Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Μελέτη εξετάζει γιατί η μνήμη του φόβου έχει εμποτιστεί στον εγκέφαλό μας

 Το να ζήσετε ένα τρομακτικό γεγονός είναι πιθανόν κάτι που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Αλλά γιατί να μένει στη μνήμη σας  όταν άλλα είδη περιστατικών γίνονται όλο και πιο δύσκολο να θυμηθείτε με το πέρασμα του χρόνου;

Μια ομάδα νευροεπιστημόνων από το Tulane University School of Science and Engineering και Tufts University School of Medicine μελετούν τον σχηματισμό αναμνήσεων φόβου στο συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου -- την αμυγδαλή -- και πιστεύουν ότι γνωρίζουν έναν μηχανισμό.

Με λίγα λόγια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο νευροδιαβιβαστής του στρες νορεπινεφρίνη, επίσης γνωστός ως νοραδρεναλίνη, διευκολύνει την επεξεργασία του φόβου στον εγκέφαλο διεγείροντας έναν συγκεκριμένο πληθυσμό ανασταλτικών νευρώνων στην αμυγδαλή για να δημιουργήσει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο εκρήξεων ηλεκτρικών εκκενώσεων. Αυτό το εκρηκτικό μοτίβο ηλεκτρικής δραστηριότητας αλλάζει τη συχνότητα της ταλάντωσης των εγκεφαλικών κυμάτων στην αμυγδαλή από κατάσταση ηρεμίας σε κατάσταση διέγερσης που προάγει το σχηματισμό αναμνήσεων φόβου.

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Communications ότι η έρευνα διεξήχθη από τον καθηγητή κυττάρων Tulane και μοριακής βιολογίας Jeffrey Tasker, την έδρα Catherine and Hunter Pierson στη Νευροεπιστήμη και τον διδακτορικό του φοιτητή Xin Fu.

Ο Tasker χρησιμοποίησε το παράδειγμα μιας ένοπλης ληστείας. «Αν σας κρατούν υπό την απειλή του όπλου, ο εγκέφαλός σας εκκρίνει ένα σωρό νευροδιαβιβαστές του στρες νορεπινεφρίνη, παρόμοια με μια έκρηξη αδρεναλίνης», είπε.

"Αυτό αλλάζει το μοτίβο ηλεκτρικής εκφόρτισης σε συγκεκριμένα κυκλώματα του συναισθηματικού σας εγκεφάλου, με κέντρο την αμυγδαλή, η οποία με τη σειρά της μεταφέρει τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση αυξημένης διέγερσης που διευκολύνει το σχηματισμό μνήμης, τη μνήμη φόβου, καθώς είναι τρομακτική. Αυτή είναι η ίδια διαδικασία. Πιστεύουμε ότι αυτό πάει στραβά στο PTSD και το κάνει να μην ξεχνάτε τραυματικές εμπειρίες».

Αυτή η έρευνα διεξήχθη από το εργαστήριο Tasker και διεξήχθη σε συνεργασία με το εργαστήριο Jonathan Fadok του Tulane και το Jamie Maguire labor of Tufts. Ο Fadok είναι επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας που είναι κάτοχος του καθηγητή Burk-Kleinpeter Inc. στην Επιστήμη και τη Μηχανική στο Tulane. Ο Maguire είναι αναπληρωτής καθηγητής νευροεπιστήμης στο Tufts School of Medicine.

Πηγή: Science Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου