Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Εικόνες από το αρχαιολογικό μουσείο στη Χώρα της Ανδρου

Η αυλή του ΜουσείουΟι προτομές του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή.Ο Ερμής της ΆνδρουΚαλλιτέχνημα της Ρωμαικής εποχής

Μου αρέσει να αξιοποιώ τη µέρα µου δίνοντας χαρά στους ανθρώπους ανιδιοτελώς

Διαβάστε εδώ για τη δράση του ιερέα Αρσένιου Κωτσόπουλου, εφημέριου στο Ι. Ναό Προφήτη Ηλία Παγκρατίου. Στις μέρες μας θεωρώ πως η δράση αυτή είναι μια ξεχωριστή αθόρυβη αλλά σημαντική πρωτοβουλία.

Ουραγός στην πολιτική παιδεία

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Δείχνει να είναι επίκαιρο λόγω των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η τελευταία παράγραφος της ομιλίας του Χάρολντ Πίντερ στη Σουηδική ΑκαδημίαΤο 2005, όταν ο νομπελίστας Χάρολντ Πίτερ πήρε το ομώνυμο βραβείο λογοτεχνίας, δεν μπόρεσε να μεταβεί στη Σουηδική Ακαδημία επειδή τον είχε καταβάλει η νόσος από την οποία έπασχε. Έστειλε ένα μεστό νοημάτων και προβληματισμού μήνυμα και κατέληγε σε αυτό με τα παρακάτω...

«Πιστεύω ότι παρά τα τεράστια, υπαρκτά εμπόδια, υψίστης σημασίας υποχρέωση, που μας αφορά όλους εμάς τους πολίτες, είναι να έχουμε ατρόμητη, απαρέγκλιτη, άγρια πνευματική αποφασιστικότητα να ορίσουμε την πραγματική αλήθεια της ζωής μας και της κοινωνίας μας. Είναι επιτακτική ανάγκη. Εάν μια τέτοια στάση δεν ενσωματωθεί στο πολιτικό μας όραμα, δεν έχουμε καμία ελπίδα να αποκαταστήσουμε ό,τι σχεδόν έχουμε χάσει: την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».*

Ερωτήσεις κι απαντήσεις

Διαβάστε εδώ ερωτήσεις που τέθηκαν στο βιβλιοπώλη κ. Κώστα Σπανό και τις απαντήσεις που εκείνος έδωσε.

ΗΠΑ: Με ψυχολογικά προβλήματα το 25% των εφήβων


Διαβάστε εδώ το πολύ ενδιαφέρον αυτό δημοσίευμα από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Ετσι θα πάμε μπροστά;

Συντηρώ το μυαλό μου
ακοίμητο, λαγαρό, ανήλεο...
Άλλο αργαστήρι να κάνω
το σκοτάδι φως δεν έχω.

Νίκος ΚαζαντζάκηςΟφείλω μια εξήγηση, μια διευκρίνηση κι από εδώ. Θεωρώ τον εαυτό μου συνεργάτη , ως υποψήφιος σύμβουλος με την ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, του δημάρχου κ. Ιορδάνη Λουίζου. Και είναι τιμή μου που με περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του και με κατέγραψε στον κατάλογο των υποψηφίων του συνδυασμού που ηγείται. Συστρατευομαι μαζί του. Τον υποστηρίζω μ΄ όλες μου τις δυνάμεις. Αυτό σημαίνει πως τον πολιτικό μας αγώνα θα τον κάνουμε και τον κάνουμε ήδη με ευπρέπεια, πολιτισμό , αποφασιστικότητα και πίστη για τη νίκη μας. Θέλουμε να εκφράζουμε τα πιστεύω και το πρόγραμμά μας με σαφήνεια και καθαρότητα. Ξέρουμε πως οι αντιπολιτευόμενες φωνές θα ηχήσουν και έντονα μάλιστα. Χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας αυτό. Μόνο στα ολοκληρωτικά καθεστώτα η αντίθετη άποψη φιμώνεται...΄Ομως δεν μπορω παρά να να διαφωνώ με κάποιες φτηνές εκφράσεις , εκφράσεις αντιπολιτευτικής κριτικής δήθεν, που διαβάζω στο τοπικό τύπο. Φυσικά δε γενικεύω....Δεν θα πάμε μπροστά κύριοι, όταν στο 2010 χρησιμοποιούμε φράσεις, λέξεις και νοοτροπίες άλλων εποχών. Η ζωή εξελίσσεται με κοσμικές ταχύτητες... Τα πισωγυρίσματα σε νοοτροπίες άλλων εποχών η ίδια η ζωή τα απορρίπτει. Αυτό διδάσκει η ιστορία. Ως πολίτης και ως εκπαιδευτικός θα αγωνίζομαι για την αλλαγή νοοτροπίας. Δέχομαι την οποιαδήποτε κριτική και πολιτική έκφραση όταν αυτή εκφράζεται με ευπρέπεια. Επειδή δεν θέλω να κατέβω σε επίπεδα λόγου που δεν συμφωνώ με αυτά, τα προσπερνώ. Ο κόσμος έχει μνήμη, κρίση και συγκρίνει. "Οψόμεθα εις Φιλίππους" , λοιπόν....

Προβληματισμοί...

Ακουσα με προσοχή το λόγο σου φίλε, που απευθυνόταν σε εραστές της λήθης και της αναξιοπρέπειας..... "Εκεί που έφτυναν , τώρα γλύφουν" μου είπες και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω... Να συμφωνήσω απόλυτα και να σου πω πως στη συνείδησή μου έχουν απωλέσει τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα. Κρίμα!!!

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Η έκθεση ΑΡΟΔΟ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Βάρκες που μεταφέρουν ταξιδιώτες στο πλοίο, στη Χώρα της Άνδρου.
Η φωτό αναφέρεται στη δεκαετία του 1930.


Είχα μέρες να γράψω εδώ. Ο προεκλογικός αγώνας βλέπετε απαιτεί να του δώσεις από τον ελεύθερο χρόνο σου, να θυσιάσεις άλλες ασχολίες γι αυτόν. Χτες όμως το απόγευμα παραμέρισα κι αυτόν... για να κατέβω στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Ακαδημίας, επειδή γίνονταν τα εγκαίνια της έκθεσης ΑΡΟΔΟ εκεί. Η έκθεση αυτή, μια έκθεση φωτογραφίας για τα λιμάνια, τα πορθμεία και τους βαρκάρηδες της ΄Ανδρου από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι το 1965, που είχα αναγγείλει μέσω αυτού του ιστολογίου με έκανε να έχω ένα διαφορετικό βραδάκι χτες. Δεν συζητώ για το πόσο με εντυπωσίασε και μου άρεσε. Κομμάτι της ιστορίας της αντριώτικης ναυτοσύνης αποτελεί , αναμφισβήτητα. Και συγχαίρω όλους τους συντελεστές της. Μα χάρηκα που συνάντησα τόσους πολλούς συμπατριώτες με τους οποίους όλο και κάτι είχα να πω. Χάρηκα για τη συνάντηση με την εκδότρια της εφημερίδας ΑΝΔΡΙΑΚΗ και διαπίστωσα πως η μνήμη της είναι σπουδαία. Μα πιό πολύ χάρηκα για την κουβεντούλα με τους φίλους μετά την έκθεση. Η παρουσία στην παρέα των αγαπητών μου φίλων κ.κ. Μιχάλη Χαλά και Γιάννη Πίππα, μεταξύ των άλλων, με ταξίδεψε στο νησί, μου επανέφερε στο προσκήνιο μνήμες, και βεβαίως χτες βράδυ, όπως τους είπα βρέθηκα να είμαι "αρόδο", εκεί στην οδό ακαδημίας. Φίλε Μιχάλη χαίρομαι γιατί η "αντριώτικη έκφραση" γεννήθηκε χτες βράδυ...και προσδοκώ δράσεις.Μια επαλήθευση με αρόδο αναμνήσεις σε ασπρόμαυρο φόντο από τον υπεύθυνο της έκθεσης "Αρόδο" Λιμάνια, πορθμεία και βαρκάρηδες της Άνδρου Γιάννη Μαμάη, παρουσιάζουν ο Πολιτισμικός Οργανισμός και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος "Το Γαύριο".

Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010, ώρα 19:30

Η λέξη αρόδο στον τίτλο της έκθεσης, σημαίνει την παραμονή ενός πλοίου ανοιχτά ενός λιμανιού ή ενός όρμου. Μια διαδικασία χαραγμένη στην παράδοση των μικρών νησιωτικών τόπων που δεν είχαν τη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων σκαφών. Ο τίτλος "Αρόδο" λοιπόν, αποκαλύπτει παράλληλα και μία κατάσταση αναμονής των βαρκάρηδων που μπαινοβγαίνουν στα λιμάνια της Άνδρου. Μέσα από τις φωτογραφίες ξεδιπλώνεται η ζωή των λιμανιών του νησιού και των ανθρώπων τους από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το 1965.

