Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Πως η χούντα παγίδευσε τον Μακάριο τον Ιούλιο του 1974

Διαβάστε εδώ το άρθρο του κ. Μακάριου Δρουσιώτη από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

3 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ,

    ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΑΖΛ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ!
    ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΚΑΙ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ, ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΓΕΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε κι αναγνώστη του ιστολογίου μου.

    Όντως μας λείπουν πολλά κομμάτια της ιστορίας της εποχής εκείνης. Διαβάζοντας όμως παθιασμένα και ανατρέχοντας σε πολλές πηγές, τόσο περισσότερο μου εδραιώνεται η πεποίθηση μιας πολύ μεγάλης προδοσίας στην οποία αναμείχθηκαν ξένοι μα και ΄Ελληνες. Και αυτό που με προβληματίζει περισσότερο, είναι πως στους ΄Ελληνες που πρόδωσαν ήταν και στρατιωτικοί...
    Αν είναι δυνατόν ποτέ, η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική μιας χώρας να ασκείται από μικρόβαθμους ένστολους, όπως συνέβαινε εδώ το 1974...Ναι έτσι συνέβαινε.
    Μα και κάτι ακόμη. Ο Μακάριος έκανε λάθη πολλά. Εγωιστική συμπεριφορά επέδειξε και τράβηξε το σχοινί ίσως, ενώ δεν έπρεπε να το κάνει. Νομίζω όμως πως είχε τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού ηγέτη με μεγαλύτερη εμβέλεια από εκείνην που είχε η χώρα του στη παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.
    Σίγουρα η ιστορία θα τον κρίνει οριστικά σε μεταγενέστερα χρόνια. Όμως το πραξικόπημα της 15/7/1974 , ήταν η καλύτερη ευκαιρία για τους γείτονές μας να πραγματοποίησουν τα σχέδιά τους. Εκείνα που για χρόνια πολλά οργάνωναν και έψαχναν την κατάλληλη ευκαιρία να τα πραγματοποιήσουν. Και δυστυχώς την ευκαιρία τους την πρόσφεραν Έλληνες που είχαν ορκιστεί "πίστη στην πατρίδα". Λανθασμένα όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ/ΕΠΙΟΡΚΟΙ, ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ 7ετιας!
    ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ, ΕΠΙΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΝ ΓΕΝΕΙ, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΠΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ ΓΙΑ ΜΙΑ 7ετια, ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
    ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ,ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΝΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ, ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΟΥ '74. ΑΣ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ' ΟΨΗ ΜΑΣ ΟΤΙ, Η ΧΟΥΝΤΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ '67 ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ ΦΑΝΗΚΑΝ ΜΕΤΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ! Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟΧΕΥΕΙ, ΠΑΝΤΑ, ΣΕ ΜΑΚΡΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΓΑΛΟ!
    ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΧΟΥΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΠΛΕΟΝ, ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ[ΟΧΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ :)] ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΜΠΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΕΟΚ! ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΤΡΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΟΚ...
    ΟΜΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ, ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ Σ' ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΟΠΟ! ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή