Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Ανάγνωσμα...

Στο μπαλκόνι της αθηναϊκής κατοικίας του.


Το μεσημέρι ο δρόμος με έφερε ξανά εκεί...Στη γωνία με τις ταχυδρομικές θυρίδες. Για εμάς εδώ , που ζούμε στην ύπαιθρο της Αττικής, ο ταχυδρόμος δε χτυπάει το κουδούνι. Δεν προλαβαίνει εκ των πραγμάτων. Κι έτσι αποδείχθηκε αποτελεσματική μα και λειτουργική η ενέργεια των ΕΛΤΑ να μας χορηγήσει ταχυδρομικά κουτιά(από ένα σε κάθε σπίτι) απ΄ όπου παραλαμβάνουμε την αλληλογραφία μας.

Ανάμεσα στ΄ άλλα ήρθε και μια εφημερίδα που με συνδέει με τα παιδικά μου χρόνια. Με τα χρόνια της ανεμελιάς και της άλλης ζωής. Δίχως τις αστραπές και τις βροντές που ακολούθησαν.... Ξεφύλισα με ενδιαφέρον την εφημερίδα. Φωτογραφίες που παρέπεμπαν σε ένα αξιοσημείωτο τότε. Σχόλια και ειδήσεις για γνωστούς και μη. Λόγια μεστά και ανούσια,διάβασα. Μα κάπου το μάτι και ο νους σταμάτησαν απότομα και δεν έφευγαν. Μια φράση του ποιητή που τίμησε τη Ρωμιοσύνη διεθνώς. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος. Υπήρξαν κι άλλοι που τίμησαν τη πατρίδα ανα την οικουμένη. Αλλά σίγουρα ήταν μεγάλος. Του είχα αφιερώσει και πάλι λίγες γραμμές σ΄αυτό εδώ το blog πριν κάποιες μέρες. Τότε που αναζητούσα το σχολείο των πρώτων γυμνασιακών μου χρόνων μέσω του google maps, αλλά μάταια... Θυμήθηκα το σπίτι του ποιητή, τότε που καθώς περνούσα καθημερινά απ΄ έξω, άφηνα το νου μου να πλανηθεί σε φανταστικά μονοπάτια. Κι όταν μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα τα μηνύματα του λόγου του, τη δράση του και τη στάση του απέναντι σε πολλά, θυμόμουν και πάλι το δρόμο... μα και το "δρόμο" και το τότε...Σήμερα λοιπόν το βλέφαρο φτερούγισε...μα το βλέμμα δεν πέταξε. Δεν έφευγε από τη κορυφή του άρθρου. Το καθήλωσε η δύναμη του λόγου. Όταν ο λόγος είναι με ουσία η δύναμή του είναι καταλυτική. Απόλυτη εν πολλοίς...Πολλά ήθελε να πει ο ποιητής. Περισσότερα να διδάξει, ίσως.


"ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ,


ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ,


ΙΣΩΣ ΕΚΕΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ".


΄Εχω τη προνομία να κατέχω, σε αντίγραφα, μια σπάνια φωτογραφική συλλογή του. Μια συλλογή καταγραφής της πορείας του Ελληνισμού, όπως εκείνος την είδε στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Εντυπωσιακές εικόνες του τότε. Αποτύπωση ενός μεγάλου πνεύματος, ενός μεγάλου ανθρώπου. Γιατί τέτοιος ήταν ο Γιώργος Σεφέρης. Ηταν ένας πραγματικά μεγάλος του πνεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου