Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Ξημερώνοντας σήμερα...

Ξημερώνοντας σήμερα αντί να παραδοθώ στην αγκαλιά του Μορφέα,  έγραφα...Ήταν μια γραφή που έρρεε...μια γραφή που η έμπνευση γι αυτήν ήρθε απρόσμενα, ίσως...

Τούτες τις στιγμές, τις στιγμές των μικρών ωρών...θέλω να γράψω εδώ και εσύ θα το διαβάσεις...είμαι σίγουρος. Επειδή από εκεί που είσαι, ξέρω πως παρατηρείς το διάβα μου, τα βήματά μου, και έχεις πρόσβαση στα όνειρά μου...
Λοιπόν χτες βράδυ καθώς κατηφορίζα τη Μαραθώνος πηγαίνοντας προς το μέρος που πηγαίναμε μαζί πολλές φορές και έχοντας προηγηθεί η χτεσινή μου διδασκαλία, άφησα τη σκέψη μου να ακουμπήσει στις στιγμές του παρελθόντος, στις στιγμές που με καθοδηγούσες και με μυούσες στο μαγικό, και ίσως λίγο απρόσιτο για τους πολλούς, κόσμο των αριθμών....Και θυμήθηκα τόσο τις στιγμές μας στη Βηρυτό έχοντας μπροστά μας εκείνα τα πολυσέλιδα βιβλία του Τόγκα, όσο και τις προτροπές σου...στο πως θα περιδιάβαινα με ευκολία στα μονοπάτια των πράξεων...
Οφείλω να πω πως σε σένα οφείλω την αγάπη μου στην επιστήμη που σπούδασα. Ξέρω πως χτες θα φχαριστήθηκες κι εσύ ανιχνεύοντας από ψηλά τα "εύσημα" που δέχτηκα...Στο όφειλα, μη το ξεχνάς!!! Ξέρεις όμως...εκτός από το γονίδιο του λόγου σου, μου κληρονόμησες απλόχερα...και το γονίδιο των αριθμών. Και θυμήθηκα εκείνο το δείπνο στ΄Αποίκια , με τον Πρόεδρο του τότε Ανωτάτου Εκπ/κού Συμβουλίου. Εκείνο το βράδυ που κατέπληξες τους πάντες!!! Ήσουν γεννημένος ηγέτης, άξιος προπομπός και οδηγός. Αυτό δε το ξεχνώ και σε μνημονεύω συχνά...Κι όχι μόνο....Είμαι, γιατί πρέπει να είμαι, περήφανος για σένα....Καληνύχτα. Να μου τις φιλήσεις....Μου λείπετε όλοι!!!

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

H λειτουργία του Γ/σίου Μαραθώνα

Ωρα 10.18 στο Γυμνάσιο Μαραθώνα Τα μαθήματα γίνονται σχεδόν κανονικά. Οι περιπτωσεις απουσιών μαθητών που οφείλονται σε αδυναμία προσέλευσης λόγω καιρικών συνθηκών θα αντιμετωπιστούν στα πλαίσια των εγκυκλίων και του Νόμου. Δεν υπάρχει θέμα πλημμύρας τούτη τη στιγμή από τη λίμνη. Βρέθηκα πριν λίγο τόσο στο Δήμο όσο και στην Αστυνομία και δεν υπάρχει καποιο θέμα. Η στάθμη του Χάραδρου είναι αρκετά ψηλά, αλλά είναι ίδια από το πρωί. Αν υπάρξει ανάγκη θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση-ενημέρωση.

Αγορές και διασκέδαση μέχρι 80% πιο φθηνά και ιντερνετικά

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα της Ιωάννας Φωτιάδη.

Ονειρα σε τιμές ευκαιρίας στο Σχιστό

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Κώστα Ονισένκο.

Ηλεκτρονική ανάγνωση

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Κώστα Δεληγιάννη.

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

150 επαναληπτικά θέματα

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε ή και κατεβάστε 150 επαναληπτικά θέματα για τα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ΄ Λυκείου που  μας παρουσιάζει ο συνάδελφος Παύλος Τρύφων.

Διαλέξεις.

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το πρόγραμμα των διαλέξεων του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Αθήνας.

Logicomix

Kάντε κλικ εδώ και δείτε ένα βίντεο που μου άρεσε ιδιαίτερα. Τίτλος του, Lοgicomix και μιλούν μεταξύ άλλων ο Απόστολος Δοξιάδης και ο καθηγητής Χρήστος Παπαδημητρίου.

Σε λεωφορείο πολυτελείας χωρίς κόμιστρο;

Kάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Απόστολου Λακασά.

Απ το βιβλίο "Ενας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής"

 Το βιβλίου του ξεχωριστού στοχαστή Γ.Γ. 
και η τιμητική, για μένα, αφιέρωσή του.


Παραθέτω εδώ λίγες γραμμές απ το βιβλίο του π. Πρύτανη του Παν/μίου Κρήτης Γιώργη Γραμματικάκη που προχτές το βράδυ είχα την προνομία να ακούσω καταθέσεις της σκέψης του στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοθήκη", στο γειτονικό Ν. Βουτζά.

