Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Aπάντηση στο χθεσινό τεστ

Για τη πρώτη σειρά αριθμών ο επόμενος αριθμός είναι το 90.

Ιδού το γιατί



9= 2.4+1

20= 2.9+2

43= 2.20+3

ενώ 90= 2.43+4


Για τη δεύτερη σειρά αριθμών ο επόμενος αριθμός είναι το 24.

Γιατί

3+2=5

5.2=10

10+2=12

ενώ 12.2=24






3 καταπληκτικές εφηβικές φωνές

Αφού κλείσετε τη μουσική στα δεξιά του blog ακούστε τρεις εξαιρετικές εφηβικές φωνές σε γνωστή μελωδία. Το βρήκα αναρτημένο σε blog συμπατριώτισσας και μέ συνάρπασε η ακουστική απόλαυση.

Η άλωση της Πόλης

΄Ισως ρωτήσετε γιατί από σήμερα ανάρτησα τα σχετικά με την επέτειο της άλωσης της Επτάλοφης. Από τη παραμονή η μεγάλη αγωνία και ορατή η οδύνη που ερχόταν. Διαβάστε λοιπόν...

Ο Ρώσος ιστορικός Ντιμίτρι Καντεμίρ (1673-1723) έζησε πολλά χρόνια στην Τουρκία και μελέτησε τα αυτοκρατορικά αρχεία. Αυτός υποστηρίζει πως στις 27 Μαΐου ο Παλαιολόγος αποφάσισε να στείλει διαπραγματευτές στον σουλτάνο, προκειμένου να παραδώσει την Πόλη. Οι πρέσβεις έγιναν δεκτοί με θέρμη από τον σουλτάνο και επιτεύχθηκε η συμφωνία.
Ο Καντεμίρ συνεχίζει την αφήγησή του και σημειώνει πως ο σουλτάνος ήθελε να προσθέσει ορισμένους όρους στη συμφωνία και για το λόγο αυτό έστειλε πρεσβευτές στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί δέχτηκαν την επίθεση των φρουρών, οι οποίοι δεν γνώριζαν την ιδιότητα τους. Τότε ο Μωάμεθ διέταξε γενική επίθεση. Ο Καντεμίρ γράφει πως κατά την έφοδο σκοτώθηκαν αρκετοί, μαζί τους και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Όταν οι Τούρκοι είχαν καταλάβει τη μισή πόλη, οι αμυνόμενοι σήκωσαν λευκές σημαίες και επικαλέστηκαν τη συμφωνία μεταξύ του αυτοκράτορα και του σουλτάνου. Την επομένη, ο σουλτάνος μπήκε στην Πόλη και απευθύνθηκε προς τους χριστιανούς: «Στη συνθήκη που συνομολογήσαμε σας υποσχέθηκα ότι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια θα μείνουν άθικτα και καμία προσβολή δεν θα γίνει στη θρησκεία σας. Επειδή εγώ κατέλαβα την Πόλη κατά το ήμισυ με τα όπλα και κατά το ήμισυ δια παραδόσεως, θεωρώ δίκαιο οι θρησκευτικοί χώροι που υπάρχουν στο τμήμα που κατέλαβα να μεταβληθούν σε τζαμιά. Τα υπόλοιπα θα αφεθούν στην κατοχή των χριστιανών».
Είναι μια άλλη ιστορική άποψη. Αλλά το γεγόνός ήταν πως η Πόλη έπεσε...

Σαν σήμερα πριν 556 χρόνια...

Aθάνατος, μαρμαρωμένος ή όχι!!!


556 χρόνια από την ΄Αλωση. Από τη κατάλυση του τότε και την αρχή μιας άλλης γκρίζας εποχής. Πρέπει να θυμόμαστε σήμερα. Μα και τις δικές μας ευθύνες...