Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

H αναγνώριση του ήθους.

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και ακούστε το ποίημα του Νίκου Λυγερού. (Μη ξεχάστε να κλείστε πριν, τη μουσική του ιστολόγιου).


Στη μνήμη του θείου Δημήτρη Α. Τζιώτη

 Φωτό Νο 1


               Φωτό Νο2


Ο Lakonikos στο Λονδίνο το 1940

Από μικρό παιδί άκουγα για το πως χάθηκε εκείνος ο αδελφός της γιαγιάς, ο θείος ο Δημήτρης, αφού το βαπόρι του τορπιλλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο κάπου στον Ατλαντικό. Μα όσο κι αν ρώταγα τη γιαγιά, και την αγαπητή μου Κατίνα, οι πληροφορίες ήταν μηδενικές...
Θεώρησα έτσι , σαν μια μικρή συνεισφορά μου στη μνήμη του να ψάξω...να βρω έστω λίγα στοιχεία για το θείο το Δημήτρη.
Ο θείος Δημήτρης Ανδρέα Τζιώτης γεννήθηκε στα Υψηλού της Ανδρου και μικρό παιδί βρέθηκε στο Cardiff της Ουαλλίας ακολουθώντας την πατρική του οικογένεια. Εκεί μαζί με τον αδελφό του το Γιαννούλη σπούδασε σε μια από τις καλύτερες σχολές για Μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού και ήταν γεγονός  πως μαζί με το Γιαννούλη υπήρξαν άριστοι στη δουλειά τους και δύσκολα έμεναν άνεργοι. Οι Ανδριώτες εφοπλιστές της εποχής, τους έψαχναν για να μπαρκάρουν επειδή γνώριζαν την ευσεινηδησία και την εργατικότητά τους. Ο θείος Δημήτρης παντρεύτηκε στην Ανδρο, έμενε λίγο πιό κάτω από την Παναγία την Παλατιανή, είχε την ατυχία να χάσει νωρίς τη γυναίκα του μα σήμερα δε ζουν ούτε οι δυό κόρες του. Λέγεται πως ήταν δεινός κολυμβητής και πως όταν αγκυροβολούσε βαπόρι στο λιμάνι της Χώρας, βούταγε δίπλα από το ένα πλάι του βαποριού και σε λίγα λεπτά, περνώντας  κάτω από το βαπόρι, έβγαινε από το άλλο...
Είχε όμως την ατυχία να φύγει νέος και μάλιστα σε συνθήκες πολεμικού ναυαγίου. Το πλοίο στο οποίο υπηρετούσε ως Α' Μηχανικός, το "Lakonikos", ναυάγησε γύρω στις 12 το μεσημέρι στις 7 Μαΐου του 1943 ενώ κατευθυνόταν από το Freetown στο Ardossan. To Lakonikos και ενώ ήταν μέλος της νηομπής SL 128  δέχθηκε  τορπίλη από το γερμανικό υποβρύχιο U89, πήρε άμεσα κλίση και βυθίστηκε μέσα σε 1 λεπτό. Οι ελάχιστες πληροφορίες λένε πως ο θείος Δημήτρης πνίγηκε επειδη στον τορπιλισμό του κόπηκε το ένα πόδι και ήταν αδύνατο φυσικά να κολυμπήσει. Το πλοίο του μετέφερε φορτίο μαγγανίου , μπορούσε να μεταφέρει 6000 τόνους φορτίου, είχε κατασεκυαστεί το 1914 και είχε αγοραστεί από τον εφοπλιστή Μαρή Α Εμπειρίκο το 1932, αντί 3500 Λιρών. To πλοίο είχε μήκος 365,2 πόδια, πλάτος 47,1 πόδια και βύθισμα 27,3 πόδια. Οεφοπλιστής Εμπειρίκος  είχε αγοράσει την νησίδα των Πεταλιών, αυτή που βλέπουμε από κοντά όταν πηγαίνουμε από τη Ραφήνα στην Ανδρο.
Ο Lakonikos είχε καθελκυστεί το 1914, το πρώτο του όνομα ήταν S/S Navigator και πλοιοκτήτης του ήταν αρχικά η Βρεττανικών συμφερόντων Ναυτιλιακή Εταιρεία Charence S.S. Co Ltd, ενώ από το 1932 και μετά πλοιοκτήτης ήταν, όπως προανέφερα ο Αντριώτης Μαρής Α. Εμπειρίκος( 1876-1969).
Όταν βυθίστηκε το πλοίο πλοίαρχος ήταν ο Χαρ Διαβατίδης και χάθηκαν 23 ναυτικοί από τους οποίους 9 ήταν αλλοδαποί. Οι 14 Έλληνες που χάθηκαν ήταν οι παρακάτω:
1. Χαρχαρός Ιωάννης του Ηρακλή, Υποπλοίαρχος
2. Καλαμαράς Γεώργιος του Νικολάου, Ανθυποπλοίαρχος
3. Παναγιώτου Χρήστος, Ασυρματιστής
4. Τζιώτης Δημήτριος του Ανδρέα, Α' Μηχανικός
5. Κόλλας Περικλής του Γεράσιμου, Β' Μηχανικός
6. Μακρής Σπυρίδων του Περικλή, Γ' Μηχανικός
7. Στρατής Νικόλαος του Λεωνίδα, Γ' Μηχανικός
8. Μουστάκας Αριστείδης του Δημητρίου, Ναύκληρος
9. Βατούγιος Τρύφων του Γεωργίου, Ναύτης
10. Φασιλής Δημήτριος του Νικολάου, Ναύτης
11. Σίδερης Ευάγγελος του Βασιλείου, Αρχιθερμαστής
12. Κοραχάης Νικόλαος του Λεονάρδου, Λιπαντής
13. Λοντόρφος Γεώργιος του Νικολάου, Λιπαντής
14. Λιγνός Γεώργιος του Στυλιανού, Θερμαστής

