Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Εγγραφές μαθητών στα Γυμνάσια.(ΦΕΚ 5130/τεύχος Β'/10-9-2024)

 

Άρθρο 7

Δικαίωμα εγγραφής μαθητών/τριών

1.  Η εγγραφή μαθητή/τριας στο Γυμνάσιο, στο ΓΕ.Λ., στο ΕΠΑ.Λ., στο Γυμνάσιο Ε.Α.Ε., στο Λύκειο Ε.Α.Ε., στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ και στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. πραγματοποιείται από τη στιγμή που αυτός/ή αποκτά δικαίωμα φοίτησης σ’ αυτό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8.

2.  Η εγγραφή ολοκληρώνεται με την καταχώριση στο Ατομικό Δελτίο και στο Μητρώο Μαθητών/τριών του σχολείου των στοιχείων του/της μαθητή/τριας, όπως ορίζονται στο άρθρο 10.

Άρθρο 8

Διαδικασία εγγραφής

Α. Εγγραφή:

1.  Κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται οι εγγραφές στα Γυμνάσια, και στα Γυμνάσια Ε.Α.Ε. μόνο για τους/ τις μαθητές/τριες της Α’ τάξης, οι οποίοι/ες εισάγονται πρώτη φορά στη σχολική μονάδα. Κατ’ εξαίρεση: α) οι μαθητές/τριες που κατέχουν τίτλο σπουδών ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εξωτερικό εγγράφονται σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 12, β) οι μαθητές/τριες που έχουν διακόψει τη φοίτησή τους εγγράφονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. ΙΓ και στο άρθρο 13 και γ) οι μαθητές/τριες που έχουν δικαίωμα εγγραφής εντάσσονται σε τάξη σύμφωνα με το άρθρο 19.

2.  Οι εγγραφές στα ΓΕ.Λ. και στα Λύκεια Ε.Α.Ε. πραγματοποιούνται κάθε σχολικό έτος για τους/τις μαθητές/ τριες που εισάγονται για πρώτη φορά, σύμφωνα με την περ. 8 της παρ. Α του παρόντος και οι οποίοι εντάσσονται σε τάξη σύμφωνα με το άρθρο 19. Κατ’ εξαίρεση: α) οι μαθητές/τριες που κατέχουν τίτλο σπουδών ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εξωτερικό εγγράφονται σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 12 και β) οι μαθητές/τριες που έχουν διακόψει τη φοίτησή τους εγγράφονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. ΙΓ του παρόντος και στο άρθρο 13.

3.  Οι εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ., στα ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ και στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. πραγματοποιούνται κάθε σχολικό έτος για τους/ τις μαθητές/τριες που εισάγονται για πρώτη φορά, σύμφωνα με την περ. 8 της παρ. Α και οι οποίοι εντάσσονται σε τάξη σύμφωνα με το άρθρο 19. Κατ’ εξαίρεση: α) οι μαθητές/τριες που κατέχουν τίτλο σπουδών ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εξωτερικό εγγράφονται σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 12 και β) οι μαθητές/τριες που έχουν διακόψει τη φοίτησή τους εγγράφονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. ΙΓ και στο άρθρο 13.

4.  Δικαίωμα εγγραφής στην Α’ τάξη Γυμνασίου έχουν οι κάτοχοι Τίτλου Σπουδών Δημοτικού Σχολείου ή άλλου ισότιμου τίτλου. Για την εγγραφή στην Α’ τάξη Γυμνασίου


οι γονείς/κηδεμόνες/και εκείνοι που έχουν την επιμέλεια κάθε μαθητή/τριας καταθέτουν εντός του μήνα Δεκεμβρίου του διανυόμενου σχολικού έτους, ύστερα από σχετική πρόσκληση του/της Διευθυντή/ντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στον/στη Διευθυντή/ντρια του Δημοτικού Σχολείου στο οποίο φοιτά ο/η μαθητής/τρια υπεύθυνη δήλωση μόνιμης κατοικίας, συνοδευόμενη από σχετικό αποδεικτικό. Ο/Η Διευθυντής/ντρια του Δημοτικού Σχολείου μεριμνά για την κατάρτιση πίνακα με τις διευθύνσεις κατοικίας των μαθητών/τριών και έχει την ευθύνη, οι μεν δηλώσεις να παραμείνουν στο σχολείο, ο δε πίνακας να αποσταλεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του μήνα Ιανουαρίου στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο/Η Διευθυντής/ντρια της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ορίζει με απόφασή του/της εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του μήνα Ιανουαρίου το Γυμνάσιο εγγραφής των μαθητών/τριών, σύμφωνα με το άρθρο 11 και μόνο για τα Δημόσια Γυμνάσια, και αποστέλλει τους συμπληρωμένους πίνακες στα Δημοτικά σχολεία, μέσω της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς/κηδεμόνες/και εκείνοι που έχουν την επιμέλεια των μαθητών/τριών και να διαβιβαστούν οι απολυτήριοι τίτλοι υπηρεσιακώς στα Γυμνάσια εγγραφής και επί αποδείξει. Οι μαθητές/τριες οι οποίοι/ ες έχουν αποφοιτήσει από το Δημοτικό Σχολείο πριν την έκδοση του π.δ. 739/1980 (Α’ 184), καταθέτουν τον πρωτότυπο απολυτήριο τίτλο τους στο Γυμνάσιο, στο οποίο δικαιούνται να εγγραφούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου