Αυτό που θέλαμε ήταν να ψάξουμε λίγο τον Σεφέρη πέρα και έξω από τη λογοτεχνία, την κριτική και τη φιλολογία. Πενήντα χρόνια από τον θάνατό του, να τον αναζητήσουμε σε ανθρώπους που επαγγελματικά δεν έχουν καμία σχέση με τον «χώρο του βιβλίου», ανθρώπους με δημόσια παρουσία, ανθρώπους από διαφορετικές γενιές και ηλικίες. Πώς διάβαζαν τον Σεφέρη στην πρώτη τους νιότη, πώς επανέρχονται στην ποίησή του στην ωριμότητά τους, ποιο ποίημα προτιμούν και γιατί. Διαβάστε εδώ το σύνολο της ανάρτησης από τον ιστότοπο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Eπισκέπτεστε το ιστολόγιο του Δημ. Σπυρόπουλου, Καθηγητή Μαθηματικών. Θέλω να σας επισημάνω οτι τα μαθηματικά που είχα την προνομία να σπουδάσω είναι ένα εργαλείο σκέψης και προβληματισμού. Χαίρομαι να το χρησιμοποιώ στη ζωή μου... Kι όπως είπε ο μεγάλος Κ. Παλαμάς "Κι αν πλήθος τ΄άσχημα, κι αν είν΄ τ΄ άδεια αφέντες, φτάνει μια σκέψη, μια ψυχή, φτάνεις εσύ, εγώ φτάνω, να δώσουμε νόημα στων πολλών την ύπαρξη. ΄Ενας φτάνει..."
Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021
Αέρινες προδοσίες
Από το καθηγητή του Παν/μίου του Αιγαίου Στράτο Παπάνη αναρτήθηκε το παρακάτω κείμενο:
Τεντώνουν τα αόρατα νήματα η απόσταση, ο χρόνος, οι δυσκολίες, οι ανασφάλειες.
Φέρνουν στα όρια τους ιμάντες, που συνέχουν έρωτες, φιλίες, αναμνήσεις και πρόσωπα.
Κι όλοι οι ιστοί οι αέρινοι, κι όλα τα κίβδηλα συναισθήματα, κι όλοι οι άνθρωποι, που τα καταχράστηκαν, με βοή και ορμή καταλύονται. Και στη θραύση τους συνθλίβουν τα όνειρα, που με το νάμα σου κάποτε έθαλλαν.
Οι άλλες όμως, οι ιαχές της ψυχής σου οι άφθορες, αυτές, που αντέχουν, ηχούν κι αντιστέκονται, οι γνήσιες και δυνατές, μένουν για να σε δένουν με την αγάπη, να σε αναμιγνύουν με όσους σε θάλπουν, να σε συμπλέκουν με όσα βίωσες, να διηγούνται ιδανική την ιστορία σου.
Κι έτσι ξεχωρίζουν όσοι σε αγάπησαν από εκείνους που με την ανοχή σου απίστησαν.
Στράτος Παπάνης
Για το Μαθηματικό Νίκο Σωτηράκη
Διαβάστε εδώ την εργασία του συναδέλφου Ανδρέα Πούλου για τις πολλαπλές διαστάσεις του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου του Μαθηματικού Νίκου Σωτηράκη.
Αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικού: Τα κακά και τα καλά μας
Εύκολα, γρήγορα και χωρίς φειδώ ασκούμε την κριτική μας στην πολιτεία για την ασθενή παιδεία που μας έχει αναθέσει να υπηρετούμε.Το ίδιο όμως εύκολα, μάλλον πιο γρήγορα και χωρίς να φείδονται χαρακτηρισμών απαξιωτικών εκτοξεύουν τα βέλη της κριτικής τους εναντίον μας μαθητές, γονείς και άλλοι, σχετικοί ή άσχετοι με την παιδεία. Θα προσπαθήσω να διατυπώσω με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ειλικρίνεια, συχνά προσεγγίζοντας τις παρυφές της τραχείας αυστηρότητας, την αξιολόγηση – κριτική μου για την εκπαιδευτική κοινότητα, έχοντας μία θητεία λίγο πάνω από 10 χρόνια στο δημόσιο σχολείο. Διαβάστε όλη την ανάρτηση από τον ιστότοπο ipaideia.gr εδώ.
Power moves – Θέτουμε στόχους χωρίς να μας αγχώνουν
Οι στόχοι μας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Ο καθορισμός των σωστών στόχων, το σχέδιο για την επίτευξή τους αλλά και όλα όσα απαιτούνται για την επίτευξη και την διατήρησή τους αποτελούν ορισμένους παράγοντες που κάνουν διαφορά ανάμεσα σε ένα υγιή και θετικό τρόπο ζωής και σε μια περισσότερο αγχωτική καθημερινότητα. Διαβάστε εδώ το σύνολο της ανάρτησης από το vita.gr.
Ναρκισσιστές – Γιατί δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους;
Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι οι ενέργειές τους είχαν ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, τείνουν να επανεξετάζουν τις αποφάσεις τους και να αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να είχαν συμπεριφερθεί προκειμένου να το αποφύγουν. Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από το vita.gr.
Δημήτρης Νανόπουλος: Το χαοτικό μας σήμερα
Ζούµε σε µια απίστευτα ενδιαφέρουσα εποχή, όπου το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται ταχύτατα µέσα από τη συσσωρευµένη γνώση αιώνων, προερχόµενη κυρίως από τις θετικές επιστήµες, τη φυσική, τη βιολογία και γενικότερα αυτές που αποκαλούµε life sciences. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανάρτηση από το physicsgg.me.
Απογοητευτικές οι επιδόσεις της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας
Την 47η θέση μεταξύ 132 χωρών καταλαμβάνει η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας που δημοσιεύει κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO).Διαβάστε εδώ τη συνέχεια της ανάρτησης από το in.gr
Ποια βιβλία θέλω να πετάξω στη θάλασσα
Διαβάστε εδώ την ανάρτηση της Ελεάννας Βλαστού που είναι συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο.
«Είστε γεμάτοι ταλαντούχους ανθρώπους»
Ενας κοσμογυρισμένος κεντρικός τραπεζίτης με ελληνικές ρίζες μιλάει για τη χώρα στην οποία λατρεύει να επιστρέφει. Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου του Παύλου Παπαδόπουλου.
Ένα χρόνο μετά τη μάχη του Μαραθώνα ο στρατηγός Μιλτιάδης πέθανε ατιμασμένος στη φυλακή
Μόλις έναν χρόνο μετά την αποθέωση του στον Μαραθώνα, ο Μιλτιάδης γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της αθηναϊκής δημοκρατίας.... Διαβάστε εδώ τη συνέχεια της ανάρτησης από τη μηχανή του χρόνου.