Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Θέματα διαγωνισμού "Βασίλης Ξανθόπουλος"

Δείτε παρακάτω, κάνοντας κλικ στον ανάλογο υπερσύνδεσμο, στα θέματα του σημερινού διαγωνισμού που οργάνωσε το 1ο Λύκειο  της Δράμας, που έγινε στη μνήμη του καθηγητή Βασίλη Ξανθόπουλου



Για τη wikipedia

Kάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε για την εγκυκλοπαίδεια wikipedia.

Φωτό από την σημερινή εκδήλωση

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και δείτε φωτό από τη σημερινή εκδήλωση στο Μουσείο του Μαραθωνίου Δρόμου, στο Μαραθώνα, αλλά και στο πευκοδάσος του Σχοινιά.

Πολύ καλή η σημερινή εκδήλωση

Πολύ καλή η σημερινή εκδήλωση που οργανώθηκε από τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής εδώ, στο Μαραθώνα, με μαθητές και εκπαιδευτικούς των 3 Γυμνασίων και των 2 Λυκείων του Δήμου μας. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης που έγινε στο Μουσείο του Μαραθωνίου Δρόμου ήταν παρόντες ο Δ/ντής της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής Στέφανος Καπέλλας, ο Σχ. Σύμβουλος κλ ΠΕ04 Αντώνης Καστορίνης, η Προϊσταμένη Εκπ/κών Θεμάτων της Δ/νσης Αννα Μπαράτση και η Υπεύθυνη για την Περιβ Εκπ/ση της Δ/νσης Αν. Αττικής Ευαγγελία Αγγελίδου. Από πλευράς του Δήμου μας ήταν μαζί μας η Αντιδήμαρχος Στ. Μυλωνά και οι Δημ. Σύμβουλοι, Βασ. Αναστασίου και Κώστας Λάσκος. Ήταν ακόμη παρόντες ο Δ/ντής του 1ου Γ/σίου Ν. Μάκρης Αγγ. Καλογερόπουλος, ο Δ/ντής του 2ου Γ/σίου Ν. Μάκρης Βασ. Ζώτος, η Δ/ντρια του ΓΕΛ Μαραθώνου Γεωργία Γουργιώτου και ο admin ως Δ/ντής του Γ/σίου Μαραθώνα. Ακόμη στο χώρο της αφετηρίας της Μαραθώνιας διαδρομής έδωσε το παρόν ο Ολυμπιονίκης μας Δημοσθένης Ταμπάκος. Η δράση "Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου" συνεχίστηκε στους χώρους του Τύμβου, του πευκοδάσους του Σχοινιά και του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου. Διαβάστε παρακάτω τα όσα είπα στο Μουσείο του Μαραθωνείου δρόμου , σήμερα το πρωί.


Kυρίες και κύριοι



Τούτος ο τόπος,  ο Μαραθώνας μας,
είναι ένας μύθος
από χρώμα και  φως.
Ένας μύθος κρυφός
με τον κόσμο του ήλιου δεμένος.
Κάθε αυγή ξεκινά
ν΄ ανταμώνει ξανά
Το δικό του αθάνατο γένος



