Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Παναγιά η ΄Ελωνα

Παναγία η Έλωνα (Δέσποινα α Έωνα, στα τσακώνικα).
Σε μια απότομη στροφή του ασφαλτόδρομου από το Λενίδι προς τον Κοσμά και γύρω στο 17ο χμ, μεσα απο τη ρεματιά ανοίγει ο ουρανός και ξεπροβάλει αετοφωλιά η Παναγία η Έλωνα. Κάτασπρη μέσα στον κοκκινωπό, σπηλαιώδη, πανύψηλο βράχο προκαλεί δέος και θαυμασμό. Εύκολα με το αυτοκίνητο πλησιάζουμε την εξώπορτα, δύσκολα όμως και με προσοχή κατεβαίνουμε το λαξευμένο στο βράχο δρόμο με τα πολλά σκαλιά. Μας υποδέχονται κτίσματα αριστερά και δεξιά παλαιά, καλοσυντηρημένα, νοικοκυρεμένα. Μπροστά μας το καθολικό, μικρή βασιλική χωρίς τοιχογραφίες μα γεμάτη με κάθε λογής καντήλια αφιερώματα πονεμένων ψυχών στην πάνσεπτη εικόνα της Παναγίας. Τέμπλο ξυλόγλυπτο άριστης τέχνης. Στο Ιερό προθήκες με κειμήλια. Από το μικρό πλάτωμα προσφέρονται από ευλαβικά χέρια μονάζουσων καφές, λουκούμια και άγρια θέα Κυνουριάτικου βραχώδους τοπίου. Η ιστορία της Μονής χάνεται στα παλιά, βεβαιώνεται με γραπτές μαρτυρίες από το 1700 περίπου. Μοναδικό προσκύνημα της Νότιας Κυνουρίας και του Έλους της Σπάρτης, χαρίζει άφθονη την ευλογία της Παναγίας.
Ας μας προστατεύει η σκέπη της κι ας μας φωτίζει η φλόγα από το κερί που άναψες για τη χάρη της.

Ο καλύτερος στίχος;



Ο καλύτερος στίχος της νεοελληνικής ποίησης. Λογαριάζω αυτό τον όρο μέσα στα μέτρα της φυσικής του χωρητικότητας και έρχομαι να ρωτήσω. Ποιος είναι ο καλύτερος στίχος της νεοελληνικής ποίησης; Κατά την περίπτωση πολλοί είναι, θα ειπούν πολλοί. Ωστόσο εγώ θα απαγγείλω ένα για όλες τις περιπτώσεις.


«Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη»


Αν βάλετε το στίχο αυτό δίπλα σε οποιονδήποτε άλλο και δεν το βρείτε να υπερέχει, σίγουρα θα τον βρείτε να μην υπολείπεται. Το πολύ-πολύ θα τον μετρήσετε ίσο στα καράτια. Νερό στο νερό, χρυσάφι στο χρυσάφι, φως στο φως. Και περιπλέον είναι ο πιο ελληνικός.Ο στίχος αυτός του Σολωμού από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους είναι Ελλάδα. Είναι η λάμψη, η εμορφιά, η ανδρεία, η τιμή, ο θάνατος, η παντοσύνη. Και η αλήθεια ολόκληρη.Τα δύο λαμπρά παλικάρια που χορεύουν στο ηλύσιο φως ανασταίνουν το Διόνυσο και τον Απόλλωνα. Τους αρχαίους θεούς που με τα χημικά στοιχεία τους, το απολλώνειο και το διονυσιακό, γεννήσανε την αττική τραγωδία.


Αυτά έγραψε ο Δημήτρης Λιαντίνης. Συμφωνείτε;

Xρήση κινητών τηλεφώνων

Οπως είναι γνωστό η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία από τους μαθητές, απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση, μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Θυμηθείτε το όλοι...Ας αφήσουμε το γνωστό πρόβλημα με τις επιπτώσεις από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από αυτά....

Σεβασμός στο περιβάλλον!!!




Στη παραπάνω φωτό αντικρύζουμε ρύπανση στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα.

Μια εικόνα = ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπ/κές ανάγκες

Αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Νόμου 3699/2008 ΦΕΚ 199/τ. Α' /2-10-2008 που αναφέρεται στην εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κάνετε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο.

http://www.disabled.gr/lib/?p=17947

Πληροφορίες για τη δυσλεξία

Αν θέλετε να πάρετε πληροφορίες για τη δυσλεξία κάνετε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο των φίλων του Π.Ν.Α που βρίσκεται στη διασταύρωση Ραφήνας.
Γράφονται ενδιαφέροντα πράγματα.