Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009

Οι δάφνες και τ΄ άλλα...

Δεν θάθελες τις δάφνες του εφήμερου

στο υπέρθυρο του είναι σου.

Θαθελες τις δάφνες των απάτητων βουνοκορφών

του νησιού σου.

Ξερές, αναπτυγμένες με την αρμύρα

του αέρα καθώς κομίζει σταγονίδια...

Και δίπλα στη θύρα μια μαργαρίτα.

Από εκείνες που σε αποτρέπουν

να τις μαδήσεις.

Είναι φθοροποιός η διαδικασία

της αμφισβήτησης.

Σου έλειψε η Μαργαρίτα

του είναι σου.

Σου έλειψε το υπόδειγμα δύναμης...

Και της ανθοφορίας εν μέσω ανέμων...

΄Ομως μια άλλη ήρθε στο διάβα σου.

Καμαρώνεις γι αυτήν.

Όπως και για τον άλλο ανθό.

Που το όνομα του παραπέμπει

στο νησί του γλεντιού και των χρωμάτων.

Και στον έρωτα, διαγενομένου του Σαββάτου.Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009

Σχολικός εκφοβισμός


Το Cyber Bullying είναι η κακοποίηση μέσω του internet. Στην ουσία είναι η άσκηση ψυχολογικής και λεκτικής κακοποίησης ενός ατόμου και οι μορφές του είναι πάρα πολλές:
 • Η αποστολή μηνυμάτων μίσους , για παράδειγμα "Σε μισώ! Όλοι σε μισούν!" προς ένα άτομο είτε επώνυμα είτε ανώνυμα.
 • Η έκφραση απειλών της μορφής " Ξέρω που μένεις, δε θα μου γλιτώσεις" ανώνυμα ή επώνυμα.
 • Η άσκηση αρνητικής κριτικής προς ένα άτομο. Polls του τύπου "ψηφίστε το πιο χοντρό παιδί του σχολείου κάνοντας κλικ στη φωτογραφία του" είναι μορφή κακοποίησης καθώς προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ατόμων που κατα κάποιο τρόπο "διαγωνίζονται" σε αυτά.
 • Η υποκλοπή του password σας και η χρήση του λογαριασμού σας απο τρίτο άτομο, το οποίο μπορεί να στείλει προσβλητικά μηνύματα στους φίλους σας προσποιούμενο εσάς, αλλάζοντας το αρχικό password και κλειδώνοντάς σας έξω απο τον ίδιο σας το λογαριασμό και τέλος το να μοιραστεί το λογαριασμό σας με άλλους.
 • To hacking του υπολογιστή ενός ατόμου και η εκούσια αποστολή σε αυτό ιών.
 • Η υποκλοπή pin απο κάρτες τραπέζης και η χρήση τους κατα βούληση.
 • Το να αρχίσουν κάποια προσβλητική φήμη για ενα άτομο της μορφής " Η Κατερίνα είναι **** και πάει με όποιον βρει".
 • Η συζήτηση με ένα άτομο η οποία εμπεριέχει προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, για παράδειγμα " Είσαι βλαμμένη και όσα λες είναι *******ες" ανώνυμα ή επώνυμα
 • Η αποστολή προκλητικών φωτογραφιών ενός ατόμου σε διάφορα sites χωρίς το ίδιο να το γνωρίζει και να το έχει εγκρίνει.
 • Το να προσποιείται κάποιος οτι είναι κάποιος γνωστός του ατόμου ή το να προσποιείται οτι είναι κάποιος άλλος με σκοπό να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ατόμου και να το κάνει να του εμπιστευτεί μυστικά και άλλες πληροφορίες για τη ζωή του, έτσι ώστε στη συνέχεια να τις κοινοποιήσει.
Εάν έχετε υποστεί κάποιο απο τα παραπάνω, έχετε υποστεί διαδικτυακή κακοποίηση. Πρωτου όμως όμως "θυματοποιήσετε" τον εαυτό σας, λάβετε υπ'οψιν το γεγονός οτι οι πιο πολλοί που δέχονται διαδικτυακή κακοποίηση, είναι άτομα που ασκούν την ίδια μορφή κακοποίησης σε τρίτα άτομα.

Η ανωνυμία του internet ή ακόμη το γεγονός της μη ύπαρξης της κατα πρόσωπον επικοινωνίας, δημιουργεί σε πολλά άτομα μια περίεργη αίσθηση ελευθερίας όσον αφορά την έκφραση και τη συμπεριφορά τους. Πολλές φορές έχω γίνει μάρτυρας αυτής της συμπεριφοράς στο YouTube όπου υπάρχει πλήρης ανωνυμία (με τη μορφή comments και μηνυμάτων) αλλά και στο Facebook επώνυμα! Πολύ έντονη είναι η αποστολή επικριτικών και προσβλητικών μηνυμάτων σε applications όπως το social me, το compare people και άλλα... Τα άτομα που ασκούν αυτού του είδους κακοποίησης, είναι άτομα κάθε ηλικίας και κατα κύριο λόγο, υπεράνω πάσης υποψίας. Η πιο συχνή δικαιολογία των ατόμων αυτών είναι οτι "δεν είχαν σκοπό να εκτελέσουν τις απειλές τους και οτι τις έκαναν για πλάκα"! Όμως ΔΕΝ είναι πλάκα...


Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σημειώθηκαν αυτοκτονίες μικρών παιδιών και εφήβων οι οποίοι υπέστησαν διαδικτυακή κακοποίηση. Πιο γνωστή είναι η υπόθεση της 13χρονης Megan Meier, η οποία κακοποιήθηκε διαδυκτυακά απο τη γειτόνισσά της Laurey Drew. H Laurey είναι η μητέρα πρώην φίλης της Megan η οποία προσποιήθηκε ένα έφηβο και ερωτευμένο με τη Μegan αγόρι. Σύντομα τα μηνύματα μετατράπηκαν σε μηνύματα μίσους και η Megan , απογοητευμένη , οδηγήθηκε σε αυτοκτονία. Η Laurey είπε στους αστυνομικούς που την συνέλαβαν, οτι ο σκοπός της πράξης της ήταν να ανακαλύψει αν η Megan διέδιδε άσχημες φήμες για την κόρη της με την οποία είχαν μαλώσει! Εξακολουθείτε να το θεωρείτε πλάκα;

Όλοι σίγουρα σκέφτεστε με ποιόν τρόπο μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη διαδικτυακή κακοποίηση προς εσάς τους ίδιους ή προς το παιδί σας.


Πρόληψη σε παιδί:


Αρχικά περιλαμβάνει τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνουν ΟΛΟΙ οι γονείς των οποίων τα παιδιά χρησιμοποιούν εκτεταμένα τις υπηρεσίες του internet:
 • Να μη βάζουν τον υπολογιστή στο δωμάτιο του παιδιού, αλλά στο σαλόνι ή τη κουζίνα, για να μπορούν να ελεγχουν τί κάνουν.
 • Να μην αρκούνται στη σύνηθη δικαιολογία: "Δεν έχω ιδέα από υπολογιστές, αλλά το παιδί μου είναι αστέρι". ΠΡΕΠΕΙ να μάθουν, για να μπορούν να τα ελέγχουν.
 • Να κλειδώσουν τα sites στα οποία δεν θέλουν να μπουν τα παιδιά τους.
 • Να ελέγχουν τις επαφές των παιδιών τους.
Αντιμετώπιση σε παιδί:
Δώστε σημασία στο παιδί σας και στην αλλαγή της συμπεριφοράς του. Δημιουργήστε του την αίσθηση οτι είστε το "καταφύγιό" του και επικεντρωθείτε στην αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι στο "κύρηγμα" όπως κάνουν οι περισσότεροι.

