1) Αν οι είναι θετικοί πραγματικοί αριθμοί να αποδείξετε ότι:
2) Έστω ένα οξυγώνιο τρίγωνο με ορθόκεντρο και έστω το μέσο της . Η κάθετη από το σημείο προς την την τέμνει στο σημείο και έστω το συμμετρικό του ως προς την . Οι προβολές του πάνω στις , και είναι τα σημεία αντίστοιχα. Αν είναι ένα σημείο ώστε το περίκεντρο του τριγώνου να είναι το μέσο του τμήματος να αποδείξετε ότι το βρίσκεται επί της ευθείας .
3) Ονομάζουμε λωρίδα πλάτους το σύνολο των σημείων που βρίσκονται ανάμεσα ή πάνω σε δύο παράλληλες ευθείες που απέχουν απόσταση . Έστω ένα σύνολο από σημεία () στο επίπεδο που είναι τέτοιο ώστε οποιαδήποτε διαφορετικά σημεία του συνόλου να μπορούν να καλυφθούν από μία λωρίδα πλάτους . Να αποδείξετε ότι τα σημεία του συνόλου μπορούν να καλυφθούν από μία λωρίδα πάχους .
4) Για οποιοδήποτε ακέραιο (), συμβολίζουμε με το άθροισμα όλων των θετικών ακεραίων που ο καθένας είναι ίσος το πολύ με και δεν είναι πρώτος προς το . Να αποδείξετε ότι για οποιοδήποτε αριθμό n και οποιοδήποτε πρώτο p.
Από τον δικτυακό τόπο mathematica.gr
Eπισκέπτεστε το ιστολόγιο του Δημ. Σπυρόπουλου, Καθηγητή Μαθηματικών. Θέλω να σας επισημάνω οτι τα μαθηματικά που είχα την προνομία να σπουδάσω είναι ένα εργαλείο σκέψης και προβληματισμού. Χαίρομαι να το χρησιμοποιώ στη ζωή μου... Kι όπως είπε ο μεγάλος Κ. Παλαμάς "Κι αν πλήθος τ΄άσχημα, κι αν είν΄ τ΄ άδεια αφέντες, φτάνει μια σκέψη, μια ψυχή, φτάνεις εσύ, εγώ φτάνω, να δώσουμε νόημα στων πολλών την ύπαρξη. ΄Ενας φτάνει..."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου