Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009

Φωτό από την Πεντελική... εξόρμηση

Η σήραγγα λίγα μέτρα μακρύτερα από τη σπηλιά του Νταβέλη. Κρύο πολύ μέσα και κάποια στοιχεία διέλευσης ανθρώπων που προκαλούν ερωτήματα.
Η πινακίδα με λίγα λόγια ιστορίας μέσα στο σπήλαιο για το μικρό ναό.
Η Αγία Τράπεζα του μικρού Ναού.
Δύο σκέπαστρα στο δάπεδο που παραπέμπουν αλλού...δίπλα από την Αγία Τράπεζα.
Ο μικρός ναός καθώς μπαίνουμε στη σπηλιά.Η περίεργη αποθήκη(;) από μπετό στα αριστερά καθώς εισερχόμαστε. Γιατί να έγινε;
Ερειπωμένα οικήματα των συνεργείων εξόρυξης...με τα graffities....΄Ενα περίεργο σχέδιο σε ένα μεγάλο μάρμαρο!!!
Ατενίζοντας μια κορυφή της Πεντέλης
Και η Αθήνα στα πόδια μας...Βίντεο για τη σπηλιά του Νταβέλη

Αφού πρώτα κλείσετε τη μουσική του blog (στα δεξιά του) δείτε το βιντάκι από το youtube για τη σπηλιά του Νταβέλη.H σπηλιά του Νταβέλη.

Σήμερα το πρωί με αφορμή μια πρόσκληση των φίλων του Μουσείου Μαραθώνα επισκεφθήκαμε με συναδέλφους του σχολείου τη περιβόητη σπηλιά του Νταβέλη στη Πεντέλη. Η επίσκεψη ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, οι εικόνες πολλές και συνεχείς. Ακούσαμε με ενδιαφέρον τα λόγια του καθηγητή κ. Martin Kreeb για το σπήλαιο και την ευρύτερη περιοχή και σίγουρα προβληματιστήκαμε. Πάντως ο μετρητής ραδιενέργειας που είχε μαζί του ο συνάδελφος Παύλος δεν έδειξε τίποτε το ιδιαίτερο από πλευράς μετρήσεων....Αγαπητέ πρόεδρε και συνάδελφε Βασίλη πάντα τέτοιες εκδηλώσεις!!!
Παρακάτω σας μεταφέρω λίγες πληροφορίες για το σπήλαιο που ανίχνευσα από δικτυακό τόπο σχετικά με τα μυστήρια...της Ελλάδας.

Η σπηλιά του Νταβέλη

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης, σε υψόμετρο 720μ., βρίσκεται η "Σπηλιά του Νταβέλη". Το σπήλαιο αυτό, πριν ονομαστεί έτσι, ονομαζόταν "Σπήλαιο των Αμώμων", δηλαδή των αγνών και αναμάρτητων, γιατί μόνο αυτοί μπορούσαν να εισέλθουν εκεί. Τώρα, για ποιο λόγο είχε αυτή την περίεργη ονομασία, είναι άγνωστο και περίεργο. Φημολογείται ότι ο περιβόητος λήσταρχος Νταβέλης στα μέσα του περασμένου αιώνα είχε ανακαλύψει υπόγεια περάσματα στη σπηλιά, που οδηγούσαν στην Αθήνα, αλλά και άλλες δυνάμεις, φυσικές και μη, που τον βοηθούσαν στους σκοπούς του. Το σπήλαιο έχει διαστάσεις περίπου 45x62 μέτρα και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από το ζεύγος Πετρόχειλου το 1935. Όπως διαβεβαιώνουν οι μελετητές δεν βρήκαν καμία στοά που να οδηγεί προς την Αθήνα. Πάντως αντίθετα με τα παραπάνω, η θεωρία της "κούφιας Γης" επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα και από τον μετροπόντικα που συνέχεια έπεφτε σε κενά κάτω από το έδαφος και σε αρχαιολογικούς χώρους. Έχει παρατηρηθεί να υπάρχουν κάποια δεδομένη στιγμή στη σπηλιά του Νταβέλη ορισμένα περάσματα που οδηγούν στα ενδότερα του βουνού και λίγο αργότερα να είναι σα να μην υπήρξαν ποτέ...