Πρόληψη και Αντιμετώπιση στους ενηλίκους:

 • Ελεγχτε τις πληροφορίες που μοιράζεστε στα διάφορα sites!
 • Μάθετε να χρησιμοποιείτε τις επιλογές block και report abuse που σας δίνουν όλα τα sites.
 • Προσέξτε τα e-mails που λαμβάνετε και προωθείτε, ιδιαίτερα τα spam.
 • Ψάξτε ανα τακτά διαστήματα το όνομά σας στο Google , για να διαπιστώσετε τί κυκλοφορεί στο internet για το άτομό σας.
Η διαδικτυακή κακοποίηση είναι αξιόποινη πράξη, οπότε μη διστάσετε να απευθυνθείτε στους αρμόδιους εάν πέσετε θύμα αυτής. Και κάτι τελευταίο ... μάθετε να έχετε διαδικτυακή συνείδηση και καλή συμπεριφορά:
Προσέξτε τι στέλνετε, τί προωθείτε, τί λέτε και πού κλικάρετε!

Το κείμενο είναι από το blog xalara.blogspot.com και δεν διεκδικώ την πατρότητα.
Τους συγχαίρω για την δραστηριότητα αυτή.

Παιδικός-Εφηβικός εκφοβισμός

Κάντε κλικ εδώ για να ενημερωθείτε για τον εφηβικό εκφοβισμό

Οι 12 κανόνες του έξυπνου σέρφερ του διαδικτύου

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τους κανόνες με βάση τους οποίους τα παιδιά μας πρέπει να σερφάρουν στο διαδίκτυο.

Απειλητική Συμπεριφορά στο διαδίκτυο- Cyberbullying

Αν το παιδί σας απειληθεί στο διαδίκτυο, διαβάστε εδώ πως πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Aνοιχτό λογισμικό

Δείτε εδώ πληθώρα προγραμμάτων ανοιχτού λογισμικού, από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και εδώ πλήθος προγραμμάτων ανοιχτού λογισμικού για τα Μαθηματικά.

που πάω μετά το Γυμνάσιο;

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε, παιδιά και γονείς, τι μπορεί να κάνει ένας απόφοιτος Γυμνασίου. Εννοώντας φυσικά σπουδές κλπ.

Αξίωμα...

Η σκέψη είναι καθοριστική.

Η συνειδητοποίησή της δείχνει να έχει

τη δύναμη ενός αξιώματος.

Η εκφορά του λόγου είναι καταλυτική.

Ισχύ αμείωτη αποτελεί η αμεσότητα.

Και οι συνεπαγωγές πορίσματα

μιας γεωμετρίας της ψυχής.

Χρησιμοποιείται η "εις άτοπον απαγωγή";Και τούτο είναι

Για τη δυσλεξία

Γιουλίνα Κοκκαλιά και Αριστοτέλης Σκαμάγκης: Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για όλους – Η περίπτωση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών (δυσλεξία)Γιουλίνα Κοκκαλιά και Αριστοτέλης Σκαμάγκης"

Το ντιζάιν έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις κοινωνίες στις οποίες ζούμε. Με βάση αυτό το σκεπτικό, το κείμενό μας υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός των εκπαιδευτικών υπηρεσιών μπορεί να βελτιώσει την εκπαιδευτική διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, περιγράφουμε τη μελέτη μας για τα φροντιστήρια και την ένταξη παιδιών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Καθώς τώρα βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της σχεδιαστικής διαδικασίας, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποιες προδιαγραφές για το σχεδιασμό μιας τάξης φιλικής προς τη δυσλεξία.Εισαγωγή στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία)


Υπάρχουν πολλοί ορισμοί της δυσλεξίας που χρησιμοποιούνται σήμερα από επαγγελματίες και από εκπαιδευτικούς φορείς. Αν και αυτοί οι ορισμοί έχουν κάποιες ομοιότητες, η προσπάθεια γονέων και δασκάλων να κατανοήσουν την ποικιλία αυτών των ορισμών μπορεί να τους προκαλέσει σύγχυση. (Reid, 2003) Για τους σκοπούς αυτής της μελέτης, θεωρούμε πάντως χρήσιμο τον περιγραφικό ορισμό της Βρετανικης Ένωσης Δυσλεξίας (British Dyslexia Association): «Δυσλεξία είναι ένας συνδυασμός ικανοτήτων και δυσκολιών που επηρεάζουν τουλάχιστο μία από τις μαθησιακές διαδικασίες: της ανάγνωσης, του συλλαβισμού και της γραφής. Συμπληρωματική αδυναμία μπορεί να εντοπιστεί στην ταχύτητα της επεξεργασίας, στη βραχεία μνήμη, στις (αριθμητικές) ακολουθίες, στην ακουστική και/ή στην οπτική αντίληψη, στον προφορικό λόγο και στις κινητικές δεξιότητες. Είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με τον έλεγχο και τη χρήση του γραπτού λόγου, που μπορεί να περιλαμβάνει την αλφαβητική, αριθμητική και μουσική σημειογραφία. (Peer, 2001)


Σύμφωνα με τον Πόρποδα (1990), υπολογίζεται ότι 3-5 μαθητές σε κάθε τάξη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσλεξίας. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η δυσλεξία επηρεάζει σχεδόν 4% του ελληνικού μαθητικού πληθυσμού. Επιπλέον, οι μελέτες υποστηρίζουν την άποψη ότι τα αγόρια αντιμετωπίζουν δυσλεξία τέσσερις φορές πιο συχνά από τα κορίτσια.


Από την άλλη πλευρά, τις τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση του προβλήματος της δυσλεξίας στα ελληνικά σχολεία και στις ελληνικές οικογένειες. Υπάρχουν μερικοί σημαντικοί ερευνητές για το θέμα αυτό στα πανεπιστήμια, καθώς και ορισμένα αναγνωρισμένα σχολεία για δυσλεκτικά παιδιά. Αν και η ελληνική κυβέρνηση συνέστησε τα ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών) για την υποστήριξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, υπάρχει ακόμα έλλειψη μιας συγκροτημένης εθνικής εκπαιδευτικής στρατηγικής σχετικά με τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες.


Ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα


Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε ορισμένα στοιχεία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η δευτεροβάθμια μη-υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα μπορεί να διακριθεί σε Λύκεια και Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.). Το πρόγραμμα σπουδών των Λυκείων είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε προετοιμάζει τους μαθητές για την Ανώτατη Εκπαίδευση μέσω της διαδικασίας των εθνικών εξετάσεων. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICAP, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών φοιτούν σε δημόσια σχολεία, ενώ μόνο 6% σε ιδιωτικά σχολεία. Οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τη Eurostat (2008) οι δαπάνες των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση είναι 5.04% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, με το 2.25% να διατίθεται για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στην Ελλάδα οι δαπάνες αυτές είναι μόλις 3.98%, με μόνο 1.41% να διατίθεται για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.


Αν και η ελληνική πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται κυρίως από δημόσια σχολεία, το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ενισχύεται συστηματικά από ιδιωτικά σχολεία υποστηρικτικής διδασκαλίας, τα λεγόμενα φροντιστήρια. Οι κύριες αιτίες πίσω από αυτή την πραγματικότητα μπορούν να ανιχνευτούν στην ανεπαρκή κυβερνητική χρηματοδότηση, την ασταθή εκπαιδευτική πολιτική και την παραδοσιακή πολιτισμική τάση των ελληνικών οικογενειών να υποστηρίζουν τα παιδιά τους για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κάθε χρόνο, οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τα φροντιστήρια, σε ποσοστό που καλύπτει 85% του μαθητικού πληθυσμού. (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος/ΟΕΦΕ) Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι τα φροντιστήρια επηρεάζουν σημαντικά το ελληνικό εκαπιδευτικό σύστημα.


