Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Eνα καλογραμμένο βιβλίο...

Διάβασα............"...Ένα καλογραμμένο βιβλίο μοιάζει σε πολλά με ένα καλομαγειρεμένο φαγητό. Όταν σβήσει η έντονη, προσωρινή γεύση των μπαχαρικών αναδεικνύεται η αληθινή νοστιμιά που μας καλεί να το γευτούμε ξανά."

Υπατία



Μια προσωπικότητα ολοκληρωμένη, γεμάτη ηθικές αρετές θάρρους, δύναμης, δικαιοσύνης, ειλικρίνειας, σεβασμού και αφοσίωσης στα ιδανικά, τις αξίες και τα πιστεύω της. Από τις σπάνιες γυναικείες μορφές, που η ενασχόλησή της με τις κατ' εξοχήν για την εποχή, ανδρικές επιστήμες, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική κληρονομιά της ύστερης αρχαιότητας... Αυτή η πρώτη Ελληνίδα που θέλησε ν' ακολουθήσει το δρόμο της ανεξαρτησίας ενάντια στις προκαταλήψεις, αρνούμενη υποταγή σε ένα ανδροκρατούμενο κατεστημένο και στο θρησκευτικό φανατισμό, δέχτηκε την ευτέλεια και το διωγμό. Μέσα στη θαρραλέα μοναξιά και με όπλο τις γνώσεις της, αντιστάθηκε επιβάλλοντας τη γυναικεία φωνή ακόμη και μετά τη δολοφονία της. Ως την τελευταία ημέρα, ως την τελευταία ανάσα της, αντιμετώπισε με θάρρος κι επίγνωση ακόμη και τον ίδιο το θάνατό της.

Δημήτρη Βαρβαρήγου: «Υπατία» (ιστορικό μυθιστόρημα)

Μα είναι δυνατόν;

Είναι δυνατόν να ισχύουν τα πιό πάνω; Υπάρχει λάθος; Και αν ναι που είναι;

Μουσείο Σπαθάρη



Πολύ καλός σχολικός περίπατος σήμερα. Στο Μουσείο Σπαθάρη στη κεντρική πλατεία Αμαρουσίου. Μου άρεσε πολύ, φάνηκε να άρεσε και στους μαθητές του σχολείου και το κυριότερο....Διαπίστωσα πόσο το χάρηκαν, καθώς έπαιξαν Καραγκιόζη......Αν βρεθείτε από τα μέρη του Σπύρου Λούη επισκεφθείτε το. Αξίζει.

Η δ/νση του μουσείου στο διαδίκτυο είναι:


www.karagiozismuseum.gr

Για μαθητές Α΄ Γυμνασίου

Αν θέλετε να δείτε τα θέματα ή και να ασχοληθείτε με τη λύση των θεμάτων του 1ου Ημαθιώτικου Μαθηματικού Διαγωνισμού "Η Υπατία", για μαθητές Α΄ Γυμνασίου κάντε κλικ στο σύνδεσμο: