Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Δελτίο Τύπου του ΥΠΔΒΜΘ

Δελτίο Τύπου

16/04/2010

Δηλώσεις Υπουργού και Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών

Υπουργός

Στους αναπληρωτές χρωστάει και θα χρωστάει πολλά η εκπαίδευση, γιατί και στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες, αντιμετωπίζουν τα κενά και τα προβλήματα που συνεχώς δημιουργούνται σε κάθε εκπαιδευτικό σύστημα. Οι αναπληρωτές, που έχουν τις προϋποθέσεις, την εμπειρία, τους διαγωνισμούς, όλα αυτά τα χρόνια, θα αντιμετωπιστούν με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο. Συμφωνήσαμε και για το θέμα της μεταβατικής περιόδου, που είναι εξαιρετικά σημαντικό γι αυτούς, αλλά και για ορισμένα από τα πάγια αιτήματα τους, τα οποία είναι πολύ σοβαρά και τα αντιμετωπίζουμε θετικά.

Υφυπουργός

Με την υλοποίηση του Νέου Σχολείου δημιουργούνται αρκετές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό σε ειδικότητες. Επίσης, ο επαναπροσδιορισμός του τεχνικού σχολείου, της τεχνικής εκπαίδευσης, από του χρόνου και μετά, δίνει νέα προοπτική στο θεσμό, θα εξυπηρετήσει πρώτα και κύρια τους μαθητές που θέλουν μία άλλη κατεύθυνση. Βεβαίως αξιοποιούνται και πάρα πολλές ειδικότητες. Στο πλαίσιο αυτό η συζήτησή μας ήταν ουσιαστική. Ο νόμος παρέχει, όπως είπε και η Υπουργός, τη δυνατότητα να υπάρξουν προσαρμογές για όσους σήμερα υπηρετούν ως αναπληρωτές και για όσους καλύπτει το μεταβατικό στάδιο. Τίποτα δεν πάει χαμένο, ούτε η προϋπηρεσία ούτε η εμπειρία, ούτε βεβαίως τα επιπλέον προσόντα.

Το Νέο Σχολείο θα συνεχίσει παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Υπάρχουν κοινοτικοί πόροι, υπάρχει ένα αξιόμαχο εκπαιδευτικό δυναμικό στη χώρα. Πιστεύουμε ότι ο θεσμός θα αγκαλιαστεί. Όλα ξεκινούν. Θα υπάρξει μία επανεκκίνηση της παιδείας που θα σηματοδοτήσει και την επανεκκίνηση της χώρας.