Τα φροντιστήρια και ο σχεδιασμός υπηρεσιών για παιδιά με δυσλεξία


Έγινε σαφές ότι οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν για τα φροντιστήρια ποσό σχεδόν ίσο με τα 3/5 των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση. Εφόσον ο ρόλος των φροντιστηρίων είναι η πρόσθετη υποστήριξη για τους αδύναμους μαθητές, συμπεραίνουμε λογικά ότι στα φροντιστήρια θα υπήρχε ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα θεωρούσαμε ότι τα φροντιστήρια αποκλείουν αυτούς τους μαθητές ή παρέχουν ανεπαρκείς εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Κι όμως, αυτή η μέριμνα δεν υπάρχει. Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους τα φροντιστήρια πρέπει να εξετάσουν τον επανασχεδιασμό των εκπαιδευτικών τους υπηρεσιών για να υποστηρίξουν μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες.


Ο πρώτος και κυριώτερος λόγος είναι το Ηθικό Επιχείρημα. Αν και είναι αλήθεια ότι μόνο 4% των μαθητών έχει δυσλεξία και οι περισσότεροι έχουν συνείδηση της κατάστασής τους, και πάλι δικαιούνται υψηλά στάνταρ εκπαίδευσης και υποστήριξης προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί και ανταγωνιστικοί. Οι μαθητές που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις συνήθεις εκπαιδευτικές πρακτικές μπορεί να αισθανθούν στιγματισμένοι και αποκλεισμένοι. Επομένως τα φροντιστήρια είναι ηθικά υπεύθυνα να παρέχουν υπηρεσίες που μπορούν να ωφελήσουν αυτή τη σημαντική κατηγορία μαθητών. Αλλιώς, θα έπρεπε να αρνηθούν την παροχή αυτών των υπηρεσιών, που θα ήταν επίσης ένας παράγοντας που στιγματίζει το μαθητή και την οικογένειά του.


Άλλος ένας σημαντικός λόγος είναι το Ανταγωνιστικό Επιχείρημα. Τα φροντιστήρια ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, συνήθως λειτουργούν με άδειες δικαιόχρησης (franchises) και σε ορισμένες περιόδους ξοδεύουν σημαντικά ποσά για μάρκετιν και προώθηση. Ο ανταγωνισμός στον φροντιστηριακό τομέα είναι πολύ έντονος και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διαφοροποίηση στην αγορά. Κατά τη γνώμη μας, ο σχεδιασμός, με άξονα την ένταξη (inclusion), εκπαιδευτικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν τις ανάγκες των μαθητών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε λύσεις που θα κάνουν την εκπαιδευτική διαδικασία πιο αποτελεσματική, πιο επιτυχημένη και κατ’επέκταση πιο ανταγωνιστική.


Ισχυριζόμαστε λοιπόν ότι η επανεξέταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα φροντιστήρια μπορεί να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα τους και να προσφέρει ένα σημαντικό και μοναδικό πλεονέκτημα στην αγορά.


Μελέτη περίπτωσης: Σχεδιάζοντας μια πιλοτική τάξη σε μια αλυσίδα φροντιστηρίων


Με βάση τα παραπάνω, συμφωνήσαμε με μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη αλυσίδα φροντιστηρίων να σχεδιάσουμε μια πιλοτική τάξη όπου θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε για ένα χρόνο διάφορες σχεδιαστικές ιδέες, με μαθητές μεγάλης γκάμας δεξιοτήτων, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε την εμπειρία της τάξης. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική αυτής της αλυσίδας φροντιστηρίων είναι να γίνει το νούμερο ένα στην παροχή φροντιστηριακών υπηρεσιών στην Ελλάδα και σε αυτό το πλαίσιο προτείναμε να επανεξεταστεί η εμπειρία του φροντιστηρίου συνολικά, έχοντας ως βασικό κορμό τον επανασχεδιασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


Προκειμένου να έχουμε επιτυχημένο αποτέλεσμα, κάναμε την υπόθεση ότι αν σχεδιάζαμε μία εκπαιδευτική εμπειρία που θα ήταν αποτελεσματική και ευχάριστη για μαθητές με δυσλεξία, θα είχαμε δημιουργήσει μία μοναδική εμπειρία και για τους υπόλοιπους μαθητές. Έτσι θα μπορούσαμε να πετύχουμε μία εκπαιδευτική διαδικασία με συνθήκες πραγματικής ένταξης.


Οι σκέψεις και οι σχεδιαστικές μας προτάσεις κατευθύνονται συχνά από την βαθιά πεποίθηση ότι όταν καλύπτουμε τις προφανείς ανάγκες μιας ακραίας πληθυσμιακής ομάδας, καλύπτουμε επίσης τις λανθάνουσες και υποσυνείδητες ανάγκες ενός μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού.


Την περίοδο αυτή πραγματοποιούμε την ερευνητική φάση του έργου, όπου συλλέγουμε πληροφορίες για την εκπαιδευτική διαδικασία, για την πολυ-πολιτισμική εκπαίδευση, για την ψυχολογία των μαθητών γενικά και ειδικότερα για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες.


Αναγνωρίζοντας το ζωτικό ρόλο του ντιζάιν για την αναδιαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας, θα θέλαμε να μοιραστούμε με τη σχεδιαστική κοινότητα κάποιες από τις σημαντικότερες προδιαγραφές που συναντήσαμε κατά την έρευνά μας.


Διδάσκοντας μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία)


Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για να βοηθήσουμε τους έφηβους είναι να τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν τις δυσκολίες τους. Πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τη φύση των προβλημάτων τους για να μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν. Η συνειδητοποίηση της δυσλεξίας είναι το πιο σημαντικό βήμα για να χτίσουν τη γνώση τους και φυσικά την προσωπικότητά τους. Επιπλέον, οι δάσκαλοι και το προσωπικό του φροντιστηρίου πρέπει να έχουν τη σχετική γνώση αλλά και εμπειρία από δυσλεκτικούς μαθητές. Πρέπει να ξέρουν πώς να διδάξουν στους δυσλεκτικούς
Στρατηγικές και Μετα-γνώση, έτσι ώστε να μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά. Τελος, οι μαθητές πρέπει να διδαχτούν σχετικά με τη φύση της δυσκολίας τους όπου χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένων των δυνατών τους σημείων και των τύπων μάθησης που προτιμούν, και οι δάσκαλοι να γνωρίζουν την καταλληλότητα των διδακτικών τους στυλ. (Mortimore, 2003)


Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητο για τους μαθητές να δουλεύουν σε μια ποικιλία ομάδων (που θα περιλαμβάνει ευκαιρίες να δουλέψουν σε ομάδες μεικτών δεξιοτήτων), καθώς και να δουλεύουν σε ομάδες με έναν ενήλικα. Ακόμα, πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για διδασκαλία ενός προς έναν ή μέσα σε μικρές ομάδες, ανάλογα με τις ανάγκες. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι η γνωστική ικανότητα των μαθητών λαμβάνεται υπ’όψη σε οποιαδήποτε περίσταση και ότι η διδασκαλία παρέχει στους δυσλεκτικούς μαθητές ένα κατάλληλο επίπεδο γνωστικής πρόκλησης. Ως αποτέλεσμα, καλύπτονται ποικίλες γνωστικές ανάγκες και ξεπερνιούνται ενδεχομενοι φραγμοί για την επιτυχία. (http://www.bdadyslexia.org.uk/DFSPack.html)


Πολυαισθητηριακές μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης (όπως π.χ. η μέθοδος Χαρτογράφησης Ιδεών/Mind Mapping) θεωρείται επίσης ότι μπορούν να βοηθήσουν τους δυσλεκτικούς μαθητές.