Μετά από το 1985, η "σπηλιά του Νταβέλη" έγινε πολύ διάσημη στα clubs των νέων, ως σημείο ισχύος. Έχουν συγκεντρώσεις εκεί ακόμα και σήμερα και χρησιμοποιούν τη σπηλιά ως σημείο αυτοσυγκέντρωσης και σκέψης. Όλες οι θέσεις γύρω από τη σπηλιά έχουν ακόμα σημάδια από τελετές . Αν είναι λοιπόν να ετοιμάσετε κάποια εξερευνητική επιχείρηση, να φροντίστε να είστε σωστά εξοπλισμένοι με φακούς, μετρητή ραδιενέργειας (γκάιγκερ), λάμπες φθορίου και φυσικά φωτογραφική μηχανή ή ακόμα και βιντεοκάμερα. Και να μην πάτε μόνοι σας, φροντίστε να είστε τουλάχιστον τρεις και αυτό για δύο λόγους. Για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να έχετε μάρτυρες για όσα μπορεί πιθανώς να δείτε και να βιώσετε.Γονείς χαλαρώστε

Κάνοντας κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από "ΤΑ ΝΕΑ". Μήπως συνειδητοποιείτε κάτι;

Μη μένετε μαζί μόνο για χάρη των παιδιών σας

Διαβάστε αυτό το άρθρο από τα ΤΑ ΝΕΑ, κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί. Μπορεί να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε αλλά πιστεύω ότι αξίζει να το διαβάσετε.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4522796&ct=2

Ερωτας και Μαθηματικά.

Διαβάστε, κάνοντας κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο, το άρθρο από ΤΑ ΝΕΑ με θέμα "΄Ερωτας και Μαθηματικά".

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4522801&ct=2

Θηρευτές του μηδενός...

Κάντε κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί για να διαβάσετε το ενδιαφέρον άρθρο του Πανεπιστημιακού κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου που αναφέρεται στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4522837

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009

Aύριο...

Νταβέλη σου ερχόμαστε....
Ετοιμάσου...
Κι ο Παύλος στέλεχος της παρέας...
Θα τα πούμε αύριο όμως!!!

Eνα τραγούδι- ένα ταξίδι...

Ακούγοντας σήμερα το τραγούδι τούτο του τροβαδούρου της μεγαλονήσου, ταξίδεψα εκεί. Πέρασα το Κολυμπάρι με κατεύθυνση βόρεια. Κάτω η θάλασσα γαλήνια με υποδεχόταν με ένα ανέπαίσθητο κυματισμό και το βλέμμα μου κι η σκέψη μου εκεί....Ναι, έβλεπα το μοναστήρι της Κυρίας Γωνιάς. Μπήκα στο περίβολο και είδα τα ανθισμένα λουλούδια. ΄Ηταν κι εκείνος εδώ τότε. Πριν 58 χρόνια... Ποιός νάξερε που έκρυβε τα όνειρα της νιότης του για να τα προφυλάξει από την αντάρα τουπολέμου; Μπήκα στη πετρόχτιστη εκκλησιά στο κέντρο του μοναστηριού. Υποβάλλομαι έντονα...Η μυρωδιά από το λιβάνι ερεθίζει κάποια αισθητήρια κέντρα του εγκεφάλου... Αναρωτήθηκα για το πως ήταν τότε... ΄Αναψα ένα κερί στη μνήμη του , και στη μνήμη τους. Η μορφή του νυν εντελώς ασύμβατη με τη μορφή του τότε... Εχει και η παράνοια τους εκφραστές της....Βγήκα βιαστικά από το περίβολο και συνέχιζα να περπατώ βόρεια. Ανέβηκα τον ανηφορικό δρόμο και βρέθηκα εκεί!! Θυμάμαι το τότε. Το ζω έντονα. Λες και στα χέρια μου κρατώ κι εγώ ένα λιανοντούφεκο από τό οπλοστάσιο της ιστορίας... Το τραγούδι του Μαν. Λιδάκη με ταξιδεύει. Κάθομαι στη πέτρινη πεζούλα και αγναντεύω τη θάλασσα και το Μάλεμε στο βάθος. Οι σκιές του τότε ...στον αέρα και στα γύρω υψώματα. Οι δονήσεις του νου έντονες. Ταξίδεψα κι εδώ δίχως κράτηση θέσης. Ταξίδι της μνήμης και της καρδιάς μου είναι. Δεν καταλαμβάνω τη θέση κανενός. Διαβάζω ξανά και ξανά τις σελίδες της σκέψης μου. Συγκινούμαι. Τα χείλη πάλλονται...Ναι, εδώ παλλόταν τότε η Ελλάδα...Κι εκείνος της ήταν πιστός στρατιώτης. Αιώνια νάναι η θύμησή του...

