Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Στους ώμους της νέας γενιάς


Διαβάστε εδώ το πολύ αξιόλογο άρθρο της κ. Ιωάννας Καρυστιάνη, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

To "Διαμάντι του Μαραθώνα"


Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που αναφέρεται σε καλλιέργειες του Μαραθώνα.

Oύτε ένα σουβλάκι δεν μπορούμε να απολαύσουμε πια;


Διαβάστε παρακάτω τι διάβασα σε ένα blog. Tι να πω τώρα; τι;

Το παραδοσιακό... σνακ των Ελλήνων που σερβίρεται τυλιγμένο σε λαδόκολλα με πίτα, κρέας, τζατζίκι, κρεμμύδι και ντομάτα αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά «αθώο»! Όταν οι διατροφολόγοι πήραν μολύβι και χαρτί, προσθέτοντας τις θερμίδες των υλικών που περιέχονται σε ένα σουβλάκι, διαπίστωσαν πως είναι θερμιδική βόμβα.

O λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως οι ψήστες στα σουβλατζίδικα τυλίγουν στην πίτα γενναίες δόσεις λίπους κάνοντας έτσι οικονομία στην ποιότητα με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια τεράστια θερμιδική ψαλίδα από σουβλάκι σε σουβλάκι, αφού η τιμή έναρξης δεν ξεπερνά τις 300 θερμίδες μπορεί όμως να εκτιναχτεί και στις 710 θερμίδες!
«Αυτό συμβαίνει όταν γεμίζουμε τη βουτηγμένη στο λάδι πίτα με πατάτες, γύρο, και σος- πλούσιες πηγές λιπαρών. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως σε 15 γραμμάρια λίπους- όσο δηλαδή χωράει σε ένα κουτάλι- αντιστοιχούν 135 θερμίδες», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Το λίπος στην πίτα
Πιο συγκεκριμένα, η πίτα που απορροφά το λάδι κατά το ψήσιμο έχει περίπου μία κουταλιά της σούπας λίπος. Αντίστοιχα οι μεγάλες ποσότητες σος και πατάτας ανεβάζουν τη συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει κανείς με ένα και μόνο σουβλάκι στις τρεις κουταλιές. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως “φορτώνουμε” τον οργανισμό μας με περίπου 400 θερμίδες επιπλέον».
Η ποσότητα του λίπους στο κρέας που θα περιέχει μία πίτα σουβλάκι εξαρτάται πάντα από τον εστιάτορα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
«Αρκετοί χρησιμοποιούν ένα μικρό κομμάτι λίπος για να νοστιμίσει το καλαμάκι. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν περισσότερα. Γενικά όμως όσο περισσότερο λίπος χρησιμοποιείται τόσο πιο συμφέρουσα και οικονομική λύση είναι για τους ψήστες. Όχι όμως και για τους καταναλωτές που σε αυτή την περίπτωση βλέπουν τις θερμίδες να χτυπούν... κόκκινο», λέει ο κ. Ρίσβας, ο οποίος προσθέτει πως δυστυχώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να ελέγξει πόσο λιπαρό είναι το κρέας που του σερβίρουν.
Λάιτ εκδοχή
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι λάτρεις του «πίτα με απ΄ όλα» δεν μπορούν να παραγγείλουν μια πιο λάιτ εκδοχή. «Αυτό που συνιστούμε είναι κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας- είτε είναι αυτό χοιρινό είτε κιμάς- καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και μικρότερη ποσότητα λίπους. Παράλληλα, όμως, αποφεύγοντας εντελώς τις πατάτες και τις διάφορες σάλτσες και επιλέγοντας πίτα ψημένη στα κάρβουνα, μειώνει κανείς σημαντικά την πρόσληψη έξτρα θερμίδων».
Σειρά μελετών, άλλωστε, έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρέας επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό. «Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 500 χιλιάδων πολιτών για οχτώ χρόνια, συνυπολογίζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει από 30% έως και 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», υπογραμμίζει ο καθηγητής της Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.