Η δουλειά για το σπίτι πρέπει να δίνεται σε χωριστά φύλλα, να (αντι)γράφεται σε ημερολόγια εργασίας για το σπίτι ή να ηχογραφείται και να συζητιέται με τους γονείς όταν χρειάζεται. Οι δάσκαλοι μπορούν να δώσουν ακόμα στους μαθητές πληροφορίες και οδηγίες σε χαρτί που δεν είναι άσπρο (π.χ. μπεζ ή ανοιχτό γαλάζιο), ενδεχομένως με κατάλληλη γραμματοσειρά και διάταξη κειμένου, καθώς και εναλλακτικές λύσεις για την αντιγραφή από τον πίνακα. Για παράδειγμα η τεχνολογία της πληροφορικής χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει τη μάθηση με μέσα όπως οθόνες υπολογιστών και κατάλληλα προσαρμοζόμενο μέγεθος κειμένου. Τέλος, ένα σύνολο μέσων μπορεί να είναι διαθέσιμο στο σχολείο για την υποστήριξη μαθητών με δυσλεξία (μαγνητικά γράμματα, παιχνίδια εγγραμματοσύνης, χαλάκια λέξεων, χρωματιστά φίλτρα/επιστρώσεις, το αλφάβητο πάνω στον τοίχο, χάρτες, αφίσες με κανόνες, σχετικές εικόνες, κλπ.). Είναι ακόμα πολύ σημαντικό για τους μαθητές να αναπτύσσουν «δεξιότητες ζωής» όπως επίλυση προβλημάτων, λήψη αποφάσεων, διαχείριση άγχους, επικοινωνία, και συναισθηματική νοημοσύνη. Εδώ ο ρόλος της υποστήριξης από γονείς και ψυχολόγους θεωρείται ζωτικός.


Όπως αναφέρει ο Reid (2003), τα φιλικά προς τη δυσλεξία σχολεία (και φροντιστήρια, θα λέγαμε εμείς), πρέπει να υιοθετήσουν μια ανοιχτή και ευέλικτη προσέγγιση που θα ενθαρρύνει την επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων (δασκάλων, γονεών, ειδικών, μαθητών). Οι τακτικές τους και οι εναλλακτικές μέθοδοι πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν τους σπουδαστές να αποκτήσουν την αυτοεκτίμηση που έχει χαθεί μέσω των παραδοσιακών μεθόδων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, που φαίνεται ότι έχει ακόμα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει…


Από όλα τα παραπάνω έγινε ξεκάθαρο ότι μια φροντιστηριακή τάξη που είναι φιλική προς τη δυσλεξία δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και εφικτή. Η σχεδιαστική διαδικασία και οι τελικές λύσεις θα αναπτυχθούν με τη βοήθεια των ίδιων των μαθητών, χρησιμοποιώντας μια σχεδιαστική προσέγγιση με επίκεντρο τους χρήστες. Αν και είναι ένα δύσκολο ταξίδι, ελπίζουμε ότι η αρχική μας υπόθεση θα γίνει πραγματικότητα.


Πηγές


- Μπενέκου, Β. (2009) “570 εκατ. € τον χρόνο για το εισιτήριο στα ΑΕΙ.” στο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=101474

- Gleeson, B (1999). Geographies of disability, Λονδίνο: Routledge.

- Mortimore, T., (2003). Dyslexia and Learning Style: A Practitioner’s Handbook. Λονδίνο: Whurr.

- Pollock, J. & Waller, E. (1996). Day to day dyslexia in the classroom. Λονδίνο: Routledge.

- Πόρποδας, K. (1993) Δυσλεξία. Αθήνα: Μορφωτική.

- Reid, G., and Fawcett, A., (2004). Dyslexia in Context. Λονδίνο: Whurr.

- Reid, G., (2003). Dyslexia: A practitioner’s handbook. Chichester: Wiley.

- Reis, F. (2008). Population and social conditions. Λουξεμβούργο: Eurostat.

- Thomson, M., (1996). Developmental dyslexia: Studies in disorders of communication. Λονδίνο: Whurr.Ελεύθερο μαθηματικό λογισμικό

xPressoFunctions
Πρόκειται για ένα applet που είναι καλό εκπαιδευτικό εργαλείο για εξερεύνηση σε διάφορα κεφάλαια της άλγεβρας και της ανάλυσης. Το xPressoFunctions σας επιτρέπει να σχεδιάσετε 2d και 3d γραφικές παραστάσεις συναρτήσεων, παραμετρικές καμπύλες και παραγώγους. Επίσης μπορείτε να υπολογίσετε ορισμένα ολοκληρώματα και να σχεδιάσετε "κινούμενες" γραφικές παραστάσεις συναρτήσεων που ο τύπος τους περιέχει μία παράμετρο.
Μπορείτε να κατεβάσετε (113 ΚΒ) αυτή την εφαρμογή στον υπολογιστή σας.

Ελεύθερο μαθηματικό λογισμικό

MathGV Download Program Version (1,6 MB) or Zip file Version 3.1 (765 KB)

Ένα πρόγραμμα που σχεδιάζει - εκτυπώνει γραφικές παραστάσεις συναρτήσεων σε καρτεσιανό ή πολικό σύστημα συντεταγμένων ενώ εσείς του ορίζετε μόνο τον τύπο της συνάρτησης. Μπορείτε επίσης να σχεδιάσετε 3d συναρτήσεις καθώς και να περιστρέψετε 2d συναρτήσεις στο χώρο. Ακόμη, σας δίνει τη δυνατότητα να αντιγράψετε τα σχήματα που δημιουργείτε και να τα ενσωματώσετε σε έγγραφά σας.

Ελεύθερο μαθηματικό λογισμικό

GraphCalc Download Version 4.0.1 (856 KB)
Ένα καταπληκτικό Graphing Calculator με δυνατότητες σχεδιασμού γραφικών παραστάσεων 2d και 3d συναρτήσεων, υπολογισμού ολοκληρωμάτων, επίλυσης εξισώσεων κ.ά.
Μεταξύ άλλων, σας δίνει την δυνατότητα εμφάνισης μαθηματικών, φυσικών, αστρονομικών και άλλων σταθερών, καθώς και τη δυνατότητα μετατροπής μονάδων μέτρησης διαφόρων μεγεθών.

Ελεύθερο μαθηματικό λογισμικό

Graphmatica Download Current Version 2.0c (316 KB)
Ένα δυνατό και εύκολο στη χρήση λογισμικό για την Άλγεβρα και την Ανάλυση.
Σχεδιάζει γραφικές παραστάσεις συναρτήσεων. Υπολογίζει και σχεδιάζει την παράγωγο συνάρτηση και την εφαπτόμενη ευθεία σε ορισμένο σημείο της συνάρτησης. Υπολογίζει ολοκληρώματα και κάνει αριθμητικούς υπολογισμούς. Μεταξύ άλλων σας δίνει τη δυνατότητα να αντιγράψετε τα σχήματα που δημιουργείτε και να τα ενσωματώσετε σε έγγραφά σας.

Αποστολής συναισθημάτων και σκέψεων συνέχεια...


ΞΕΡΕΙΣ-Ξέρεις από θαλασσες;

-Ξέρω από θάλασσες φουρτουνιασμενες.....

-Ξέρεις από λιμανια;

-Ξέρω από λιμάνια απανεμα....

-Ξέρεις από βαρκες;

-Ξέρω από βάρκες που χτυπηθηκαν στα βράχια


αλλά συνεχίζουν να ταξιδεύουν χωρίς να βουλιάζουν


και είναι όμορφα τα ταξίδια τους....Ευχαριστώ σε τροφοδοσία της ψυχής... που εξυπηρετείς άδολα και αδάπανα

με συνεχείς αποστολές σκέψεων και συναισθημάτων. Ο λόγος σου δεν είναι

ξύλινος και ομοιάζων με άλογων ποιητών, μα με ποιητών που με τη γραφίδα τους

νοηματοδοτούν την καθημερινότητά μας. Σ΄ ευχαριστώ θερμά.