Μη κλαις...

Αφού κλείσετε τη μουσική του blog (στα δεξιά του) απολαύστε το Μανώλη Μητσιά στο "Μη κλαις". Η χορωδία της ΕΡΤ συνοδεύει και το όλο άκουσμα είναι μαγικό!!!

Μια Κεφαλοννίτισσα

Αφού κλείσετε τη μοσική του blog (στα δεξιά του) ακούστε το Μαν.Μητσιά και το Λουκιανό Κηλαηδόνη σε ένα τραγούδι που το συνδέω με την εφηβεία μου.

Στίχοι του Γιάννη Μηλιώκα

Αυτοί οι στίχοι με άγγιξαν ιδιαίτερα. Και το τραγούδι είναι ιδιαίτερα μελωδικό.Αν σας είναι εύκολο ακούστε το!!!
Ένα τραγούδι θα σας πω σαν το νερό
γι όσους πολέμησαν κι αντέχουνε ακόμη
θα πρεπε να το είχα γράψει από καιρό
γι αυτό και πρώτα ταπεινά ζητώ συγνώμη

Σε ένα ιατρείο μικρό της γειτονιάς
πήγα να βγάλω κάτι ακτινογραφίες
κι είδα ανθρώπους μιας παλιότερης γενειάς
που περιμέναν του γιατρού τις οδηγίες

Είχε ησυχία λες και μπήκα σε ιερό
κι είχανε όλοι του πατέρα μου τα χρόνια
ο γέρος μου έχει πια πεθάνει από καιρό
μα είχε προλάβει να χαρεί τρία εγγόνια

Με τρόπο έριξα μια γρήγορη ματιά
τέτοιο κατάντημα δεν είχα δει ποτέ μου
κι όλα αυτά τα ξεχασμένα γηρατειά
θα είναι σκέφτηκα ανάπηροι πολέμου

Ο ένας είχε το ένα πόδι του λειψό
άλλος το χέρι του δεμένο και πονούσε
ο τρίτος φόραγε κολάρο στο λαιμό
κι ένας άλλος την κυρά του κουβαλούσε

Ο νους μου πήγε στον πατέρα μου ξανά
τότε που μου έλεγε τα βράδια ιστορίες
σαν να είναι τώρα τον θυμάμαι να πονά
και να μιλάει για νεκρούς και τραυματίες

Κι όλοι αυτοί για την δική μου λευτεριά
έζησαν χρόνια κατοχής και τυραννίας
ήταν κορίτσια και αμούστακα παιδιά
και πολεμούσαν στα βουνά της Αλβανίας

Μου είχαν χαρίσει μια ελεύθερη ζωή
κι ότι κι αν ήμουν σε εκείνους το χρωστούσα
κι ήτανε μες τα γηρατειά τους τόσο απλοί
ούτε παράσημα φορούσαν ούτε λούσα

Πρόσωπα τίμια χωρίς εγωισμό
κι αν μες το πόλεμο τα πάντα είχαν χάσει
με ένα χαμόγελο και λίγο σεβασμό
όλα όσα τράβηξαν θα τα είχανε ξεχάσει

Ένιωσα ξάφνου μια τεράστια ντροπή
έσκυψα κάτω και είχα χάσει την μιλιά μου
μου ήρθανε δάκρυα και κρατήθηκα πολύ
και ευτυχώς που είχα μαζί μου τα γυαλιά μου