Διατροφικό αγκάθι το φοινικέλαιο
Διατροφικό αγκάθι είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και το λάδι που χρησιμοποιείται στα ταχυφαγεία, συνεπώς και σουβλατζίδικα, το οποίο σπανίως είναι ελαιόλαδο. «Το φοινικέλαιο, μια από τις συνηθέστερες επιλογές των επιχειρηματιών εξαιτίας του χαμηλού κόστους, περιέχει σε ποσοστό 80% κορεσμένα- δηλαδή «κακά»- λιπαρά.
Αντίστοιχα, η κατανάλωση σπορέλαιου έχει συσχετισθεί ύστερα από έρευνες με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και τα καρδιαγγειακά», συμπληρώνει ο κ. Καφάτος.
Δεν έχει, όμως, σημασία μόνο τι είδους λάδι χρησιμοποιούν στα σουβλατζίδικα αλλά και πόσες φορές το αλλάζουν- κυρίως στο τηγάνισμα- καθώς η συχνή χρήση χρησιμοποιημένων λαδιών αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσουν οι καταναλωτές σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

Ρανταρ για τον έλεγχο της ταχύτητας στη Λεωφόρο Μαραθώνος


Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για την οδική ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ηλεκτρονικών μηχανισμών ελέγχου ταχύτητας σε επικίνδυνες θέσεις του οδικού δικτύου της Λεωφόρου Μαραθώνος, όπως αυτές υποδείχθηκαν από τα αρμόδια όργανα της Τροχαίας Αγ. Παρασκευής.

Κάθε μηχανισμός περιλαμβάνει ένα πλήρες σύστημα μέτρησης της ταχύτητας και φωτογράφησης των οχημάτων πληροί την πιστοποίηση ISO 9001. Το σύστημα έχει την δυνατότητα να εντοπίζει οχήματα που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας στην κάθε θέση καθώς και να καταγράφει τα απαραίτητα στοιχεία για την παράβαση. Τα δεδομένα καταγραφής συγκεντρώνονται στo κέντρο ελέγχου της Τροχαίας Αγ. Παρασκευής προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επεξεργασία και να βεβαιωθούν οι παραβάσεις.

Τα χρηματικά πρόστιμα των παραβάσεων αποτελούν πόρους των Δήμων και Κοινοτήτων από τους οποίους διέρχεται η Λεωφόρος Μαραθώνος.

Την υλοποίηση του συστήματος, μετά την αντίστοιχη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής ανέλαβε μετά από διαγωνισμό ο ΕΔΕ Π. Σταθάς και το συνολικό κόστος, που καλύφθηκε από πόρους της Νομαρχίας Ανατ. Αττικής ανήλθε σε 190.000€.

Ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής παραδίδοντας στην Τροχαία την διαχείριση του ηλεκτρονικού συστήματος τόνισε ότι η Νομαρχία θα συνεχίσει και θα διευρύνει τις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες της Τροχαίας, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Η είδηση προέρχεται από το blog: Ανατολική Αττική news.

Δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας

Δελτίο Τύπου 21/01/2010

Σχετικά με τη σύλληψη καθηγητού Γυμνασίου Πιερίας για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Μόλις πληροφορηθήκαμε τη σύλληψη του εν λόγω καθηγητού δόθηκε εντολή στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας να κινήσει άμεσα τη διαδικασία ΕΔΕ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ΕΔΕ και μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση ο εν λόγω εκπαιδευτικός απομακρύνεται από την τάξη.

Eναντιωτική διαταραχή

Διαβάστε παρακάτω γι΄ αυτό το πρόβλημα που παρουσιάζεται σε μαθητές μας. Η εργασία είναι από την ιστοσελίδα του 2ου ΠΕΚ Αθήνας.



Διαταραχή ελλειματικής προσοχής

Διαβάστε παρακάτω την εργασία που αναφέρεται στο παραπάνω θέμα. Εϊναι από την ιστοσελίδα του 2ου ΠΕΚ Αθήνας.