Σοροκάδα

Σοροκάδα είχε χτες.

Ο ψαράς με το ανάστημα, αδυνατούσε

να πιαστεί στη δέστρα του μώλου.

Ενας γλάρος ανεβοκατέβαινε

λες και τον ειρωνευόταν.

Τα ροζιασμένα συναισθήματα

λες και θα φούνταραν.

Ομως έβλεπε το γαλακτισμένο ξωκκλήσι.

Κι έπαιρνε δύναμη.

Ατίθασοι εξακολουθούσαν

να είναι οι άνεμοι.

Κι αυτό ήταν σε πείσμα της λογικής

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009

H εσωτερική σύνδεση μουσικής και μαθηματικών στην αρχαία Ελλάδα

Κάντε κλικ εδώ να διαβάσετε το άρθρο με τον παραπάνω τίτλο.

Κηρήθρες...

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το ψηφιακό περιοδικό ΚΗΡΗΘΡΕΣ που γράφεται στα Τρίκαλα. Στο βιβλίο θα βρείτε θέματα ανάγνωσης.

26o Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Η αφίσα του ΣυνεδρίουΣτα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας βρέθηκα στη νύφη του Θερμαϊκού αφού έγινε εκεί το 26ο συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Ηταν ευκαιρία ξεκούρασης, παρακολούθησης εισηγήσεων που οι περισσότερες ήταν ενδιαφέρουσες μα και συνάντησης με παλιούς και όχι μόνον ,γνωστούς και φίλους. Συναντήθηκα με πολύ κόσμο και με όλους είχαμε κάτι να πούμε. Μεγάλη χαρά μου ήταν που συνάντησα το συμφοιτητή μου το Δήμο που κάναμε παρέα στα χρόνια της νιότης μας. Δήμο το ατόπημα του συνεδρίου της Λαμίας, που χάσαμε τα τηλέφωνα ,δεν θα επαναληφθεί. Γιατί θα μας γράψω στο...ποινολόγιο. Είμαι σίγουρος και για τους δύο. Μου δημιουργήθηκε βεβαίως πρόβλημα στην επιστροφή... από το κουβάλημα των βιβλίων που αγόρασα. Πλήθος τα τραπεζάκια στους διαδρόμους του PORTO PALACE που έγινε το συνέδριο, με μαθηματική πραμάτεια επάνω. τους Τι ασκήσεις, τι θεωρίες, τι μαθηματικά λογισμικά, τι περιοδικά, τι διδακτικές, τι puzzles, τι βιβλία μαθηματικών διαγωνισμών... Επρεπε κανείς να διαθέσει ένα μηνιαίο μισθό για να τα αγοράσει...Περιττό να πω πως επισκέφθηκα, έτσι απλά... για να δοκιμάσω γεύσεις στα Λαδάδικα και στη Στοά Μοντιάνο....Μα όλα τελείωσαν γρήγορα, όπως γρήγορα κυλάει ο χρόνος, όταν περνάει ευχάριστα. Και τη Κυριακή το μεσημέρι ο δρόμος της επιστροφής για το Μαραθών άρχιζε. Και του χρόνου λοιπόν. Και το ραντεβού είναι στη Χαλκίδα αφού διοργανωτής του 27ου συνεδρίου είναι το παράρτημα Εύβοιας της ΕΜΕ.

Ενα νεοκλασσικό ανακαινισμένο κτίριο στην παραλιακή λεωφόρο.Η τάφρος για το ΜΕΤΡΟ της πόλης έξω από το Σιδ. Σταθμό.Δημιουργίες της βυζαντινής Θεσ/νίκης , στη τάφρο του ΜΕΤΡΟ.Η παλιά μηχανή έξω από το Σιδ. Σταθμό.Το εσωτερικό της εκκλησίας του Απ. Φιλίππου στο κτίριο του Σιδ.Στ.Και η είσοδος της μικρής εκκλησίας.Μια δημιουργία σε μαγαζί του Σιδ.Στ.Το λιμάνι από το ξενοδοχείο που έμενα.
Γκραβούρα σε εστιατόριο της στοάς Μοντιάνο.


Κι άλλη γκραβούρα.Διακόσμηση στο ίδιο εστιατόριο.Οι πλάγιες πλευρές του σκιάδιου είναι ίσες πλευρές
ισοσκελούς τριγωνου???Το κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Και το σύμβολο της Πόλης. Σύμβολο Ελληνικότητας!!!Η παραλία με τον ποδηλατόδρομο.Ο admin δεξιά με το φίλο του Δήμο στο διάδρομο έξω από τα halls.

Αν κάνετε κλικ πάνω στις φωτό θα τις δείτε στην πραγματική τους διάσταση.

Τα παρακάτω πρέπει να τα ξέρουμε για το καλό των παιδιών μας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Επιθυμώντας να ενισχύσει τις δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων με βάση τη νομοθεσία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα όσα ισχύουν διεθνώς, επέλεξε ορισμένους βασικούς κανόνες που απαιτείται να γνωρίζουν οι γονείς και οι νεαροί χρήστες του Διαδικτύου.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα εμπλουτίζει την παρουσίαση των βασικών αυτών κανόνων προστασίας με κάθε νέα απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασικοί κανόνες χρήσης Διαδικτύου

 • Δεν αποκαλύπτω ποτέ το όνομά μου, την ηλικία μου, τη διεύθυνσή μου, το σχολείο που πηγαίνω, τον αριθμό του τηλεφώνου μου και την φωτογραφία μου ή την φωτογραφία οποιουδήποτε άλλου χωρίς την άδεια των γονιών μου. Τα πιο πάνω ισχύουν για τα chat rooms, την αλληλογραφία (άμεσα μηνύματα), τα e-mails, το surfing στο Διαδίκτυο ακόμη και στην περίπτωση που θέλω να συμμετάσχω σε διαγωνισμούς ή να ενταχθώ σ' ένα διαδικτυακό κλαμπ.

 • Δεν στέλνω τη φωτογραφία μου σε κανένα μέσω του Διαδικτύου χωρίς την άδεια των γονιών μου.
 • Δεν συναντώ προσωπικά κανένα άτομο που γνώρισα μέσω του Διαδικτύου εκτός εάν οι γονείς μου συμφωνήσουν και με συνοδεύσουν στη συνάντηση. Αντιλαμβάνομαι ότι οι άνθρωποι δεν είναι πάντοτε όπως παρουσιάζουν τον εαυτό τους και ότι μπορεί ένας ενήλικας να παρουσιαστεί ως ανήλικος στο Διαδίκτυο.

 • Αν λάβω ή δω κάτι στο Διαδίκτυο που μου φαίνεται κακό ή αλλόκοτο, δεν απαντώ, διακόπτω αμέσως τη σύνδεση και το αναφέρω στους γονείς μου.
 • Δεν δέχομαι και δεν ανοίγω e-mails, επισυναπτόμενα, συνδέσεις (links), URL's ή οτιδήποτε άλλο από άτομα που δεν γνωρίζω.

 • Δεν δίνω ποτέ τον κωδικό μου ακόμη και στους φίλους μου. Τον δίνω ΜΟΝΟ στους γονείς μου.
 • Θα ακολουθώ τους κανόνες που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που έκανα με την οικογένειά μου για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου στο σπίτι, στο σχολείο, στη βιβλιοθήκη ή στο σπίτι ενός φίλου.

Συμφωνία με την οικογένειά μου για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου

1. Δεν δίνω σε κανένα ούτε αναφέρω σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα το όνομά μου, τη διεύθυνσή μου, τον αριθμό τηλεφώνου, τον κωδικό μου, τα ονόματα των γονιών μου, το όνομα του κλαμπ ή της ομάδας στην οποίαν ανήκω, ή το όνομα του σχολείου μου χωρίς την άδεια των γονιών μου. Θα τηρώ αυτό τον κανόνα όταν είμαι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο, περιλαμβανομένων και των chat rooms, των άμεσων μηνυμάτων, των e-mails, των ιστοσελίδων, των κοινωνικών ιστοσελίδων και όταν συμμετέχω σε διαγωνισμούς ή εγγράφομαι σε διαδικτυακό κλαμπ.

2. Δεν συμπληρώνω ποτέ ερωτηματολόγιο ή οποιαδήποτε άλλη αίτηση χωρίς την άδεια της μητέρας ή του πατέρα μου.

3. Δεν θα αναφέρω ποτέ σε κάποιο άτομο πού βρίσκομαι ή τι κάνω χωρίς την άδεια του πατέρα ή της μητέρας μου.

4. Δεν θα μπω ποτέ σε chat room.

5. Δεν θα συναντήσω προσωπικά κανένα από αυτούς που γνώρισα στο Διαδίκτυο εκτός αν οι γονείς μου συμφωνούν και δέχονται να με συνοδεύσουν στη συνάντηση η οποία πρέπει να γίνει σε δημόσιο χώρο.

6. Θα έχω αλληλογραφία μέσω άμεσων μηνυμάτων μόνο με πρόσωπα που βρίσκονται στον κατάλογο των φίλων που έχει γίνει δεκτός από τους γονείς μου.

7. Θα μεταχειρίζομαι τους άλλους στο Διαδίκτυο όπως θέλω να μεταχειρίζονται αυτοί εμένα. Δεν θα στείλω ποτέ απειλητικά μηνύματα ούτε θα αφήσω να φανεί ότι το μήνυμα περιέχει απειλή και δεν θα απαντήσω σε παρόμοια μηνύματα που μου έχουν σταλεί.

8. Δεν θα ανοίξω ούτε θα δεχθώ e-mails, συνημμένα, links, URL's ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία από άτομα που δεν γνωρίζω.

9. Θα αναφέρω στους γονείς μου κάθε e-mail, συνομιλία σε chat room, άμεσα μηνύματα ή ιστοσελίδες που με έκαναν να νοιώσω άσχημα, όπως e-mails με απαγορευμένο περιεχόμενο, φωτογραφίες ή βίντεο. Δεν φταίω επειδή είδα κάτι κακό τυχαία. Αν δω κάτι που δεν είναι σωστό θα βγω αμέσως από αυτό ή
θα κλείσω τον υπολογιστή μου. Και αμέσως μετά θα πω στους γονείς μου τι έγινε.

10. Δεν θα παραμένω στο Διαδίκτυο περισσότερο χρόνο από αυτόν που συμφωνήσαμε με τους γονείς μου.

11. Δεν θα μπω σε ιστοσελίδες που θα κοστίσουν επί πλέον χρήματα χωρίς πρώτα να έχω τη συγκατάθεση των γονιών μου.

12. Δεν θα αγοράσω ούτε θα παραγγείλω προϊόντα μέσω του Διαδικτύου που θα κοστίσουν πρόσθετα χρήματα χωρίς πρώτα να πάρω τη συγκατάθεση των γονιών μου.

13. Καταλαβαίνω ότι ορισμένοι άνθρωποι στο Διαδίκτυο προσπαθούν να γίνουν φίλοι με παιδιά που έχουν προβλήματα με τους γονείς τους ή περνούν δύσκολες στιγμές σε κάποιον άλλο τομέα της ζωής τους.

14. Αντιλαμβάνομαι ότι ιδιωτικά και οικογενειακά θέματα δεν πρέπει να συζητούνται στο Διαδίκτυο. Αντίθετα θα μιλούσα γι αυτά με κάποιον ενήλικα που εμπιστεύομαι.

15. Αντιλαμβάνομαι ότι οι γονείς μου μπορούν να με παρακολουθούν την ώρα που είμαι στο Διαδίκτυο και να χρησιμοποιήσουν κάποια φίλτρα επιλογής υπηρεσιών. Αυτό γίνεται γιατί με αγαπούν και ενδιαφέρονται για την ασφάλειά μου.

16. Δεν θα χρησιμοποιήσω το Διαδίκτυο σε σπίτι φίλου μου χωρίς την άδεια των γονιών μου.

17. Αντιλαμβάνομαι ότι η χρήση του Διαδικτύου είναι ένα προνόμιο και όχι ένα δικαίωμα και θα ακολουθώ τις οδηγίες για ασφαλή χρήση του Διαδικτύου τόσο στο σπίτι μου αλλά και όταν είμαι στο Διαδίκτυο εκτός σπιτιού.

Διάφορα εργαλεία ασφάλειας Διαδικτύου

Τα λογισμικά που προσφέρουν ασφάλεια στο Διαδίκτυο χωρίζονται συνήθως σε διαφορετικούς τύπους δράσης, όπως :
Προτάσεων (suggest), Έρευνας (search), Καταγραφής (monitor), Πληροφοριών (inform), Προειδοποίησης (warn) και Μπλοκαρίσματος (block).

Δράση 1 – Προτάσεις ιστοσελίδων (suggest)
- Λευκή λίστα (white list) που περιλαμβάνει προτεινόμενες ή ελεγχθείσες ιστοσελίδες για παιδιά. Επιτρέπει την είσοδο μόνο σε αυτές.

Δράση 2 - Έρευνας (search)
- Προγράμματα που επιτρέπουν με βάση ορισμένες λέξεις ή φράσεις να ερευνήσεις το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Δράση 3 - Καταγραφής (monitor)
- Καταγράφονται οι υπηρεσίες και οι ενέργειες που γίνονται (είτε αποστολής είτε εισόδου) από τον χρήστη.

Δράση 4 - Πληροφοριών (inform)
Δημιουργούνται ορισμένα εργαλεία που προσφέρουν πληροφορίες για το περιεχόμενο μόλις ο χρήστης αρχίζει να αναζητεί το περιεχόμενο.

Δράση 5 – Προειδοποίησης (warn)
- Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση το εργαλείο προσφέρει πληροφόρηση για το περιεχόμενο και προειδοποιεί.

Δράση 6 - Mπλοκάρισμα (block)
- Το φίλτρο μπλοκάρει την είσοδο σε ανάρμοστο περιεχόμενο. Το μλποκάρισμα μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όπως:
- Να επιτρέπει τις ιστοσελίδες που έγιναν δεκτές (Λευκή Λίστα) και να μπλοκάρει αυτές που απαγορεύονται (Μαύρη Λίστα)
- Να βρίσκει λέξεις ή φράσεις στις οποίες να αντιδρά και να κάνει τις αναγκαίες ενέργειες
- Να απαγορεύει ή να επιτρέπει ομάδες ιστοσελίδων
- Να επιλέγει, όταν το περιεχόμενο είναι ανάρμοστο, το μπλοκάρισμα της αποστολής μηνύματος, την απαγόρευση της εισόδου ή άλλων ενεργειών που έχουν επιλεχθεί.
- Προσφέρει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν διαφορετικά φίλτρα για διαφορετικής ηλικίας παιδιά που ζούν στο σπίτι.


Το κείμενο είναι από το δικτυακό τόπο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥ.

