Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Έρευνα: Οι μαθητές «έμειναν πίσω» εξαιτίας της πανδημίας, κυρίως στα Μαθηματικά

 Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από τη lifo.gr.

Διεθνής Ημέρα Μαθηματικών για όλους

 Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από την ομάδα ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ που αναφέρεται στην αυριανή Διεθνή ημέρα των Μαθηματικών.

Οι διάδοχοι του Μ.Αλεξάνδρου

 Δείτε παρακάτω το βίντεο από το Young HistorianGr.


Για να σας δώσω όλους λίγο στα μάτια. Το τελευταίο μάθημα του Δημήτρη Λιαντίνη.

 

Ο επικεφαλής επιστήμονας της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας περιγράφει πιθανές βλάβες, οφέλη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά.

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ — Όταν πρόκειται για τους πιθανούς κινδύνους ή τα οφέλη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά, δεν θα πρέπει να εξετάζουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνολικά, αλλά να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που είναι ενσωματωμένες σε κοινωνικές πλατφόρμες και στις οποίες τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς ορισμένα χαρακτηριστικά και περιεχόμενα που ενυπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και η συμπεριφορά των χρηστών, μπορεί να επηρεάζουν τα παιδιά μας τόσο για καλό όσο και για κακό, δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμης της APA Mitch Prinstein, PhD, στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Και η ηλικία στην οποία τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας τομέας που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, είπε.

«Οι αναπτυξιακοί νευροεπιστήμονες αποκάλυψαν ότι υπάρχουν δύο εξαιρετικά κρίσιμες περίοδοι για την προσαρμοστική νευρική ανάπτυξη», είπε ο Πρίνσταϊν σε γραπτή μαρτυρία. «Ένα από αυτά είναι το πρώτο έτος της ζωής. Η δεύτερη αρχίζει στην αρχή της εφηβείας και διαρκεί μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή (δηλαδή από περίπου 10 έως 25 ετών). Αυτή η τελευταία περίοδος είναι πολύ σημαντική, καθώς αυτό συμβαίνει όταν σε μεγάλο αριθμό νέων προσφέρεται σχετικά απεριόριστη πρόσβαση σε συσκευές και απεριόριστη ή χωρίς επίβλεψη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών».

Στην εφηβεία, είπε, τα παιδιά αρχίζουν να λαχταρούν κοινωνικές ανταμοιβές, όπως ορατότητα, προσοχή και θετική ανατροφοδότηση από τους συνομηλίκους. «Αντίθετα, περιοχές [του εγκεφάλου] που εμπλέκονται στην ικανότητά μας να αναστέλλουμε τη συμπεριφορά μας και να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς (δηλ. ο προμετωπιαίος φλοιός) δεν αναπτύσσονται πλήρως μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή (δηλαδή, περίπου 10-15 χρόνια αργότερα)», είπε. «Με άλλα λόγια, όταν πρόκειται για τη λαχτάρα των νέων για κοινωνική προσοχή, είναι «όλα πεντάλ γκαζιού χωρίς φρένα».

Ο Πρίνσταϊν εξήγησε ότι μια επίπτωση αυτών των ευρημάτων είναι ότι τα παιδιά μπορεί να μην έχουν την ικανότητα να συγκρατούνται από το να χρησιμοποιούν υπερβολικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 50% των εφήβων αναφέρουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κλινικής εξάρτησης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περιέγραψε επίσης αρκετούς πρόσθετους τομείς ανησυχίας που έχουν προκύψει από την επιστημονική έρευνα. Οι ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαινομενικά υπάρχουν για να ενθαρρύνουν τις κοινωνικές συνδέσεις, είπε. Αλλά πολλοί νέοι χρησιμοποιούν τους ιστότοπους για να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους, αναζητώντας «μου αρέσει» και άλλες μετρήσεις αντί για υγιείς, επιτυχημένες σχέσεις.

«Με άλλα λόγια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν τις «άδειες θερμίδες της κοινωνικής αλληλεπίδρασης» που φαίνεται να βοηθούν στην ικανοποίηση των βιολογικών και ψυχολογικών μας αναγκών, αλλά δεν περιέχουν κανένα από τα υγιή συστατικά που είναι απαραίτητα για να αποκομίσουμε οφέλη», είπε.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για αρνητική επιρροή από συνομηλίκους μεταξύ των εφήβων, καθώς και για εθιστική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άγχος, πρόσθεσε, επικαλούμενος έρευνα που δείχνει ότι πολλοί νέοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο από όσο σκοπεύουν και ότι δυσκολεύονται να σταματήσουν τη χρήση τους. .

«Η βιολογική ευπάθεια των νέων στην τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η συχνή χρήση αυτών των πλατφορμών έχει επίσης τη δυνατότητα να αλλάξει τη νευρική ανάπτυξη των νέων, καθώς ο εγκέφαλός μας αναπτύσσεται ως απάντηση στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε», είπε. «Πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με αλλαγές στη δομική ανάπτυξη του εγκεφάλου (δηλαδή, αλλαγή του μεγέθους και των φυσικών χαρακτηριστικών του εγκεφάλου).»