Ένα τραγούδι θα σας πω σαν το νερό
γι όσους πολέμησαν και πολεμούν ακόμη
θα πρεπε να το είχα γράψει από καιρό
γι αυτό και πάλι ταπεινά ζητώ συγνώμη

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009

Bγήκαν οι κόρες σεργιάνι στη συνοικία των θεών

Κάντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε για τη τελετή των εγκαινίων του νέου μουσείου της Ακρόπολης από την "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ".

http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=55324

Tέλος των εξετάσεων

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων για το Σχολείο μας. Η κούραση των μαθητών μας θα δώσει τη θέση της στη χαλάρωση και το παιχνίδι. Ηταν μεγάλο το χρονικό διάστημα των εξετάσεων. Και τα παιδιά ,όσα διάβασαν πραγματικά, σίγουρα κουράστηκαν και κοπίασαν. Να τους ευχηθώ να έχουν καλά αποτελέσματα και ένα ξεκούραστο καλοκαίρι. Για εμάς τους εκπαιδευτικούς αρχίζει τώρα η εργασία της εξαγωγής των αποτελεσμάτων. Θα γίνει κι αυτό για να φτάσουμε στις 30 του μηνός οπότε θα δώσουμε ραντεβού για τη 1η Σεπτεμβρίου. Και του χρόνου!!!.
Και κάτι ακόμη. Επειδή η διαδικασία της εξαγωγής και της τελικής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων είναι εργασία υπεύθυνη και χρονοβόρα , τα αποτελέσματα για το σχολείο μας θα ανακοινωθούν μετά την επόμενη Τετάρτη.

Απάντηση

Φίλε Γιαννούλη.
Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Σ΄ευχαριστώ που τιμάς το πατέρα που ζυμώθηκε με το νησί σου και τους ανθρώπους του, όπως εσύ και η οικογένειά σου. Το αγάπησε με τη ψυχή του.
Μου έλεγε πως του άρεσε να κάθεται εκεί στα πεδινά του ΑΓ. Πέτρου και να αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο. Ποιος ξέρει πως ερμήνευαν οι Μοίρες τα όνειρά του; Ποιος ξέρει γιατί έμειναν απραγματοποίητρα κάποια από αυτά;
Ενα από αυτά που δε μπόρεσε να πραγματοποιήσει, θέλω να του δώσω "σάρκα και ζωή" εγώ. Και θα παρακαλώ τον Αγιο Πέτρο να με βοηθήσει. Ισως οι αέρηδες και τα μελτέμια του καλοκαιριού να του μεταφέρουν εκεί ψηλά τα μύχια της ψυχής μου. Αλλά , να το ξέρεις, θα έχω σύμμαχο στις επικλήσεις μου τη ψυχή του πατέρα. Και είμαι σίγουρος για αυτό!!!

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009

Προτάσεις για τη παράγωγο.

Kάντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε για προτάσεις πάνω στη θεωρία των παραγώγων( Γ΄ Λυκείου). Από το σχ. σύμβουλο ΠΕ3 και εξαιρετικό συνάδελφο κ. Δημ. Ντρίζο.

http://dide.tri.sch.gr/images/stories/documents/protaseis_stis_paragogous.pdf

Το χρώμα των γλυπτών του Παρθενώνα

Kαντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο και διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σχετικά με το χρώμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=54681

Ευεργετικές ιδιότητες του καρότου

Κάντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε το άρθρο από τα ΝΕΑ με θέμα "Πιο αντικαρκινικά τα ολόκληρα καρότα".