Όταν πριν λίγες μέρες μου ανακοινώθηκε η σημερινή εκδήλωση και  μου προτάθηκε να κάνω τη δική μου κατάθεση γύρω από τις ιστορικές σελίδες που αφορούν τον τόπο, ένιωσα έναν  προβληματισμό….σχετικά με τα όσα θα είχα να σας πω, σχετικά με τα όσα θα έπρεπε να σας επισημάνω…..
Επειδή αυτός ο τόπος, αυτό  το κομμάτι της αττικής γης, δεν περιέχει έτσι απλά λίγες σταγόνες ιστορίας, αλλά  κάθε του σπιθαμή είναι μια αποτύπωση ενός ιστορικού γεγονότος, ενός πολιτισμικού γεγονότος , τελικά.
Πριν μια εβδομάδα περίπου  δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από κάποιον  παλιό  συμμαθητή  μου που ζει στο εξωτερικό. Μου είπε πως σκοπεύει  να έρθει  στην Ελλάδα και πως θέλει να   με επισκεφθεί εδώ, που μένω και εργάζομαι.  Πέρα από τα συνηθισμένα  για το πώς θα έρθει  εδώ, με ρώτησε αν υπάρχουν μέρη που μπορεί να επισκεφθεί  , μέρη που να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μέρη που  να έχουν δώσει το δικό τους ραντεβού με την ιστορία.
Ηταν εύκολο εκ μέρους μου να απαριθμήσω  τοποθεσίες της περιοχής μας.  Του μίλησα για το Αγριλίκι στους πρόποδες του οποίου οι στρατηγοί των Αθηναίων είχαν στρατοπεδεύσει καθώς προετοιμάζονταν για τη μάχη του 490 π.χ. Του είπα για το αρχαιολογικό μουσείο Στο Βρανά, το τύμβο των Αθηναίων μα και των Πλαταιέων, το περίφημο θολωτό τάφο κοντά στο μουσείο του Βρανά, το Πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στο Τσέπι, το σπήλαιο του Πανός, το χώρο της Ραμνούντας,  τα ερείπια της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού, το χώρο στη Παναγιά στη Μεσοσπορίτισσα που υπήρχε το τρόπαιο της Μάχης, το ιερό της Μπρεξίζας, πιο κάτω… Μα πρόσθεσα, πως σαν έρθει  εδώ θα γνωρίσει   και τις σφραγίδες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Το μουσείο του Μαραθωνίου Δρόμου, τις εξοχές του που συνδέονται με σύγχρονα ιστορικά γεγονότα, τα ξωκκλήσια του, τα κτίρια του κτήματος Μπενάκη και τόσα άλλα.
Μα δε παρέλειψα να του επισημάνω και κάτι  μέσα απ τη ψυχή μου…Του τόνισα πως Μαραθώνας σημαίνει πολιτισμός. Και συνέχισα…. πως όλοι μας δεν  πρέπει να ξεχνάμε πως απέναντι στις κραυγές της βίας οι γενναίοι του 490 π.χ αντιφώνησαν τις ιδέες της ελευθερίας. Και συνέχισα… Φίλε  μου, συνέχισα, θέλω να σε  πάω να τιμήσουμε το τελευταίο ενδιαίτημα των γενναίων. Κι εκεί, στον ιερό χώρο του Τύμβου θέλω να σκύψουμε   μαζί, όχι για να ακούσουμε τις καρδιές των Αθηναίων προγόνων, αλλά για να ακούσουμε τους παλμούς της δικής μας καρδιάς για εκείνους τους νεκρούς της ελευθερίας που τιμάμε όλοι μας σήμερα.
Μα θέλω να επισημάνω  και σε σας κάτι και συγχωρέστε μου τη συγκίνηση. Είναι από αγάπη προς το Μαραθώνα μας. Και απευθύνομαι στα παιδιά μας. Θέλουμε η φωνή σας, η φωνή των μαθητών μας να ακουστεί  μακριά. Θέλουμε να είναι και να γίνει πιο  ισχυρή .Μη ξεχνάτε πως εμείς οι καθηγητές σας θέλουμε να  κάνουμε τις νέες γενιές, εσάς δηλαδή,  συνειδητοποιημένους πολίτες. Γιατί , εμείς  μα και εσείς παιδιά που μένουμε εδώ στον ιστορικό Δήμο του Μαραθώνα   κρατάμε ένα  διαβατήριο με τη θεώρηση και τη σφραγίδα μιας πανάρχαιης πατρίδας. Κι αυτό γεμίζει ευθύνη κι εμάς κι εσάς…Και σήμερα καθώς η μνήμη μας πάλλεται από   τα γεγονότα της ιστορίας,  δεν προετοιμαζόμαστε βέβαια για μια μάχη σαν εκείνη του 490, αλλά για μια άλλη μάχη, εκείνη της ανάπτυξης του τόπου μας και της συνειδητοποίησης του ποιοι είμαστε και πως πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον. Και σαν ατενίζω τις ομορφιές της Ανοιξης που κι εσείς θα είδατε ερχόμενοι εδώ σήμερα, καθώς συνειδητοποιώ την αξία των πράξεων όσων αγωνίστηκαν εδώ, νιώθω την ευθύνη μα νιώθω και το προνόμιο του να είμαι κάτοικος και δημότης αυτού του ιστορικού δήμου  και κλείνω με δυο  στίχους  που μ αρέσουν και τους αφιερώνω σε σας , τα παιδιά μας, τους μαθητές στα σχολεία μας

Αγγίζω τα  όνειρα που είχα από παιδί
Και το σκοτάδι κλείνω να ναι πάντα απ΄ έξω,
Αν τύχει και περάσει κάποιος να τα δει
Όλα τα χρώματα θα βάλω και θα τρέξω….



Eπείγουσα ανακοίνωση

Ανακοινώνεται στους μαθητές του σχολείου μας πως γνωστός βιομήχανος της περιοχής μας, θέλοντας να επιβραβεύσει τη συμμετοχή των μαθητών  μας στη σημερινή εκδήλωση, θα δώσει στο κάθε μαθητή/τρια που θα λάβει μέρος στην εκδήλωση  το ποσό των 20€. Για τη βράβευση απαιτείται η έγγραφη βεβαίωση συμμετοχής από εμένα, ως Δ/ντή του σχολείου. Έτσι...μη ξεχάσετε παιδιά...