Τέσσερα ήταν τα λιμάνια της Άνδρου: στη Χώρα, στο Κόρθι, στο Μπατσί και στο Γαύριο (που είναι και το κύριο λιμάνι του νησιού σήμερα). Αυτό που περιλαμβάνεται ουσιαστικά σε αυτή την έκθεση είναι η ένταση των ρυθμών ζωής στο ξεκίνημα ή το φθάσιμο. Καράβια όλων των ειδών έμειναν αρόδο στα λιμάνια αυτά. Στην αρχή καΐκια με πανιά, μετά μηχανοκίνητα, έπειτα πλοία με κάρβουνα ή ατμόπλοια. Άνθρωποι του λιμανιού, οι βαρκάρηδες, οι οποίοι αποτελούσαν ένα ζωντανό κομμάτι της νησιωτικής ενδοχώρας, κουβαλούσαν επιβάτες και εμπορεύματα από και προς τα πλοία με τα κουπιά και συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η παράδοση συνεχίστηκε με αγκυροβολημένα καΐκια και βαπόρια, με λιμενεργάτες και λεμβούχους, με καρνάγια και μόλους έως το 1965, όταν το πρώτο οχηματαγωγό πλοίο σήμανε την αρχή του τέλους τους.

Σκοπός της παρουσίασης είναι, όπως αναφέρει ο επιμελητής Γιάννης Μαμάης, η προβολή μιας "φέτας ζωής" από παρελθόν σχετικά πρόσφατο, παρελθόν που πρόλαβε, χάρη στην επιτάχυνση των ρυθμών γενικότερης ανάπτυξης, να "κλείσει" και να γίνει μακρινό για τους ίδιους τους ανθρώπους που το έζησαν. Άλλωστε, η γλυκόπικρη νοσταλγία για μια περίοδο ζωής εμβληματική τόπων και ανθρώπων της χώρας μας ήταν η πηγή έμπνευσης για την έκθεση αυτή.

Ο Γιάννης Μαμάης αναζήτησε φωτογραφικό υλικό σε όλο το νησί της Άνδρου και σε πολλές περιοχές των Αθηνών, από συλλέκτες, μουσεία, φωτογράφους, οικογενειακά αρχεία. Οι άνθρωποι που τον βοήθησαν στη συλλογή ήταν πολλοί, κάτοικοι του νησιού, βαρκάρηδες, ναυτικοί, μαγαζάτορες, οι οικογένειες κάποιων που δε ζούνε πια. Μεταξύ άλλων πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του Λεωνίδα Εμπειρίκου, Σταύρου Πετσόπουλου των εκδόσεων "Άγρα", Παναγιώτη Σπυρόπουλου και Αντώνη Πολέμη για την παραχώρηση των αρχείων τους, καθώς και του Ανδρέα Δούκισσα και της συζύγου του, που παραχώρησαν μέρος από το αρχείο του Σπύρου Μελετζή, ο οποίος είχε φωτογραφήσει την Άνδρο τη δεκαετία του 1950.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00

Επικοινωνία:
210 3621601
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, αίθουσα "Ν. Γύζης"
Διεύθυνση: Ακαδημίας 50, στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

H έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων


Θα πάμε;

Mια διδακτική πρόταση

Δείτε εδώ μια διδακτική πρόταση για την ενότητα των ταυτότητων που διδάσκεται στη Γ΄Τάξη του Γυμνασίου.

Η Υπουργός μας στο MEGA-σαββατοκύριακο

Αφού κλείστε την μουσική του blog ( στα δεξιά επάνω ) δείτε κι ακούστε το βίντεο με την Υπουργό μας κ. Α. Διαμαντοπούλου.


09-10-10 Στην εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο" from Anna Diamantopoulou on Vimeo.


Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Nέο σχολείο-ψηφιακό σχολείο

Αφού κλείστε την μουσική του blog ( πάνω δεξιά ) δείτε κι ακούστε το βίντεο.


Aπό το βιβλίο ΠΟΛΙΤΕΙΑ του Πλάτωνα...

Από το αθάνατο αυτό βιβλίο, λοιπόν,
Διαβάζω, συγκρατώ, προβληματίζομαι και μου αρέσει να το διαβάζομαι επειδή εκτός των άλλων επιβεβαιώνομαι...
Σκοπείσθαι δε, ω ευηθέστατε Σώκρατες

ουτωσί χρη,

ότι δίκαιος ανήρ αδίκου πανταχού έλαττον έχει.

Πρώτον μεν εν τοις προς αλλήλους συμβολαίοις,

όπου ο αν ο τοιούτος τω τοιούτω κοινωνήση,

ουδαμού αν εύροις εν τη διαλύσει της κοινωνίας πλέον

έχοντα τον δίκαιον του αδίκου αλλ΄έλαττον.

΄Επειτα εν τοις προς την πόλιν,

όταν τε τινές εισφοραί ώσιν,

ο μεν δίκαιος από των ίσων πλέον εισφέρει,

ο δ΄ έλαττον,

όταν τε λήψεις,

ο μεν ουδέν,

ο δε πολλά κερδαίνει.


Και η μετάφραση κατά το Ν.Μ. ΣΚΟΥΤΕΡΟΠΟΥΛΟ

Και το πράγμα, αφελέστατε Σωκράτη,πρέπει να το δεις έτσι, ότι δηλαδή ο

δίκαιος άνθρωπος συγκριτικά με τον άδικο βγαίνει παντοτε χαμένος. Πρώτον

στις ιδιωτικές συμφωνίες του ενός με τον άλλο, όποτε συμβεί ένας δίκαιος να

έχει δοσοληψία με έναν άδικο, πουθενα δεν θα δεις, στο τέλος της

δοσοληψίας, να έχει βγει κερδισμένος ο δίκαιος συγκριτικά με τον άδικο

αλλά μόνο ζημιωμένος. Έπειτα πάλι στις σχέσεις τους με το δημόσιο, και όταν

είναι να δώσουν κάποιες εισφορές, ο δίκαιος για ίση περιουσία δίνει

περισσότερα, ενώ ο άδικος λιγότερα, και όταν είναι να πάρουν, ο δίκαιος δεν

έχει κανένα όφελος ενώ απεναντίας ο άδικος έχει μεγάλο.


Μήπως κάνετε συνειρμούς;

Να με θυμάσαι.

Αφού κλείστε την μουσική του blog ( δεξιά και επάνω δείτε το πως) απολαύστε την ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα. Το καλοκαίρι τέλειωσε... Κι εγώ θυμάμαι. Πως να ξεχάσω άραγε; Πως να ξεχάσουμε όλοι άραγε; Εκείνες τις νύχτες που ήταν ντυμένες με τη νησιώτικη πανσέληνο και μοσχοβολούσαν από τις βοκαμβίλιες που συναντούσαμε στο διάβα μας στη Μεσαριά, στα στενά της Χώρας και στη Παλιόπολη; Τούτο το τραγούδι δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να καθιστά τις μνήμες πιό συνεκτικές και πιό ζωντανές...Οι αργυρούλες...

Τη φωτό τούτης της ζωγραφικής μου την έστειλε ο καλός μου συνάδελφος Αν. Λα. από γειτονικό σχολείο. Είναι της ζωγράφου Ρούλας Μπούα και παραπέμπει στις γυναίκες των ναυτικών της Άνδρου. Διακρίνεται η αποτύπωση του Τουρλίτη και το "Μοσχάνθη"... Καλέ μου φίλε σ΄ευχαριστώ και από εδώ.Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγάλο μέγεθος

Βιβλίο καθηγητή για το dreamweaver

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάστε το βιβλίο καθηγητή για το πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων dreamweaver.

Καταληψίες χωρίς γονείς

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Περπατήστε πάνω στη Σελήνη!

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από ΤΟ ΒΗΜΑ. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.
Kάντε κλικ εδώ για να κατεβάστε το τετράδιο μαθητή για το πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων dreamweaver

Δύο Κρητικοί αναμετριούνται με το σύμπαν

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για τους ακαδημαϊκούς δασκάλους Φώτη και Μηνά Καφάτο.

Σταθερές αξίες: σκονάκι και βαθµοί

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από ΤΑ ΝΕΑ που αναφέρεται στα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μάθημα από το σπίτι, φροντιστήριο οnline

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από το σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ. Αναφέρεται σε νέες προοπτικές της εκπαίδευσης.

Κατήχηση και Σχολείο

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της κ. Άννας Φραγκουδάκη από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.