Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Στο παγκάκι του σταθμού...

Σε είδα να κάθεσαι στο μικρό παγκάκι του σταθμού. Κανένα βαγόνι....Μια σκοτεινή δρεζίνα μόνο , στη 2η γραμμή.... Λίγο πιό πέρα το παρατημένο κουτάβι κουνούσε την ουρά του επαιτώντας λίγα ψίχουλα, ίσως.... Σε έβλεπα που το έβλεπες με συμπόνοια....Δε γινόταν να φερθείς διαφορετικά...Είσαι άνθρωπος κι ας σε μη σε ξέρω καλά..... Τα χέρια σου κρύωναν, όχι τόσο απ τη θερμοκρασία ατης νύχτας, αλλά απ τη θερμοκρασία της ψυχής σου...Ναι, μη το αρνηθείς...οι τσέπες σου πρόσφεραν τη θαλπωρή, μιαν άλλη θαλπωρή. Διερεύνησα το πρόσωπό σου...Γεμάτο ερωτηματικά ήταν. Σκιαγραφές μιας έντασης της καθημερινότητας και τους πλαστού της εποχής μας....ήταν...Πέρασα αδιάφορα, δήθεν...Γύρισα το κεφάλι πίσω. Τα βλέμματα διασταυρώθηκαν σύμφωνα με τους νόμους της ευκλείδειας γεωμετρίας....Διέκρινα πως ξεδίψασαν οι σκέψεις σου... Μη με ρωτήσεις πως είδα....Οι διαδικασίες της μύησης είναι αφορμή για ανάβλεμμα, κάθε είδους.....Είδες ξανά το εισιτήριο του δρομολογίου που θα ταξίδευες, με νευρικότητα, είναι η αλήθεια... Σου έγνεψα....να μην ανησυχείς....Δεν επρόκειτο να υπάρξει αλλαγή δρομολογίου....Χαμογέλασες και κοίταξες ψηλά....Στο ξαναλέω....Δεν υπάρχουν ναυάγια στα ξεστρατισμένα άστρα!!!

Xτες βράδυ, στ΄Αναφιώτικα...

Και καθώς το διάβα μου συνεχίζονταν χτες βράδυ, κοντά στο ξωκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εκεί που ασκήτεψε η Αγ. Παρασκευή, δεν έχανα την ευκαιρία της βραδυνής αποτύπωσης του όμορφου νυχτερινού τοπίου....Η Ακρόπολη, η Ακρόπολη των Ελλήνων, έχει τη δική της ξεχωριστή ομορφιά. Κι εγώ ζωγράφιζα τις στιγμές των μικρών εσπερινών ωρών, με τους χρωστήρες της σκέψης μου. Πλήθος οι συνειρμοί, πλήθος τα ερωτήματα...ενώ η ατμόσφαιρα δονείτο απ την ιδιαίτερη μυρωδιά των γιασεμιών!!! Και συνέχιζα τη φόρτιση των μπαταριών της ψυχής μου!!!

Φωτό: admin

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Ενα κείμενο που έλαβα...

Από το καλό μου φίλο, συνάδελφο Μαθηματικό και Δ/ντή στο 2ο Γυμνάσιο του Γέρακα, Αντώνη Τζανακάκη,  πήρα το παρακάτω κείμενο. Μου άρεσε πολύ και το δημοσιεύω εδώ. Φίλε, πολύ σ΄ ευχαριστώ.


Πρέπει να τολμάμε, με την πλήρη έννοια  της λέξης, να μιλάμε  για αγάπη χωρίς να φοβόμαστε μη μας πουν γελοίους, υπερβολικά συναισθηματικούς, ή μη επιστημονικούς, αν όχι αντιεπιστημονικούς .Πρέπει να τολμάμε για να πούμε επιστημονικά, όχι απλώς να φλυαρούμε, ότι  μελετάμε, μαθαίνουμε, διδάσκουμε, γνωρίζουμε με ολόκληρο το σώμα μας. Τα κάνουμε όλα αυτά με συναίσθημα, με πάθος, με επιθυμίες, με φόβο και με κριτική σκέψη. Ωστόσο, ποτέ δε μελετάμε, δεν μαθαίνουμε, δεν διδάσκουμε ή δεν γνωρίζουμε μόνο με την κριτική σκέψη. Πρέπει να τολμάμε έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να διδάσκουμε για πολύ καιρό υπό συνθήκες που ξέρουμε πολύ καλά : χαμηλός μισθός, έλλειψη σεβασμού, και με τον πανταχού παρόντα κίνδυνο να γίνουμε θύματα του κυνισμού. Πρέπει να τολμάμε να μάθουμε πώς να τολμάμε, για να λέμε όχι στη  γραφειοκρατικοποίηση του νου  στην οποία είμαστε εκτεθειμένοι κάθε μέρα. Πρέπει να τολμάμε, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε ακόμα κι όταν ακόμα από υλικής άποψης μας συμφέρει περισσότερο να πάψουμε να τολμάμε.

                                                    Paulo Freire

Η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε την ανάρτηση απ το antikleidi.com.

Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα

Δείτε εδώ εντυπωσιακές φωτογραφίες απ το δικτυακό τόπο antikleidi.com

Τσακίζει η ανεργία των νέων

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Γιάννη Κατόφωλου.

Αξιοπιστία και εμπιστοσύνη για να ξαναπάρει εμπρός η οικονομία

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Κώστα Μητρόπουλου.

