Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Συμβουλές προς γονείς για τη χρήση του διαδικτύου απ τα παιδιά τους.

Συμβουλές για γονείς  

Ενημερωθείτε για τη χρήση του διαδικτύου και συμμετέχετε στο "σερφάρισμα" των παιδιών σας. 

Ανακαλύψτε δικτυακούς τόπους με επιμορφωτικό, ψυχαγωγικό και ενημερωτικό περιεχόμενο ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας.  

Μην απαγορεύετε στα παιδιά σας την πλοήγηση στο διαδίκτυο από τον υπολογιστή σας. Μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή εκτός σπιτιού.  

Ο υπολογιστής σας θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται από όλα τα μέλη της οικογένειας και όχι "κρυμμένος" στο γραφείο ή το υπνοδωμάτιο. 

Η οθόνη θα πρέπει να είναι στραμμένη πάντα προς το κέντρο του δωματίου, ώστε να μπορούν οι γονείς να ελέγχουν τις δραστηριότητες των παιδιών τους στον κυβερνοχώρο.  

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση που τα παιδιά σας χρησιμοποιούν chatrooms. 

Περάστε τους το μήνυμα ότι δεν δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία σε κανέναν, και δεν συναντάμε ποτέ αγνώστους που "γνωρίσαμε" μέσω των chatrooms χωρίς τη συνοδεία κάποιου γονιού.  

Μην δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία, το όνομά σας τη διεύθυνσή σας, το τηλέφωνό σας, ή φωτογραφίες σας σε αγνώστους, που "συναντάτε" στο Ιντερνέτ.  

Εγκαταστήστε ένα λογισμικό φίλτρο στον υπολογιστή σας, το οποίο θα αποκλείει τη δυνατότητα προσπέλασης σε ιστοσελίδες με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο.  

Μάθετε πού μπορείτε να απευθυνθείτε σε περίπτωση που συναντήσετε υλικό με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο στο Ιντερνέτ. 

Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. 

Ασχοληθείτε με το πως δουλεύει το Ιντερνέτ και αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά σας στον κυβερνοχώρο και μάθετε από αυτά.  

Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας είναι ενήμερα ότι πρέπει να ανησυχούν για αγνώστους που συναντούν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

 Όπως ακριβώς είμαστε ανήσυχοι όταν άγνωστοι χτυπάνε την πόρτα του σπιτιού μας, έτσι δεν πρέπει τα παιδιά να δίνουν προσωπικές πληροφορίες για τους εαυτούς τους.  

Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα chatrooms (δωμάτια συνομιλίας), χωρίς την επίβλεψη σας. 

Μην αφήσετε ποτέ τα παιδιά σας να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του Ιντερνέτ χωρίς να είστε και εσείς μαζί.  

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να προτιμούν τις ιστοσελίδες που εσείς θέλετε και όχι αυτές που θεωρείτε ανάρμοστες.  

Συζητήστε με τα παιδιά σας για την ασφάλεια του Ιντερνέτ. 

Συζητώντας τους μελλοντικούς κινδύνους μέσω του Ιντερνέτ με τα παιδιά χρειάζεται να δείξετε ευαισθησία και έγνοια έτσι ώστε να κατανοήσουν και τα ίδια τους κινδύνους.  

Γνωρίστε ποιους πρέπει να ενημερώσετε και εν ανάγκη να καταγγείλετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό και παράνομο περιεχόμενο στο Ιντερνέτ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου