Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

H ποίηση σήμερα

Καντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο αν θέλετε να διαβασετε το άρθρο της "Καθημερινής" με τίτλο "Η πoίηση σήμερα"

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/05/2009_314549

O δάσκαλος...

Εν αρχή ήν ο δάσκαλος.
μη ο δάσκαλος η φύση θα ήταν,
δε θα ήταν όμως οι κοινωνίες.
Θα υπήρχε ο χρόνος, αλλά δε θα υπήρχε η ιστορία.
Και στο βασίλειο των ζωντανών ήχων θα άκουγε κανείς την κραυγή,
τα χουγιαχτά, τα συνθήματα.
Δεν θα άκουγε όμως ούτε θα ΄βλεπε τη φωνή,
τα γράμματα της γραφής,
τις συμφωνίες και τους χορούς.

Από τα "Ελληνικά" του Δημήτρη Λιαντίνη.

Θέματα για την Α΄ Γυμνασίου

Δείτε εδώ τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων στα Μαθηματικά Α΄Γυμνασίου στο σχολείο που υπηρετώ, το Σεπτέμβριο 2008.

ag-sep2008
ag-sep2008 dns12

Θέματα Μαθηματικών Β΄ Γυμνασίου

Δείτε εδώ τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων στα Μαθηματικά Β΄ Γυμνασίου του σχολείου που υπηρετώ, το Σεπτέμβριο του 2008.

bg-sep2008
bg-sep2008 dns12

Τα πλοία που πήγαιναν στην Ανδρο Νο-7

Το SUPERFERRY μπαίνοντας στο λιμάνι του Γαυρίου





Το SUPERFERRY φωτογραφημένο από τη Καρδιανή της Τήνου.


Το πήδημα της γριάς στο Κόρθι της ΄Ανδρου

Ο βράχος και η παραλία με την ονομασία "Το πήδημα της γριάς"



Η πινακίδα στο Κόρθι που δείχνει από που να πάμε.




Το Κάστρο και το χωριό Κοχύλου από κάτω. Στο κάστρο αυτό έγινε η σφαγή των πολιορκημένων με την ακούσια συνδρομή της "γριάς".


Μια άλλη άποψη του κάστρου



Το Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο ήταν η ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Ανδρου. Χτίστηκε από τους Βενετούς πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο βόρεια του Ορμου Κορθίου, σε υψόμετρο περίπου 600 μ. Μπορούσε να προστατεύσει περίπου 1000 (ή και περισσότερους) κατοίκους και εθεωρείτο απόρθητο λόγω των υψηλών βράχων που το περιβάλλουν και του ισχυρού του τείχους. Η ιστορία του είναι άγνωστη και ίσως αυτό να τροφοδότησε τους θρύλους που το περιβάλλουν. Σύμφωνα με το γνωστότερο, οι Τούρκοι, που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, έστειλαν στο κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της να ζητήσουν βοήθεια, όμως το βράδι η γριά άνοιξε την πύλη και μπήκαν οι Τούρκοι που έσφαξαν όλους τους κατοίκους. Στη συνέχεια η γριά, μετανιωμένη για την πράξη της, ανέβηκε σε ένα ψηλό βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Ετσι η μνήμη της γριάς έμεινε σε δύο απο τα αξιοθέατα της περιοχής: "της γριάς το κάστρο" και την όμορφη παραλία "της γριάς το πήδημα". Σήμερα στο κάστρο, όπου φτάνει κανείς απο ένα μονοπάτι που ξεκινά απο το Κοχύλου, υπάρχουν ερείπια σπιτιών, εκκλησιών, δεξαμενών νερού και η εκκλησία της Φανερωμένης. Ομως πάνω απ' ολα υπάρχει η εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και ένα επιβλητικό τοπίο.

Επιλογή θεμάτων στα Μαθηματικά Γυμνασίου

Αν θέλετε να δείτε πως επιλέγονται ή καλύτερα πως πρέπει να επιλέγονται τα θέματα από τους συναδέλφους Καθηγητές Μαθηματικών των Γυμνασίων, κάντε κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί.
Και όσον αφορά το σχολείο μας, το Γυμνάσιο Μαραθώνα, η επιλογή των θεμάτων θα γίνει απολύτως σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.

Παράλειψη


Σαν χτες, πριν 27 χρόνια, πέθανε στη Ρόδο η γυναίκα-σύμβολο του Αιγαίου και των νησιων μας, στη νεότερη περίοδο της ιστορίας μας. Η Κυρά της Ρω που για πολλά πολλά σήκωνε τη σημαία της πατρίδας μας στο μικρό νησάκι της Ρω, δίπλα από το Καστελλόριζο. Η μνήμη αμέλησε χτες... Εστω και με καθυστέρηση, ο νους μου στρέφεται στη μορφή εκείνη. Κυρά Δέσποινα της Ρω και του Αιγαίου είσαι και θα είσαι αθάνατη. Εχουμε ανάγκη τη θύμησή σου στους κενούς...καιρούς μας.

Εξετάσεις Γυμνασίου

Δείτε τα θέματα των απολυτηρίων εξετάσεων στα Μαθηματικά του Γυμνασίου Μαραθώνα την περίοδο Σεπτεμβρίου 2008.

gg-1
gg-1 dns12