Ο Πρίνσταϊν επεσήμανε επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με την πρόσβαση των νέων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που γοητεύουν την ακατάστατη διατροφή, το κόψιμο και άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές.

"Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό το περιεχόμενο δεν αφαιρείται ούτε περιλαμβάνονται σε αυτό προειδοποιήσεις ενεργοποίησης για την προστασία των ευάλωτων νέων από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έκθεση σε αυτό το περιεχόμενο στη δική τους συμπεριφορά", είπε. "Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για τις πλατφόρμες να αναπτύξουν εργαλεία για το φιλτράρισμα του περιεχομένου, την εμφάνιση προειδοποιήσεων και τη δημιουργία δομών αναφοράς για τον μετριασμό αυτών των βλαβών."

Ένας άλλος τομέας ανησυχίας είναι τι χάνουν οι νέοι αφιερώνοντας τόσες πολλές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης —ειδικά τον ύπνο, τον οποίο χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη.

«Η έρευνα δείχνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με κακές σχολικές επιδόσεις, δυσκολίες στην προσοχή, ρύθμιση του άγχους και αυξημένο κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα», είπε. «Η νευροεπιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι τα ασυνεπή προγράμματα ύπνου σχετίζονται με αλλαγές στη δομική ανάπτυξη του εγκεφάλου στα εφηβικά χρόνια. Με άλλα λόγια, η ενασχόληση των νέων με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσει καταστροφικά το μέγεθος του εγκεφάλου τους».

Αλλά δεν είναι όλα άσχημα νέα. Ορισμένες έρευνες καταδεικνύουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με θετικά αποτελέσματα που μπορούν να ωφελήσουν την ψυχική υγεία των νέων, σύμφωνα με τον Prinstein.

«Ίσως το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η ψυχολογική έρευνα δείχνει ότι οι νέοι δημιουργούν και διατηρούν φιλίες στο διαδίκτυο. Αυτές οι σχέσεις προσφέρουν συχνά ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με μια πιο διαφορετική ομάδα συνομηλίκων από ό,τι εκτός σύνδεσης, και οι σχέσεις είναι στενές και ουσιαστικές και παρέχουν σημαντική υποστήριξη στους νέους σε περιόδους άγχους», είπε. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για νέους με περιθωριοποιημένες ταυτότητες, συμπεριλαμβανομένων φυλετικών, εθνοτικών, σεξουαλικών και μειονοτήτων φύλου.

Ο Πρίνσταϊν έκανε πολλές συστάσεις για το τι μπορεί να κάνει το Κογκρέσο για να αντιμετωπίσει πολλούς από τους κινδύνους που μπορεί να θέτουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη νεολαία. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Διάθεση τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μελέτη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής υγείας των εφήβων.
  • Υποχρέωση να δημοσιοποιούνται δεδομένα από αλγόριθμους, μαζί με άλλες εσωτερικές έρευνες που διεξάγονται από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης·
  • Απαίτηση από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναπτύξουν εργαλεία για τον μετριασμό της βλάβης στη νεολαία, όπως η απενεργοποίηση ιδιαίτερα εθιστικών χαρακτηριστικών και η δυνατότητα στους χρήστες να εξαιρεθούν από ορισμένους αλγόριθμους·
  • Υποχρεωτική προστασία για τα περιθωριοποιημένα και LGBTQ+ παιδιά, διατηρώντας παράλληλα την ικανότητά τους να συνδέονται με άλλους σε τέτοιες ομάδες για κοινωνική υποστήριξη.
  • Θέσπιση του Νόμου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο για παιδιά και των προηγούμενων νομοθετικών επιδιορθώσεων, όπως ενημερώσεις στον Νόμο για το απόρρητο και την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο.

«Οι ενέργειές σας τώρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι μας αλληλεπιδρούν και επηρεάζονται από τους διαδικτυακούς χώρους», είπε ο Πρίνσταϊν στην επιτροπή. «Μαζί, η ψυχολογία, άλλοι επιστημονικοί κλάδοι, οι γονείς, οι φροντιστές, οι δάσκαλοι, οι εταιρείες τεχνολογίας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να εργαστούν για να λύσουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα».

Το περπάτημα ενισχύει τη δημιουργικότητα: Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν αυτό που οι φιλόσοφοι ήδη γνώριζαν

 Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από τον ιστότοπο filosofieszois.gr.

Φώτης Καφάτος -Θανάσης Φωκάς Η αλήθεια των Μαθηματικών και το πεπρωμένο του γονιδιώματος

 Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από το Χρήστο Τζιότζιο που αναφέρεται στο διαπρεπή Έλληνα Επιστήμονα Θανάση Φωκά.

Multitasking: Το monotasking είναι καλύτερο για την υγεία, τις σχέσεις και την παραγωγικότητα

 Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από το vita.gr.

Kερί αναμμένο



Kαλημέρα και καλή εβδομάδα.