Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ο λόγος του Δ/ντή μας για την εθνική επέτειο

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αγαπητοί Μαθητές,

Θεωρώ ότι είναι χρέος μας να τιμούμε και να σεβόμαστε πάντοτε, όχι μόνο επετειακά, τους Έλληνες Ήρωες που θυσίασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν (την ίδια τη ζωή τους) για την Πατρίδα, χωρίς να υπολογίζουν το βαρύ αντίτιμο της θυσίας τους, έχοντας μόνο ως στόχο την απελευθέρωση για να ζήσουν οι επόμενες γενεές Ελεύθερες.

Η αγάπη για την Πατρίδα ως ιδέα εκδηλώθηκε με το θάνατο και τη θυσία των Ελλήνων, διότι ο Έλληνας δεν υποτάσσεται ποτέ, αντιστέκεται, αγωνίζεται και αυτό είναι το Μεγαλείο της Ελληνικής Ψυχής που δεν μπορεί να υπομένει, δεν αντέχει κατακτητές.

Τα αντίποινα από το στρατό κατοχής, οι στερήσεις, η πείνα, οι διώξεις, οι εν ψυχρώ εκτελέσεις εξύψωσαν το ηθικό και το αγωνιστικό φρόνημα των Ελλήνων.

Η δίψα του υπόδουλου Ελληνικού λαού για απελευθέρωση παρέμεινε άσβεστη σε όλο το διάστημα της Γερμανικής κατοχής. Οργάνωναν ομάδες αντίστασης που κατευθύνονταν σε όλους τους τομείς της εθνικής δραστηριότητας.

Η αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατακτητών άρχισε να απλώνεται από διάφορες μαζικές αντιστασιακές οργανώσεις οι οποίες με συντονισμένες ενέργειες διενεργούσαν αγώνα απελευθέρωσης στα βουνά και στις πόλεις. Τα αποτελέσματα των ανταρτών ήταν θεαματικά. Ανατινάξεις, δολιοφθορές, χτυπήματα σε Γερμανικές φάλαγγες (ανατίναξη Γοργοποτάμου 25/11/1942).

Η Ανδρεία και το Πνεύμα Αυτοθυσίας των Ελλήνων, οι κορυφαίες εκδηλώσεις αντίστασης, οι μαζικές διαμαρτυρίες, τα σαμποτάζ, οι σκληρές αιματηρές μάχες (αντίσταση στη Κρήτη) ανέδειξαν τα λαμπρά κατορθώματα των Ελλήνων ενάντια στο Ναζισμό. Οι απώλειες του εχθρού ολέθριες. Η έκβαση του αγώνα Νικηφόρα. Η σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα τους στη συνείδηση των συμμάχων, τους θαύμασαν εχθροί και σύμμαχοι και γι’ αυτό το λόγο ο Ουίνστον Τσώρτσιλ (1874-1965) ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι «Οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Οι Αγώνες και οι Θυσίες των Ελλήνων Ηρώων ενάντια στον εχθρό υπήρξαν από τις σημαντικότερες σελίδες που γράφτηκαν στην Ιστορία της Εθνικής μας πορείας και αυτές τις ιδέες των Ελλήνων αγωνιστών για υπεράσπιση της Ελευθερίας της Πατρίδας μας, της Ανεξαρτησίας και της Δικαιοσύνης θα πρέπει εμείς ως Εκπαιδευτικοί να διδάσκουμε στους μαθητές μας με ιδιαίτερη υπερηφάνεια. Επίσης θα πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι και δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε ως Έθνος με αποτελεσματικό τρόπο κάθε κίνδυνο και κάθε πρόκληση της σκληρής και ανταγωνιστικής πραγματικότητας της νέας εποχής που διανύουμε, με γνώμονα το γενναίο παρελθόν και τον Ηρωισμό των Ελλήνων αγωνιστών του 1940.

Τελειώνοντας θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η βαριά Ιστορική κληρονομιά, μάς ακολουθεί και μόνο με τις προσωπικές προσπάθειες όλων θα προστατεύσουμε την Κοινωνική και Εθνική μας αξιοπρέπεια και την άρτια παρουσία μας ως Έθνος. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη μας ως Κράτος, με περισυλλογή και προβληματισμό, αντλώντας δύναμη από τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών και από τις Εθνικές επετείους, πέραν από κάθε προσωπική ιδιοτέλεια.

Ο Δ/ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΩΝ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου