Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Aπό το λευκό όραμα.......

 Χιονίζει. Ωραία που είναι όλα! Κάτασπρα. Χοντρές κατεβαίνουν οι νιφάδες από τον μολυβένιον ουρανό στις στέγες, στους δρόμους, στα γυμνά κλαδιά των δέντρων.

-Πεινάω! Πεινάω!

Άσπρες πεταλούδες στριφογυρίζουν έξω απ’ το παράθυρό σου σ’ ένα θεότρελο χορό και γεμίζουν πέρα για πέρα τον αέρα. Αχ, τι γοητεία! Άσπρα είναι όλα τα πάντα, κ’ οι στέγες, τα μπαλκόνια, οι δρόμοι κ’ οι πλατείες, κι ο τρούλος της εκκλησίας που φαίνεται εκεί μακριά αχνός, μέσα στο μολυβένιο φόντο. Γαλήνια είναι όλα και ποιητικά κ’ ειρηνικά και σου ’ρχεται να κυλιστείς μέσα στο άχραντο αυτό χιόνι, που τα σκεπάζει όλα και τα πνίγει μες’ στη λευκή του γοητεία.

—           Πεινάω! Πεινάω!

Καθώς ξύπνησες, σήμερα το πρωί, μαγευτικό αντίκρισες το κάτασπρο πανόραμα πίσω απ’ τα τζάμια των παραθυριών σου. Είσαι ευχαριστημένος; Έβρισες και ξανάβρισες τον μαύρο αυτόν χειμώνα, και κείνος το ’βάλε πείσμα να σου δείξει πως δεν είν’ έτσι που τα λες, παρά έχει ταλέντο καλλιτέχνη και να, που δούλεψε ολόκληρη τη νύχτα κι άφησε να ξεχειλίσει η ποίησή του σ’ ότι άγγιξε. Εικόνες σου ’φτιάξε τρελές και σκίτσα και καρικατούρες. Άσπρο σκούφο αφόρεσε στ’ ανέκφραστο τηλεγραφόξυλο και του ’δώσε προσωπικότητα. Μ’ άσπρους κρυστάλλινους αφρούς στεφάνωσε την καμινάδα. Άσπρη γιρλάντα φόρεσε ακόμα και στον τενεκέ των σκουπιδιών.

—           Πεινάω! Πεινάω!

                                               Δημήτρης Ψαθάς

Σήμερα στους..... Άνω Ασίτες.

 Μου άρεσε πολύ η σημερινή απογευματινή εκπομπή της Αναστασίας Μπιτζηλαίου στο Crete TV που είχε γυριστεί στο χωριό Άνω Ασίτες της ενδοχώρας του Ηρακλείου. Πιο πολύ μου άρεσαν τα όσα άκουσα γύρω από τη τοπική ιστορία και τη λαογραφία του χωριού. Κάποια στιγμή ένιωσα έντονη την επιθυμία να ταξιδέψω προς τα εκεί όταν εκπληρωθεί η επιθυμία μου για το ταξίδι-προσκύνημα που θέλω να κάνω στη περιοχή των Σφακίων........ Αυτή η γη της μεγαλονήσου με προκαλεί με τη φύση, την ιστορία, τα όσα πέρασαν οι κάτοικοί της από τους κατά καιρούς κατακτητές, τη "κουζίνα" της και όχι μόνο........ Θυμήθηκα ακόμη  εκείνο το βιβλίο του σχολικού επιστάτη με τις όμορφες περιγραφές στο εντός του. Σκέφτομαι να το ξαναδιαβάσω.......Αυτή η σημερινή τηλεοπτική παρακολούθηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και λίγο επώδυνη......Σκέφτομαι να ξαναγράψω εδώ κάτι σχετικό... Καλό βράδυ. 

Αλέξανδρος Βαλκανάς / «H μαντική μηχανή και άλλες καθημερινές ιστορίες»

 Διαβάστε εδώ την  ανάρτηση από το tvxs.gr.

Το μυστήριο με τον σκύλο

 Διαβάστε  εδώ την ανάρτηση του Άλκη Γαλδαδά από το in.gr.

Υγεία: Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν ποτέ…;

 Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από το vita.gr.

Η ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμωνΗ απαρχή των Ελληνικών Σιδηροδρόμων

 Δείτε  εδώ το πρώτο επεισόδιο της σειράς από το ERTFLIX.

Το ταγκό της εφηβείας

 Διαβάστε εδώ την ανάρτηση του Δημήτρη Αθηνάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Και τα φυτά έχουν σφυγμό, δείχνουν μελέτες – Πού χρησιμεύει

 Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.