Στη μνήμη του Θείου του Δημήτρη αφιερώνω τη παρακάτω μουσική και η Παναγιά η Θεοσκέπαστη ας αναπαύει τη ψυχή του. Για να ακούστε το βίντεο μη ξεχάστε να κλείστε τη μουσική του βίντεο (πάνω δεξιά).















Τεύκρος Μιχαηλίδης, ένας ερωτευμένος μαθηματικός

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε τη συνέντευξη του Τεύκρου Μιχαηλίδη στην εφημερίδα ATHENSVOICE.

Εξι γυναικείες φωνές για το βιβλίο

Kάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε την είδηση από την ΑTHENS VOICE.

Επιστήμονες από την εφηβεία!

Kάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε το επιστημονικό άρθρο από το δικτυακό τόπο  science in school.

Bιβλία σε πολλές γλώσσες για το GEOGEBRA

Kάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και δείτε βιβλία-σημειώσεις σε πολλές γλώσσες για το λογισμικό GEOGEBRA. Tα προτείνει ο συνάδελφος Ν.Σ. Μαυρογιάννης στο mathematica.gr

Η δύναμη του αδύναμου σε φλεγόμενη περιοχή

Kάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε το δημοσίευμα του Νίκου Κωνσταντάρα.

Tα βιβλία του ΟΕΔΒ σε μορφή ms-word

Kάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και βρείτε όλα τα βιβλία του ΟΕΔΒ σε μορφή ms-word. H  μορφή αυτή έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για χρήση από μαθητές με προβλήματα όρασης. Όμως μπορεί να χρησιμεύσει, και με πολύ καλά αποτελέσματα, για τη γραφή των θεμάτων ιδιαίτερα στα φιλολογικά μαθήματα, στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Ευχαριστώ το συνάδελφο Γιώργο Ψαθάκη για την υπενθύμιση του δικτυακού αυτού τόπου.

Παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών

Κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε για την παρακράτηση φόρου από μισθωτές υπηρεσίες.

Οι Ευρωπαίοι είναι πολύ νέοι για σύνταξη

Kάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης και διαβάστε το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.