- Η πάθησή μου είναι μία πραγματικότητα. Είναι ένα σύνδρομο. Δυστυχώς καταγράφω ό,τι πέσει στην αντίληψη μου χωρίς να μπορώ να το φιλτράρω, μαθαίνω με έναν ανοργάνωτο και τυχαίο τρόπο και "πετάγομαι" από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς να μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου.
- Δεν είμαι χαζός/χαζή. Το ξέρω ότι δυσκολεύομαι να μάθω κάποια απλά πράγματα. Όμως την ώρα που προσπαθώ να συγκεντρωθώ, το σώμα μου μού ζητάει να κουνηθώ και το μυαλό μου δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε αυτό που προσπαθώ. Πόσο με κουράζει αυτό!
-Όταν με ρωτάτε ευθέως για ένα γεγονός, δεν είμαι σε θέση να το περιγράψω ή μιλάω λίγο γι' αυτό. Επίσης όταν γράφω γρήγορα, ο γραφικός χαρακτήρας μου είναι άσχημος, σχεδόν δυσανάγνωστος κάτι που με απογοητεύει πολύ και ας μην το δείχνω. Τέλος όταν διαβάζω, δεν καταφέρνω να κατανοήσω το κείμενο και πολλές φορές πρέπει να μου το εξηγήσετε ξανά και ξανά.
- Δε θέλω δραστηριότητες πάνω από τις δυνάμεις μου. Κουράζομαι και απογοητεύομαι. Περιμένετε, θα μεγαλώσω!
- Οι δυσκολίες μου που συνδέονται με τη διατήρηση της προσοχής και τον αυτοέλεγχο μου χειροτερεύουν ή καλυτερεύουν κατά περιόδους, χωρίς να υπάρχει κάθε φορά λογική εξήγηση για αυτό.
- Βλέπω πόσο χαίρεστε όταν είμαι καλύτερα και βλέπω πόσο απελπίζεστε όταν "ξαναπέφτω".
- Μην πέφτετε σε αντιφάσεις. Με μπερδεύετε έτσι αφάνταστα και με κάνετε να χάνω την πίστη μου σε εσάς.
- Το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο και κουραστικό να έχετε ένα παιδί σαν εμένα. Σας ζαλίζω όλη την ώρα και συχνά ντρέπεστε για εμένα.
- Μη φοβάστε να είστε σταθεροί μαζί μου. Αυτό θα με κάνει να νοιώθω περισσότερη σιγουριά. Έτσι βάζετε τάξη στο χάος μου.
- Μην ξεχνάτε όταν με βλέπετε να είμαι πολύ ενοχλητικός και η συμπεριφορά μου είναι πολύ αρνητική (μπορεί να χτυπάω ή να βρίζω) ότι δεν θέλω να σας πληγώσω. Θέλω να είμαι "καλός" και να με αγαπάτε, αλλά δεν μπορώ να είμαι ήρεμος. Άλλωστε έχω πληγωθεί πολύ και από την απόρριψη από τους συμμαθητές και πιθανά και τους δασκάλους μου.
- Μη με βομβαρδίζετε με την έννοια του "καλού παιδιού". Κάποιες φορές θα γίνω και "κακός-ή". Αγαπάτε με για αυτό που είμαι και δώσε μου να καταλάβω ό,τι έκανα (θετικό ή αρνητικό, επιβράβευση ή επίπληξη).
- Έχω μία μεγάλη υπερευαισθησία που συνδέεται με παρορμητικότητα και κατευθύνεται από το συναίσθημα μου με αποτέλεσμα να μην αντέχω την κριτική. Η διάθεση μου μπορεί να αλλάξει γρήγορα και πολύ έντονα εξαιτίας κάποιων πολύ μικρών και ασήμαντων πραγμάτων. Θέλω να το ξέρεις αυτό κάθε φορά που με βλέπετε να κάνω "έκρηξη".
- Μη μου αφαιρείτε το δικαίωμα του να θυμώνω, ακόμη και μαζί σας. Είναι και αυτό συναίσθημα και πρέπει να εκδηλωθεί. Προστατεύστε με από τον θυμό μου και μάθετε με να τον διοχετεύω σωστά.
- Μη μου δίνετε επιπόλαιες υποσχέσεις. Νοιώθω πολύ περιφρονημένος όταν δεν τις κρατάτε.
- Μη με απειλείτε, μη με εκβιάζετε. Έτσι δεν μαθαίνω, φοβάμαι και ίσως καταφύγω στην ψευτιά ή στην επιθετική ενέργεια για να καλύψω τον φόβο μου.
- Μη μου κάνετε παρατηρήσεις μπροστά σε κόσμο αν μπορείτε. Αυτό μου το κάνουν όλοι και συνέχεια γιατί είμαι "άτακτο" και "κακό" παιδί. Θα προσέξω περισσότερο αυτό που θα μου πείτε, αν μου μιλήσετε ήρεμα, μια στιγμή που θα είμαστε οι δυο μας. Επίσης μη μου κάνετε συνεχώς παρατηρήσεις. Γιατί τότε θα χρειασθεί να προστατεύσω τον εαυτό μου κάνοντας τον κουφό.
- Έχω έντονο το αίσθημα του δικαίου. Θυμώνω πολύ και αισθάνομαι άχρηστος όταν με αδικείτε. Με ενοχλεί όταν με κατακρίνετε για κάτι που δεν μπορώ να κάνω. Το ξέρω ότι δεν μπορώ να το κάνω και θυμώνω και εγώ με τον εαυτό μου!
- Μη διανοηθείτε ποτέ, πως θα πέσει η υπόληψή σας αν μου ζητήσετε συγνώμη. Μια τίμια αναγνώριση ενός λάθους σας, μου δημιουργεί πολύ θερμά συναισθήματα απέναντί σας και μου μαθαίνει να ζητώ και εγώ συγγνώμη για τα σφάλματά μου (που μάλλον είναι και αυτά πολλά).
- Μη μου δημιουργείτε το συναίσθημα πως τα λάθη μου είναι αμαρτήματα (ενοχή). Μπερδεύονται έτσι μέσα μου όλες οι αξίες που έχω μάθει να αναγνωρίζω και μειώνεται η αυτοπεποίθησή μου.
- Έχω διαφορετικούς βιορυθμούς και μπορεί να κοιμάμαι λιγότερο απ' ό,τι τα άλλα παιδιά. Ο εγκέφαλος μου χρειάζεται χρόνο για να μπορεί να "αποσυνδεθεί". Έτσι, το πρωί συχνά χρειάζομαι χρόνο για να ξεκινήσω κανονικά τη μέρα μου και συχνά είμαι από το πρωί κουρασμένος.
- Μη δίνετε μεγάλη σημασία στις μικροαδιαθεσίες μου. Καμιά φορά δημιουργούνται ίσα - ίσα για να κερδίσω την προσοχή που ζητούσα. - Δεν δέχομαι εύκολα τη σωματική επαφή. Έχω αυτό που λένε απτική αμυντικότητα. Δέχομαι από μερικούς ανθρώπους χάδια, ενώ δεν μπορώ από άλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους αντιπαθώ. Μάλλον προτιμάω τα ελαφρά χάδια στην πλάτη.
- Αντιμετωπίζω δυσκολίες με τους συνομηλίκους μου, καθώς με την παρορμητικότητα μου δείχνω συχνά μικρότερο από την ηλικία του κάνοντας "χαζά" πράγματα. Το ξέρω ότι αντιδρώ με παρορμητικό, συχνά υπερβολικό τρόπο. Ξαφνικά ενεργώ με απρόβλεπτο τρόπο, πετάγομαι ή λέω κάτι άσχετο με τη συζήτηση την ώρα που οι άλλοι μιλούν, καταστρέφω κάποιο αντικείμενο, δεν τηρώ τους κανόνες του παιχνιδιού, θυμώνω εύκολα ή δείχνω προσβεβλημένο. Εξ αιτίας αυτού οι άλλοι ενοχλούνται ή πιστεύουν ότι "δεν είναι στα λογικά μου". Συχνά δεν με θέλουν στα σπίτια τους και αυτό σας έχει απομονώσει από τις παρέες σας.
- Μη με συγκρίνετε με άλλα παιδιά. Νοιώθω πολύ άσχημα, χάνω τον εαυτό μου. Είμαι μοναδικός-(ή).
- Μη με προστατεύετε από τις συνέπειες των πράξεων μου. Χρειάζεται καμιά φορά να πάθω για να μάθω.
- Τα πηγαίνω καλύτερα με αρκετά πιο μεγάλα παιδιά (αυτά εκτιμούν αφενός το γεγονός ότι επικοινωνούν εύκολα μαζί μου χάρη στην προθυμία μου να ασχοληθώ με νέα πράγματα και επιπρόσθετα πιστεύουν ότι ασκούν επίδραση πάνω του). Επίσης τα πηγαίνω καλά και με αρκετά μικρότερα παιδιά (αυτά επωφελούνται από την ανάγκη μου να πάρω τον ρόλο του δυνατού και να προσφέρω βοήθεια, τη στοργικότητα μου και τον ταχύτατο ρυθμό με τον οποίο αλλάζω νέα παιχνίδια). Με τους συνομηλίκους τα καταφέρνω καλά όταν αυτοί έχουν την ίδια ή ακριβώς την αντίθετη ιδιοσυγκρασία, ειδικά στην παιδική και εφηβική ηλικία.
- Μη ξεχνάτε πόσο γρήγορα μεγαλώνω όπως όλα τα παιδιά, περνώντας από διάφορες φάσεις. Σταθείτε δίπλα μου σε κάθε στιγμή και προσπαθήστε σας παρακαλώ να προσαρμόζετε την στάση σας στις ανάγκες μου.

