Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Φωτό από το ξωκκλήσι της Αγ. Παρασκευής στην Οινόη του Μαραθώνα

Πριν λίγη ώρα τα βήματά μου με οδήγησαν στο μικρό ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στην περιοχή Οινόη του Μαραθώνα. Η περιοχή της Οινόης βρίσκεται αριστερά του δρόμου που οδηγεί στη λίμνη και είναι πανέμορφη. Ο τόπος είναι οικείος επειδή αρκετές φορές είναι ο προορισμός ενός σχολικού περίπατου των μαθητών του Γυμνασίου μας. Φτάνοντας εκεί συνάντησα τον αγαπητό μου και σεβαστό γνώριμο κ. Στέλιο Πλακίτση. Ο κ. Στέλιος Πλακίτσης είναι ζωντανή ιστορία για τον Μαραθώνα. Είπαμε πολλά και συμφωνήσαμε να ξαναβρεθούμε για να μου δώσει πληροφορίες για τοποθεσίες του τόπου μας , στην προσπάθειά μου να τις παρουσιάσω εδώ. Ο ίδιος μου είπε πως η μικρή εκκλησία της Αγ. Παρασκευής που εορτάζει σήμερα χτίστηκε αρχικά το 1824 από ορθόδοξους κατοίκους της περιοχής. Οι Τούρκοι όμως την γκρέμισαν και γκρεμισμένη έμεινε μέχρι το 1880 που ξαναχτίζεται με φροντίδα του τότε Δημάρχου Κουτσογιαννόπουλου. Η αφορμή για την εκ νέου οικοδόμηση ήταν το γεγονός πως όταν κάποιοι θέλησαν να πάρουν πέτρες από τα ερείπια για να τις χρησιμοποιήσουν αλλού, βρήκαν εικόνες κάτω από τα χαλάσματα. Η εκκλησία καίγεται το 1936 αλλά αμέσως ξανακτίζεται και ένας ευλαβής Μαραθωνίτης προσφέρει τα χρήματα για την κατασκευή της ξύλινης πόρτας στην μνήμη του γιού του. Ο ναός κινδύνεψε να καεί στην περσινή μεγάλη φωτιά ( του 2009 ) και σώθηκε την τελευταία στιγμή. Δέντρα μα και ένα σπίτι κάηκαν τριγύρω αλλά η εκκλησία σώθηκε με μικρές ζημιές. Μεγάλη ας είναι η χάρη της Αγίας κι ας αξιώσει όλους μας να ανάψουμε και του χρόνου κερί στη γιορτή της.

Το εκκλησάκι όπως φαίνεται από το δρόμο φτάνοντας εκεί.Η πόρτα της εκκλησίας αφιέρωμα ενός Μαραθωνίτη στην μνήμη του γιού του στα χρόνια τα παλιά, που αναπαλαιώθηκε και συντηρήθηκε πρόσφατα δαπάναις του κ. Στέλιου Πλακίτση.Η πέτρινη κρήνη στην αυλή της εκκλησίας.Μια εικόνα της Αγ. Παρασκευής εντός του Ι. Ναού.Μια άλλη εικόνα στολισμένη με λουλούδια και στο βάθος η Ωραία Πύλη.Το κερί των πιστών είναι ελπίδα άρσης των βασάνων της ζωής.Η στολισμένη εικόνα από κοντά.Η είσοδος της εκκλησίας.Ο χώρος γύρω από την είσοδο.Ο κ. Στέλιος Πλακίτσης μη αναμένοντας , ίσως, την επίσκεψη του admin.΄Αλλη άποψη του γύρω χώρου.Η Αγ. Παρασκευή από το πλάι.

1 σχόλιο:

Marathonian Warrior είπε...

κ. Σπυρόπουλε Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας για τον Μαραθώνα. Ο πατέρας του Σ.Π ήταν πρωτοπόρος στα πανυγύρια -διοργανωτής- .