Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Φωτό από τα προχτεσινά εγκαίνια του Μουσείου στο Μαραθώνα

Περιμένοντας την έναρξη των εγκαινίων. Ορθιος και χωρίς γραββατα ο κ. Σπύρος Ανδριόπουλος κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ Μαραθωνίου δρόμου και 7ος στα 10.000 μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, το 1998 στη Ρώμη.




Εδώ στην είσοδο του Μουσείου μεταξύ των κ.κ. Πέτρου Γαλακτόπουλου Ολυμπιονίκη και του κ. Κυριάκου Διακογιάννη Δημοσιογράφου , στην είσοδο του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου.



Εδώ στην είσοδο του Μουσείου και δίπλα στην επιγραφή, που αποκάλυψε λίγη ώρα πριν, ο Π.τ.Δ. κ. Κάρολος Παπούλιας.





Συνομιλώντας με το δημοσιογράφο κ. Κυριάκο Διακογιάννη και παρακολουθούντος του Ολυμπιονίκη κ. Πέτρου Γαλακτόπουλου.




Θερμή χειραψία με το κ. Πέτρο Γαλακτόπουλος κι ενώ παρακολουθεί ο κ. Διακογιάννης.



Από αριστερά: ο κ. Χρ. Σωτηρόπουλος 3ος Μεσογειονίκης στο Μαραθώνιο Δρόμο, ο παλαίμαχος πρωταθλητής κ. Βαγγέλης Βαγιανός και μετέπειτα προπονητής των Μαραθωνοδρόμων κ.κ. Νίκου Πολλιά και Γεωργίας Παπαναστασίου, o admin Δημ. Σπ., ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλης Σεβαστής και ο Γεν. Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ κ. Τάκης Δημάκος.



Ο admin Δημ. Σπ. εν μέσω των παλιών πρωταθλητών κ.κ. Βαγγέλη Βαγιανού ( αριστερά στην εικόνα) και Χρ. Σωτηρόπουλου ( δεξιά στην εικόνα).




Από αριστερά: με γυρισμένο το πλάι του ο κ. Βαγγέλης Βαγιανός, ο admin Δημ. Σπ., ο Πρέδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλης Σεβαστής και ο Γεν. Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ κ. Τάκης Δημάκος.

Φωτογραφική κάλυψη: Ηρακλής Αθανασόπουλος. Συνάδελφε σ΄ευχαριστώ κι από εδώ.
Για να δείτε την κάθε φωτό στο πραγματικό μέγεθος, κάντε κλικ πάνω της.


Παραθέτω εδώ τη προσφώνηση του Δημάρχου μας κ. Σπύρου Ζαγάρη
στα εγκαίνια.

O M I Λ Ι Α Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Σ Τ Α Ε Γ Κ Α Ι Ν Ι Α Τ Ο Υ Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Υ

Μ Α Ρ Α Θ Ω Ν Ι Ο Υ Δ Ρ Ο Μ Ο Υ 7/11/2009

Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι,

Έχω την τιμή και το προνόμιο να εκπροσωπώ την πόλη του Μαραθώνα και τους κατοίκους της, σ’ αυτήν την ιδιαίτερη εκδήλωση, που σηματοδοτεί την έναρξη των γεγονότων για τα 2500 χρόνια από την χρονική στιγμή που η ιστορία επέλεξε τον Μαραθώνα, για αιώνιο σύμβολο της ελευθερίας και της δημοκρατίας . Σας υποδέχομαι με εξαιρετική υπερηφάνεια στο Μουσείο του μαραθωνίου δρόμου, που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο, του πρώτου διδακτηρίου του Μαραθώνα.

Κτίστηκε με δαπάνες του ευεργέτη Ανδρεα Συγγρού, το 1908 , και ανακαινίσθηκε με χορηγία της Τράπεζας Alpha, πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Το κτίριο είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης των προσπαθειών των προκατόχων μου, και μέχρι το 2007 φιλοξενούσε την φωτογραφική έκθεση των Ολυμπιακών Μαραθωνίων μέχρι το 2000, δωρεά της ΔΟΕ.

Εχοντας σαν στόχο, σαν δημοτική αρχή, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Μαραθώνα και την πραγματική σύνδεσή του με το αγώνισμα που γέννησε αυτός ο ιστορικός τόπος, μετατρέψαμε αυτό το Κέντρο Προβολής των Ολυμπιακών μαραθωνίων, στο Πρώτο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου , σε πραγματικό σπίτι των μαραθωνοδρόμων.

Ολοι οι μουσειακοί χώροι, φιλοξενούν δείγματα της τέχνης και του πολιτισμού της ανθρωπότητας, αποτελούν πραγματικό ταξίδι στην ιστορική μας μνήμη.