Η διελκυστίνδα της Ιστορίας και η ατομική μας ευθύνη

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Μιχάλη Πεγκλή.

Θέματα προσομείωσης ΟΕΦΕ στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης Γ΄ Λυκείου

Δείτε τα παρακάτω.
Πηγή:eisatopon.blogspot.com


ΟΕΦΕ 2013

Μάθε, παιδί μου, γράμματα

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα του Ανδρέα Δρυμιώτη.

Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Μια σκέψη και μια τύψη....

Μια σκέψη και μια τύψη....Σ΄εκείνη την όχθη δε σου μίλησα για το κύκνο και το κύκλο....Και καθώς ξέρεις τη μεγάλη μου αγάπη μου για τους κύκλους!!! τολμώ να σου πω πως οι τελευταίοι δείχνουν έντονα την ομορφιά της συμμετρίας τους όταν στο κέντρο τους βρεθεί τυχαία ένας κύκνος....
Φωτό: admin

Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

Σ΄εκείνη τη γωνία...


Σ΄εκείνη τη γωνία, πλάι απ το μικρό σταθμό, τούτη η εικόνα που αποτύπωσα ήταν όντως γεμάτη χρώματα μιας όμορφης, μικρής, δικής μου πατρίδας...Κι αν ρωτήθηκα, για το κόστος....είπα πως δεν είναι δυνατό να κοστολογείς την ομορφιά, την ομορφιά που η φύση δίνει αβίαστα και απλόχερα...Να σου πω και κάτι άλλο....Δε ξεχνώ πως ένα λουλούδι μου πρόσφερε ένα απ τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής μου....Σταμάτησα λοιπόν και αποτύπωσα τούτα τα λουλούδια....Για να νάναι και τούτο το καλοκαίρι όμορφο. Συν Θεώ, πάντα. Τη βοήθειά Του επικαλέστηκα στο μικρό ξωκκλήσι, δίπλα απ το δάσος σήμερα!!! Άκουσα τις μυστικές συνάξεις των αόρατων δυνάμεων...ΓΕΝΟΙΤΟ, ψιθύρισα!!!

Eπίσκεψη σε μικρές πατρίδες της ψυχής μου, σήμερα...

Ραντεβού με την ιστορία είχα σήμερα. Είδα, σκέφτηκα αποτύπωσα, προβληματίστηκα....Κάτω απ τα πανύψηλα δέντρα του ιστορικού τόπου περπάτησα ανηφορικά μονοπάτια, μίλησα με ψυχές, και όχι μόνο. Κι ύστερα , περπατώντας γύρω-γύρω απ την πανέμορφη μικρή λίμνη, καθώς ξεκούραζα τη κουρασμένη σκέψη μου, μ άρεσε πολύ το καινούργιο τοπίο. Το ερωτεύτηκα και έδωσα ένα νέο ραντεβού εκεί....Κι ήρθε εκείνο το τόσο νόστιμο καφεδάκι στο μικρό σταθμό, μαζί με όμορφη κουβεντούλα περί πολλών.....Κι όπως είπα...λίγο πιό μετά....ναι!!! σήμερα επισκέφτηκα μικρές πατρίδες της ψυχής μου....

Στο Μακρονήσι, ένα μαγιάτικο πρωινό...

Στη Μακρόνησο, ένα μαγιάτικο πρωινό, όταν θέλησα η επίσκεψή μου εκεί να είναι ένα μνημόσυνο των ψυχών, του Καπετάνιου του ΕΛΑΣ Γ.Ρ και του μετέπειτα Στρατηγού του Κυβερνητικού Στρατού Ν.Σ. Μια ιστορία δύο αγαπημένων φίλων που οι διχαστικές γραμμές που ξένοι επέβαλλαν στην πατρίδα μας, δεν επηρέασαν ούτε στο ελάχιστο. Μια ιστορία αληθινής φιλίας που ούτε τα ξερονήσια, ούτε η στρατιωτική δικτατορία, ούτε ο καταραμένος εμφύλιος άφησαν να νοθευτεί. Η φιλία τους ήταν αδιαμφισβήτητη μέχρι το τέλος της ζωής , καθενός τους!!! Μια ιστορία που κάποτε θέλω να καταγράψω δημόσια!!! Ποτέ δε ξεχάσω τη κουβεντούλα μου με τον καπετάνιο, που μου μιλούσε και η συναισθηματική φόρτιση έφτανε μέχρι δακρύων!!!


Eδώ ο admin με φόντο τους φούρνους του νησιού.

Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν λιγότερο τα αυτοκίνητά τους

Με προβλημάτισε η ανάγνωση τούτου του δημοσιεύματος. Αν θέλετε να το διαβάστε κάντε κλικ εδώ.

«Η εξουσία χωρίς την κατάχρησή της, χάνει τα θέλγητρά της»

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το άρθρο του Ανδρέα Δρυμιώτη.

Πολυγενεακοί χώροι εργασίας και οι διαφορετικές αντιλήψεις

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε ένα άρθρο που μου άρεσε πολύ.

Μπούμερανγκ η φθηνή και παράνομη εργασία

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Οι ΕΛΓΑ, ο ΟΑΕΔ και το «πάρτι» προς τις εκλογές

Διαβάστε εδώ ένα εξαιρετικό άρθρο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Θ.Λάλας -Σίμουρ Πέιπερτ - Ο γκουρού της εκπαίδευσης

Kάντε κλικ εδώ και διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση από το antikleidi.com