Της Σαντρας Bουλγαρη από την εδημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
«Για να σπάσουν όλοι οι φραγμοί που μας κρατάνε πίσω και να επικοινωνήσουμε με τον ελεύθερο κόσμο μέσα από τη μουσική μας...». Δεν ήταν και τόσο απλό. Να βγουν από τη Γάζα για λίγες εβδομάδες και να φτάσουν μέχρι το Berkeley των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ύστερα από συναυλίες στη Γενεύη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι τέσσερις Παλαιστίνιοι ράπερ ιδρυτές της μουσικής ομάδας DARG Team (DA-Arabian Revolutionary Guys).
«Σε αντίθεση με άλλους Παλαιστινίους της ηλικίας μας, δεν είναι το όνειρό μας να ζήσουμε στο εξωτερικό», λένε οι ίδιοι σε δηλώσεις τους στην «Κ».
Υστερα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού στον στόλο των εθελοντών που κατευθυνόταν τον Μάιο στην Παλαιστίνη, δεν χρειάστηκε πολύ να αναγκαστεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση να επιτρέψει την απαγορευμένη έξοδο από τη χώρα τους. Με την ελπίδα πως αυτή θα είναι η αρχή ενός κινήματος που θα επιτρέπει πολιτιστικές ανταλλαγές και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους κατοίκους της Γάζας. Βοήθεια και υποστήριξη στους DARG Τeam δόθηκε από διάφορους φορείς κυρίως από την αμερικανική κοινωνική ομάδα Center for Transformative Change, η οποία επισκέφτηκε τον περασμένο Ιανουάριο τη Γάζα και γνώρισε από κοντά το έργο της ομάδας.
Ελευθερία του λόγου
Οι DARG Τeam είναι τέσσερις καταπληκτικοί τύποι που χορεύουν και τραγουδούν αραβικό ραπ στα συντρίμμια βομβαρδισμένων κτιρίων στη Γάζα, κάνουν πρόβες σε καταυλισμούς και δωμάτια σπιτιών. Είναι οι Bassam El Masry, Mohammed Massri, Sami Srour και Mohammed Antar. «Πώς θα λύσουμε τα πολιτικά, κοινωνικά, σωματικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά προβλήματά μας με ειρηνικό τρόπο;» αναρωτιούνται οι DARG ψάχνοντας «μια νέα θεωρία για την ελευθερία του λόγου», όπως σχολιάζουν οι ίδιοι, λειτουργώντας κατά κάποιο τρόπο ως εκπρόσωποι της νεολαίας της Γάζας, η οποία αποτελεί την πλειονότητα του ενάμισι εκατομμυρίων κατοίκων της.
Δύσκολο να βρίσκεσαι ανάμεσα στον ισραηλινοαιγυπτιακό αποκλεισμό της περιοχής δίχως κανένα περιθώριο δράσης. Από την άλλη, να αισθάνεσαι την αυστηρή πλευρά της ίδιας σου της θρησκείας του Ισλάμ, σε αυτή την περίπτωση τους ηγέτες της Χαμάς, να κοιτούν με μισό μάτι τις ραπ δραστηριότητές σου. «Πιστεύουμε ότι έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας και στην κοινωνία μας να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε», λένε οι DARG, οι οποίοι ίδρυσαν την ομάδα τους το 2004.
Είναι νέοι, δυναμικοί και πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της Γάζας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Σε ένα από τα τραγούδια τους για τον πόλεμο στη Δυτική Οχθη ευχαριστούν όσους πρόσφεραν την υποστήριξή τους. Εκείνοι συναντιόντουσαν και κάπνιζαν ναργιλέ στα τρίωρα διαλείμματα μεταξύ των συγκρούσεων που έδιναν οι ισραηλινές δυνάμεις στους κατοίκους της Γάζας για να μαζέψουν τρόφιμα και άλλες προμήθειες.
Ανατολίτικοι ρυθμοί
Αν και οι DARG συνθέτουν δυτικού στυλ ραπ μουσική, επιμένουν ότι οι στίχοι και οι ρυθμοί είναι ανατολίτικοι. Τραγουδούν για την Παλαιστίνη, την παιδική ηλικία, τη φιλία και τις πολιτικές διαφορές στην παλαιστινιακή κοινωνία. Πριν η Χαμάς αποκτήσει την κυριαρχία στη Γάζα, τον Ιούνιο του 2007, μπορούσαν να οργανώνουν πάρτι χωρίς να χρειάζεται έγκριση. Τώρα τους επιτρέπεται να δίνουν συναυλίες μόνο με συγκατάθεση της κυβέρνησης. Λένε πως μέχρι και 700 άνθρωποι έχουν μαζευτεί στις μουσικές συγκεντρώσεις τους, άντρες και γυναίκες μαζί, αν και κάθονται σε διαφορετικές θέσεις.
«Επειδή παρουσιάζουμε μια άλλου είδους μουσική, πρέπει να εξηγούμε στον κόσμο ότι δεν είμαστε Αμερικανοί», λένε. «Πολλοί αντιπαθούν οτιδήποτε δυτικό. Ακόμη και την έγκριση των οικογενειών μας χρειάστηκε να πάρουμε γι’ αυτό που κάνουμε». Οι DARG στην καθημερινότητά τους είναι φοιτητές και εθελοντές στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Το όνειρό τους έχει επιτέλους γίνει πραγματικότητα: «Θέλουμε να πούμε την ιστορία της Γάζας όπως τη βλέπουν όσοι ζουν εκεί. Δεν είναι όλοι οι κάτοικοί της πολεμιστές ή μέλη πολιτικών ομάδων. Υπάρχουν πολλά παραπάνω στη Γάζα από τον πόλεμο». Στο παρελθόν, σε έναν από τους DARG δόθηκε η ευκαιρία να μεταναστεύσει στη Νορβηγία. Εκείνος αρνήθηκε γιατί, όπως ισχυρίζεται, υπάρχει κάτι στη Γάζα που τον κρατάει εκεί. «Αγαπάμε τη χώρα μας, αλλιώς δεν θα τραγουδούσαμε γι’ αυτήν. Ο κόσμος φαντάζεται ένα έθνος τρομοκρατών όπου οι γυναίκες καταπιέζονται και οι άντρες πετούν βόμβες. Ομως, εάν μάθουν ότι οι παλαιστινιακές οικογένειες κολυμπούν τα απογεύματα της Παρασκευής, διαβάζουν βιβλία, τραγουδούν ραπ για φυλακισμένους φίλους τους τη νύχτα, τότε ίσως θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την υποστήριξη της Αμερικής στην ισραηλινή επίθεση ενάντια σε έναν τόσο ευάλωτο πληθυσμό».
Και βραβείο
Τον Μάιο που μας πέρασε οι DARG Τeam βραβεύτηκαν για το βιντεοκλίπ τους «Long Live Palestine», μια συγκλονιστική δουλειά που τους δείχνει να περπατούν στη Γάζα, να τραγουδούν στο στούντιο με παράλληλη προβολή τραγικών σκηνών στους δρόμους της πόλης. Για χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση μπροστά σε αμερικανικό κοινό, στο πάρκο Martin Luther King Civic Center Park του Μπέρκλεϊ στο πλαίσιο του φεστιβάλ Sit for Change.
Tο όνομα του συγκροτήματος βγαίνει από τα αρχικά των λέξεων Da Arab Revolutionary Guys.
Για να δείτε και να ακούστε τα βιντεο κλείστε προηγουμένως την μουσική του blog ( πάνω δεξιά ).