"Όσοι λοιπόν αμφισβητούν την επανάσταση των σιωπηλών δεν μέτρησαν  ποτέ την αξία της σιωπής, δεν έτυχε ποτέ να αντιληφθούν την εκρηκτική της δύναμη. Μήπως όμως μέσα στη σιωπή δεν ανθίζει ο έρωτας-ή, και πάλι σιωπηλά, δεν πλάθει ο δημιουργός το έργο του;

Οι επαναστάσεις είναι τρελές εμπνεύσεις της ιστορίας, έγραψε ένας επαναστάστης, που μάλιστα δολοφονήθηκε από τους πρώην συντρόφους του. Η επανάσταση των σιωπηλών δεν θα είναι απλώς μια τρελή έμπνευση της ανθρώπινης ιστορίας. Θα είναι ίσως η συνέχεια και η αποθέωσή της."

Δειγματική διδασκαλία.

Δειγματική διδασκαλία στα Μαθηματικά έγινε σήμερα στο σχολείο μας, από τον admin του ιστολογίου. Την παρακολούθησαν η Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών της Αν. Αττικής, κ. Στ. Τσικοπούλου, συνάδελφοι Μαθηματικοί του σχολείου και των 1ου και 2ου Γυμνασίου της Ν. Μάκρης μα και συνάδελφοι Φιλόλογοι, Θεολόγοι και Φυσικοί. Θέμα της διδασκαλίας ήταν συνάρτηση ψ = α. χ + β και έγινε στο τμήμα Β5 του σχολείου. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά, προσωπικά θεωρώ πώς πέτυχα όλους τους διδακτικούς στόχους που είχα βάλει, ενώ χρησιμοποίησα δυό φορές το λογισμικό Geogebra για να δώσω την ευκαιρία στους μαθητές να έχουν εποπτεία, αφενός μεν της παραλληλίας των γρ. παραστάσεων των συναρτήσεων ψ = α.χ  και  ψ = α.χ +β, αφετέρου δε πως τα σημεία με συντεταγμένες που προκύπτουν από πίνακα τιμών της ψ = α. χ + β βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία.
Ευχαριστώ τη Σχ. Σύμβουλο και τους συναδέλφους για την κριτική τους και είμαι έτοιμος να συμβάλλω στην διάδοση της χρήσης και την εκμάθηση του λογισμικού Geogebra.
Είναι περιττό , ίσως, να πω ότι η χρήση του λογισμικού έγινε με χρήση διαδραστικού πίνακα και μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός πως τον χρησιμοποίησαν και κάποιοι μαθητές εκτός από μένα.

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Σχολείο, η κόλαση της Αλεχάντρα

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Εβδομήντα φτερά για τον Ικαρο

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα της Γιούλης Επτακοίλη, για τον εκδοτικό οίκο ΙΚΑΡΟΣ.

H θέση των Σχολικών Συμβούλων για την αξιολόγηση.

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε τις θέσεις της Π.Ε.Σ.Σ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Ποιος θα είναι ο επόμενος φόβος;

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα της Μαριάννας Τζιάντζη.

Η Ευρώπη δεν ξέχασε τους νέους

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα της Μαρίας Κατσουνάκη.

Σήμερα λείπει η αίσθηση του σκοπού

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Ηλία Μαγκλίνη.

Σκηνές από ένα μουσείο

Kάντεκλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Ηλία Παπαγιαννόπουλου.

Θα περιμένουν είκοσι χρόνια για τον διορισμό

Kάντε κλικ εδώ και διαβάστε το ενδιαφέρον, αλλά γεμάτο απαισιοδοξία,για τους νέους συναδέλφους, δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Τελευταία συνάντηση του Μάριου Πλωρίτη με τον Νίκο Καζαντζάκη – Αποχαιρετισμός

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε την ανάρτηση από το δικτυακό τόπο antikleidi.com.

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Eντός των τειχών...

Εντός των τειχών βρέθηκα και πάλι...


Εισήλθα από την πύλη της έσχατης εστίας... του μεγάλου αιρετικού...


Το δρομολόγιο ήταν απρόσμενο εντελώς...


Στο ίδιο σημείο είχα ακούσει εκείνο το ρεκβιεμ ενός ανοκλήρωτου έρωτα...


Όταν οι νομοτέλειες κελεύουν, οι επιθυμίες μας είναι ανίσχυρες...


...Οι κύκλοι της ζωής μου είναι ομόκεντροι...


Κι οι εφαπτόμενες σ΄ αυτούς αποκλίνουν μετά από τα σημεία σύγκλισης!!

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Γράφουν τα πιθηκάκια Σαίξπηρ;

Kάντε κλικ εδώ και διαβάστε το άρθρο από το επιστημονικό περιοδικό "Δέλτα Χάκερ".

Η αξία της φιλίας.

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε ένα μικρό άρθρο για την αξία της φιλίας από ένα εκπαιδευτικό ιστολόγιο.

Γνώση για όλους.

Κάντε κλικ εδώ και θα έχετε πρόσβαση σε πολλά πεδία της γνώσης.

Pablo Picasso – Ελευθερία

Kάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του antikleidi.com