Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος σήμερα 31/5


«Προσβλήθηκα από καρκίνο»
Με προσωπική μαρτυρία ο Κ.Στεφανής αφυπνίζει για τους κινδύνους του καπνίσματος
Στη φωτό ο ακαδημαϊκός και καθηγητής κ. Κ. Στεφανής με το καθηγητή καρδιολογίας κ. Δ. Κρεμαστινό.

«Είμαι εδώ ως ζωντανό -ακόμη- παράδειγμα των αρνητικών συνεπειών από το συστηματικό κάπνισμα». Ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής μιλά δημοσίως για την προσβολή του από καρκίνο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.

Σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (Πέμπτη, 31 Μαΐου) ο Κώστας Στεφανής μίλησε με θάρρος για την προσβολή του από καρκίνο του πνεύμονα έπειτα από συστηματικό κάπνισμα.

«Όταν έπαθα το πρώτο 'εμφραγματάκι', είχε ήδη αρχίσει ύπουλα η δυσχέρεια της αναπνοής και ο βήχας, ο λεγόμενος τσιγαρόβηχας, και η αρχή της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Δύο χρόνια αργότερα είχα την πρώτη ανακοπή και την 'αναίμακτη' επέμβαση παράκαμψης μπαϊπάς.

»Για να μην πολυλογώ αναφέροντας τα ενδιάμεσα επεισόδια, καταλήγω στην τελευταία -προ διετίας- συνέπεια, δηλαδή του καρκίνο του πνεύμονα. [...] Είμαι εδώ ως ζωντανό -ακόμη- παράδειγμα των αρνητικών συνεπειών από το συστηματικό κάπνισμα» είπε ο πρώην υπουργός Υγείας, χαρακτηρίζοντας το τσιγάρο ως τον υπ' αριθμόν ένα δολοφόνο της ανθρωπότητας.

Στη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επισημάνθηκε ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα 20.000 άνθρωποι από καρκίνο του πνεύμονα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, έμφραγμα, εγκεφαλικό και πολλές άλλες νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα.

Οι ειδικοί σημείωσαν πως σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα το 30% των θανάτων σε άτομα ηλικίας 35 έως 69 ετών οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ αντίστοιχο ποσοστό θανάτων που προκαλούνται από καρκίνους (30%) οφείλονται στην ίδια αιτία. Οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές.

«Έφθασε πλέον ο χρόνος για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων. Όλος ο πολιτισμένος κόσμος, εκτός από την ενδελεχή ενημέρωση, προχωρεί και στο θέμα απαγορεύσεως του καπνίσματος, σε ευρύτατη κλίμακα, μαζί με την εισαγωγή μαθήματος Αγωγής Υγείας κατά του Καπνίσματος στα σχολεία» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Δ.Κρεμαστινός.

Οι ειδικοί προσκόμισαν στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την κατά κεφαλή κατανάλωση προϊόντων καπνού και το ποσοστό ατόμων άνω των 15 ετών που καπνίζουν συστηματικά. Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην έβδομη θέση διεθνώς ως προς τις διαφημιστικές δαπάνες για προϊόντα καπνού.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου