Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Διάβασα...

Δυό λόγια, περισσότερες σκέψεις, ακόμη περισσότεροι συνειρμοί...

Διάβασα λοιπόν από το Βιβλίο του Παουλο Κοέλο " Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει".

"Για σένα Σ.Τ. ντε Λ. που άρχισες να με βοηθάς χωρίς να το ξέρω".

Η αφιέρωση του μάγου της γραφής Π.Κ.

Σκεφθείτε την αξία της φράσης μα και της συνεπαγωγής...

Να με βοηθάς χωρίς να το ξέρω...

Και ψελλίζω ένα απλό ευχαριστώ για το κέντημα του λόγου.

Με τη πορφυρή κλωστή της έκφρασης.

Σ΄ ευχαριστώ Π.Κ.

Aνδριώτικοι στίχοι

Διαβάστε το ποίημα του κ. Σταμάτη Σύμπουρα (Ανδριώτη καλοφαγά) για τις ταβέρνες στον Δήμο Ανδρου που το έγραψε το καλοκαίρι του 2001 με τον τίτλο

ΑΝ


"Αν θές φουρτάλια για να φάς, ας είν και για πεσκέσι,πήγαινε στη ξακουστή ταβέρνα του Περτέση, που αν έχει και λουκάνικα θα είναι πανδαισία, αφού η γλύνα η χοιρινή αυξάνει την ουσία.Απ\'το υπόλοιπο μενού διάλεξε τους κεφτέδες,ανάμεσα στους εκλεκτούς και νόστιμους μεζέδες.Τον δύοσμο και βασιλικό τον κόβουν απ\' τη γλάστρα όλα τριγύρω καθαρά, λάμπουν από την πάστρα.
Αν όμως τα θαλασσινά τραβάει η καρδιά σου και θέλεις ναν ξεχωριστή απόψε η βραδιά σου για την πλακούρα τράβηξε στο καπηλειό ο Νόνας που τύποι δεν ισχύουνε ούτε και ο κανόνας πηρούνι στο αριστερό και στο δεξί μαχαίρι, αφού και τα τηγανιτά τα τρώνε με το χέρι.
Αν πάλι θες χορταρικά και γεμιστά σπιτίσια απ\' τα Λειβάδια άρχισε κι ύστερα όλο ίσια όπου σε βγάλει ο ποταμός, μέχρι να βρεις μια λάκα και τότε νάσαι σίγουρος πως είσαι στου Καρλάκα.
Αν θες την Ασημόλευκα, γραμμή για τ\' Αψηλού ταβέρνα αξιόλογη που δε θα βρεις αλλού,
Αν πάς στ\'αποίκια για νερό που τα νεφρά γιατρεύει από του Τάσου πέρασε που ξέρει και παντρεύει την κάπαρι με την ελιά, τζατζίκι με κρεμμύδια το σαγανάκι με τυρί γαρίδες με τα μύδια παραγγελιά και αλλαγή ποτέ από τα ίδια.
Αν είσαι και καλοφαγ΄ς και σου αρέσουν ούλα, στα Γυάλια τα προσφέρουν ο Μπάλας κι η Φραγκούλα. Αυγά ντομάτες χτυπητά, γνωστά σαν στραπατσάδα και τις σαλάτες να τις τρώς μ\'όλη τους τη φρεσκάδα. Μαγειρευτά και λαδερά υπάρχουνε απόλα αν προτιμάς κρεατικό δοκίμασε μπριζόλα, από του Ζάνε το μαντρί είναι αγορασμένα οι χοίροι και τα πρόβατα που τ\' αχει ανεβασμένα με σύκα και με πίτουρα και του βουνού χορτάρι γέρος αρχίζεις νατα τρώς τελειώνεις παλικάρι. Με άλλα λόγια ότι κι αν φας ποτέ δε μετανοιώνεις αισθάνεσαι περίφημα, για λίγο ξανανοιώνεις."