Διαβάστε εδώ την ανάρτηση του Παύλου Μεθενίτη από την εφημερίδα των συντακτών.
Eπισκέπτεστε το ιστολόγιο του Δημ. Σπυρόπουλου, Καθηγητή Μαθηματικών. Θέλω να σας επισημάνω οτι τα μαθηματικά που είχα την προνομία να σπουδάσω είναι ένα εργαλείο σκέψης και προβληματισμού. Χαίρομαι να το χρησιμοποιώ στη ζωή μου... Kι όπως είπε ο μεγάλος Κ. Παλαμάς "Κι αν πλήθος τ΄άσχημα, κι αν είν΄ τ΄ άδεια αφέντες, φτάνει μια σκέψη, μια ψυχή, φτάνεις εσύ, εγώ φτάνω, να δώσουμε νόημα στων πολλών την ύπαρξη. ΄Ενας φτάνει..."
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
«Ιωάννα μου»: Οι επιστολές του Σεφέρη στην αδελφή του
Διαβάστε εδώ την ανάρτηση του Νίκου Μπακουνάκη στη lifo.gr.
Για την ιστορία.....
1. Το ξενοδοχείο St Georges που αναφέρεται στην ανάρτηση βρίσκεται πολύ κοντά στην κατοικία που τελικά νοίκιασε ο Σεφέρης στη διάρκεια της παραμονής του στη Βηρυτό. Το κτίριο υπάρχει ακόμη και σήμερα.
2. Το ίδιο ξενοδοχείο βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή με τα ελληνικά καμπαρέ στην οποία βρέθηκαν Σεφέρης και Καβαδίας όταν το βαπόρι του τελευταίου είχε πάει στο λιμάνι της Βηρυτού.
3. Το κτίριο που στέγαζε τότε την Ελλ. Πρεσβεία υπάρχει ακόμη και σήμερα αν και η τελευταια έχει μεταφερθεί στα βόρεια της λιβανέζικης πρωτεύουσας. Το κτίριο αυτό έπαθε μεγάλες ζημιές στη διάρκεια του πολύχρονου εμφύλιου πολέμου. Το οικόπεδο που είχε αγοραστεί από τα αδέλφια Σικιαρίδη ( επιφανή μέλη της ελληνικής παροικίας στη πρωτεύουσα του Λιβάνου) στέγαζε στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο τις υπηρεσίες της πρεσβείας ενώ στο υπόγειο στεγαζόταν το γραφείο της ελληνικής κοινότητας και τα εντευκτήρια των Ελλήνων προσκόπων και Ελληνίδων οδηγών. Είναι αλήθεια σε παλιότερα χρόνια το κτίριο ήταν εντελώς αφρόντιστο ενώ στο εσωτερικό του τα όποια έπιπλα υπήρχαν ήταν εντελώς πεπαλαιωμένα και όχι μόνο......... Σε παλιότερα χρόνια στο υπόγειο του κτιρίου στεγαζόταν το ελληνικό σχολείο , το οποίο μεταφέρθηκε στα ανατολικά της Βηρυτού στις αρχές της δεκαετίας του '60.
Δημήτρης Νανόπουλος: «Οι δικοί μου φόροι τιμής»
Διαβάστε εδώ την ανάρτηση από τον ιστότοπο omathimatikos.gr.
Αναμνήσεις συμμετρίας.
Διαβάστε ή και κατεβάστε από εδώ το βιβλίο με τίτλο "Αρχές συμμετρίας" που μας προσφέρει ο Ανδρέας Λύκος το οποίο αναφέρεται στη τέχνη του χαράκτη Μ.Κ. Έσερ.
Ο Αγνωστος Ουμπέρτο Εκο
Διαβάστε εδώ την ανάρτηση του Στέφανου Ληναίου από την εφημερίδα των συντακτών.