Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Η τυραννία του θριάμβου.

 Διαβάστε εδώ το άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου που αναφέρεται στο θόρυβο που παράγει η πολιτική ζωή.

Κλιμακούμενη φυγή χωρίς προοπτική

 Διαβάστε εδώ την ανάρτηση της Τασούλας Καραϊσκάκη στον ιστότοπο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ηλίας Κουλουκουντής: Η πολυτέλεια είναι αναισθητικό

 Διαβάστε εδώ  τι δήλωσε ο εφοπλιστής Ηλίας Κουλουκουντής σε αθηναϊκή εφημερίδα.

Ράινερ Μαρία Ρίλκε.

 Γράφει η Βικπαίδεια γι αυτόν.....

Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε ήταν λυρικός ποιητής και πεζογράφος του 20ού αιώνα. Οι εικόνες του εστιάζονται στη δυσκολία της κοινωνίας σε μια εποχή δυσπιστίας, μοναξιάς, και βαθιάς ανησυχίας - θέματα που τον τοποθετούν ως ποιητή μεταξύ της παραδοσιακής και νεότερης ποίησης.

Ας διαβάσουμε ένα κείμενο του ίδιου.

«…Αναζητήστε την αιτία που σας αναγκάζει να γράφετε, δοκιμάστε αν οι ρίζες της φυτρώνουν απ’ τις πιο βαθιές γωνιές τής καρδιάς σας. Εξομολογηθείτε στον εαυτό σας: θα πεθαίνατε τάχα, αν σας απαγόρευαν να γράφετε; Τούτο, πρώτ’ απ’ όλα αναρωτηθείτε την πιο σιγηλή ώρα της νύχτας σας: Πρέπει να γράφω; Σκαλίστε βαθιά μέσα σας, να βρείτε την απόκριση. Κι αν η απόκριση τούτη αντηχήσει καταφατικά, αν απέναντι στο βαθυσήμαντο τούτο ρώτημα μπορείτε να υψώσετε ένα στέρεο κι απλό Πρέπει, τότε πλάσετε τη ζωή σας σύμφωνα μ’ αυτή την ανάγκη».

Ένα μικρό κείμενο της Χαρίκλειας Ντερμανάκη.

 Διαβάστε παρακάτω ένα μικρό  κείμενο της Χαρίκλειας Ντερμανάκη που αναφέρεται σε ένα βιβλίο που έχει εκδοθεί από το Χανιώτικο εκδοτικό οίκο ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ. Μου άρεσε πολύ και γι αυτό το αναρτώ εδώ.


…Τι κάνει τους ανθρώπους σκληρούς; Ακόμα κι αυτούς που ξέρεις ότι σε αγαπάνε. Σαν να θέλουν να μπουν βαθιά μέσα από το λούτρινο περίβλημα της ψυχής σου και να σου πακετάρουν όλα τα όνειρα! Αυτά που παλεύεις, αλλά κι αυτά που ξέρεις ότι εκεί θα μείνουν, ανεκπλήρωτα, ίσα-ίσα για να γλυκαίνουν τη σκέψη σου τις νύχτες, πριν σε πάρει ο ύπνος!  Να τα πακετάρουν, να τα στήσουν συμμετρικά και να σου πουν: «Τα όνειρα είναι η ζάχαρη στον κουραμπιέ! Η ζάχαρη σκέτη δεν τρώγεται, ο κουραμπιές όμως τρώγεται και χωρίς ζάχαρη!» – όπου κουραμπιές, βάλε εσύ τη ζωή σου. Κι ακούς τη φωνή σου ξαφνικά να λέει: «Αφήστε ήσυχους τους… κουραμπιέδες μου, μωρέ! Όλοι σας! Κι εγώ σας αγαπώ, μα για το καλό και το κακό μου, εγώ είμαι υπεύθυνη πια. Μικραίνοντάς με, δεν γίνεστε κι εσείς μικρότεροι. Όλοι μεγαλώνουμε! Ψάξτε να βρείτε, αν σας έχει περισσέψει, λίγη ζαχαρίτσα κι ας είναι από παλιά! Από την εποχή που δεν φοβόσασταν να ζήσετε και να ονειρευτείτε. Βγάλτε ένα ονειράκι από το πακέτο του και κάντε το παντιέρα να αρμενίσετε! Οι ανοιχτές θάλασσες λιγοστεύουν!

Έρωτας και μαθηματικά

 Διαβάστε εδώ μια ενδιαφέρουσα βιβλιοκριτική από την ιστοσελίδα ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ που αναφέρεται στο βιβλίο του Edward Frenkel, το οποίο μετέφρασε στα Ελληνικά ο εκλεκτός συνάδελφος Τεύκρος Μιχαηλίδης.

Ψηφιακή επικοινωνία με ένα άγγιγμα

 Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από το in.gr σχετικά με τις τελευταίες δυνατότητες της τεχνολογίας.

Χριστούγεννα «πρόκληση» για τα παιδιά

Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 

Γιώργος Γραμματικάκης – Ένα φως στην πικρή μας καθημερινότητα

 Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από το antikleidi.com που υπογράφει ο π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργης Γραμματικάκης.

O ρόλος της τύχης στην κατοικησιμότητα της Γης

 Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από το physicsgg.me σχετικά με το πως κατακοίθηκε ο πλανήτης μας.