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=6778&la=1

Evariste Galois

Κάντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε για το Γάλλο Μαθηματικό Evariste Galois που έφυγε από το κόσμο σε ηλικία μόλις 21 ετών. Το έργο που άφησε θεωρείται σημαντικό.

http://users.ntua.gr/ge04042/docs/Evariste_Galois.pdf

Ισότητα των φύλλων και εκπαιδευτικά εγχειρίδια

Κάντε κλικ στο παρακατω σύνδεσμο για να διαβάσετε το βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολικά εγχειρίδια μαθημάτων θετικής κατεύθυνσης στα πλαίσια της προώθησης της ισότητας των φύλλων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

http://www.isotita-epeaek.gr/ipostirktiko_iliko/THETIKIS/Lykeio_thetikis/Lykio_thetikis_7.pdf

Συνομιλία Lafforgue και Απ. Δοξιάδη

Κάντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μετα ξύ του Απόστολου Δοξιάδη και του Laurent Lafforgue μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και διαπρεπούς Μαθηματικού.

http://www.thalesandfriends.org/gr/papers/Doxiadis_Lafforgue.pdf

Εκπαιδευτικοί προβληματισμοί

Kάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να διαβάσετε τα 3 πρώτα τεύχη του περιοδικού "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ" των εκδόσεων ΖΗΤΗ της Θεσσαλονίκης.

http://www.ziti.gr/mag/issue-1.html

http://www.ziti.gr/mag/issue-2.html

http://www.ziti.gr/mag/issue-3.html

Ευγένιος Βούλγαρης

Kάντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε για τον Ευγένιο Βούλγαρη και το Νεοελληνικό διαφωτισμό.

www.emekozanis.gr/news1/boulgapdf

Είναι από το παράρτημα Koζάνης της Ελλ. Μαθηματικής Εταιρείας.

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009

Θέματα ΄Αλγεβρας Β' Λυκείου

Δείτε εδώ τα θέματα της ΄Αλγεβρας Β' Λυκείου στα οποία διαγωνίστηκαν οι μαθητές του ΓΕΛ Μαραθώνα σήμερα.
ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΓΕΒΡΑΣ B' ΛΥΚΕΙΟΥ 2008 - 2009
ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΓΕΒΡΑΣ B' ΛΥΚΕΙΟΥ 2008 - 2009 bleuouranos

Ερωτήσεις Γεωγραφίας Β΄ Γυμνασίου

Εξασκηθείτε παιδιά σε ερωτήσεις Γεωγραφίας της Β΄ Γυμνασίου!!!

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ bleuouranos

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2009

Είμαστε υπανάπτυκτοι στην ανακύκλωση;

Κάντε κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί για να διαβάσετε πως αντιμετωπίζουμε τα θέματα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα σχετικά με άλλες χώρες της Ευρώπης. Βγάλτε μετά τα συμπεράσματά σας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100061_14/06/2009_318427

Εργασίες της επιτροπής Μπαμπινιώτη

Kάντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις εργασίες της επιτροπής Μπαμπινιώτη, για τα θέματα της παιδείας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100067_14/06/2009_318429

Σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων

Κάντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία με θέμα "Οι σχέσεις Ελλήνων και Τουρκων στη Μικρά Ασία μετά την άφιξη του Ελληνικού Στρατού εκεί, το 1919". Γιατί η ιστορία πρέπει να διδάσκει...

http://www.oodegr.com/oode/biblia/sx_ell_toyrk1/perieh.htm

Αιολική ενέργεια

Διαβάστε, κάνοντας κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο, ένα ενδιαφέρον άρθρο με θέμα "Θύμα των κλιματικών αλλαγών η αιολοική ενέργεια". Από την εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_10/06/2009_283790

Μαθησιακές δυσκολίες

Κάντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε τα πρακτικά μιας πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Κολλεγίου Αθηνών για τις μαθησιακές δυσκολίες στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

http://super.education.googlepages.com/30-11-2005_conference.pdf

Πως να μελετώ

Εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με θέμα "Πως να μελετώ". Από το τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο φόβος των εξετάσεων

Διαβάστε , κανοντας κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο, ένα πολύ αξιόλογο άρθρο για το φόβο των εξετάσεων. Από το τομέα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

http://vchristinakis.googlepages.com/simvoyleytiki-fovos-eksetasis.pdf

Μικροί παλαιστίνιοι δίνουν μαθήματα τέχνης

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο, από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ".

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=273414&dt=13/06/2009