπ. Δε μπορεί κανείς να αμφιβάλλει ότι ένας blogger μπορεί να μας προβληματίσει, να μας υποβάλλει την ιδέα να του απαντήσουμε σχετικά, να δημιουργήσει προβληματισμό στους επισκέπτες του ιστολογίου του. Μια ανάρτηση σε ιστολόγιο μπορεί να προκαλέσει την έναρξη μιας συζήτησης ανάμεσα σε πολλά άτομα, κάτι που δε μπορεί να κάνει ο ιστότοπος.
Η θεματολογία ενός ιστολογίου μπορεί να είναι μεγάλη κάτι που δε μπορεί να συμβαίνει σε ιστότοπο. Κάθε ανάρτηση μας πληροφορεί για το χρόνο που δημοσιεύτηκε, δείχνει να είναι πιο άμεση από μια ανάρτηση ενός ιστότοπου, άρα και να μας «προκαλεί» να σχολιάσουμε το περιεχόμενο. Ακόμη οι εικόνες, τα βίντεο μπορούν πιο εύκολα να αναρτηθούν στα ιστολόγια προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα της εύκολης προβολής ιδεών και επιθυμών του διαχειριστή τους. Ακόμη στα τελευταία μπορούμε εύκολα να κάνουμε αλλαγές, διορθώσεις, να προσθέσουμε μόνιμες στήλες κάνοντας χρήση του κώδικα html ώστε να τα καταστήσουμε πιο ελκυστικά, αυξάνοντας έτσι την επισκεψιμότητά τους. Θεωρώ όμως ότι εκεί που το ιστολόγιο υπερέχει της ιστοσελίδας είναι δυνατότητα «διαλόγου» και σχολιασμού των αναρτήσεων  και μάλιστα μεταξύ του χρήστη και πολλών επισκεπτών του.

Το μικρό αυτό κείμενο γράφτηκε σε μια ερώτηση του προγράμματος επιμόρφωσης που παρακολουθώ μέσω διαδικτύου στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου.





Βίντεο για τη λίμνη του Μαραθώνα

Δείτε παρακάτω το βίντεο.


H παρέλαση την 25η Μαρτίου στην Άνδρο.

Δείτε εδώ φωτό από τον εορτασμό από τον ιστότοπο enandro.gr

Σχετική θέση κυρτής συνάρτησης και ασύμπτωτη

Διαβάστε εδώ την εργασία του συναδέλφου Ηλία Ζωβοΐλη που αναφέρεται σε θέματα συναρτήσεων.

Η σχέση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα μέσα από τα μάτια των γονιών

Διαβάστε εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση από το SaferInternet4kids.gr. H ανάρτηση πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Ντάνιελ Γκρος: «Αν δεν αποταμιεύσετε περισσότερο, δεν έχετε μέλλον»

Διαβάστε εδώ τις απόψεις του Γερμανού οικονομολόγου για εμάς. Συμφωνούμε ή διαφωνούμε η άποψη προβληματίζει...

Math and art

Δείτε παρακάτω την παρουσίαση.


Προβλήματα από την Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία.

Δείτε τα ή και κατεβάστε τα από εδώ. Τα προβλήματα απετέλεσαν μέρος της ύλης που διδάχτηκε σε θερινό σχολείο.

Tεστ στις εκθετικές και λογαριθμικές συναρτήσεις.

Δείτε τα εδώ όπως τα δημοσιεύει στο ιστολόγιό του ο συνάδελφος Σωκράτης Ρωμανίδης.


Το σπίτι του Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι ανοίγει ξανά

Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Angela Lee Duckworth: Το κλειδί της επιτυχίας; Το σθένος.

Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από το anthologion.gr και δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο.

Αλμπέρ Καμύ – Ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα που αρνείται να είναι αυτό που είναι.

Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από το antikelidi.com