- Μη με παραχαϊδεύετε (υπερπροστασία). Ξέρω πολύ καλά πως δεν θα πρέπει να μου δίνετε οτιδήποτε ζητώ. Σας δοκιμάζω για να δω. Θέλω να μάθω να αντέχω στις ματαιώσεις. Αλλιώς υποφέρω.
- Παίξτε μαζί μου. Σας θέλω γιατί μου αρέσετε. Σας έχω ανάγκη για να με οδηγήσετε στα μονοπάτια της φαντασίας και του παραμυθιού.
- Πηγαίνετέ με σε κάποιον ειδικό για να με βοηθήσει. Πίστεψέ με, δεν μπορείτε από μόνοι σας να αντιμετωπίσετε αυτό που μου συμβαίνει. Ελάτε σε συνεργασία με τον δάσκαλό μου. Έτσι και εκείνος θα καταλάβει ότι προσπαθείτε για εμένα και δεν είναι μόνος του αλλά και εγώ θα ξέρω ότι δεν είμαι μόνος μου στον αγώνα μου.
- Μην προσπαθείτε με τις ερωτήσεις σας να μου προσφέρετε έμμεσα την απάντηση. Έχω δικαίωμα να έχω τη δική μου γνώμη. Δώστε μου περιθώρια να την πω και να εκφράσω τα συναισθήματά μου.

Τούτο το γράμμα το πήρα από το δικτυακό τόπο της Δ.Δ.Ε. Νομού Ρεθύμνης. Κάποιος καλός συνάδελφος θα το ανάρτησε ή και θα το έγραψε. Και φυσικά δεν είναι δική μου δημιουργία. Μα μου άρεσε πάρα πολύ.


Γράμμα προς το γονιό μου

ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΟΝΙΟ ΜΟΥ

1. Μη φοβάσαι να είσαι σταθερός μαζί μου.

Αυτό θα με κάνει να νιώσω περισσότερη σιγουριά.

2. Μη με παραχαϊδεύεις.

Ξέρω πολύ καλά πως δεν πρέπει να μου δίνεις οτιδήποτε σου ζητώ.

Σε δοκιμάζω έτσι για να δω.

3. Μη με κάνεις να νιώθω μικρότερος από ότι είμαι.

Αυτό με σπρώχνει να παριστάνω καμιά φορά το «σπουδαίο».

4. Μη μου κάνεις παρατηρήσεις μπροστά στον κόσμο, αν μπορείς.

Θα προσέξω περισσότερο αυτό που θα μου πεις, αν μου μιλήσεις ήρεμα μια στιγμή που θα είμαστε οι δυο μας.

5. Μη μου δημιουργείς το συναίσθημα πως τα λάθη μου είναι αμαρτήματα.

Μπερδεύονται έτσι μέσα μου όλες οι αξίες που έχω μάθει να αναγνωρίζω.

6. Μη με προστατεύεις από τις συνέπειες των πράξεών μου.

Χρειάζεται καμιά φορά να πάθω για να μάθω.

7. Μη δίνεις σημασία στις μικροαδιαθεσίες μου.

Καμιά φορά δημιουργούνται για να κερδίσω την προσοχή που ζητώ.

8. Μη μου κάνεις συνεχώς παρατηρήσεις.

Γιατί τότε θα προστατεύσω τον εαυτό μου κάνοντας τον κουφό.

9. Μη μου δίνεις επιπόλαιες υποσχέσεις.

Νιώθω πολύ περιφρονημένος όταν δεν τις κρατάς.

10. Μην με αγνοείς όταν σου κάνω ερωτήσεις.

Γιατί θα ανακαλύψεις πως θα αρχίσω να παίρνω τις πληροφορίες μου από άλλες πηγές.

11. Μην πέφτεις σε αντιφάσεις. Με μπερδεύεις έτσι αφάνταστα και με κάνεις να χάνω την πίστη μου σε σένα.

12. Μην προσπαθείς να με κάνεις να πιστέψω πως είσαι αλάνθαστος. Είναι δυσάρεστη έκπληξη για μένα, όταν ανακαλύπτω ότι δεν είσαι.

13. Μη διανοηθείς ποτέ πως θα πέσει η υπόληψή σου, αν μου ζητήσεις για κάτι συγγνώμη.

Μια αναγνώριση του λάθους σου, μου δημιουργεί πολύ θερμά συναισθήματα απέναντί σου.

14. Μην ξεχνάς πόσο γρήγορα μεγαλώνω. Θα πρέπει να σου είναι δύσκολο να κρατήσεις το ίδιο βήμα με μένα, αλλά προσπάθησε σε παρακαλώ.

15. Μην ξεχνάς πως δεν μπορώ να αναπτυχθώ χωρίς πολύ κατανόηση και αγάπη.

Αυτό όμως δεν χρειάζεται να το πω,

Έτσι δεν είναι;

Τo παιδί σουΤούτο το γράμμα το πήρα από το δικτυακό τόπο της Δ.Δ.Ε. Νομού Ρεθύμνης. Κάποιος καλός συνάδελφος θα το ανάρτησε ή και θα το έγραψε. Και φυσικά δεν είναι δική μου δημιουργία. Μα μου άρεσε πάρα πολύ.

Μαθηματικά, μια απ΄τις μείζονες δυνάμεις που γέννησαν το σύγχρονο κόσμο

Διαβάστε εδώ την ομιλία του κ. Γ. Καρατάσιου Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης Κεν. Μακεδονίας, με τον παραπάνω τίτλο. Τη βρήκα ενδιαφέρουσα.

H επέτειος του Πολυτεχνείου σε power-point.

Δείτε εδώ την εξαιρετική δουλειά που έκανε ο συνάδελφος κ. Γιάννης Β. Κωβαίος στο Γυμνάσιο Διονύσου με αφορμή την επέτειο των γεγονότων του Πολυτεχνείου.

Aντίο

Κάντε κλικ εδώ και δείτε τη ταινία μικρού μήκους με τίτλο "Αντίο" του Σϊμου Κοροξενίδη.

Πολυτεχνείο 1973

Δείτε εδώ το video που αναφέρεται στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973. Το βίντεο είναι παραγωγή του Πα. Σχ. Δικτύου.

Πολυτεχνείο 1973: Η εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 23-χρονου

Καντε κλικ εδώ για την εν ψυχρώ εκτέλεσεση ενός 23-χρονου στα γεγονότα του Πολυτεχνείου , το 1973, από έναν έφεδρο ανθυπολοχαγό.