Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Μαραθώνας

"Ο Μαραθών είναι μια μικρά πόλις με περισσότερας των τριακοσίων οικιών. Η τοποθεσία του χωρίου είναι θελκτική. Προς έν μέρος, όχι μακράν του χωρίου, εκτείνεται η θάλασσα, ενώ αφετέρου οροσειρά διηνεκής κλείει την θέαν από το αντιπέρα μέρος του Μαραθώνος. Αι οικίαι του χωρίου εν γένει είναι καλώς κτισμέναι , ασβεστόχριστοι δ΄έξωθεν δίδουν εντύπωσιν καθαριότητος και τάξεως. Η κυρία οδός του χωρίου είναι αρκούντως μεγάλη. Αριστερόθεν αυτής ευρίσκεται παραπόταμος, εντός του οποίου τρέχει διηνεκώς ύδωρ, μετ΄ολίγον όμως ο δρόμος προχωρεί δια μέσου σειράς οικιών. Πλείστα καφενεία καθώς και μικρά ξενοδοχεία ευρίσκονται επί της οδού αυτής. Βαθύτερον υπάρχει πλατεία, περί την οποίαν ευρίσκονται όλα τα καταστήματα, κρεοπωλεία, παντοπωλεία κτλ. Αντικρύ της πλατείας , αριστερόθεν ευρίσκονται δύο καφενεία, τα οποία συχνάζονται περισσότερον όλων. Εις την πλατείαν αυτήν σήμερον από πρωίας θα συναθροισθούν όλοι οι χωρικοί. Αυτό έγινε και κατά τους Πανελληνίους Αγώνας".
Εφημερίς "Το ΄Αστυ" της 29ης Μαρτίου 1896
Το κείμενο είναι από φ/α εκείνου του φύλλου της εφημερίδας που ευγενώς μου παραχώρησε ο καλός συναδέλφος Ηρ.Α. Ηρ.Α, οι αναζητήσεις μας δεν βρίσκονται σε παράλληλες ευθείες ούτε τις χαρακτηρίζει ασυμβατότητα και το χαίρομαι. Μα κι αν ακόμη συνέβαινε αυτό, καλέ μου συνάδελφε και φίλε, σκέφτομαι ότι μέσα από τις αντιθέσεις μας παράγουμε ή πρέπει να παράγουμε συνθέσεις. Σε ευχαριστώ και πάλι , από εδώ.

Eνημέρωση

Για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τα θέματα κεραιών και παρεμβολών επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων

Έμιλι Ντε Σατελέ.


΄Οσοι ασχολήθηκαν κι έγραψαν σχετικά με το Διαφωτισμό φαίνεται πως μάλλον προτίμησαν να προβάλλουν περισσότερο τα ανδρικά επιτεύγματα. Ετσι το όνομα της Έμιλι ντε Σατελέ έμεινε στο περιθώριο. Η Γαλλίδα τούτη διανοούμενη με τους πολλούς εραστές, ήταν διάνοια στα Μαθηματικά και στην ΄Αλγεβρα. Το χάρισμά της αυτό το εκμεταλλευόταν για να "κλέβει" σε χαρτοπαίγνια στις Βερσαλίες αλλά και να αγοράζει βιβλία με αυτά τα χρήματα. "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.........". Είχε υψηλή μόρφωση, αριστοκρατική καταγωγή και εργάστηκε μαζί με το Βολταίρο. Με αυτόν δημιούργησαν ένα ινστιτούτο ερευνών, αρκετά προηγμένο για την εποχή εκείνη, και ένα μέρος από τα χρήματα που απαιτούντο για τη λειτουργία του τα έβαζε η Σαταλέ από τα κέρδη των χαρτοπαιγνίων. Μάλιστα ο Βολταίρος ανέφερε για εκείνην "Διάβαζε την Αλγεβρα σαν να ήταν νουβέλα και το πνεύμα της ξεπερνούσε ό,τι μπορούμε να σκεφτούμε με τη φαντασία και τη λογική μας."

Ισότητα

Mε αφορμή τη σημερινή ημέρα της γυναίκας μπορείτε να επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο

΄Ισως σας ενδιαφέρει.

Hμέρα της γυναίκας

Ημέρα της γυναίκας σήμερα.
Χρόνια Πολλά σε όλες.
Χρόνια Καλά για όλες.
Να συντελούν σε κάθε μορφής δημιουργία.