Αυτό το μουσείο , πέρα από την ιστορία του αγωνίσματος, έχει την μοναδική τιμή να φιλοξενεί μνημεία της ανθρώπινης προσπάθειας, της ψυχικής και σωματικής αντοχής, που απαιτούνται για να διανύσει ο δρομέας τα 42χλμ 195 μέτρα ενός μαραθωνίου.

Αυτό το μουσείο οφείλεται στην ανιδιοτελή προσφορά, μεγάλων μορφών του αγωνίσματος και των οικογενειών τους, και αποτελεί υπόδειγμα των αρχών που διέπουν το αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου και τους αθλητές του.

Αυτό το μουσείο που μας κάνατε την τιμή να εγκαινιάσετε σήμερα κ. Πρόεδρε, είναι βέβαιο ότι φιλοξενεί το Αρχαίο Πνεύμα το Αθάνατο, τα ιδανικά του «ευ αγωνίζεσθαι», της ειρήνης , της ελευθερίας και θα μπορέσει να συγκινήσει , να εμπνεύσει και να παρακινήσει σε έργα ειρηνικά και δημιουργικά πολλούς νέους.

Γιατί σ’ αυτό τον χώρο, εκτός από αθλητικές επιδόσεις, στεγάζονται υποδείγματα κοινωνικής προσφοράς, αγώνων για την ελευθερία και την δημοκρατία, στεγάζονται στάσεις ζωής.

Σας ευχαριστώ.



Κι εδώ η προσφώνηση του Δημάρχου στο χώρο του Τύμβου.


ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ-ΤΥΜΒΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/11/2009

Eίναι ιδιαίτερη τιμή να σας υποδέχομαι εκ μέρους της πόλης και των κατοίκων του Μαραθώνα, στον ιερό χώρο του Τύμβου των Μαραθωνομάχων. Σ’ ένα χώρο που αιώνες τώρα αποτελεί σύμβολο και ανάμνηση μιας πολύτιμης ιστορικής στιγμής. Της μάχης του 490 π.Χ., που εξασφάλισε στην ανθρωπότητα, όχι μόνο την ανάπτυξη των αρχών και του πολιτισμού της κλασικής αρχαιότητας, αλλά και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο Μαραθώνας, η πόλη την οποία έχω την τιμή και το προνόμιο να εκπροσωπώ,

έχει ως παρακαταθήκη την διατήρηση της μνήμης της περίφημης Μάχης του 490π.Χ. και ενός αγωνιστικού θεσμού ανεκτίμητης αξίας, για Έλληνες και ξένους.

Το όνομα της πόλης μας, μέσα από το αγώνισμα του μαραθωνίου έγινε συνώνυμο με την προσπάθεια και την αποφασιστικότητα.

Έγινε σύμβολο συμμετοχής και επιμονής.

Παράδειγμα ψυχικής και σωματικής αντοχής.

Προσηλωμένοι στον στόχο της διατήρησης της ιστορικής μας κληρονομιάς, με την άριστη συνεργασία του ΣΕΓΑΣ, διοργανωτή του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, οραματιστήκαμε, τη θεσμοθέτηση της διαμνημόνευσης, των ιστορικών γεγονότων της Μάχης του Μαραθώνα και της μαραθώνιας πορείας του αρχαίου οπλίτη.

Σ’ αυτό τον ιερό χώρο του Τύμβου των Μαραθωνομάχων, ανάβει για Τρίτη χρονιά, η φλόγα του μαραθωνίου.

Στο πρότυπο της άσβεστης φλόγας, που έκαιγε στο ίδιο αυτό σημείο αδιάλειπτα, στα χρόνια του Ηρόδοτου.

Οι ισχυροί συμβολισμοί της Μάχης και της μαραθώνιας πορείας, εξακολουθούν όχι απλά να είναι επίκαιροι, αλλά να εμπνέουν, όπως αιώνες τώρα ενέπνευσαν ρήτορες και ποιητές, ζωγράφους, γλύπτες και ιστορικούς.

H παρουσία σήμερα εδώ, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας, της Τοπικής αυτοδιοίκησης,και του Αθλητισμού, η αμέριστη στήριξη της AIMS και της IAAF, και η υποδοχή της φλόγας μας, όπου μέχρι σήμερα ταξίδεψε ανά την υφήλιο , κάνουν πιο επίκαιρα από ποτέ, τα λόγια του Αίλιου Αριστείδη, που τον 2ο μ.Χ αιώνα έγραφε: «Δεν υπάρχει λοιπόν κανείς που να μην νιώθει ανάταση ψυχής , ακούγοντας το όνομα του Μαραθώνα και να μην σέβεται και να μην αγαπάει αυτό το τοπωνύμιο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.».Η φλόγα που θ’ ανάψει σήμερα, έχει ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.Θα φωτίσει τις εκδηλώσεις της μεγάλης επετείου των 2500 χρόνων από τη γέννηση του μαραθωνίου, το 2010 .

Σας ευχαριστώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου